Reklama

Reklama

Harry Potter a Kámen mudrců

  • Velká Británie Harry Potter and the Philosopher's Stone (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Mysteriózní
Velká Británie / USA, 2001, 152 min (Special Edition: 159 min)

Obsahy(1)

Před deseti lety položili čarodějové Brumbál, Hagrid a McGonagallová na práh domu Vernona a Petunie Dursleyových miminko s jizvou na čele. Je to malý Harry Potter, syn Petuniiny zemřelé sestry. Dursleyovi se o něj sice starají, na rozdíl od vlastního syna Dudleyho mu však neprojevují příliš lásky. Když se blíží Harryho jedenácté narozeniny, zjistí ke svému překvapení, že dokáže mluvit s hadem. V den narozenin mu čaroděj Hagrid doručí dort a dopis. Harry se dozví, že jeho rodiče byli čarodějové a nezahynuli při obyčejné autonehodě, ale v boji se zlým Voldemortem. Jizvu na čele si odnesl z tohoto boje. Nyní má právo nastoupit do učení ve Škole kouzel a čar v Bradavicích. Hagrid mu pomůže nakoupit školní pomůcky, včetně kouzelnické hůlky, a potom ho pošle na nádraží, kde z tajného nástupiště 9 3/4 odjíždí expres do Bradavic. Ve vlaku se Harry skamarádí se sympatickou Hermionou a dobráckým Ronem. Společně se pak dostanou na prestižní kolej Nebelvíru. Díky mimořádnému talentu k létání se stane novým chytačem nebelvírského famfrpálového mužstva. Po zápasu čeká žáky Vánoční volno, kterého Harry, Ron a Hermiona využijí k pátrání po tajemství, které střeží v podzemí školy trojhlavý pes. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 218)

Eddard 

všechny recenze uživatele

No, je to zábavné, plné zajímavých a úchvatných triků, ale co se mi osobně na filmovém zpracování líbí nejvíc je fungující atmosféra pravé anglické školy, kam jsem se chtěl vždycky minimálně podívat (když ne tam studovat). O hereckých výkonech dvanáctiletých capartů nemůže být moc řeč (což není nijak zvlášť na škodu), co však stojí za zmínku je opravdu povedený casting - zejména Richard Harris jako Brumbál a Maggie Smith jako McGonagalová jsou prostě přesní. Výborným Snapem je i Alan Rickman a jako třešnička na dortu John Cleese jako Bezhlavý Nick. Poklona castingu! Bravo! Jinak jak už jsem řekl, jde o oddychový zábavný film, o chlup lepší než Tajemná komnata, o dost slabší než vynikající Vězeň z Azkabanu. 70% Jinak se musím připojit k Meliésovi a postavit se na obranu příběhu Harryho Pottera.Teď už mám přečteno všech sedm dílů a myslím že můžu říct ( jistěže nedosahuje kvalit špiček žánru a nezaslouží si TAKOVOU publicitu a peníze), že jde o úsměvné, lehké čtení, které si zamilujete, pokud je vám do patnácti a skvěle se odreagujete, je-li vám víc. Příjemné propojení dobrodružství mladého kluka se světem plným lehké fantazie. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se po značně dlouhé době dostal k tomu, abych ohodnotil tenhle víc než dobrý vstup do jedné z nejslavnějších ság. Na svoji dobu se jedná o velmi podařený film jak po dějové stránce tak i v efektech. Konkurz na hlavní hrdiny filmu dopadl skvěle, a Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watson, ať už chtějí, nebo ne, zůstanou v očích diváků Harrym, Ronem a Hermionou. Prostředí školy se velice povedlo a Famfrpál spolu se samotnými famfrpálovými zápasy byly skvěle provedené a dokázali pobavit. Pak bych tu měl ještě pochvalu za zpracování Chloupka a kouzelnických šachů. Kdysi jsem nebyl schopný dát vyšší hodnocení kvůli odklonu od knih, ale zpětně musím uznat, že Columbus se s tím popasoval skvěle. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Chris Columbus byl logickou volbou. Má za sebou nesmírně povedené i velmi výnosné rodinné kousky. A nejen logickou volbou, ale i tak trochu řemeslnou sázkou na jistotu, což možná nebyla nejrozumnější cesta. Krátce po prvním Pánovi prstenů přilétla do tuzemských kin další nesmírně přitažlivá série. Potteromanie propukla naplno, protože malý chlapec (sirotek, kterému vzal rodiče jistý lord Voldemort) se vydává na cestu do kouzelnického světa, která mu byla předurčena. Ve škole v Bradavicích potkává dobráckého obra Hagrida, velkého soka Malfoye, své učitele, ale především šibalského kamaráda Rona a bystrou knihomolku Hermionu. První díl představil nejen tři nadějné herecké talenty, ale hlavně výkvět britských hvězd. A tady je skutečně na co se koukat. První zastavení přišlo v době, kdy autorka J. K. Rowling svou ságu ještě zdaleka neuzavřela, nicméně tvůrci ji do celého procesu připustili a mnohé s ní konzultovali. Je každopádně s podivem, že výsledek má docela dost děr, a ač třeba kamera, hudba nebo výprava šlapou, jinde to skřípe a přes obří rozpočet jsou překvapivě i některé scény trikově okaté. Celkově takové obyčejné. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Možno je Harry Potter skôr pre nižšie vekové ročníky, možno sú jeho príbehy postavené v podstate na jednoduchej schéme (ale takých je väčšina a predsa sú úspešné, lebo záleží aj od spracovania) a pri čítaní kníh po prvých troch dieloch viete čo sa bude diať, ale stále tam zostáva to veľké ALE - ale Harry Potter má pre mňa takú očarujúcu atmosféru a tak ma vťahuje do svojho sveta, že mu jednoducho neviem ododlať :-) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1997 sa na pultoch kníhkupectiev objavila kniha "Harry Potter a Kameň mudrcov". Anglická autorka Joanne Kathleen Rowlingová ňou odštartovala sériu o mladom čarodejníkovi. Stal sa z toho svetový literárny fenomén. V roku 2001 bola natočená filmová adaptácia prvej knihy tohto detského fantasy príbehu. Bol vyprodukovaný kino film "Harry Potter a Kameň mudrcov". Na režisérsku stoličku usadol skúsený profesionál Chris Columbus. Celkovo sa do tohto filmového projektu vrazilo hodne peňazí. Nešetrilo sa na ničom, čo je na výslednom produkte vidno. Je to nablýskaná mainstreamová jazda plná prvotriednych filmových efektov. Herecké obsadenie, vrátane detských úloh, je tiež na solídnej úrovni. Vtedy dvanásť ročný Daniel Radcliffe bol ešte sympatický čiernovlasý chlapec. Investícia do tohto titulu sa mnohonásobne vrátila, snímok zarobil milióny dolárov a vybudoval pevné základy pre vznik úspešnej čarodejníckej filmovej série. **** ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Harryho jsem nenáviděl, aniž bych něco četl nebo viděl. Bylo to vše kvůli tomu šílenství, které se kolem něj seběhlo. O to větší překvapení pro mě nachystal film. Téměř dokonalý, zábavný, dobrodružný filmeček, který mi chvilkama přišel jako mix Arabely se Saxánou. Skvěle zvolení herci, úchvatná hudba( tohle se ti Johne fakt povedlo). Snad jen možná zbytečně dlouhé, ale jinak opravdu neni co vytknout. A scény jako šachy a Amfrpál(snad jsem to napsal dobře) berou dech. Dvojku už si rozhodně dám v kině, no a vlastně si možná i něco přečtu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Knihy o Harrym Potterovi jsem přečetl před šesti lety - polovinu z nich v nemocnici, druhou už doma. Líbily se mi, většinu z nich jsem zhltl takřka jedním dechem, ale filmům jsem se dodnes - neúmyslně - vyhýbal. Těžko říct proč vlastně. Zfilmovaný Kámen mudrců na mě dnes přitom zapůsobil úplně stejně jako před lety kniha. Je to pořád ten milý, především dětský příběh, který seznamuje s kouzelnickým světem, představuje ty nejdůležitější postavy, baví i napíná. Pokud se nepletu, zůstalo v něm všechno důležité a filmaři nic nepokroutili, což je malý zázrak. Líbila se mi hudba Johna Williamse, Columbusova režie sice nenabídla nic nezapomenutelného, ale ani nic nezkazila, triky mohly být méně okatě digitální, ale co se dá dělat. Největšími esy filmu jsou totiž dětští herci. Nejen že se je podařilo přesně vybrat, ale oni také umějí hrát - a jak! Obzvlášť tedy Emma Watson, která házi skvěle znechucené pohledy a nejednou mě rozesmála. O skvostné dospělé herecké sestavě se snad ani rozepisovat nemusím - to není plejáda hvězd, to je hvězdná obloha. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Miluju tuhle sérii. A první díl považuji v téhle sérii za klasiku. Viděl jsem minimálně dvacetkrát, a pořád se mi to stejně líbilo. Perfektní herecké výkony, super režie Chrise Columba a nezapomenutelný Alan Rickman a jeho: "Pan Potter. Naše nová celebrita." Prostě paráda, vidím to na plný počet hvězdiček. Film je sice možná až příliš dětský, to ano, ale na druhou stranu mi v době zhlédnutí filmu bylo 15 let, takže jsem byl příjemně překvapen filmovou adaptací. Jen mne mrzí, že film se nedrží knižní předlohy a některé scény chybějí celé, jiné jsou jen trochu předělané. Ale s tím nelze nic dělat. I přes rozdíly mezi předlohou a scénářem se tento film držel knihy nejvěrněji, a snad proto se mit tak líbí. Ale ostatně nebude asi překvapením, že všechny filmy této série ohodnotím plným počtem, protože tohle je má srdeční záležitost, na kterou nedám dopustit a kterou prostě miluji. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

První díl mne před osmi lety moc překvapil, jedná se o téměř bezchybný rodinný film. Po přečtení předlohy, kdy jsem se stal Harryho zapáleným fanouškem, jsem se na snímek moc těšil, a zklamán jsem ze sálu rozhodně neodcházel. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

65% - Z původních dvou hvězdiček musím své hodnocení zvýšit. Důvodem je skutečnost, že jsem konečně poznal knižní předlohu. Po této zkušenosti jsem musel film vidět ještě jednou, abych se přesvědčil, zda-li to bylo skutečně tak špatné. Nebylo. Uvědomil jsem si, že v knize (která nebyla vůbec tak špatná, jak jsem očákaval a mile mě překvapila) je vše jasné díky VYPRAVĚČI. Ten ve filmu chybí, a tak divák spoléhá jen na Columbuse, který se snažil seč mohl, ale vypravěče nenahradil, a díky tomu se film odcizil jak sám sobě, tak i své předloze. To je kámen úrazu Kamene mudrců... Mnoho scén a dialogů se snažilo citovat z knihy, leč ve filmu to působilo většinou infantilně a přihlouple, a výsledek pak krásně popsal kolega Marigold. Když však od toho odlhlédnu, vizuální, i hudební stránky filmu jsou fantastické, a ať si říká kdo chce co chce, herci jsou skvělí... ()

pepo 

všechny recenze uživatele

krásna rozprávka pre deti každého veku.knihu som nečítal a toto bol pre mňa očarujúci zážitok.vynikajúce obsadenie a krásna forma ktorá tentokrát nezvíťazila nad obsahom ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem si pustil tak po, minimálně, deseti letech, co jsem to viděl naposledy a ono to sakra dobře funguje pořád i když si odmyslím tu nutnou nostalgii, kdy jsem to sledoval jako malá ploutev.. Vlastně je to skvělé - výborně fungující dobrodružný film ve skvělém, magickém prostředí (a magické prostředí je to sakra super, ale to bych se příliš pouštěl do knižního světa, kterej sem nečetl, no, když mi bylo deset, tak jsem holt jel Conanovky ve velkém). A nezestárlo toho mnoho, všechno je pořád stejně dobré a něco i lepší - když jsem si uvědomil, jak málo je v samotném finále použito cgi a atmosféru tvoří reálné věci - např. šachové figurky, které tvoří asi nejsilnější scénu filmu - tak se mu trochu zastesklo po starym dobrym stavění kulis místo zeleného plátna. Zvedám na pět. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V době uvedení mě bylo 20, takže jsem nějakou Pottermánií rozhodně netrpěl. Nicméně jsem si naplánoval, že jednou s dětmi tuto dobrodružnou výpravu do Bradavic podniknu. Rozhodně jsem nikterak netrpěl. 70% ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Výborné zpracování knihy bez větších chybiček. Speciální efekty jsou výborné, hereckým výkonům není co vytknout a scénárista díky kratší délce knihy (oproti pozdějším dílům) ještě zdaleka neměl tak těžkou práci a podařilo se mu ji na filmové plátno převést zcela dokonale. V neposlední řadě ale musím smeknout klobouk před režisérem Chrisem Columbusem, který se nelehkého úkolu zhostil zcela bez problémů a pro mě i nadále (po čtvrtém díle) zůstává nejlepším potterovským režisérem. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Je to sedm let, to jsem byl ještě dítě, takže proč ne? Knížku jsem nedočetl, ale do kina jsem šel natěšený a se stejným pocitem i odcházel. Ale už nikdy víc a ani žádný další díl, protože k tomu v posledních letech nahlížím hodně skepticky! ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Chmůjbože, proč se takovéto blbosti produkují, kazí to náturu malým dětem, vznikají kvůli tomu psychické problémy našich malých spoluobčanů, když se na ně nedostane v obchodech s knižními předlohami a s lístky do kin a to ještě nic není oproti tomu, že si myslí, že "přičarují" sobě křídla a vzlétnou s rychlým pádem do nebes, nebo vykouzlí velký poklad a stanou se největšími zlodějskými "kouzelníky" na světě.. Nic to nesděluje, akorát může opět zpitvořit dětský fantaziální svět dle nepravd a naprosto smyšlených kreténismů... Hold, asi je to in.... Celou tu komerční sérii bych dal vymazat z povrchu zemského a z myslí všech.!! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Skvělý vstup do světa Harryho Pottera. Chris Columbus očividně rozumí dětem a zároveň však umí oslovit dospělé, což dělá z Pottera téměř bezchybný rodinný film. Skvělé jsou jak scény ryzr pohádkové, tak i scény hororově laděné. Za naprosto božské si troufám označit obsazení všech dospělých herců. Ti jsou skvělí a až do toho nejposlednějšího vedlejšáku dávají do role vše. John Williams zse umí vytvořit chytlavé hudební motivy, zejména ty ústřední. Zbytek mi přijde možná zbytečně pompézní, ale i tak dobrá práce. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Harrymu Potterovi jsem se doposud zdárně vyhýbal jako čert kříži. Proč? Skrze předsudky, nezájem o žánr, apatii vůči tematice a averzi k obří popularitě této ságy. Nyní však asi dozrál čas, abych vše výše uvedené odhodil a utvořil si názor na Harryho z autopsie. Dá se říci, že až na naprostý zlomek času z celkové (velkorysé) stopáže jsem se nenudil a sledoval film s patřičným zaujetím. Pochválit musím hudbu, aranžmá scén, zápletku a námět, ale zejména samotný svět, který Rowlingová vytvořila a tvůrci snímku mistrovsky přenesli na plátno. Děj prvního dílu je záživný a skvěle uvozuje diváka do prostředí kouzel, magie, tajuplnosti, dobra i zla a Bradavic. Uvidím, jak se mi budou líbit další příběhy. ()

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

HBO Max se mění

HBO Max se mění

12.04.2023

Sbohem HBO Max, seznamte se s Max. Šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav si protlačil svoji a streamovací služba HBO Max, jež se v květnu spojí ještě s obsahem právě Discovery+, ponese v Americe od… (více)

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

04.04.2023

Tohle už bohužel není apríl. Server Bloomberg totiž přes noc přišel s nečekanou zprávou, že se HBO blíží k uzavření dohody ohledně nového seriálu vycházejícího z knižní série Harry Potter od… (více)

Reklama

Reklama