Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (151)

  • Prof. Lupin (David Thewlis) jí čokoládu. Ač má na lidi účinek, tak větší účinek má na psy, pro které je silně toxická dílky theobrominu, což je hořký alkaloid příbuzný kofeinu. Lupin se tak snaží zabít psa v sobě. (Maulincio)
  • Cestou do Bradavic prof. Lupin (David Thewlis) takřka celou cestu spí. Je totiž 1. září 1993 a v noci ten den byl úplněk a Lupin tak byl vyčerpaný z noční přeměny. (Maulincio)
  • Pro režíséra Alfonsa Cuaróna šlo o první opravdu "velký" film. Po skončení jeho natáčení k tomu řekl: "Váhal jsem, jestli tuhle práci vůbec mám přijmout. Mluvil jsem o tom se svým kamarádem Guillermem del Torem a on mě podržel a doporučoval mi, ať do toho jdu. Říkal: 'Jestli to uděláš, snaž se hlavně sloužit materiálu. Nepokoušej se udělat z toho film Alfonsa Cuaróna. Když budeš sloužit předloze, natočíš z toho svůj nejlepší film.' Řídil jsem se tím a nakonec jsem si to docela užil. Na prvním místě byla předloha, na druhém místo téhle epizody v sérii filmových Potterů a až pak to, co jsem do toho mohl vložit já. Nechtěl jsem, aby lidi přišli do kina na třetí díl a ocitli se v úplně jiném světě, než na jaký jsou zvyklí." (NIRO)
  • Samotný průběh natáčení nebyl nenáročný, ale - slovy režiséra Alfonsa Cuaróna - se to dalo předpokládat "hlavně kvůli tomu, jak bylo dlouhé. (...) Byl jsem součástkou ve veliké mašině, která když se jednou rozjede, jen tak se nezastaví a vy s ní musíte držet krok. Ze začátku je to skvělé, protože všechno sviští jako po másle. Přidáváte, zrychlujete tempo... a pak vám dojde, že se vám v tom soukolí zachytilo oblečení a že když na chvíli zpomalíte, uškrtí vás to. Takže to nejobtížnější bylo vyrovnat se s nabitými pracovními dny a s tím, že musíte dělat spoustu věcí najednou. Zároveň jsem točil, stříhal a dohlížel na zvláštní efekty." Při natáčení ve Skotsku štáb zaostal za časovým rozvrhem, z čehož "studio nemělo radost. Ale zachovali se k nám pěkně, podpořili nás. Ono je tam často fakt hrozné počasí, a když potřebujete točit náročné scény v exteriérech, může se klidně stát, že skoro celý den jen posedáváte na place, čekáte, čekáte a čekáte - a stojí to hrozné peníze. Ale tak už to chodí." (NIRO)
  • Ve filmu je zmíněno, že nikdo neví, jak bubák vypadá. Ovšem kromě Alastora Moodyho (Brendan Gleeson) a všeobecně kouzelníků s okem, které prohlédne stěny. Co se jiných kouzelníků týče, bubák zaujme formu až přímo před nimi. (Nick321)
  • David Thewlis, který zde ztvárnil profesora Lupina, se původně po celou dobu natáčení domníval, že hraje postavu homosexuálního charakteru, jenž má vztah se Siriusem Blackem (Gary Oldman). (Nick321)
  • Poté, co Harry (Daniel Radcliffe) použije na Snapea (Alan Rickman) odzbrojovací kouzlo Expelliarmus., Hermiona (Emma Watson) se zděšením poznamená, že právě napadl učitele. Zrovna od ní je to celkem úsměvné, protože konkrétně Snapeovi v prvním ročníku při famfrpálovém zápasu podpálila plášť v domnění, že Snape chce Harryho zabít. (Nick321)
  • V kouzelnickém světě všichni zvěromágové musí být registrovaní. Zvěromágům, kteří se nezaregistrují, hrozí uvěznění v Azkabanu. Paradoxně jen díky zatajení tohoto faktu se Siriusi Blackovi (Gary Oldman) podařilo ze strašlivého vězení uprchnout, nikdo od něj nečekal, že má tuto schopnost. (Nick321)
  • Ve scéně, kdy Severus Snape (Alan Rickman) vyučuje hodinu obrany proti černé magii místo R. J. Lupina (David Thewlis) a promítá na plátno obrázky k tématu hodiny – vlkodlaci, můžeme vidět kresbu „Vitruviánského muže“ (Leonardo da Vinci) s vlčí hlavou, která má znázorňovat právě vlkodlaka. (cspetr)
  • V kouzelnickém světě existovaly dva druhy obracečů času: Typical (klasický) umožňoval cestovat pouze 5 hodin nazpět – Hermiona (Emma Watson) jej získala od profesorky McGonagallové (Maggie Smith) –, zatímco True (přesný) umožňoval neomezené cestování do minulosti, ale působil nenávratné katastrofické změny událostí. J. K. Rowlingová se později vyjádřila, že všechny obraceče času byly zničeny na odboru záhad, aby se předešlo narušení minulosti, tudíž nemohly být použity v bitvě o Bradavice. (Kinofil)
  • Hlavní úlohou patrona je bránit kouzelníka před temnými bytostmi jako např. mozkomoři. Nicméně Albus Brumbál (Michael Gambon) vymyslel další využití: doručování zpráv na velkou vzdálenost po dobu soustředění kouzelníka, jak můžeme vidět v obou dílech Relikvií smrti. (Kinofil)
  • Podoba kouzla „Expecto Patronum“ vychází z vnitřní osobnosti a síly kouzelníka v něm dřímající, dokud není potřeba ji odhalit za účelem obrany – například proti mozkomorům. (Kinofil)
  • Rupert Grint (Ron Weasley) uvedl v roce 2019 k sérii Harry Potter toto: „Myslím, že ty první jsou OK. Uteklo více času. Můžu se od toho kluka více odpoutat. Před nedávnem jsem viděl Kámen mudrců, poprvé od premiéry, a ve skutečnosti jsem si to ohlédnutí užil. Ale novější nemůžu. Nejdál asi zvládnu Vězně z Azkabanu.“ (Geralt z Rivie)
  • V tomto filmu zazní jméno nebo příjmení hlavního hrdiny celkem 115krát. (gecko)
  • Názvy kouzelnických rostlin pocházejí z opravdové knihy. Autorka J. K. Rowlingová je posbírala z publikace anglického botanika Nicholase Culpepera, vydané v 17. století. (ČSFD)
  • Matka spisovatelky J. K. Rowlingové trpěla roztroušenou sklerózou a v roce 1990 zemřela. Autorku to tehdy přivedlo do silných depresí, z nichž se vyvinula představa děsivých mozkomorů. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 23. května 2004 v New Yorku. (Varan)
  • Profesor Lupin (David Thewlis) učí studenty zaříkadlo „Riddikulus“, Harry (Daniel Radcliffe) si představí mozkomora jako svůj největší strach. V okamžiku, kdy si profesor Lupin stoupne před Harryho, aby mozkomora zahnal, ten se změní ve vycházející úplněk. Tím je myšlen Lupinův největší strach, neboť se při úplňku mění na vlkodlaka. (Andrew94)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama