Reklama

Reklama

Není cesty v oblacích

  • Česko Po nebi nevede cesta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Typicky trochu roztržitý inženýr Theodore Honey (James Stewart) pracuje v anglické továrně vyrábějící nový typ letadel a je pevně přesvědčen, že nové modely by neměly být vůbec ve vzduchu, neboť podle jeho výpočtů jim hrozí havárie. Nasedne do jednoho z nich, aby prozkoumal vrak prototypu v Kanadě, a vyvolá svojí informací paniku na palubě. Nikdo mu nechce věřit, jen jedna jeho spolucestující, filmová hvězda Monica Teasdale (Marlene Dietrich). (LuckyK)

(více)

Recenze (11)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po spolupráci s Hitchem Marlene zůstala v Anglii ještě na jeden film. Podruhé jí byl partnerem James Stewart (po westernrovém Destrym z roku 1939), jejich párování ale nikdy nebylo bez překážek v podobě zajíčků... Nicméně právě tehdy se téměř padesátiletá legenda dočkala komplimentu ohledně své věčné roztomilosti, se kterým absolutně souhlasím. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Není cesty v oblacích je snad jediný katastrofický film v dějinách kinematografie, který jde až k samé fyzikální podstatě letecké havárie; doslova až k trhlině, která pošle letadlo k zemi a její posádce vystaví úmrtní list. __Ve zkratce: V provozu je nový typ letadel, kterým by ale, dle výpočtů inženýra Theodora Honeyho, mělo po 1440 letových hodinách upadnout ocasní křídlo. Iniciuje vibrační zkoušky, které mají jeho výpočty ověřit. Předtím už jedno letadlo tohoto typu spadlo, což zvýšilo naléhavost případu (přesto se ostatní lidé dívají na Honeyho snahu s nedůvěrou). Příběh dostane rychlý spád v okamžiku, kdy se Honey ocitne na palubě letadla, o němž se dozví, že to je právě ten nebezpečný typ a že počet jeho nalétaných hodin se blíží 1440.... __ Tento film z r. 1951 (a jeho knižní předloha z r. 1948) je vskutku vizionářský... Je totiž předzvěstí série katastrof prvního proudového dopravního letadla Comet, ke kterým došlo v letech 1953-54 a jejichž příčinou byla - stejně jako ve filmu - únava materiálu! Tyto skutečné katastrofy pak velevýznamným způsobem přispěly k rozvoji oboru, kterému se říká lomová mechanika. Zajímavé je, že i když v tomto filmu měl upadnout ocas, designéři, kteří navrhovali letadlo pro tento film, udělali naprosto stejnou chybu jako jejich skuteční kolegové u Comet, u kterých se trhlina šířila z ostrých rohů oken. V tomto filmu si můžeme všimnout, že ohrožené letadlo má také nemožná čtvercová okna s nemožně ostrými rohy... :-) __ Není cesty v oblacích je samozřejmě velice jednoduchý a už docela zastaralý hollywoodský film, ve kterém už uchvátí jen ta zmíněná souvislost a pak ještě naprosto skvělý James Stewart v roli Honeyho. Stewart vytvořil kouzelnou postavu, které se dnes říká nerd... Geniální vědátor, který se neorientuje v reálném světě, má problémy se sociálními vztahy a navrhuje stroje, v nichž se (pro mě velmi sympaticky) sám bojí létat apod... Je to sice velice stereotypní ztvárnění (génius, který v práci řeší jakousi obdobu budoucího Paris-Erdoganova zákona, na jehož základě vypočítá naprosto přesnou hodnotu 1440 hodin - sláva deterministickému přístupu -, a který doma pokračuje v hledání důkazu Goldbachovy domněnky....), ale toto ztvárnění je vskutku zábavné. Honey dokáže vyvolat poprask na palubě letadla, svým takřka komickým chováním zvyšuje napětí situace a když už se zdá, že napětí relaxuje do ztracena, pronese na schůzi komise ne-nerdovskou řeč, po níž dojde během posledních 4 minut filmu k mohutné pointové explozi. SPOILER!: Teda ale že tak geniální inženýr zapomene do svých výpočtů zahrnout vliv teploty, to je na okamžitou výpověď... Tohle by mělo být samozřejmostí už od roku 1838, kdy vznikly zárodky Duhamel-Neumannova zákona... :-)) Ale pořád je to jen film... (3 a 1/2*) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

James Stewart je pro mě herecká veličina a jeden z mých nejoblíbenějších herců. A právě v tomhle filmu ukazuje, kde je jeho síla, že sám - v podstatě sám - dokáže utáhnout i tenhle scénář, který by mohl být thrillerový, ale není tak pojat. Je to spíše napínavý rodinný film, ale ona je v něm prostě skvělý. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert J.Stewarta v jinak vcelku docela obyčejném příběhu o jednom lehce pomateném ale velmi cílevědomém leteckém inženýrovi, vdovci, který veškerý svůj čas věnuje práci a výchově své dcery. 70%. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Čakala som napínavý thriller; dostala som drámu s komickými prvkami - respektíve s komickou postavou v podobe Jamesa Stewarta. Zhruba do polovice filmu napätie spoľahlivo stúpa - naozaj som tŕpla, kedy predpovedaná katastrofa nastane a lietadlo sa pokazí.. no namiesto toho Pán Honey pokazil lietadlo sám. :) No trochu podivní vedec je odhodlaný všetkým dokázať, že sú jeho výpočty správne - v mmohom mi jeho postava pripomínala Pána Smitha, ktorý išiel do Washingtonu. Príbeh spolu s tempom neskôr začína slabnúť, ale ešte stále je tu geniálny Stewart, ktorý všetko ťahá do zdarilého konca; až k momentu, kedy si vedec po všetkých svojich výpočtoch uvedomí, že do nich zabudol započítať teplotu ... no ... prižmúrim oko, ale na tú štvrtú hviezdičku to nevyškriabem ani tak. Škoda toho nevyužitého napätia. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Priemerny letecky film o novom type lietadiel, o ktorych je ich tvorca Theodore Honey /James Stewart - Mr. Smith goes to Washington, It´s a Wonderfull Life/ presvedceny, ze su spatne /teda ze im hrozi havaria a ze by nemali lietat/. Okrem Stewarta sa predstavila aj pani Marlene Dietrich /Judgment at Nurenberg 1961, Wellesov Touch of Evil/ v roli spolucestujucej na palube. No a dalej? Dallej nic, len sa tara do prazdna, nic sa dohromady nestane a ZaplatKrishna sa cely film neodohrava len v lietadle. Ideme sa nudit spolu s Jamesom Stewartom a s Dietrich 50 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film drží nad vodou hlavne Stewart a jeho uveriteľné herectvo, aj keď občas to jeho postava s tou nepraktickosťou a rozrtžitosťou až preháňa. Naopak, postava herečky v podaní Dietrichovej je nadbytočná, letuška so starostlivými sklonmi k úplne nepraktickým a roztržitým inžinierom úplne postačuje. Ľahko predvídateľný koniec nie silnou stránkou filmu s odľahčenou formou, v ktorom by sa nejaké to napätie hľadalo iba márne. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Prima "letecky" film, kteremu pomaha znatelne ucast vynikajicich hercu jako je Stewart nebo nadherna Marlene. Pri pohledu na puvabnou Glynis clovek nemuze nevzpomenout na Glorii G. :-) Zaujala me tez Janette Scott v detske roli (dcera hlavniho hrdiny). ()

rivah 

všechny recenze uživatele

James Steward jako podivínský vědec předpovídající letecké hvárie, letící se spolupasažérkou Marlene Dietrich. ()

koval45 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, zajímavé téma a dobře zpracované. Nejvíc mě bavili skvělí herci - božská Marlene a hlavně James Stewart v roli zmateného vědátora. ()

Reklama

Reklama