Reklama

Reklama

Slepci

  • Velká Británie Blinded
Velká Británie, 2004, 89 min

Obsahy(1)

Žijí na té opuštěné skotské farmě svůj stejně opuštěný, smutný život snad odjakživa. Stárnoucí Francis, jehož kdysi nešťastná náhoda připravila nejen o zrak, ale i o chuť žít, jeho mladá, neukojená žena Rachel, celou svou bytostí prahnoucí po jiné lásce, než je ta hrubá, zvířecí, které jediné je její muž dnes schopen, a Francisova matka Bella, křehká, obětavá bytost, marně se snažící udržet tu alespoň jakés takés zdání rodiny. A pak sem jednoho dne zabloudí mladý Dán Mike, toulající se bůhví proč po světě. Tuhle farmu neznámému stopaři, ptajícímu se po práci, doporučila doktorka Caroline. Nemohla ovšem tušit, jak dramatickým způsobem ten mladík zasáhne do života všech jejích obyvatel.

Celovečerní autorský a režijní debut dosud jen dokumentaristky Eleanor Yuleové. Autorka nepochybně čerpala inspiraci z literárních pramenů (fabule připomíná např. Zolovu Terezu Raquinovou), podařilo se jí však příběh věrohodně přenést do současnosti a dodat mu nesmírně působivou atmosféru. Celkové vyznění umocňují i skvělé herecké výkony všech protagonistů, především Petera Mullena v roli Francise. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

salalala 

všechny recenze uživatele

Strašně zvláštní film. Místy má dobrou atmosféru, ale někdy mi tam ta digitální kamera hrozně vadí. Nevim...příběh nebyl špatnej, ale někdy až moc zmatenej, z výkonů zaujme asi jen ten slepej manžel, kterýho pak zabijou. Fakt se mi tenhle snímek špatně hodnotí, nemůžu říct, že by se mi líbil, zároveň nemůžu říct, že by se mi nějak závratně nelíbil, proto dávám průměr. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Tak přemýšlím, jestli byli větší slepci ti ve filmu anebo ti, co prozatím tento film tady hodnotili. Až mi skoro přijde, že jsem koukal na jiný film. Čtu tady spojení jako "absolutně žádná atmosféra, nudné dialogy, domácí digitální kamera, amatérismus tvůrců-....Cože??? Já viděl strhující komorní thriller s úžasně depresivní atmosférou, kterému právě kamera strašně přidávala. Film provází neustálé napětí a mnoho otázek k zamyšlení - eutanazie, pronásledování svědomí, kdy je vražda zločin a kdy ne? Onen symbolický konec šel lehce před jeho nastolením tušit, přesto mě ten pocit vzal - možná proto jestli si to ti dva opravdu až tak zasloužili.....a ještě k tomu zdejšímu hodnocení - podíval jsem se na imdb a hle, zde je čirou náhodou tady hodnocení 5.5. Je to sociologická ukázka, že vkus diváků je na celém světě stejný anebo vzroný příklad stádovosti? Anebo to je jedno a to samé?:-) P.S. Příjemně také překvapila přítomnost Money Penny z brosnanovských bondovek. P.S no. 2.: Formální nedostatek je v tomhle případě zavádějící pojem, viz ta kamera, kterou jednoznačně považuju za úmysl, který splnil účel. A jinak hledám v tomhle typu filmů především myšlenku a tu jsem našel a ne kdovíjakou...na sledování formální dokonalosti mám jiné filmy:-) ()

DarkDemon 

všechny recenze uživatele

Dalo se očekávat, že tento snímek bude vzbuzovat velmi rozporuplné reakce. Asi by bylo dobré si z oficálního textu distributora vypůjčit informaci ... „autorský a režijní debut dosud jen dokumentaristky Eleanor Yuleové". To myslím vyjasňuje jak použitou kameru tak ještě ne zcela vybroušenou filmovou a režijní techniku. Zařadil jsem si to jako „komorní drama" kterému nelze upřít jakési napětí ani zajímavé otázky. Lze srovnávat vraždu s milosrdným (a vyžádaným) usmrcením těžce nemocné matky ? Copak to byla promyšlená vražda - bylo to vlastně zabití člověka který se sám pokusil někoho zabít. Stejně tak se jen těžko posuzuje pomoc kterou si nemocná matka mohla v poslední chvíli rozmyslet atd. ... Přesto se mi nechce dát více než 3 hvězdičky, protože to bylo dost zmatené, místy nedokončené a především co se scénáře a dialogů týče opravdu nedotažené. Z té osamělé krajiny, krásného leč neudržovaného domu s vlastní bažinou šlo vykřesat mnohem více. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné drama, zpracování není nejlepší, ale scénář je velmi dobrý a pomalé tempo podkresluje dobrou atmosféru. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Dokud na scéně figuroval hlavně močál se sedícím Peterem Mullanem, tak to byla zábava. Poté to bylo lehce zmatené psycho, i tak slušná farmová detektivka. ()

Fuckmaker 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo něco hrozného. Absolutně žádná atmosféra a naprosto nudné dialogy a domácí digitální kamera,kterou měli radši hodit do toho močálu. Chvílema jsem si myslel, že si to ti lidé z lesa natočili sami. Jednu hvězdu dávám za pár povedených statických záběrů. A podle mě to jointy nebyly bullshitski. ()

karambalou 

všechny recenze uživatele

Tento film zcela jistě není tak docela špatný. Ale byl by o mnoho lepší, kdyby si něčím dokázal udržet pozornost diváka. Ačkoliv jsem docela pozorná jako divák, i já někdy měla problém, že mi ve zlouhavějších pasážích pozornost utekla někam ven a vracela se jen těžko. Byl to trochu divný film a trochu divných lidech z opuštěné skotské farmy. Co si může člověk přát víc? ()

Astrebleue 

všechny recenze uživatele

Po něčem takovém jsem se už nějakou dobu poohlížela.A když jsem váhala nad tím, jestli se pořádně vyspim nebo zkouknu tenhle film, teď už se nechápu..Jsem vážně ráda, že jsem to viděla, zpracování může bejt jaký chce, ale to, že ve filmu herci vypadaj jako normální lidi a ne postavičky, zmalovaný do obrázků, to mi vždycky učaruje.Navíc Anders W. Berthelsen je sympaťák a líbilo se mi, že tady hrál velmi rozpolcenou neklidnou osobnost.Rozhodně to mělo hlubší myšlenku a takový typ filmů mám ráda. ()

Achab 

všechny recenze uživatele

Původně jsem si na začátku filmu říkal proč je český překlad titulu Blinded uveden jako Slepci, spíše mě napadl výraz Oslepený, nebo Slepec a divil se užití plurálu, snažil jsem se hledat metaforický význam zaslepenosti všech aktérů a ponurosti skotské farmy, pak už bylo vše jasné. Hodně silný příběh kde topos hraje ústřední roli a nově příchozí otevírá ostatním oči (slepému muži, lékařce toužící být někým milována a poznat lásku, (ne)poslušné manželce.Scény s beruškou jsou zajímavé...... ()

glsak 

všechny recenze uživatele

Dost dobrý. Debut vyvolávající dosti rozporuplné reakce je dobrým debutem už proto, že se o něm mluví. Pro mě má film atmošku jak sviňa - silný příběh, napětí, depka, syrovost. Zpracování rozhodně není amatérské. Škoda jen toho už předem tušitelného závěru. A digitální kamera? No a co jako.. ()

Reklama

Reklama