Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 303)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Konečně Potter, o kterém se dá říct, že mě skoro bavil. Povedené triky (sexi mozkomoři), celkem nenudící děj, zajímavý "závěrečný" zvrat, Harryho pták... ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Warner Bros. // Počet premietajúcich kín v USA: 3,855 // Otvárací Víkend USA: $93,687,367 // Prisoner of Azkaban je najlepšia časť všetkých Poteroviek vôbec. Výborne rozvité vizuálne efekty dodávajú deju oveľa lepšiu a temnejšiu atmosféru,než akú sme mohli vidieť pri prvých dvoch dieloch. Je vidno, že zmena režiséra dokáže film vyniesť na úplne inú úroveň..... 100% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Zatracovat Columbuse a dělat z Cuaróna boha tady nebudu už proto, že první polovina mi přijde jako tematicky naprosto přesné navázání na poetiku prvních dvou dílů a pár kamerových vychytávek či zoomy na na mrznoucí květinku (přestože jsou formálně naprosto perfektní) nijak zvlášť atmosféru nezmění. Pro nezaujatého diváka sice prospějí, ale pro mě, jako pro skalního fanouška knižních předloh, jsou jen nepatrnou ozdobou. Zlom přichází ve chvíli, kdy se Harry s Hermionou dostanou k Vrbě mlátičce a nastává neskutečný masakr, kde fascinující herecká etuda trojice Thewlis-Oldman-Rickman je tím nejmenším. A vrchol samozřejmě v dlouho trvajícím finále s časovými hrátkami a všemi bytostmi, které jen mohou diváka vyděsit. Jediná výtka tak míří k velké scenáristické díře: vysvětlení toho, kdo jsou Pobertové, by asi pomohlo. Přesto jsem třetí díl viděl asi nejčastěji a snad i chápu jeho pozici nejoblíbenějšího dílu. Já mám ale o chlup raději Yatesovy kousky. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Zo všetkého najviac sa bojíš strachu. To je múdre.“ To bolo snáď ešte lepšie, ako Mexická jazda. Cuarón zašiel dokonca tak ďaleko, že strýko Vernon je tu azda jediný raz v sérii aspoň trochu ľudský (ale dole body za to, že si nevšimol, že Harry "spáva" v okuliaroch). Vynaliezavé a hravé. Skvelý Mexičan Alfonso Cuarón (MEXICKÁ JAZDA) bol odvážnou (a parádnou) voľbou. Vniesol do Columbusovej konzervatívnej ságy kus sympatického a roztopašného darebáctva (úvodná autobusová roztatárená scéna, civilné oblečenie študentov, flegmatické účesy). V treťom ročníku potešia (okrem čarokrásnej výpravy) herecké výkony nováčikov: Garyho Oldmana (obávaný Sirius Black) a nového profesora v boji proti čiernej mágii, ktorým sa stal fantastický britský ryšavec David Thewlis. A rozhodne netreba zabudnúť na geniálneho Gambona, ktorý pri všetkej úcte daroval riaditeľovi Dumbledoreovi o 100 litrov viac šťavy, ako zosnulý Richard Harris v prvých dvoch dielov. Snímka je hravá i temná, desivá i vtipná, veselá i smutná. Je to výborná detektívka. Radosť pozerať. Ale "časové" finále ma nebavilo a hoci zvykne bývať tento diel často hodnotený ako najvydarenejší, mňa najviac chytila skôr nasledujúca Ohnivá čaša. Oceňujem running gag s Hermioniným nečakaným zjavovaním (ktoré na konci nečakane zapadne na svoje miesto). Bavil ma aj zmenený dizajn školy a priľahlej divočiny. Rozpočet 130 miliónov, celosvetová tržba 796, čo dodať. Snáď jediné. Darebáctvo sa podarilo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rozhodne lepsi nez druhej dil. Deticky zacinaj pomalu starnout, takze ted to jsou spis drzy pubertaci, ale pomalu uz zacinaj neco malo hrat. Pribeh nastesti neni podobnej predchozim dvoum dilum, navic je delka uz rozumnejch 130 minut a hlavne tu je jinej reziser. Ono asi to odpovida knize a neni to tak jen reziserem, ale po uvodnim blbnuti, ktery se