Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jako dobrou hudbu může hrát velký symfonický orchestr či jeden bluesový muzikant se starou kytarou, tak i dobrý film může vzniknout ve velkých producentských společnostech nebo jen za mizivé náklady. Druhou cestu zvolil kameraman Martin Duba. Vzal svoji ženu, děti, zvířata, kamarády a všichni společně natočili příjemný celovečerní film za rozpočet doslova a do písmene rodinný. Rodina Martina Duby hraje rodinu pana Kuby a jejich kamarádi hrají jejich kamarády. Kubovi žijí přes léto na statku, v němž provozují hospodu, chovají koně. Otec podniká, ale očividně se mu nedaří. Statek chátrá. Až příchod záhadného mladíka Františka obrací všechno k lepšímu a příběh se dále nese v atmosféře umožňující každý den zázrak. Film, který diváka zaujme především pozitivním pohledem na svět, v sobě nezapře svého tvůrce, jednoho z nejlepších českých kameramanů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Správce statku je film veskrze lyrický. Zobrazuje život na statku s jeho obyvateli ve vší jeho přirozenosti nikam nesměřujích prázdninových příhod, atmosférou rytmicky se střídající práce a zábavy (ale i nudy). Neherci působí nesměle, snad (herecky) nemotorně, ale ve výsledku o dost přirozeněji, než by nejspíš přineslo sebevědomé herectví profesionálů. Film jakoby si nekladl za cíl varovat, pobavit, rozebrat, dojmout, sdělit hluboké myšlenky, ale prostě jen vidět. Docela dobře se mu to daří, dokud do sebe nečlení v podstatě jedinou dramatickou zápletku, točící se kolem záchrany statku. Naštěstí je ona zápletka přítomna jen v minimální míře a tak film nepotápí. Slabé ***. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film Martina Duby, jeho rodiny a přátel působí spíš dojmem kvalitnějšího domácího videa. Scénář není nijak zvlášť zajímavý. Z herců je nejlepší Adam Stivín a z Dubovy rodiny manželka Jarmila, nejhorší určitě sám režisér. Metoda udělej si sám má své limity a naráží na ně i Robert Rodriguez, takže sotva lze čekat, že zrovna Martin Duba bude úspěšnější. Ale po ospalé první třetině to alespoň přestalo nudit. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Dobrá kamera, zajímavé postřehy života na statku, ale velice slabý scénář, díky kterému to celé působí dojmem filmu pro děti a mládež. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ale nemáš rukavici !! Bez rukavice to nejde.." Ale ono to jde, jen to celkem bolí.. Docela mě bolí hlavně skutečnost, že Správce statku neplatí za vůbec špatný filmeček, jakkoli jako snůška banalit vypůjčující si bizarně westernový archetyp tajemného hrdiny vyznívá spíše do žánru filmů rodinných, tj. pro mládežníky, které však i přes svoje motivace, či spíš právě pro ně, dokáže zaujmout jen ztěží.. Zásadní potíž snímku však leží právě v těch motivacích a poselstvích, která výtečný kameraman Martin Duba jako samo(jediný)tvůrce divákovi předkládá, když se do značné míry vlastně samy popírají.. Proč šel podobný snímek natočený takřka jako homevideo do kin, když hranice samotného homevidea vyjma kameramanského řemesla vlastně ani nedokáže překročit, se mi jeví navíc dosti pokrytecké.. A tak Dubovi lze přičíst k dobru snad jen to, že dává žánru rodinného filmu vlastně nový rozměr, protože rádoby lyrický Správce statku coby poloamatérský projekt Duba natočil jen s vlastní rodinou a přáteli.. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Poloamatérské a překvapivě milé. 1) 48letý kameraman Martin Duba si ve svém ojedinělém autorském počinu (scénář, režie, kamera, osvětlovač, hudba, střih) i zahrál (otec Kuba). Dále angažoval manželku (manželka) i syny (synové)._____ 2) Režisér si přitom úkol nijak neulehčoval. O statku rozhodně nelze říci, že by lahodil oku a duši. Krajina kolem je tuctová a i příběh sám o sobě nijak netáhne. Amatérští, byť přirození, herci taky moc nepomohou. Ovšem hereckým výkonům Míny (bílý kůň) a Alaryho (hnědý kůň) není co vytknout._____ 3) A přesto se tvůrcům podařilo vykouzlit pohodovou atmosféru, která je asi největším přínosem snímku. Víš, kolik je potřeba ještě spravit statků?_____ 4) Pěkný byl 27letý baskytarista Adam Stivín (mladík František)._____ 5) Poučení ze snímku? Sežeňte si pracanty zadarmo a máte po starostech. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

jedná se o dost zvláštní film. Ukazuje život na statku, který ovlivní svým příchodem mladý pomocník. Hlavním znakem, který čouhá z každého políčka je amatérské provedení. Je však vidět chuť jakým byl dělaný, takže určité kouzlo má. A ve výsledku působí film dokonce pohádkovým dojmem. S hodnocením je u mně na hraně mezi 2 až 3 hvězdičkami a nakonec u mně obsah vyhrává nad formou, takže se přikláním k lepšímu hodnocení. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kdyby Martin Duba nepodělal ten konec, dám tomu 4*. Je to takové to další typické české nic o ničemu (chápej, že to nemá nějaký větší příběh), ale je to celkem zajímavé. Duba vzal svoji rodinu, příbuzné a kamarády a natočil s nimi film. Takže herecké výkony jsou otřesné, ačkoli se všichni snaží, což se musí ocenit. Kamera je zvládnutá dobře (protože Duba je profesionální kameraman) a hudba se tam taky hodí, dlouho dobu je to celkem poutavé, jenže pak, asi půl hodiny před koncem, to ztratí skoro všechno, stane se z toho blbost (to tam musel ten pes umřít, aby to mělo jeden ze tří znaků typického českého filmu) a i ta záchrana statku je celkem blbě vymyšlená, úplně to ztratilo ten klid a ticho, co tam byl předtím. Scénář je i celkem odfláknutý, jelikož to začne příchodem mladíka na statek. Mladík tam chce pracovat zadarmo, spát venku pod stanem, nikomu neřekne, kdo vůbec je či odkud přišel a nakonec i SPOILER záhadně zmizí bůhví kam KONEC SPOILERU a vysvětlení nechť si udělá každý sám. Já jak koukám na toho Lynche tak jsem si tam našel znaky k nějakému vysvětlení, nevykecám vám to tady úplně, vysvětlete si toho mladíka sami, ale já tady vypíšu aspoň znaky, vedoucí k tomu, jak jsem si to vysvětli já a jestli to chce někdo luštit, prosím - objeví se odnikud, zná absolutně neznámou vesnickou legendu, o které vědí jenom místní, s každým si dokáže najít řeč, má balíček karet, kde jsou jenom žolíci, pořád chodí do přírody a nejčastěji na pole a nakonec si prohlíží ten statek a pak kouká na oblohu. Toť vše asi, je to fajn film, ale konec je absolutně nezvládnutý. Silné 3* Btw, ten plakát je super, klidně bych si ho někde nalepil. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film. Příběh je opravdu netradiční, trochu hloupý, trochu jednoduchý, ale i zároveň k zamyšlení. Zpracování, i díky amatérským výkonům hereckého osazenstva , trošku vázne. Jednou se na to podívat lze, ale víckrát fakt už ne. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Byt tam profi herci, mohl to byt vlastne takovy lepsi cesky film te doby. Takhle to ma alespon tu uprimnost nadsenectvi, za me je to fajn film, ktery ma svoje (naivni) kouzlo. Navic ja fandim amaterskym tvurcum. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Je to takový normální, rodinný film, na který se docela hezky dívá ale ty amatérské herecké výkony jsou dost otřesný. Ale Adam Stivín je z toho lepšího soudku. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi věřit, že člověk, který nasnímal Kousek nebe, Báječná léta pod psa nebo Zapomenuté světlo, zahodí svůj um a zkušenosti. Z výsledku je cítit zaujetí a snaha o přirozené zachycení reality, uzoučký rozpočet ale fackuje diváka od počátku do konce. Nad neherci se dají přimhouřit obě oči, nad nezvládnutou dramaturgií taktéž, ale proč ty pokusy s kamerou? Velké plus bylo obsazení Adama Stivína do role Františka, víc než úsměvné byly naopak všechny scény s "kovbojem". V dnešní překalkulované době se jedná o svěží vítr, celek si ale bohužel nezaslouží plátna kin. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Kameraman Martin Duba si natočil se svou rodinou poloamatérský film, který díky jeho profesi má vizuál standardního nadprůměrného filmu, ale jinak je tahle záležitost ze statku bezdějová, atmosférická a přesvědčivě letní. Pokud se člověk nechá unášet a opájet lyrikou, dá možná i hvězdu navíc. Určitě to je smysluplnější film, než Dubův druhý režijní kousek Bella Mia (2013). ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Uplne normalni rodinny film o jednech prazdninach. Mezery v deji i naivita k tomu tak trochu patri. Ale to ze se to obeslo bez podlezavosti a trapnosti je dnes uz vzacnost. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Tento film byl pro mě příjemným překvapením. Ukázka toho, jak se dá udělat i bez plýtvání penězi mnoho muziky. Dokonce mu prospělo, že byl hraný neherci - byl takový reálnější. ()

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Přidávám jednu hvězdičku za krásný písničky. :) Jinak film ale docela nuda. A navíc nemám zrovna v oblibě záběry, kdy je hlava přes celou obrazovku. Konec to tedy aspoň o hodně vylepšil. Vyplatilo se vydržet. :) ()

Reklama

Reklama