Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 303)

POMO 

všechny recenze uživatele

Famózna forma s prekrásnou výpravou (okolie školy, hory v pozadí), podstatne detailnejšou, prepracovanejšou hudbou Johna Williamsa, a vôbec individuálnymi perličkami v podobe konkrétnych scén. Napríklad Harryho let na veľkej sliepke dosahuje emocionálnych výšin toho najlepšieho z Pána prsteňov. S pribúdajúcimi minútami ma však akosi prestal uspokojovať samotný príbeh. Nebyť rozkošnej poslednej polhodiny, film by skĺzol do miernej nudy. Ale to nie je výtka Alfonsovi Cuarónovi - ten previedol s diskutabilným scenárom doslova zázrak. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

O třídu výš než Columbusovské shity. Skvělá stmosféra, celá řada velmi zajímavých nápadů, záběrů a režijních vtípků (třeba ta ruční kamera v prvních sekundách). Mám sice spoustu výhrad, ale takovýhle Potter se mi líbí. Narozdíl od jednotky a dvojky, kde mě nezaujala snad žádná scéna, mi ve trojce přišlo několik momentů geniálních (vlak, hrátky s časem), takže děkuji Cuarónovi za napravení série a těším se na další díl. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Konečně ta správná potterovská atmosféra. Snímek sice doznal hodně změn oproti knižní předloze, ale funguje mnohem lépe, než předchozí dva snímky rutinéra Columbuse. Absolutní věrnost předloze zkrátka vždycky není výhrou, Columbus ukázal kudy cesta nevede a výtečný Cuarón ve třetím díle názorně předvedl, jak natočit poutavou adaptaci. Odchylek je tu hodně, Cuarón si dokonce dovolil zcela pozměnit výpravu - od kostýmů až po dekorace, a natočil film, o jakém se fanouškovi knížek nezdálo ani v těch nejkrásnějších snech. Pár výhrad sice mám, ale ty se většinou týkají jen trikové stránky snímku, a celkový dojem příliš nekazí. Daniel Radcliffe se konečně naučil hrát, Gary Oldman je v roli Siriuse Blacka přesně takový, jak jsem si ho představovala při četbě knih a herecky vévodí snímku vynikající David Thewlis v roli profesora Lupina. Konečně Harry Potter, jak má vypadat. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Znovu se budu opakovat. Já vím, že jako obyčejný mudla do toho nemám co kecat, ale vyhoďte už pro boha toho Radcliffa. I když mírné náznaky zlepšení tady jsou, pořád je zejména v detailech velmi prkenný a nepřesvědčivý, třeba jeho hraní pláče, to je tragédie sama o sobě. Jeho herecká mizérie navíc vynikne ve srovnání třebas s takovou talentovanou Emmou Watson. A teď k tomu lepšímu. Nezařadím se mezi ostatní se zde tak profláklým názorem, jaká je Columbus nula (zas tak hrozně bych ho neviděl, prostě poctivý řemeslník) a jak je naopak Cuarón úžasný. Zkrátka jsou to dvě odlišná pojetí, nic víc. Cuarón brnká na temnější strunu (i díky víc a víc houstnoucí předloze?), mozkomoři přinášejí potřebný lehký závan hororu a i díky nim můžou mít z některých scén malý děcka psotník (jen tak dál :o). Vrba mlátička je prďácká, Michael Gambon plnohodnotnou náhradou za Richarda Harrise, triky jsou fajn, vkodlak trapnej. Všechno. Vlastně ještě něco. Touha po Nimbusu 2000 mně už přešla. Teď prahnu po hypogryfovi, model Klofan. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Změna režiséra a najednou jako by se před námi objevil ten opravdový potterovský svět, přesně tak, jak má být. Alfonso Cuarón uděla ve filmu změny oproti knize, ale takové, které nevadí, neuráží, naopak pozdvihují film na něco víc, než jen adaptaci bestselleru. Celé vyprávění dostává krásně temnou atmosféru, dokonce i Daniel Radcliffe začal trochu hrát... Teď jenom musíme doufat, že 4.díl nedopadne katastrofálně a že se Pan režisér Cuarón vrátí k Fénixovu řádu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

V porovnání s poněkud rozpačitou dvojkou působí kapitola tři podstatně uvědoměleji a "mraky se stahují" nad pseudorowlingovic pseudoříší. Alfonso Cuarón přinesl věnem jiný vizuální styl a doufám, že to nebylo jen v očekávání toho, že Emma Watson bude vypadat daleko lépe, když se nebude schovávat pod hábitem. Dále je třetí Potter obohacen o takové ty drobné špetky humoru, které Chris Columbus tak nějak nedodal...viz zmenšené hlavy, čaroděj čtoucí Stephena Hawkinga atpd. Jinými slovy na mě Vězeň Z Azkabanu působí poněkud vyspělejším dojmem než dva starší bratříčci, i když je to přece jen pořád film primárně pro děti, pročež se určitě režisér držel ještě zpátky, například co se scén s mozkomory týká. I u tohoto dílu musím zopakovat potlesk pro casting, Emma Thompson je přesně tak příšerná jako moje představy o Sybille Trelawneyové:) A Garyho Oldmana si prostě nejde neužít, ten chlap je neskutečnej. A konečně jsem viděl obvykle starého dobráka Timothyho Spalla jako skutečně povedenou krysu. No, jen tak dál. Sice to můj názor na "fenomén Potter" nezmění, a stále platí, že za něj nemíním nikdy dát ani korunu, ale tento film si zaslouží svých 80%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že Vězen funguje jako teenagerský (nikoliv již dětský) film, jako horor, thriller, fantasy i jako pocitové drama. 90% Zajímavé komentáře: berg.12, Dan9K, Turiec, riza-do, dbt ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film má o hodně temnější atmosféru, jen se mi zdá, že ta atmosféra byla místy temná až moc. Některé obrázky také vypadaly spíše jak z nějakého hororu, což se mi taky moc nelíbilo. U tohoto Harryho se mi také vybavily dvě věci: proč se zápletka každého filmu (knihy jsem nečetl, takže nemám "předstih") musí v podstatě týkat Harryho dávno mrtvých rodičů? A také ty neustále stejně antagonistické postavy Harryho strýčka a tetičky či Malfoye se mi nezdají příliš nosné a ani už moc zábavné. Za závěrečný závod s časem bych rád přidal na hodnocení, ale nějak to nejde... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dokonce i takový knižních předloh neznalý mudla jako já už moc dobře ví, že nejlepší kouzelníci a čarodějové jsou v Bradovicích, chodí nakupovat do Příční ulice, umí jezdit na koštěti rychleji než Schumacher ve formuli 1, používají sovy, aby nemusí platit za poštu, když jedu rozdrkanou v zácpách stojící karosou pražské MHD vždycky si vzpomenu na kouzelnický autobusový třípatrák a jeho svižnou jizdu Londýnem a jen tiše takovou jízdu zavidím, ale hlavně nemají fotbal, mají famfrpál !! Ovšem je jeden mudla co je lepší kouzelník než Harry Potter, lord Voldermort i Albus Dumbledore dohromady, jmenuje se Alfonso Cuarón. Tenhle mexický mudla svým podáním "potterovského" světa okouzlil moje srdce i mou mysl. Je to zvláštní, že z tak temného příběhu vlastně vyřazuje tolik krásy, tohle se snad ještě nikomu nepovedlo. Vlastně, ono cestovat úspěšně v časové smyčce se taky nedaří každému a málo která holka umí dát takovou ránu pěstí jako Hermiona / ta holka se mě fakt začíná hodně líbit /. Prostě možná temný, ale nádherný díl. Jo a ještě něco, všechny mozkomory bych poslal na naše politiky, aby je zavřeli do Azkabanu ! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nejtemnější díl Harryho Pottera a zároveň asi nejpovedenější, i když hlavní postavy už jsou pořádně "vytáhlé". Alfonso Cuarón dal příběhu atmosféru, o jakou se předešlé dva díly pokoušely, ale nakonec jí nedosáhly. Musím konstatovat, že triková stránka je díky fantazii tvůrců opravdu špičková. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vězeň z Azkabanu vychází až po dvou letech. Mě to čekání, abych se pravdu přiznal, přestalo bavit. Tenhle film jsem totiž trošku ve svých letech notně ignoroval, a doteď mě to mrzí. Vězeň z Azkabanu je dost možná nejlepší film ze světa Bradavic, nebo tvůrci mají minimálně vzestupnou chuť dělat filmy lepší a lepší, a je jen otázkou času kam dojdou. Každopádně jsem si dal čas a zkouknul za sebou všecky díly a poznal, že jsem udělal hroznou chybu. Vězeň z Azkabanu je prostě dokonalý. Alfonso Cuarón slíbil, že udělá svět Harryho Pottera, temnější, vážnější, citovější s důrazem na vztahy, což mu evidentně není cizí. Jenže jak řiká také plní, a ten svět prostě to všecko v tu ráno neskutečně potřebuje. Prostě čistě řečeno, Harry Potter zase válí. Ten rok v Bradavicích jsem si s ním náramně užil. Kéž by to bylo delší, kéž by z knihy toho šlo víc nacpat do filmu. Nemůžu si pomoct, já mám jen takový pocit, že taková sága se nikdy už ve světě filmů neobjeví, nikdy. Tak si to alespoň musím vychutnávat, dokovaď to jde. Takže Harry Potter a vězeň z Azkabanu je další díl příběhu, který se drží v jasně vymezených kolejích a ještě je lepší, než by kdo vůbec čekal. --- Kdo je asi tohle? - Profesor R. J. Lupin. - Ty víš všechno. Jak je možný, že ví všechno? - Má jméno na kufru, Ronalde. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ani potřetí mi Harry Potter neučaroval... Ale bylo to těsně. Po filmařské stránce je to rozhodně nejlepší příspěvek do dosavadní trilogie – Cuarón velmi dobře pracuje s postavami, šetří kýčovitými barevnými kompozicemi a více lpí na sugestivitě a působivosti prostředí. Z mého pohledu ale Vězni podráží nohy příliš řídká a chatrná zápletka, která se v množství epizod a bonmotů poněkud rozpouští.Tajemná komnata mi z tohoto pohledu přišla o notný kus působivější. Na druhou stranu zase nutno pochválit výtečnou a variabilní hudbu Johna Williamse, herecký projev všech s výjimkou Michaela Gabona (Brumbál) a vyzdvihnout fakt, že Harry Potter přestal být střapatým dětským učněm a začíná být docela solidní a zajímavou postavou. Z doslovného a podbízivého dětského filmu se začíná stávat celkem působivé a potemnělé drámo... Cuarón odvedl vynikající práci, ale přesto je pro mne Vězeň z Azkabanu pouze "solidním" fantasy filmem, který bych procentuálně ocejchoval číslem 70. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Oba předešlé díly byli rodinná zábava s ničim ohromujícím a excelentním. Taková rutina (promin Columbusi). Cuarón dokázal vytvořit naprosto jiný svět. Svět Harryho Pottera, který je naprosto úžasný, živý, mrazivý, krásný, barevný, ale i temný. Cuarón vlil Harymu novou krev do jeho již "nudných" žil. Jeho umělecký pohled, geniální atmosféra a výborně vybraná hudba to vše z něj dělá nejlepšího kouzelníka z Bradavic ;-). Kameru snad ani nemusím hodnotit to je prostě nádhera. Mozkomorové jsou též naprosto skvělí. Herci okolo Radcliffa hrají přirozeněji než v obou předešlích dílech dohromady (že by přístup režiséra:)). Celkově se dá říci, že po úžasné trojce asi na 4díl nepůjdu, protože nechci být zklamán. Pochybuji, že 4. díl bude lepší než tento. Jen doufám, že v 5tém díle se Cuarón vrátí.... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steven Kloves .. Vězeň z Azkabanu (a hlavně jiný režisér) konečně přináší určité změny. Ve výsledku je to momentálně filmově nejlepší díl. Ovšem výhrady přetrvávají. Ty strašidelné scény mohly být krapet delší - ta setmívačka to usekla vždy moc brzy, ale je to pro děti, takže možná proto. Velmi dobrý pocit z filmu, dostavující se takřka permanentně, dosti kazí konec.. Šílenství kolem adaptace knih Harry Potter and .?. mě nechala naprosto chladným! Je sice pravda, že se to dá bez obtíží shlédnout a je na co se dívat, tj. triky, ale příběh není až moc poutavý a adaptovaný scénář je místy dost děravý a nelogický. 