Reklama

Reklama

Harry Potter a Kámen mudrců

  • Velká Británie Harry Potter and the Philosopher's Stone (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Mysteriózní
Velká Británie / USA, 2001, 152 min (Special Edition: 159 min)

Obsahy(1)

Před deseti lety položili čarodějové Brumbál, Hagrid a McGonagallová na práh domu Vernona a Petunie Dursleyových miminko s jizvou na čele. Je to malý Harry Potter, syn Petuniiny zemřelé sestry. Dursleyovi se o něj sice starají, na rozdíl od vlastního syna Dudleyho mu však neprojevují příliš lásky. Když se blíží Harryho jedenácté narozeniny, zjistí ke svému překvapení, že dokáže mluvit s hadem. V den narozenin mu čaroděj Hagrid doručí dort a dopis. Harry se dozví, že jeho rodiče byli čarodějové a nezahynuli při obyčejné autonehodě, ale v boji se zlým Voldemortem. Jizvu na čele si odnesl z tohoto boje. Nyní má právo nastoupit do učení ve Škole kouzel a čar v Bradavicích. Hagrid mu pomůže nakoupit školní pomůcky, včetně kouzelnické hůlky, a potom ho pošle na nádraží, kde z tajného nástupiště 9 3/4 odjíždí expres do Bradavic. Ve vlaku se Harry skamarádí se sympatickou Hermionou a dobráckým Ronem. Společně se pak dostanou na prestižní kolej Nebelvíru. Díky mimořádnému talentu k létání se stane novým chytačem nebelvírského famfrpálového mužstva. Po zápasu čeká žáky Vánoční volno, kterého Harry, Ron a Hermiona využijí k pátrání po tajemství, které střeží v podzemí školy trojhlavý pes. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 218)

Dever 

všechny recenze uživatele

Tu začína najväčší projekt filmového sveta, no nik onom ešte nevie. prvý diel je v skutku vydarený film ktorý ma zaujal svojim dejom o mladých čarodejníkoch.......................Soundtrack John Williams: 1. Prologue [2:12] ,2. Harry's Wondrous World [5:21] ,3. Arrival of Baby Harry [4:25] ,4. Visit to the Zoo/Letters from Hogwarts [3:22] ,5. Diagon Alley/The Gringotts Vault [4:06] ,6. Platform Nine-and-Three-Quarters/The Journey to Hogwarts [3:14] ,7. Entry into the Great Hall/The Banquet [3:42] ,8. Mr. Longbottom Flies [3:35] ,9. Hogwarts Forever!/The Moving Stairs [3:46] ,10. The Norwegian Ridgeback/A Change of Season [2:47] ,11. The Quidditch Match [8:28] ,12. Christmas at Hogwarts [2:56] ,13. The Invisibility Cloak/The Library Scene [3:15] ,14. Fluffy's Harp [2:38] ,15. The Chess Game [3:48] ,16. In the Devil's Snare/The Flying Keys [2:20] ,17. The Face of Voldemort [6:10] ,18. Leaving Hogwarts [2:13] ,19. Hedwig's Theme [5:09], ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

U filmových adaptací literárních děl se zjevně vždy budou vyskytovat dva tábory. Ten první bude řvát, když se film příliš podobá své předloze (je to jen filmová ilustrace původní knihy!), ten druhý zas, když se od ní odkloní (jak jste si dovolili změnit nejdůležitější scénu?!). Osobně nesympatizuji ani s jedním táborem, tedy za předpokladu, že výsledek není jen tím nejobyčejnějším blockbusterem pro vytáhnutí co největšího obnosu peněz z kapes fanoušků předlohy. I proto respektuji první a třetí díl této série, ne však ten poslední "chytře" rozdělený na dvě části (přičemž v první části k ničemu nedojde a druhá je jen přehlídkou digitálních efektů). Columbus sestavil z Kamene mudrců film, který stojí sám o sobě, který je nabitý emocemi, který dává prostor všem důležitým postavám bez toho, aby se jejich výstup omezil na směšné cameo. Columbus také narozdíl od pozdějšího Yatese pochopil, že Severus Snape v podání Alana Rickmana je jednou z nejdůležitějších a nejkomplexnějších postav příběhu a že je jeho dějové lince potřeba věnovat adekvátní prostor. (Poznámka na okraj: Úplně jsem zapomněla, jak "kladně" (přání všeho nejlepšího v zápasu, žádné urážky hlavního představitele) Snape v prvním dílu vystupoval.) Ano, Kámen mudrců to pohádka, ale vzhledem k věku cílených diváků, mi žánr přijde pochopitelný. Nikdy se totiž asi nezbavím dojmu, že ačkoliv se všichni následující režiséři snažili filmy přizpůsobit stárnoucí potterovské základně fanoušků, jen málokomu se to podařilo se ctí. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Perfektní zobrazení Potterova kouzelnického světa.. nebýt Chrise Columbuse, bůh ví jak by nynější Harryho království vypadalo. Nikdo už mu neodpáře, že hlavně díky němu Harry Potter vypadá tak jak vypadá. Knižní předlohu jsem nečetl a ani to neplánuji, pochybuji, že změním názor a něco si přečtu (i když celá knižní série u sourozenců v pokoji na mě den za dnem pokukuje). ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

No, je to zábavné, plné zajímavých a úchvatných triků, ale co se mi osobně na filmovém zpracování líbí nejvíc je fungující atmosféra pravé anglické školy, kam jsem se chtěl vždycky minimálně podívat (když ne tam studovat). O hereckých výkonech dvanáctiletých capartů nemůže být moc řeč (což není nijak zvlášť na škodu), co však stojí za zmínku je opravdu povedený casting - zejména Richard Harris jako Brumbál a Maggie Smith jako McGonagalová jsou prostě přesní. Výborným Snapem je i Alan Rickman a jako třešnička na dortu John Cleese jako Bezhlavý Nick. Poklona castingu! Bravo! Jinak jak už jsem řekl, jde o oddychový zábavný film, o chlup lepší než Tajemná komnata, o dost slabší než vynikající Vězeň z Azkabanu. 70% Jinak se musím připojit k Meliésovi a postavit se na obranu příběhu Harryho Pottera.Teď už mám přečteno všech sedm dílů a myslím že můžu říct ( jistěže nedosahuje kvalit špiček žánru a nezaslouží si TAKOVOU publicitu a peníze), že jde o úsměvné, lehké čtení, které si zamilujete, pokud je vám do patnácti a skvěle se odreagujete, je-li vám víc. Příjemné propojení dobrodružství mladého kluka se světem plným lehké fantazie. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se po značně dlouhé době dostal k tomu, abych ohodnotil tenhle víc než dobrý vstup do jedné z nejslavnějších ság. Na svoji dobu se jedná o velmi podařený film jak po dějové stránce tak i v efektech. Konkurz na hlavní hrdiny filmu dopadl skvěle, a Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watson, ať už chtějí, nebo ne, zůstanou v očích diváků Harrym, Ronem a Hermionou. Prostředí školy se velice povedlo a Famfrpál spolu se samotnými famfrpálovými zápasy byly skvěle provedené a dokázali pobavit. Pak bych tu měl ještě pochvalu za zpracování Chloupka a kouzelnických šachů. Kdysi jsem nebyl schopný dát vyšší hodnocení kvůli odklonu od knih, ale zpětně musím uznat, že Columbus se s tím popasoval skvěle. ()

Galerie (234)

Zajímavosti (262)

  • V tomto filmu zazní jméno nebo příjmení hlavního hrdiny celkem 106krát. (gecko)
  • Keď Daniel Radcliffe získal rolu Harryho Pottera, rodičia mu za odmenu dovolili zostať hore o pol hodinu dlhšie. (YoZo8)
  • John Williams na prosbu tvorcov zložil "Hedwig's Theme" za jedinú noc. Vtedy ešte nevidel ani jedinú scénu z filmu. Mal prečítanú iba prvú knihu a riadil sa emóciami, aké z knihy mal. Producentom sa téma veľmi páčila, avšak Williamsa presvedčila až reakcia jeho vnučiek, ktoré videli trailer s hudbou a boli fanúšičkami kníh. Celú melódiu Williamsovi pri jednej návšteve spamäti prespievali. Williams to neskôr označil za "heuréka moment", že jeho skladba je ľahko pre fanúšikov zapamätateľná. (Tvrdolín Veliký)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

HBO Max se mění

HBO Max se mění

12.04.2023

Sbohem HBO Max, seznamte se s Max. Šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav si protlačil svoji a streamovací služba HBO Max, jež se v květnu spojí ještě s obsahem právě Discovery+, ponese v Americe od… (více)

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

04.04.2023

Tohle už bohužel není apríl. Server Bloomberg totiž přes noc přišel s nečekanou zprávou, že se HBO blíží k uzavření dohody ohledně nového seriálu vycházejícího z knižní série Harry Potter od… (více)

Reklama

Reklama