Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farmář Charlie Anderson se stará ve Virginii o svou početnou rodinu bez ženy, jež mu zemřela před lety. Ve chvíli, kdy propukne válka Severu s Jihem, se pokouší současné dramatické dění ignorovat. Odmítá podporovat armádu Konfederace, protože nesouhlasí s otroctvím, také se nechce přidat k vojskům Unie, jelikož má v sobě zakořeněný odpor k válce. Brzy se ukazuje, že to jsou jen iluze. Když je Andersonův nejmladší syn Boy do válečných událostí zatažen a je uvězněn, vydává se jej s dcerou Jennií a čtyřmi syny hledat. Tváří v tvář válečným hrůzám však nedokáže již déle zůstat nestranným… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (60)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 10 nejlepších filmů z války Severu proti Jihu - 10 Greatest Civil War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Westernová rodinná sága z US občanské války se zastává tradice a nezávislosti proti válečnému šílenství. Vdovec se šesti syny se odmítne zapojit do armády Konfederace a sám s rodinou brání svou nezávislou farmu. Film je však poněkud sentimentální a trochu pomalý, zato však s velkým výkonem Jamese Stewarta v roli patriarchy. Obsahuje však i mnohé zajímavé akční sekvence, které přidávají filmu na tempu.Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Ec-lmjqBOw0 ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Vydařený příběh z občanské války Severu proti Jihu s bravurně vystupňovanými emocemi a dějem. Příběh rodiny, která se chce co nejvíce vyhnout všem hrůzám, jenž tento konflikt obnášel. A ikdyž se jim to z počátku daří, stejně neuniknou. Absolutorium na adresu James Stewart, jehož postava, pojetí a přednes, se mi vryla pod kůži a podařilo se jí mě zasáhnout tak hluboce, jako už dlouho žádné jiné. Touto svou rolí se pro mě stává nesmrtelným a i proto hvězdičku přidávám. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taky naivne pojaty protivojnovy film o chlapikovi, ktory sa pocas vojny Severu proti Juhu snazi drzat svoju rodinu mimo celeho konfliktu. Odmieta si vybrat stranu a chce, aby mu ostatni dali pokoj. Je jasne, ze mu to donekonecna nevydrzi a nakoniec sa do vojny zapletie. Mna popravde hlavny hrdina svojim postojom postupne zacal iritovat az som mu zacal skoro priat tie krute chvile, ktore zazil v druhej polovici filmu. Vojna je kruta, ale zostat mimo bez pridania sa na nejaku stranu sa evidentne nevyplaca. Aspon by clovek chcipol v boji za nejake idealy a nie len tak bezdôvodne, ked si nic nezvoli. Takze ak som mal hlavneho hrdinu za jeho postoj obdivovat, tak u mna film v tomto ohlade neuspel. Rovnako naivne a iritujuco ako hlavny hrdina je pojaty aj samotny film. 6/10. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spočiatku sa zdá, že Shenandoah ničím neprekvapí a ponúkne solídnu westrenovú zábavu, okorenenú vojnou. James Stewart v úlohe milujúceho otca má dilemu, či ignorovať vojnu, alebo sa prispôsobiť podmienkam a prijať ju ako nedielnu súčasť života. Vojna to rozhodne zaňho a mňa prekvapilo, že film sa vydáva cestami, ktoré som nečakal a chvíľami skutočne bolí, to keď vidíte stárnuceho Stewarta smútiť. Nebudem prezrádzať pri akých príležitostiach, ale McLaglen s Lee Barrettom si uvedomujú, čo je vojna zač a že nešetrí nikoho a neboja sa to ukázať. Záverečná sekvencia je bez slov, ktoré by boli zbytočné a necháva v nás plynule doznieť emócie. Jeden z najlepších Stewartových výkonov. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že se v tak klasicky pojatém westernu bude zároveň skrývat tak silná protiválečná myšlenka a taková porce humoru, že? Vynikající James Stewart (tentokrát navíc podpořený Brzobohatého dabingem), nezapomenutelné scény s vlakem i krávou, nad hroby pronášený monolog, který bere dech a žene slzy do očí. Kdepak, tohle není žádný laciný proamerický doják, který během let vyčpěl. To tedy ani náhodou. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Katherine Ross v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Film bol vnímaný ako protivojnový v čase, keď americká angažovanosť vo Vietname masívne eskalovala. (westerns)

Reklama

Reklama