75%. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Nie zle...Vobec nie. Ale posudzujem to hlavne z hladiska kniznej predlohy. Kniha posobi veselo, najdete sa v nej, pobavite sa a hlavne zapojite fantaziu na plne obratky. Film vsak vo mne zanechal pochmurnu naladu, tak ako vsetky Cuaronove filmy. A este jedna dolezite vec...Harry Potter je hlavne pre mladsiu generaciu. A na Vazna z Azkabanu by som svoje dieta nezobrala.... ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Třetí díl převyšuje předchozí díly skoro ve všem. Jednak to autoři měli snazší už proto, že třetí díl knihy patří k tomu nejlepšímu – naopak druhý díl, který zfilmoval Columbus, je asi nejslabší díly i co se knižní verze týká. Tvůrci tedy měli k dispozici daleko zajímavější příběh. Tento příběh je ovšem i daleko lépe převeden na filmové plátno. Režijní styl je daleko svižnější, dětští herci už umějí mnohem lépe hrát (zvláště je to vidět u Radcliffa), lepší je výprava (ne tak studiová jako v předchozích dílech), civilní kostýmy mi přišly jako výborný nápad a i hudba Johna Williamse je nejlepší ze všech tří dílů. Nicméně základem je již zmíněný příběh. Zatímco finále ve dvojce mi přišlo přiblblé, zde je poslední půlhodina vyloženě lahůdková záležitost. To byl také hlavní důvod, proč jsem zůstal sedět po skončení filmu s pocitem, že tak pěkný divácký zážitek už jsem dlouho nezažil. Pravda ovšem je, že jsem si dopřál film s titulky a poloprázdném kině bez vřískajících dětí (to mi třeba dvojku taky dost otrávilo). ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Takhle to holt dopadá, když se dostane fantasy látka do rukou hravého režiséra s fantazií a vlastní vizí. Věčná škoda, že ty filmy takto nevypadaly od počátku. Změna prostředí a kostýmů výsledku prospěla. Stejně jako je u knižní předlohy třetí díl tím zlomovým na cestě od dětských knih "výše", tak to samé je pro filmové adaptace tento snímek. Je jen a jen dobře, že nudná a zcela nenápaditá režie Chrise Columbuse je pryč. Jediné dva zápory jsou ztvárnění vlkodlaka a jistá absence návaznosti na minulé díly. Pokud je někdo komu se líbí, nemusel by vydýchat opravdu zásadní změnu stylu a ztvárnění. Byť je ve všech ohledech výrazně k lepšímu. Naštěstí. PS: Každou další projekcí (a že jich již bylo) se zas a znovu utvrzuji, že TAK dobrý, nápaditý a svébytný rodinný film se rodí (sotva) jednou za uherský rok. Důkazem budiž, že za více jak dekádu od premiéry stále nenašel na poli rodinné podívané sebemenšího konkurenta. A jen tak mimochodem je to i film s nejlépe a nejsevřeněji zauzlovaným cestováním v čase. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Tak. Před chvílí jsem dopsal (přepsal) komentář ke čtyřce, a tak si říkám, že přepíšu i trojku, a to ve stejném stylu. Ale ejhle, nejde to. Nechápete? Tak šup k Ohnivému poháru a přečíst. Tak, už to máte? Můžeme pokračovat. Rád bych sjel tvůrce za špatně odvedenou práci, ale to se zkrátka u Cuaróna nekoná. Jo, pár drobností se mi tu taky nelíbí. Obzvlášť obsazení Lupina a vůbec všechny scény s ním (včetně těch "po", jako vážně, WTF?), David Thewlis se na něj vážně vůbec nehodí vzhledem ani výrazem. A ta scéna, kdy Hermiona vyzdvihne Harryho a hodí ho pod Vrbu mlátičku... Jako promiňte, to já jsem ohromný fetišista, tedy feminista, ale to tedy ne. To je ale všechno naprosto nepodstatné s ohledem na všechno ostatní. Od sklepa až po půdu je filmová trojka jasně nejlepší nejen jako film, ale i jako adaptace. Časohrátky, Trelawneyová, Prasinky, Prasečí hlava, sboristi, "Bolí to moc?" "Strašně. Tak moc, že mi ji možná useknou.". Zkrátka nejlepší. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama