Reklama

Reklama

Harry Potter a Kámen mudrců

  • Velká Británie Harry Potter and the Philosopher's Stone (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Mysteriózní
Velká Británie / USA, 2001, 152 min (Special Edition: 159 min)

Obsahy(1)

Před deseti lety položili čarodějové Brumbál, Hagrid a McGonagallová na práh domu Vernona a Petunie Dursleyových miminko s jizvou na čele. Je to malý Harry Potter, syn Petuniiny zemřelé sestry. Dursleyovi se o něj sice starají, na rozdíl od vlastního syna Dudleyho mu však neprojevují příliš lásky. Když se blíží Harryho jedenácté narozeniny, zjistí ke svému překvapení, že dokáže mluvit s hadem. V den narozenin mu čaroděj Hagrid doručí dort a dopis. Harry se dozví, že jeho rodiče byli čarodějové a nezahynuli při obyčejné autonehodě, ale v boji se zlým Voldemortem. Jizvu na čele si odnesl z tohoto boje. Nyní má právo nastoupit do učení ve Škole kouzel a čar v Bradavicích. Hagrid mu pomůže nakoupit školní pomůcky, včetně kouzelnické hůlky, a potom ho pošle na nádraží, kde z tajného nástupiště 9 3/4 odjíždí expres do Bradavic. Ve vlaku se Harry skamarádí se sympatickou Hermionou a dobráckým Ronem. Společně se pak dostanou na prestižní kolej Nebelvíru. Díky mimořádnému talentu k létání se stane novým chytačem nebelvírského famfrpálového mužstva. Po zápasu čeká žáky Vánoční volno, kterého Harry, Ron a Hermiona využijí k pátrání po tajemství, které střeží v podzemí školy trojhlavý pes. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 218)

AndreyCSFD 

všechny recenze uživatele

První film o Harry Potterovi natočený podle knihy, která prý opět přivedla děti ke čtení. Nebudu zastírat svůj názor, že úspěch díla paní Rowlingové je postaven na velmi velmi zdařilém PR obsahující i téměř popelkovský příběh o tom, jak chuděrka psala knihu po kavárnách na ubrousky. Ke knize jsem se shodou okolností dostala dříve než vypukl celý mumraj okolo a o její existenci nevěděl v té době asi ani pan Medek, Kniha byla relativně čtivá, ale nezapůsobila na mě příliš pozitivně - děti v ní totiž nejsou dětmi. Ve vztazích, emocích i dialozích chybí takový ten naivní dětský prvek. A takový je i film, který se drží (dle pokynů Rowlingové) až příliš křečovitě předlohy a ani ostřílený Columbus nedokázal vytvořit plnohodnotnou uvěřitelnou pohádkovou fantasy. Sáhodlouhé repliky a detailní nájezdy kamer jsou až otravné a zbytečně film roztahují. Absence humoru a uvěřitelných dialogů ve filmu pro děti také zamrzí. Obsazení hlavní trojky se také příliš nezdařilo - Radcliffe je toporný a repliky odříkává jako básničku od Hrubína a Emma je zas afektovaná. Jediný Grint má jiskru a snaží se. Z celého filmu se mi líbily tak dva záběry, ostatní byla kvalitní ale rutinérská práce. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Harry Potter a ... Této řadě scifáren jsem se dost bránil, možná proto, že jsem nerad vláčen davem, ale musím přiznat, že mne vzala za srdce. Považte: srdceryvný příběh latentního čaroděje, po prozření zasazený do báječného prostředí Bradavic a osazen řadou báječných postav je prostě dokonalý. Co se postav týče, za všechny tyto: báječná Maggie Smith, roztomylý Ron Weasley a Albus Brumbál bez přívlastku :-). Příhoda: dcera kolegyně si zkoušela nějaký vohoz a zhodnotila to: „Mamí, dyk v tom vypadám jak Hagrid!“. Vohoz mi nepřísluší hodnotit, ale mě se Rubeus Hagrid moc líbí. Samosebou nemohu zapomenout na Hermionu Grangerovou. V MP3 díle, které čte p. Lábus (zaznamenal jsem i jeho podstatně lepší výkony) je vyvedená jako beznadějně protivná šprtka. Což o to, vědomosti má o tom žádná. Ve filmové sérii a to již od prvního dílu s klukama kooperuje. Zde je místo, abych se přiznal, že jsem do ní blázen! Tak, ať si to všichni přečtou! Ani mi nevadí, že jenom za poslední dvě části vyinkasovala 30 miliónů dolarů. odstavec K úspěchu HP určitě přispívá i velmi nápaditý a oceňovaný překlad páně Medka blahé paměti (nedávno jsem HP viděl na Markíze a jiná terminologie mne dost rušila). ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanda Harryho Pottera, ale tento film se mi líbil. Nejen pro úžasnou vizuální stránku, ale také pro své milé přívětivé kouzlo. To se bohužel s dalšími díly zcela vytratilo. Dávám 100%. ()

vito_corle 

všechny recenze uživatele

Harry Potter a kámen mudrců je po Pánu prstenů moje oblíbená fantasy série. Příběh skoro pohádkový – mladý kouzelník se učí řemeslo v kouzelnické škole - Bradavicích. První díl se mi hodně líbil, byl to film pro všechny diváky – trocha pohádky, akce, strašidel, kouzel a vtipné magie. Úžasné postavy a herci, kteří byli svým knižním postavám podobní. Tvůrci při výběru herců měli fakt šťastnou ruku a všech 7 filmů z toho těžili. K tomu úžasné kostýmy, efekty, prostředí. Fantazy pro děti i dospělé, Rowlingové se podařil vymyslet úžasný svět magie, kouzelnických předmětů, podivných tvorů. Kdo by nechtěl být žákem Bradavic!! Za mě 5 hvězd. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Od Harryho Pottera jsem očekával pouze podívanou pro malé děti, a tak jsem byl mile překvapen. První dvě třetiny filmu mne naprosto nadchnuly a byl to jeden z největších filmových zážitků. Ovšem poslední třetina, kdy Harry, Hermiona a Ron zjistili, co je to Kámen mudrců, tak podívaná se změnila ve vymyšlený chaos, na kterém byla kladně hodnotitelná snad jen šachová partie. [72909. hodnocení, 1073. komentář, 78%, 94. nejoblíbenější film] ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Pamatam si, ked sa mi este na skole dostal pod ruky kvalitny rip a nadsenie, ked som videl ten paradny pribeh s mladymi hrdinami. Hned pohlteny dejom a v ocakavani, co dalsie svet carodejnikov ponukne. Po nedavnom opatovnom vzhliadnuti sa opat dostavila nostalgia a zabava tu stale je. Ano, je tam citit zub casu viac ako dvoch desatroci, kedy sme mnohi sledovali zrod sucasnych panov a dam herecov. Napriek tomu vtedajsi plny pocet nechavam, bavil som sa. ;) ()

mls 

všechny recenze uživatele

Dokonalá rodinná zábava? Je to tupé, neviem sa vžiť do role tých nažhavených detí, ktoré na tom boli dobre že nie každý deň, ale čo sa týka mňa tak tie *** hviezdičky sú skôr za knihu ako za film. ()

wakeup 

všechny recenze uživatele

Nedokazu posoudit, jak film pusobi na deti, ale co se tyce mne? Des. Nuda. Trapnost. Ty dve hvezdicky jsou za triky, ale jinak nevidim na filmu nic zajimavyho. Jo, a taky mi prislo, ze ty hlavni hrdinkove neumi ani trochu hrat:) Doufam, ze si tohle neprectou deti. Jestli ano, tak jeste neco: JEZISEK NENI! ()

Puol 

všechny recenze uživatele

Chris Columbus je často kvôli tomuto filmu kritizovaný za otrocký, rutinný prepis knihy bez nejakého osobného vkladu. Treba ale uznať, že túto serie naštartoval dobre a hlavne dal odpovedajúc filmovú tvár Rockfortu. Ja som bol spokojný. Z hereckého obsadenia zaujme hlavne celý učiteľský zbor, najmä prof.Snape Alana Rickmana, ten je úžastný. ()

-Marc- 

všechny recenze uživatele

Harry Potter...kdysi dávno to jsem byl ještě malé škvrně se objevil z ničeho nic HP, nechtěl jsem být jako mí ostatní kamarádi... prostě poblázněnej tou celou mánií (tím myslím knížky, filmy, samolepky, kartičky, nálepky, oblečení...) protože už jsem zažil dvě podobné mánie. Dva roky předtím to byli hokejové kartičky o rok později Pokemon a já si řekl dost, nechci s tím nic mít společného. Ale shodou náhod jsem dostal k vánocům kazetu HP a kámen mudrců, dělal jsem že z toho mám hroznou radost, ale ve skutečnosti jsem moc rád nebyl. Avšak jakmile jsem si kazetu trošku ze zvědavosti a trošku z donucení pustil, byl jsem neskonale okouzlen celím tím světem a tím vším. Samozřejmě, že jsem si nezačal shánět všechny ty zbytečnosti jako samolepky nebo oblečení, ale zapůjčil jsem si druhý díl a to knihu. Víte jak moc mě to muselo omámit když malí kluk který do té doby nepřečetl (a ke čtení mě odpor) vůbec nic.A za tři týdny jsem měl knihu přečtenou což je docela obdivuhodné. No a od té doby čtu. Všechny díly jsem přečetl a všechny zatím natočené filmy jsem viděl, avšak už k tomu nemám takový vztah jako tehdy a už čtu úplně jinou literaturu... jsem rád že se ke mě tento film dostal dálo by se říci, že bez něj bych nebyl takový jaký jsem a co jsem. ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne ničím výnimočný film o čarodejníkoch. Avšak, pretože to je sága a má až 7 častí, snáď si k nemu nájdem cestu... 3 pol a 73,233% ()

RottenFox 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu, kde Harryho šikanují jeho teta se strejdou a ten vypasenej kluk je fajn podívaná, ale zbytek filmu je nuda. ()

STina1 

všechny recenze uživatele

Harry Potter ako sa patrí :) Dej aj spracovanie sa držalo podľa knihy a bolo vidno, že autorka "malého čarodejníka", ako aj režisér Ch. Columbus, sa snažia toho aj držať. Ani už nepočítam, koľko krát som ho videla, film ma uchvátil v celej svojej "čarovnej" kráse a ešte k tomu aj hudba od J. Williamsa, jeho nezabudnuteľná "Hedwig story", to všetko mi zostane už navždy v srdci. ()

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

HBO Max se mění

HBO Max se mění

12.04.2023

Sbohem HBO Max, seznamte se s Max. Šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav si protlačil svoji a streamovací služba HBO Max, jež se v květnu spojí ještě s obsahem právě Discovery+, ponese v Americe od… (více)

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

04.04.2023

Tohle už bohužel není apríl. Server Bloomberg totiž přes noc přišel s nečekanou zprávou, že se HBO blíží k uzavření dohody ohledně nového seriálu vycházejícího z knižní série Harry Potter od… (více)

Reklama

Reklama