Reklama

Reklama

Harry Potter a Tajemná komnata

  • USA Harry Potter and the Chamber of Secrets (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Malý čaroděj Harry Potter je nucen trávit prázdniny u zlých příbuzných. Pomůže mu kamarád Ron, který ho přiletí v otcově létajícím autě zachránit. Máma jim sice vynadá, ale je ráda, že je Harry s nimi. Když mají později odjet do školy, nepodaří se jim projít zdí na nástupiště 9 3/4 , odkud odjíždí vlak do Bradavic. Vezmou tedy létající auto pana Weasleye a poněkud tvrdě nouzově přistanou ve větvích Vrby mlátičky. Ron na to doplatí zlomenou hůlkou. V Bradavicích se na stěně objeví rudý nápis, který hlásá, že Tajemná komnata je znovu otevřena a nepřátelé dědice by se měli bát. Kdysi se jeden ze čtveřice zakladatelů školy, čaroděj Salazar Zmijozel, nepohodl s ostatními a odešel. Ještě předtím vybudoval tajemnou komnatu, kterou prý otevře jeho dědic a vypustí zlo, jež zahubí všechny nečistokrevné kouzelníky. Při souboji s Dracem se při hodině obrany proti černé magii ukáže, že Harry rozumí hadí řeči, a ostatní ho začnou podezřívat, že právě on by mohl být Zmijozelovým potomkem, který otevřel tajemnou komnatu. Harry najde kouzelný deník Toma Raddlea, který ho zavede padesát let do minulosti, kdy byla komnata otevřena poprvé. Tehdy byl podezřelý Hagrid. Staré podezření se vynoří i tentokrát a Hagrid skončí ve vězení v Azkabanu... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (134)

  • Spousta fanoušků Harryho Pottera šla do kina na film Scooby-Doo jen proto, aby viděli trailer na Tajemnou komnatu. (HappySmile)
  • V původním scénáři bylo, že Hermiona (Emma Watson) v poslední scéně obejme Harryho (Daniel Radcliffe) a Rona (Rupert Grint). Jedenáctiletá Emma Watson se ale styděla obejmout oba kluky před celým štábem, a tak režisér Chris Columbus dovolil scénu pozměnit. Nejdřív objala Daniela Radcliffea, když ale chtěla obejmout Ruperta Grinta, oba se tak styděli, že se nakonec rozhodli jen potřást rukama. Emma Watson přiznala v jednom rozhovoru, že Daniela Radcliffea objala jen velmi krátce, takže filmaři museli tento záběr na pár sekund "zmrazit", aby bylo objetí delší. (duklak2)
  • Scéna, kdy Ron vyplivuje z úst slimáky, byla točena tak, že si Rupert Grint musel dát slimáky do pusy a pak je vyplivovat i s jejich slizem. Podle Rupertových slov však slimáci chutnali dobře. (freddy)
  • Většina komparsistů v tomto filmu byli zapálení fanoušci. Při natáčení ve Skotsku, v okolí pevnosti Fort William, jich bylo potřeba 400, ale tvůrci mohli vybírat z tisíců. Byla zde dokonce sepsána petice za změnu britských zákonů o dětské práci, aby byly děti flexibilnější a mohly pracovat více hodin denně. (freddy)
  • Natáčení famfrpálové scény se stalo jedinou příležitostí, kdy lidé ze štábu viděli režiséra Chrise Columbuse skutečně naštvaného. Columbus totiž přivedl na natáčení této scény skupinu komparsistů a nabádal je, aby tu scénu víc prožívali, aby si uvědomili, že Harry (Daniel Radcliffe) zrovna dostal ránu potloukem, který jde navíc stále po něm (po chytačovi). A jeden z komparsistů se naklonil k druhému a zeptal se ho, kdo je to chytač, co je to krucinál potlouk a co z toho vyplývá pro ně. Alan Rickman (Snape) na to údajně vtipně zareagoval, že záleží na tom, v kterém jsou družstvu. (freddy)
  • Během natáčení se na place objevily vši. Vzhledem k jejich masovému rozmnožení muselo být vydáno nařízení, že na plac smí jen ten, kdo předtím v maskérně podstoupil prohlídku hlavy. (freddy)
  • Během natáčení tohoto filmu někdo ukradl ze zamčené místnosti v Leavesdenských studiích fotografie z natáčení. (freddy)
  • Jednou z výchovných metod bylo, že pokud dětští herci při natáčení něco provedli, museli za trest vlastnoručně odepsat padesáti fanouškům. (freddy)
  • Ve filmu se objevuje mnoho knih napsaných Zlatoslavem Lockhartem (Kenneth Branagh). Jednou z nich je i kniha "Zlatoslav Lockhart: Mé kouzelné já". Ve skutečnosti však vnitřní část této knihy tvůrci vyplnili nudnou politickou příručkou. (freddy)
  • Pro tento film bylo vyrobeno celkem 59 kulis, přičemž některé kulisy už byly použity z prvního dílu. Tajemná komnata má velikost 76 x 36,5 metru a byla stavěna ve staré továrně, kde se dřív vyráběla letadla. (freddy)
  • Ufňukaná Uršula byla ztvárněna nejstarší herečkou v roli studenta. Její představitelce Shirley Henderson bylo tehdy 37 let. (Kulmon)
  • Danielu Radcliffeovi (Harry) bylo původně nabídnuto 125 tisíc britských liber. Herecká asociace však vyjednala nové podmínky, podle kterých dostal 2 miliony liber. (Kulmon)
  • Richard Harris (Brumbál) zemřel jen několik málo týdnů před uvedením filmu do kin. (Kulmon)
  • První film, jemuž se ve Velké Británii povedlo prodat přes milion kusů DVD již během prvního víkendu po vydání. (Kulmon)
  • Ve filmu se objeví všechny čtyři děti režiséra Chrise Columbuse. Eleanor hraje Susan Bonesovou, Brendan chlapce ve studovně, Violet malou dívku s květinami a Isabella holčičku v knihkupectví. (Kulmon)
  • Poznávací značka auta Weasleyových je 7990 TD. (Kulmon)
  • Dobby byl "hrán" míčkem na tyči a on sám byl později přidán digitálně. (Kulmon)

Související novinky

Marvel urval další rekord

Marvel urval další rekord

23.10.2015

7 let, 12 filmů... 9 miliard dolarů. Marvelácký filmový vesmír je zjevením, které se momentálně snaží zkopírovat celý Hollywood. Každý chce mít svoji provázanou značku nehledě na to, jak velký to… (více)

Reklama

Reklama