Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější na lidském životě je lidský život, všechno ostatní je navíc. Mimo poslední větu tohoto filmu, ta by měla být součást každého lidského života. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Adam Benjamin Elliot .. Retardovaný chlapec a jeho život ve dvaceti minutách aneb jak se Harvie velikánem nestal. Extra cynické, posmutnělé, přesto s humorným nábojem a krásnou ruční animací (zdálo se mi to nebo byl jeho kamarád Bogusz předobrazem Matera z Cars - ty zuby, nos..?) zpracované dobrodružství ala (anti) Forrest Gump. Neuvěřitelně dlouhé shánění filmu se oplatilo a jsem zvědavý co dalšího skrývá práce Adam Elliota, kterou si co nevidět také seženu. Život je jako cigareta .. nebo bonboniéra ? ()

Faye 

všechny recenze uživatele

.„ Někteří se jako velikáni narodí. Někteří toho sami dosáhnou. Někteří jsou k tomu donuceni... a pak jsou tu ti ostatní.“ Opravdu nádherný kraťásek!..... "Život je jako cigareta. Užijte si ho až do konce." ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nádherný ručně animovaný plastelínový snímek o jednom polsko-australském životním příběhu... Tak smutný příběh plný skutečně odpozorovaného života o človíčkovi, který místo geniality obdržel jako svůj osobnostní dar od života do vínku výbavu imbecility, ale i přesto prožil plnohodnotný život... Je to povznášející sledovat ty jeho tristní eskapády, které jsou divákovi předkládány s podobně vitálním nadhledem jako v obdobném celovečerním příběhu jiného retardovaného hrdiny - Forresta Gumpa. Narozdíl od Forresta ale Harvie Krumpetovi scénáristé (tedy Bůh) nepřáli - ničím se nestal, historii nikterak nepoznamenal, jen žil svým osobitým způsobem, vychoval dceru a svou přítomností ovlivnil mikrosvět komunity svých blízkých, rodiny, sousedů... Tak jako každý z nás... Harvie Krumpet - plastelínový člověk... Podobné filmy: Mary a Max ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektni kratas sledujici zivot retarda Harvieho od jeho narozeni az po duchod. Ve filmu slysime vicemene jen hlas vypravece s prijemnym hlasem Rushe a sledujem, co to Harvie provadi, pripadne nejaky "fakta", coz jsou vetsinou hodne vtipny poucky. Elliot to cely skvele vyvazil, takze i kdyz je film dojemnej a misty smutnej, zaroven je vtipnej a optimistickej. No a plastelinova animace ma neco do sebe. Parada. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Na to, jak je to morbidní a depresivní příběh, končí velmi hezky a optimisticky - moc pěkné. Klasický filmeček pro chvíle, kdy je vám mizerně a potřebujete nakopnout. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Demoverze Mary a Maxe se stejnými klady (atmosféra) i zápory (nemůžu se zbavit pocitu jisté chtěnosti). Coby dvacetiminutový kraťas to je ale skvělé náladové dílko. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi tahle upřímná, cynická, temně vtipná plastelína. Líbí se mi Harvie Krumpet. A začal se mi líbit Adam Benjamin Elliot. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Další zakopaný klenot, který se určitě pokuste sehnat! Tenhle australský dvacetiminutový plastelínový (něco jako Wallace a Gromit) filmeček popisuje životní osudy jednoho retardovaného polského emigranta, který (narozdíl třeba od kolegy Forresta) v životě nedokázal vůbec NIC, naopak ho pronásleduje jedna pohroma a nemoc za druhou. Film je nabitý naprosto neodolatelným černým, neřkuli cynickým humorem, ale pod vším tím cynismem je to vlastně film velmi smutný, lidský, dojemný a povznášející. Celý film skvěle odvyprávěl Geoffrey Rush a získal letos Oscara za nejlepší krátký animák. ________PS:Udělal sem titulky, tak stahujte:-) _________PPS: VĚDĚLI JSTE, ŽE některé žáby mohou přijít zpět k životu, když rozmrznou, a lidé nikoli? ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

"Some are born great. Some achieve greatness. Some have greatness thrust upon them... and then..... there are others..." Neobyčejně obyčejný život Harveka Milosze Krumpetzkého alias Harvieho Krumpeta, jasný příklad toho, jak je lidský život pomíjivý. Naprosto zasloužený Oscar! ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

S Wallace a Gromitom to má spoločné len tu plastelínu a stopáž, a tým to končí. Dadel to v podstate celé vystihol (aj titulky dobré spravil). Spôsob akým tu Elliot prepiera tabu spoločnosti (nudismus, retardácia, smrť) je naozaj dosť liberálny, naturalistický až krásne krutý. Ako aj sám život. Asi začnem fajčiť. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Snad nikdy nebyla koncentrovaná deprese a melancholie takhle kouzelná. Navíc, Harvieho tikající plastelínové oko nemá chybu - to je prostý FAKT. God is better than football, God is better than beer... ()

Reklama

Reklama