obavam si budu muset vytrpet asi v kazdym dalsim dile, nabere film trochu temnejsi a zahadnejsi smer a ackoliv je to misty lehce zmateny, dokaze udrzet solidni temnejsi atmosferu az do konce. Navic, i kdyz nejakej trik sem tam zazlobi, vizualni stranka je hodne povedena. Co se tyce hudby, ta uz zacina bejt lehce otravna, stale stejne melodie. Jediny, co mi tu trochu chybelo, byl nejakej zajimavejsi zaverecnej souboj, sice se rozhodne neda rict, ze by bylo o akci nouzi, ale stejne bych si predstavoval neco epictejsiho nez neco, ceho bych dosahnul sam, kdybych si vzal slusnou baterku a zasel do lesa. Ale celkove jsem vicemene spokojenej, ze zacatku to na to moc nevypadalo, ale nakonec fakt povedenej dil za slabsich 5*. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Sláva Caurónovi za jeho úžasné hračičkování a režijní vychytávky (viz odraz žáků v zrcadle, sova překonávající roční období apod.). Bradavice přestaly být líbezným hrádečkem z neškodné pohádky a konečně pusobí přirozeně a živě, což lépe diváka vtahuje do Harryho světa. Oproti předchůdcům má třetí Potter téměř dokonalé triky (např. grifin působí tak skutečně). A rovněž John Williams se podržel rčení "do třetice všeho dobrého" a složil opravdu krásnou (motiv létání, motiv vzpomínek) a nápaditou (tikání hodin) hudbu. PS: Dabing je již tradičně strašný. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a nejčarodějnější díl, kéž by se býval Cuarón ujal režie celé série - mohly se dít větší věci. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Keby som to videl ako prvý film yo všetkých troch, asi by ma to dosť zobralo ale takto len za 4,5. Aj keď filmu nie je čo po remeselnej stránke vytknúť (aj Radcliffe sa rozohral) nijako ma nedojal ani nezaujal. Veľmi mi tam chýbal Jason Isaacs ale toho sa snáď dočkám v ďalších dieloch. Moje obľúbené postavy - Ron a Hermiona boli tiež nejak utlačení do pozadia (možno len môj dojem) Tiež si myslím, že aj po príbehovej stránke (tým nemyslím scenár) je film slabší ako predchodcovia. A neviem ale vôbec mi nepripadá (okrem nápaditejšej kamery), že by toto robil iný režisér. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na třetí díl Potterovské série kvůli režisérovi - Potomky lidí jsem viděl dříve než kouzelnická dobrodružství z Bradavic a proto jsem byl zvědavý a natěšený, jak si Alfonso Cuarón poradil s Azkabanským Vězněm... triky jsou špičkové, Cuarónova kamera parádní, ale neoslnil mě tolik celý zamotaný příběh, který je tu nadále rozplétán. Nedýchla na mě taková atmosféra, jako u Tajemné komnaty, neříkám ale, že některé scény nebyly zpracované kouzelně a s pořádným fantasy nádechem - Azkabanští mozkomoři nahánějí víc než husí kůži a myšlenka i uskutečnění časoprostorové cesty do minulosti je určitě zamyšlění hodná a svým způsobem jedinečná. Herecké výkony v rámci série standartní, hudba moc pěkná. 70%. 130 miliónů dolarů(rozpočet)/790 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Změna režiséra Harrymu Potterovi vyloženě prospěla. Je to napínavé od začátku do konce ( a to znám předlohu ), krásně drsné a tajuplné prostředí, výborný Gary Oldman jako moje nejoblíbenější postava Sirius Black a má to fakt spád, není tam chvilka oddychu a jediné nudné místo. Navíc ten úchvatný let na hypogrifovi, krásná scéna, jako bych letěla s Harrym. Jinak tenhle díl už přestává být pohádka, takže nechápu rodiče, co berou do kina ty malé děti . Chudinky asi pak hrůzou nespí. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Třetí díl Harryho Pottera je pro mě zatím nejlepší, co se týká výpravy a režie. Hudba a vizuální efekty jsou na velké úrovni a na režijní křeslo se posadil velký tvůrce Alfonso Cuarón, který mě připravil podnos s více dobrodružstvím, fantasy podívanou v čele s tradičním triem: Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watson. Rodinná celovečerní podívaná do fantasy kouzelného světa s vynikajícím Williamsovým hudebním doprovodem. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Alfonso Cuaron, filmový to černokněžník (no minimálně tak vypadá), vykouzlil dokonalou adaptaci Harryho Pottera, kdy se nebál říznout hluboku do předlohy a tím celý díl získal ještě větší tah na branku, než v předchozích příbězích mladého čaroděje. Vězeň z Azakabanu jako jediný přesně vystihl atmosféru a duši knihy. Doufám, že to nebylo naposled, co Cuarón s Harrym kouzlil. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Něco mi k dokonalosti přece jen chybělo, jen nevím co. Knihu jsem četl už dávno, takže si nepomatuju, kolik toho bylo změněno, ale myslím, že tohle je o hodně lepší přístup než doslovnost prvních dvou dílů. Cuarón je super, jen se bojím, že režisér Newell v dalším dílu bude spíš blíže Columbusovi. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Rána z čistého nebe! Po trapných přepisech veskrze netalentovaného Columbuse tvořených bez stylu, pouze pro rychlý zisk a určené jen typickým konzumentům bez vkusu, přišel tento osobitý a neotřelý film od Cuaróna. Hrdinové najednou mají charaktery, kouzelný svět má náboj a atmosféra je skvělá. Herci najednou umí hrát, a i když to někdy skřípe, je u nich vidět značný posun. Když si člověk uvědomí, že mezi dvojkou a trojkou uběhly jen dva měsíce děje, je změna stylu doslova nepředstavitelná - jako by šlo o jiný (lepší) svět. Nejlepší díl Harryho Pottera. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Po rutinérovi nastoupil uzmělec. Cuarón si hraje a vy se bavíte. Jen škoda některých MIZERNÝCH triků a silně odfláklé vysvětlovací pasáže. Dabing je fajn, ale Siriuse zmrvili. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Takhle to mělo vypadat už od začátku. Cuarón nezklamal, prokázal, že není žádný ilustrátor, ale opravdový režisér. Scénář byl napsán velmi dobře, nic podstatného ve filmu nechybí, a všechny změny (i když zas tolik jich nebylo) byly ku prospěchu. Oceňuji, že ve filmu zůstalo strhující napětí závěrečných kapitol. Z herců příjemně překvapil Daniel Radcliffe, už není tak prkenný jako dřív. Gary Oldman s Emmou Thompsonovou jsou solidní, ale nemají moc prostoru. A film má moc pěkné závěrečné titulky:) ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nalijme si čistého vína, Cuarón měl velkou oporou v předloze, která je nejchytřejší z celé série, ale je to borec, o tom žádná. Už na samém začátku se blýskne naprosto zběsilou jízdou Záchranným autobusem. S nástupem Mozkomorů přichází přesně ta tíživá a temná atmosféra plynoucí celou knihou, a kterou ještě podporuje strašák v podobě Siriuse Blacka a také mystické hodiny profesorky Trelawneyové. Možná ty úplně nejlepší nápady Rowlingové jsem však ještě nezmínil. Pobertův plánek, Prasinky a Chroptící chýše, jakožto pevné základy pro odpálení mytologické bomby a hlavně úžasné finále v podobě hrátek s časem. Nikdy jsem při čtení knihy nezažíval tak opojné pocity a Cuarónovi se je z velké části povedlo přenést i na plátno. Ale abych jen nechválil. Pro nečtenáře chybí některé důležité informace, scéna, kde Hermiona přehazuje Harryho, je úplně mimo a nemůžu si pomoct, pokud se někde měly natočit dva filmy, tak to mělo být v případě Vězně z Azkabanu, ty famózní nápady si zasloužily větší prostor. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama