Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 303)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

V mnoha komentářích čtu, že teprve teď, díky změně režiséra, dostal Harry Potter tu pravou potterovskou atmosféru, že konečně potemněl a podobně. No, myslím, že to jsou dost zavádějící tvrzení. Vždyť jak by mohly mít předchozí dva filmy atmosféru Vězně z Azkabanu, když se v nich (stejně jako v jejich předlohách) nedělo v podstatě nic, co by si o ni říkalo? Takže co do atmosféry bych řekl, že nejde o zas tak velkou zásluhu Alfonsa Cuaróna - on měl prostě štěstí, že se dostal právě k této části. Co už jeho zásluhou samozřejmě je, to je strhující spád filmu, ta všudypřítomná hravost (scéna s bubákem, kdy kamera prolétá zrcadlem tam a zpět například), napínavé, ba přímo hororové scény s mozkomory a citlivé vedení herců, jejichž hrdiny sice začíná pěkně mlátit puberta, ale ani na chvíli je nepřestáváme mít rádi. No a pak tu jsou samozřejmě nové postavy. Garyho Oldmana i Davida Thewlise je radost sledovat a když se k nim v Chroptící chýši připojí ještě Alan Rickman, je o nejlepší scénu filmu postaráno. Závěrem bych rád ještě zmínil hudbu Johna Williamse - Vězeň z Azkabanu je totiž poslední díl série, k němuž ji skládal, a odvedl absolutně skvělou práci. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dokonce i takový knižních předloh neznalý mudla jako já už moc dobře ví, že nejlepší kouzelníci a čarodějové jsou v Bradovicích, chodí nakupovat do Příční ulice, umí jezdit na koštěti rychleji než Schumacher ve formuli 1, používají sovy, aby nemusí platit za poštu, když jedu rozdrkanou v zácpách stojící karosou pražské MHD vždycky si vzpomenu na kouzelnický autobusový třípatrák a jeho svižnou jizdu Londýnem a jen tiše takovou jízdu zavidím, ale hlavně nemají fotbal, mají famfrpál !! Ovšem je jeden mudla co je lepší kouzelník než Harry Potter, lord Voldermort i Albus Dumbledore dohromady, jmenuje se Alfonso Cuarón. Tenhle mexický mudla svým podáním "potterovského" světa okouzlil moje srdce i mou mysl. Je to zvláštní, že z tak temného příběhu vlastně vyřazuje tolik krásy, tohle se snad ještě nikomu nepovedlo. Vlastně, ono cestovat úspěšně v časové smyčce se taky nedaří každému a málo která holka umí dát takovou ránu pěstí jako Hermiona / ta holka se mě fakt začíná hodně líbit /. Prostě možná temný, ale nádherný díl. Jo a ještě něco, všechny mozkomory bych poslal na naše politiky, aby je zavřeli do Azkabanu ! ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Počáteční WOW je ta tam, bylo třeba nabídnout něco nového. Přeci jenom škola čar a kouzel je pořád školou čar a kouzel. Zásadní změnou je, že rodinného řemeslníka Columbuse vystřídal temnější a talentovanější Alfonso Cuarón, který přidal víc dospělosti. Nevsadil na místy upjatou věrnost knižní předloze a pomohl si i cestou vlastní fantazie. Víc to tepe, víc je to tvůrčí... Z vězení pláchl nebezpečný Sirius Black, který býval nejlepším přítelem Potterových rodičů, a zdá se, že jde po Harrym. Objevují se nové postavy i řada tajemství. Pár nesmyslů bych taky našel, to zase jo. Dějově bych rovněž pár výtek měl, krásně temná atmosféra ale mnohé velmi solidně zahladí. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Změna režiséra a najednou jako by se před námi objevil ten opravdový potterovský svět, přesně tak, jak má být. Alfonso Cuarón uděla ve filmu změny oproti knize, ale takové, které nevadí, neuráží, naopak pozdvihují film na něco víc, než jen adaptaci bestselleru. Celé vyprávění dostává krásně temnou atmosféru, dokonce i Daniel Radcliffe začal trochu hrát... Teď jenom musíme doufat, že 4.díl nedopadne katastrofálně a že se Pan režisér Cuarón vrátí k Fénixovu řádu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Zo všetkého najviac sa bojíš strachu. To je múdre.“ To bolo snáď ešte lepšie, ako Mexická jazda. Cuarón zašiel dokonca tak ďaleko, že strýko Vernon je tu azda jediný raz v sérii aspoň trochu ľudský (ale dole body za to, že si nevšimol, že Harry "spáva" v okuliaroch). Vynaliezavé a hravé. Skvelý Mexičan Alfonso Cuarón (MEXICKÁ JAZDA) bol odvážnou (a parádnou) voľbou. Vniesol do Columbusovej konzervatívnej ságy kus sympatického a roztopašného darebáctva (úvodná autobusová roztatárená scéna, civilné oblečenie študentov, flegmatické účesy). V treťom ročníku potešia (okrem čarokrásnej výpravy) herecké výkony nováčikov: Garyho Oldmana (obávaný Sirius Black) a nového profesora v boji proti čiernej mágii, ktorým sa stal fantastický britský ryšavec David Thewlis. A rozhodne netreba zabudnúť na geniálneho Gambona, ktorý pri všetkej úcte daroval riaditeľovi Dumbledoreovi o 100 litrov viac šťavy, ako zosnulý Richard Harris v prvých dvoch dielov. Snímka je hravá i temná, desivá i vtipná, veselá i smutná. Je to výborná detektívka. Radosť pozerať. Ale "časové" finále ma nebavilo a hoci zvykne bývať tento diel často hodnotený ako najvydarenejší, mňa najviac chytila skôr nasledujúca Ohnivá čaša. Oceňujem running gag s Hermioniným nečakaným zjavovaním (ktoré na konci nečakane zapadne na svoje miesto). Bavil ma aj zmenený dizajn školy a priľahlej divočiny. Rozpočet 130 miliónov, celosvetová tržba 796, čo dodať. Snáď jediné. Darebáctvo sa podarilo. ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Smrtijedi se původně měli jmenovat Rytíři pálení. (Clarie)
  • Hodinová věž, coby nová součást hradu Bradavice, byla navržena podle Pražského orloje na Staroměstském náměstí. (cihlenka)
  • Vrbu mlátičku nechal na školní pozemek vysadit Albus Brumbál (Michael Gambon) kvůli ochraně ostatních žáků před mladým Remusem Lupinem (David Thewlis). Povolil mu totiž studium v Bradavicích, ačkoliv věděl, že je vlkodlakem. Při každé své proměně byl Remus Lupin uzamčen v Chroptící chýši, jejíž vchod byl Vrbou mlátičkou střežen. (XI-XAO)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama