Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farmář Charlie Anderson se stará ve Virginii o svou početnou rodinu bez ženy, jež mu zemřela před lety. Ve chvíli, kdy propukne válka Severu s Jihem, se pokouší současné dramatické dění ignorovat. Odmítá podporovat armádu Konfederace, protože nesouhlasí s otroctvím, také se nechce přidat k vojskům Unie, jelikož má v sobě zakořeněný odpor k válce. Brzy se ukazuje, že to jsou jen iluze. Když je Andersonův nejmladší syn Boy do válečných událostí zatažen a je uvězněn, vydává se jej s dcerou Jennií a čtyřmi syny hledat. Tváří v tvář válečným hrůzám však nedokáže již déle zůstat nestranným… (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že se v tak klasicky pojatém westernu bude zároveň skrývat tak silná protiválečná myšlenka a taková porce humoru, že? Vynikající James Stewart (tentokrát navíc podpořený Brzobohatého dabingem), nezapomenutelné scény s vlakem i krávou, nad hroby pronášený monolog, který bere dech a žene slzy do očí. Kdepak, tohle není žádný laciný proamerický doják, který během let vyčpěl. To tedy ani náhodou. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborný protivojnový film a jedna z najlepších úloh, aké si kedy Stewart zahral. O čo je prvá polovica filmu odľahčenejšia, o to lepšie neskôr funguje vážna dráma s tragickými scénami. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vím a chápu, že musím počítat s tím, že když film pochází z roku 1965, tak že k divákovi přispěchá s troškou naivity do mlýna. Jenže té naivity tu na můj vkus bylo trošku moc. Je teda třeba říct, že James Stewart byl takovej ten správnej fořt farmy, kde převládala především spravedlnost. Jeho řada protiválečných názorů v podobě různých dialogů jsou nejsilnější scény celého fimu. Jenže když se Vám to prolíná s nějakými těmi milostnými cukrlátky, tak Vás to trošku otráví. V případě tohoto filmu ale opravdu jen trošku. Pořád ty protiválečné momenty jsou hodně silné a nezvyklé. Nejen na tu dobu, ale i na westernové prostředí jako takové. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $17,268,889Tržby Celosvetovo $17,268,889║ Nečakané veľké prekvapenie. Človek niekedy až žasne, keď ho ešte dokáže niečo prekvapiť, pri tom veľkom množstve napozeraných filmov. James Stewart mal vždy charizmu a herecké nadanie. V danej úlohe zarputilého otca rodiny je dokonalý. Prvá polovica je plná rodinných zásad, pravidiel a príjemne uvoľnených a trefných scén, sú tam dobre dobieračky. Spoznávame súdržnosť rodiny, stoja si za svojím, nič s nimi nepohne. Tá druhá polovica filmu sa ale premení na riadne silnú drámu, ktorá má smutné dramatické scény, dokonca až drsné, graduje to smerom k zdrvujúcej tragédii ale v konečnom výsledku dojme a ponúkne nádej. /100%/ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 10 nejlepších filmů z války Severu proti Jihu - 10 Greatest Civil War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Westernová rodinná sága z US občanské války se zastává tradice a nezávislosti proti válečnému šílenství. Vdovec se šesti syny se odmítne zapojit do armády Konfederace a sám s rodinou brání svou nezávislou farmu. Film je však poněkud sentimentální a trochu pomalý, zato však s velkým výkonem Jamese Stewarta v roli patriarchy. Obsahuje však i mnohé zajímavé akční sekvence, které přidávají filmu na tempu.Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Ec-lmjqBOw0 ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Klasicky (v tom dobrém slova smyslu) pojatý western z dob občanské války. James Stewart jako hlava rodiny a ztělesnění ideálního Američana nemá jako vždy konkurenci. Nepříliš známý, ale dobrý film. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jemne nadpriemerný western so sympatickým J. Stewartom. Asi najviac si budem pamätať scénu, kde vojak príde verbovať jeho synov do občianskej vojny. Odpovedal mu dlhým príhovorom, kde zaznelo i to, že nevie prečo by jeho synovia mali prelievať krv za ich štát. "Váš štát sa o mojich synov nezaujímal a nevšimol som si, že by ich chodil kŕmiť..." To sú skutočne slová na zamyslenie a práve z úst J. Stewarta , ktorý ako jeden z prvých hercov dobrovoľne narukoval v 2. svet. vojne to pôsobí trochu divne. No i tu asi platí, že film a realita ako nebo a peklo. Jeho rodiny a synov sa to až do osudovej chvíle, kde vojaci zoberú jeho najmladšieho syna do zajatia netýkalo. Osud hlave rodiny a jeho synom pripraví ťažké chvíle, možno až príliš. Je však vojna a tá býva nemilosrdná. Trochu škoda, že film nešiel viac do hĺbky. Občas pôsobí trochu povrchne a zbytočne sentimentálne, čo mu dosť škodí. Slabšie štyri hviezdy. 70%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Andrew V. McLaglen uměl točit westerny a James Stewart v nich uměl hrát! Shenandoah je vynikající western z období občanské války, který působí zprvu idylicky, mírně komediálně, avšak brzy se změní ve válečné drama, kterému vůbec nic nechybí ani nepřebývá. Díky ideální stopáži se velmi příjemně sleduje, příběh je perfektní, tudíž není prostor pro nudu, neustále se něco děje, dochází k nečekaným zvratům, některé pasáže jsou drsné a syrové, nechybí ani emoce či hlubší, zejména antimilitaristické myšlenky. James Stewart v roli patriarchy Andersonova rodu je dokonalý, je radost sledovat jeho herecké umění. Pozadu však nezůstávají ani herci, co ztvárnili jeho děti a jejich partnery. Pro mě osobně jeden z těch westernů s velkým W. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní westernové drama z války Severu proti Jihu, které zázračně odolává času. James Stuart jako sebevědomá hlava rodiny, kterou se za každou cenu snaží udržet co nejdál od války, která se netýká jeho farmy, jeho dobytka, jeho polí, až ho válka tak jako tak dostihne, protože válka už je taková, že nenechá nikdy nikoho stát úplně stranou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spočiatku sa zdá, že Shenandoah ničím neprekvapí a ponúkne solídnu westrenovú zábavu, okorenenú vojnou. James Stewart v úlohe milujúceho otca má dilemu, či ignorovať vojnu, alebo sa prispôsobiť podmienkam a prijať ju ako nedielnu súčasť života. Vojna to rozhodne zaňho a mňa prekvapilo, že film sa vydáva cestami, ktoré som nečakal a chvíľami skutočne bolí, to keď vidíte stárnuceho Stewarta smútiť. Nebudem prezrádzať pri akých príležitostiach, ale McLaglen s Lee Barrettom si uvedomujú, čo je vojna zač a že nešetrí nikoho a neboja sa to ukázať. Záverečná sekvencia je bez slov, ktoré by boli zbytočné a necháva v nás plynule doznieť emócie. Jeden z najlepších Stewartových výkonov. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Priemerné hodnotenie je viac-menej zo súcitu. Tento film mi už nemá čo povedať, a to, čo by mi snáď mohol, hovorí tak zúfalo zastaranými prostriedkami, s takým prebytkom sentimentu, že to radšej nechcem počuť. Je to typický americký produkt danej doby. Herci, dialógy, kulisy, kostýmy, svetlá, to všetko je tak nakašírované, načančané, že to vo mne vzbudzuje prirodzený odpor. Nabudúce si dobre rozmyslím, či sa u filmov tohto typu nechám zlákať 76 %. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborný film, stojící na výkonu Jamese Stewarta. Jeden z mála filmů, u kterých silné moralizovaní od začátku až do konce ani trochu nevadí, protože antipatie k válce jsou pochopitelné. Shrnuto jednou větou: My si tu žili šťastně a měli to dobře zařízené, dokud jste nám tu nezačali za barákem válčit. Přes žánrové zařazení mezi dramata je Shenandoah místy velmi vtipný. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitný protivojnový western odohrávajúci sa v časoch vojny Severu proti Juhu. Vlajkovou loďou je pochopiteľne Jimmy Stewart a v jeho podaní je zážitkom sledovať hlboký odpor k vojne, či lásku k tradičným rodinným hodnotám. Netreba však čakať ťažkú drámu, tvorcovia vkusne okorenili príbeh aj ľahkým humorom a vzniklo tak skutočne konzistentné dielo. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taky naivne pojaty protivojnovy film o chlapikovi, ktory sa pocas vojny Severu proti Juhu snazi drzat svoju rodinu mimo celeho konfliktu. Odmieta si vybrat stranu a chce, aby mu ostatni dali pokoj. Je jasne, ze mu to donekonecna nevydrzi a nakoniec sa do vojny zapletie. Mna popravde hlavny hrdina svojim postojom postupne zacal iritovat az som mu zacal skoro priat tie krute chvile, ktore zazil v druhej polovici filmu. Vojna je kruta, ale zostat mimo bez pridania sa na nejaku stranu sa evidentne nevyplaca. Aspon by clovek chcipol v boji za nejake idealy a nie len tak bezdôvodne, ked si nic nezvoli. Takze ak som mal hlavneho hrdinu za jeho postoj obdivovat, tak u mna film v tomto ohlade neuspel. Rovnako naivne a iritujuco ako hlavny hrdina je pojaty aj samotny film. 6/10. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Zub času mierne obrúsil hrany Shenandoah, napriek tomu ide o výborný a kvalitný príspevok do protivojnovej tématiky. Zároveň sme svedkami famózneho výkonu Jimmyho Stewarta. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

6/10 James "Mirek Dusin" Steward jako spravne usislany jizan z dobre rodiny, co dal na smrtelne posteli manzelky slib chodit v nedeli do kostela. V te dobe ale probiha jak na svinu valka jihu proti severu a prestoze to neni jejich vec, tak se chte nechte zapoji. Nektere sceny jsou pateticky k smichu, nektere jsou i ftipne - poucovani budouciho zete a nektere jsou i po letech dojemne. Neni to ani tak wester jako spis walecny film z doby obcanskych nepokoju. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Velmi staromódní, velmi konzervativní, až mě z toho chvilkama brnělo :-). Některý Stewartovo hlášky by nezplodili ani puritánskej kazatel s republikánským poslancem dohromady :-). Jinak ovšem dobře koukatelná záležitost, někdy tragická, někdy vtipná, sice konzervativní, ale dost silně protiválečná. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobrý protiválečný film, kterému zřetelně dominuje James Stewart jako hlava početné jižanské rodiny. Hlavně ve druhé polovině film skvěle graduje a diváka vůbec nešetří. Silné čtyři hvězdy. ()

Reklama

Reklama