Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 303)

freddy 

všechny recenze uživatele

A opět Harry Potter, tentokrát už třetí díl. Co se změnilo oproti dílu druhému? Především režisérská stolička nám pozměnila svého panovníka. U tohoto dílu jí opanoval jihoameričan Alfonso Cuarón, jenž tak hezky zrežíroval dnes už klasiku v žánru road movie, film Mexická jízda. A to je ten hlavní důvod, proč je třetí díl tolik jiný, tolik dospělejší. Hlavní hrdinové odhodili hábity a ve volném času se po Bradavicích pohybují ve sportovním oblečení, je zde důraz na detaily (viz krásně praskající knoflíky tetičky Marge) a vše dostává takový mladistvý náboj, z dětských filmů se stávají filmy pro širší publikum, a to je jen dobře. Seznamujeme se tu s novými tvory, s novými postavami, prostě je to zajímavý film a dosud ze všech filmů asi nejpovedenější. Navíc nezapomenu na super zážitek, kdy jsem tenhle film viděl napřed dvakrát v normálním multikině a potom jednou v IMAXu. To byl neskutečný zážitek na hodně dlouhou dobu a dost jsem si to užil. Všechno dostalo tak nečekaně obrovské rozměry, že to byla prostě lahůdka. Film je perfektní, a opět, jak jinak, plné bodové hodnocení... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu nejlepší filmový Harry Potter. Alfonsovi se povedlo vytvořit uvěřitelnou atmosféru kouzelnického světa i ostříhat nabobtnalé dění knihy do velmi slušné podoby. Neznalci pochopí a pro fajnšmekry je připraveno pár lahůdek. Bradavice mají konečně taky nějaké charisma, jednotící prvky jejich proměny během roku jsou milé a vtipné. Michael Gambon je taky dle mého lepší Brumbál než Richard Harris (budiž mu země lehká), ten mi totiž neustále připomínal jenom dědečka Mrazíčka, kdežto Gambon opravdu "je" tím vousatým extravagantním páprdou s blýskavýma očima a mnohoznačnými výroky. Tichošlápek a Náměsíčník jsou pěkně vybraní, Draco je pořád zlatíčko. Ale přesto mám jeden problém a ten problém se jmenuje Daniel Radclife. Ať si prostě kdo chce co chce říká, ten kluk v mých očích neumí hrát a jeho toporný výkon mi kazí celou sérii. To už tu roli tehdá měli dát raději někomu z Culkinů, ti umí alespoň vyjádřit základní emoce a trošku přesvědčit diváka. Nicméně jak říkám, trojka je dle mého nejlepší, i ta hudba je lepší než kudrdlinky z jiných dílu. "Mudlové, ti neviděj nic. Ale cítěj, když je píchneš vidličkou." ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Změna režiséra rozhodně prospěla. Alfonso Cuarón vnesl do příběhu příjemný svěží vzduch a přichází z vlastní vizí. Postavy přestávají být otravnými hrdiny a konečně se přibližují opravdovým lidem. Každý teď má více stránek a je vídět, že podobná role se hercům hrála mnohem lépe. Scénář je mnohem vyzrálejší, a ačkoli přes svou hutnost nebyla knižní předloha příliš tlustá, hodně ji prostříhává. Mezi postavami to tak konečně začne jiskřit, mají pravé motivace a přímo z nich číší emoce. Maličké detaily jako je například pohyb postav v normálním oblečení čarodějnický svět mnohem lépe přibližují lidem a celkově se film stává normálnějším. Zaujalo i příjemné tónování a několik málo scén. Na pět hvězdiček ale nemohu jít ani náhodou, neboť některé scény nejsou dotažené do konce. Nejhorší scéna je ta ve vlaku, nad tím co tu tvůrci vyvádí mi zůstal jen rozum stát. Počáteční hororový nádech je úžasný a se scénou si skvěle pohráli trikaři, ale způsob jakým se Lupin probere ze spánku a vyvolá patrona je opravdu příšerný - i když účel této snové sekvence chápu. Zejména pak závěr velmi skřípe. Dění v chýši je příliš rychlé a rozhodně se z něj netěží tak jak by mohlo. To co se děje pak je sice přehledné, ale nad některými nelogičnostmi si přeci jen musíme poklepat na čelo. Nevděčné téma cestování v čase je tu podáno vskutku roztomile, i když narozdíl od knihy dostává ještě širší rozměr. Třetí díl považuji společně s pátým za nejpovedenější a ač je snímek vcelku podařený, rozhodně se předloze nevyrovná a dokonce ani nemůže sloužit pouze jako její ilustrace(to se zatím jistým způsobem podařilo předchozím). ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl nejen filmové, ale i knižní série (zatím). Ideální poměr temnoty (která se stále stupňuje) a odlehčenosti příběhu nalezneme právě zde. Nebudu moc zabíhat do děje, který je pozitivem předlohy a utrousím slovo k vynikající práci Cuaróna. I když není Angličan (což je pro modelaci atmosféry školy škoda) vede mladé herce asi nejlépe ze všech tří dosavadních adeptů a hlavně, formální stránka dostává výrazně stylovější (ve smyslu víc cool i rafinovanější stylově) ráz. Brilantní kamera. Perfektní Oldman jako Sirius Black, o něco hůř je vybraný můj z knihy oblíbený Lupin. No a škoda je samozřejmě, že se dalších pokračování nedožil Richard Harris, který byl nesrovnatelně charizmatičtější a brumbálovitější než (snažící se) Michael Gambon. Nejlepší Potter, s čistým svědomím 80% ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steven Kloves .. Vězeň z Azkabanu (a hlavně jiný režisér) konečně přináší určité změny. Ve výsledku je to momentálně filmově nejlepší díl. Ovšem výhrady přetrvávají. Ty strašidelné scény mohly být krapet delší - ta setmívačka to usekla vždy moc brzy, ale je to pro děti, takže možná proto. Velmi dobrý pocit z filmu, dostavující se takřka permanentně, dosti kazí konec.. Šílenství kolem adaptace knih Harry Potter and .?. mě nechala naprosto chladným! Je sice pravda, že se to dá bez obtíží shlédnout a je na co se dívat, tj. triky, ale příběh není až moc poutavý a adaptovaný scénář je místy dost děravý a nelogický. 75%. ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Když se teta Marge (Pam Ferris) jako balón nafukuje, tak je Dudley (Harry Melling) trefen jejím knoflíkem a padá k zemi směrem od stolu. Vleže se snaží plazit pryč, ovšem v dalším záběru se zvedá ze země pod stolem, jako kdyby spadl přímo pod něj. (Jimmy15)
  • V kouzelnickém světě existovaly dva druhy obracečů času: Typical (klasický) umožňoval cestovat pouze 5 hodin nazpět – Hermiona (Emma Watson) jej získala od profesorky McGonagallové (Maggie Smith) –, zatímco True (přesný) umožňoval neomezené cestování do minulosti, ale působil nenávratné katastrofické změny událostí. J. K. Rowlingová se později vyjádřila, že všechny obraceče času byly zničeny na odboru záhad, aby se předešlo narušení minulosti, tudíž nemohly být použity v bitvě o Bradavice. (Kinofil)
  • David Thewlis, který zde ztvárnil profesora Lupina, se původně po celou dobu natáčení domníval, že hraje postavu homosexuálního charakteru, jenž má vztah se Siriusem Blackem (Gary Oldman). (Nick321)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama