Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Royal Tenenbaum a jeho žena Etheline žijí se svými dvěma syny a adoptivní dcerou ve velkém domě na Manhattanu a zdá se, že rodině vůbec nic nechybí. Ovšem jen do té chvíle, kdy Royal, velký milovník žen a života, rodinu opustí. To se stalo před dvaadvaceti lety. Teď je Royal bez peněz, a tak si vymyslí smrtelnou nemoc a apeluje na soucit svých bližních. Horší okamžik si ale pro svůj návrat vybrat nemohl. Etheline právě dostala seriózní nabídku k sňatku a již dospělé děti mají dost starostí samy se sebou... Proslulý filmový solitér Wes Anderson rozdělil děj filmu do jednotlivých kapitol, mapujících etapy života Tenenbaumových. Jde mu nejen o Royalovo pozdní prozření, ale i o reakci ostatních členů rodiny, protože návrat nezdárného otce vyvolává léta zasuté vzpomínky a traumata. Příběh nabitý břitkými dialogy a melancholickým humorem umocňují výrazná výtvarná stránka filmu a výborné herecké výkony. Ostatně Gene Hackman si za své ztvárnění svérázné hlavy rodiny odnesl prestižní Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (335)

d-corso 

všechny recenze uživatele

Naprosto neuvěřitelná kombinace psychologického dramatu, parodie, romantické dojárny, crazy komedie a nevím čeho ještě dalšího, to vše za doprovodu skvěle padnoucího písničkového soundtracku. Něco takového dokáže dát dohromady a především pohromadě udržet pouze Wes Anderson. Jak to ten chlap dělá, netuším. Film a humor mému srdci velmi blízký. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vychytaných vtipů se najde docela dost, na komedii i docela dost vážných míst, ale to mezitím je (možná práve proto) hodně nekonzistetní. Ale i tak v podstatě zajímavé. A celkově hodnoceno: velmi rozporuplné. Už dlouho jsem neviděl snímek, který by u mě v průběhu sledování lavíroval v hodnocení mez nějakými třiceti až sedmdesáti procenty. Takže ty hvězdičky jsou v podstatě kompromis. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Wes Anderson je režisér, ktorý točí filmy pre....pre niekoho iného, ako som ja. Po siedmych rokoch si pamätám z filmu to, čo na druhý deň po jeho vzhliadnutí, čiže skoro nič. Divný humor, ktorý docenia možno skoršie ročníky alebo ľudia, ktorí so sebou nosia a užívajú "menšie ako malé množstvo". Najviac sa mi páčil Andersonov debut. V rodinke zaujme plejáda hollywoodskych hviezd a megahviezd, len nechápem, čím ich Andersom presvedčil. Možno sa časom naladím....čierny adidas je prvá lastovička.... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tajně jsem doufal, že to bude větší jízda, ale vyloženě zklamání nepřišlo. Film mě pobavil, přestože humoru tam nebylo zas tak moc. Na několik vtipných hlášek či situací si však divák příjde. No a k tomu na hodně kvalitní herecké obsazení, nejvíc mi asi sedl starý Tenenbaum v podání skvělého Hackmana, dobrá byla i "adoptovaná" Gwyneth Paltrow, zklamalo mě ale obsazení Billa Murraye, komediální potenciál mého oblíbence byl absolutně nevyužitý. Směrem ke konci pomalu začala filmu docházet šťáva a nakonec těch 109 minut bylo skoro až moc (přibylo vážných scén, které mě už nebraly). No, po Takové zvláštní rodince jsem se rozhodl, že od pana Andersona zkusím ještě nějaký film a dle zdejšího trendu jsem sám moc zvědavý, jestli se zařadím mezi nechápavé kritiky nebo hysterické obdivovatele. Tento jeho počin vidím na průměr. "Zachránil mi život, víte. Před 30 lety mě na bazaru v Kalkatě bodli nožem. Odnesl mě do nemocnice na vlastních zádech." "Kdo tě bodnul?" - "On." ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Teda zasmál jsem se podstatně víc než třikrát, ale přesto mě tohle dílko nijak zvlášť neoslnilo. Zpočátku se mi líbila rozpustilost příběhu, ale pak mi to celé tak nějak zevšednělo. O to víc mě to mrzí, že tam hrají mí oblíbenci Stiller, Wilson a Murray. Vím, co chtěl Anderson filmem říci (rozpad rodiny, pokřivené vztahy mezi nejbližšími, odpouštění..), ale přesto se mnou konec nehnul. Na to je to příliš povrchní. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (27)

  • Postava Ritchieho (Luke Wilson) nese mimo jiné i určité podobnosti se slavným tenistou Björnem Borgem. Kromě nápadné podobné vizáže má také stejnou čelenku, jakou měl Borg na sobě při historickém zisku pátého titulu v řadě ve Wimbledonu. A také se u Borga o jeho posledním zápase v médiích hodně mluvilo, protože též ukončil kariéru ve 26 letech, přestože byl na vrcholu, ale tenis ho prostě už nebavil. (jirkahorn)
  • Scéna, kdy Richie rozbije rukou skleněnou destičku, nebyla ve scénáři. (HellFire)
  • Jestřáb, jež ve filmu účinkoval jako Mordecai, byl během natáčení unesen a únosce požadoval výkupné. Produkce nemohla odložit natáčení, a proto byl jestřáb nahrazen. (HellFire)

Související novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Wes Anderson a superhvězdná parta

Wes Anderson a superhvězdná parta

30.12.2012

Letošním Až vyjde měsíc přesvědčil nejen oddané fanoušky svého jedinečného stylu a navíc si připsal svůj druhý nejúspěšnější film po Takové zvláštní rodince. Není divu, že jeho novinka nazvaná The… (více)

Reklama

Reklama