Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

BUD-SFIS 

všechny recenze uživatele

Dokonaly kratky filmecek o zivote, FAKTECH a jednom mentalne zaostalem muzi. Uzasne zpracovani, pekna plastelinova animace a sarkasticky vypraveny pribeh. ()

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Fajn snímoček, ktorého najväčšia sila spočíva v detailoch plných podivného čierneho(?) humoru. A Geoffrey Rush sa strašne dobré počúva. [87%] ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Jeden neštastný život retardovaného Harvieho, který si nakonec uvědomí, že i přes všechnu smůlu, ho stálo za to žít. Čili jak se zde praví: "Life is like a cigarette. Smoke it to the butt." ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Příběh polsko-australského Homera, ovšem bez snahy o sebemenší pointu. Scénář se vzácně suše snoubí s režií a vypravěčem, výsledkem je pouhý výčet životních příběhů mužíčka s prstíkem E.T.-ho. Pro opakování mi bude stačit soundtrack, hlavně ♫ boží písnička. ()

Chasm 

všechny recenze uživatele

Krásně animované, krásně cynické a vesele smutné... Velmi povedený kraťas Adama Elliota (budu si muset sehnat více z jeho tvorby)... ()

Redswif 

všechny recenze uživatele

Tak nehorázně depresivní film jsem asi ještě neviděl! Pár okamžiků k zasmání, ale je to utlumenu kvanty deprese. Pěkné zpracování a dobrý námět. Jenom proč tak smutně :-( ()

tomxxx 

všechny recenze uživatele

Syrový krátkometrážní animák s výborným příběhem. Je to takový předobraz celovečeráku Mary a Max od stejného režiséra. ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že ve světě Harveka Miloše Krumpetzkiho jste postižení buď psychicky, nebo mentálně, nebo obojí. A v divácký zkušenosti je celkem vzácný, aby vás na konci snímku hřálo, že hlavní hrdina zřejmě jednou umrzne k smrti nahej při čekání na falešný autobusový zastávce, s osudem podobným osudu jeho rodičů. Animace mi sice zrovna nesedla, ale celkem věrně dokreslovala svou zdánlivou bezútěšností ladění snímku. Cit pro detail a práce s obrazem je taky znát – nejpodařenější věc Harvieho života, jeho adoptovaná dcera, nosí červený šaty, který kontrastujou s okolnim vyblitym prostředím; Harvie má ve zvyku nablble se usmívat, když Geoffrey oznamuje ty nejdepresivnější skutečnosti a je tu i pár slovních hříček. Všechno to přispívá ke krátkýmu snímku, kterej se může zdát jako hořkosladkej, ale kterej je ve skutečnosti čistě hořkej, přesto je to ale zvláštní pachuť, kterou si člověk užije. Síla filmečku pak spočívá v tom, že jakýkoli pocity sympatie, lítosti nebo smutku jsou naprosto dobrovolný. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Skvelý krátkometrážny filmový počin, pán Elliot! Príbeh Harvieho Krumpeta je od začiatku až do konca veľmi pútavý a vďaka zaujímavej animácii aj príjemne pozerateľný, takže sledovanie tohto kraťasu je fakt silným zážitkom. Teším sa na ďalšie kúsky od tohto mladého režiséra. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Někteří se jako velikáni narodí. Někteří toho sami dosáhnou. Někteří jsou k tomu donuceni... A pak jsou tu ti ostatní... Citát v úvodu vše dokonale uvádí. V originální zkratce smutná, ale také humorná historie života jednoho z těch ,,ostatních". 70%. ()

NALBERTik 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi jak mu doktorka rikala at na astma kuří este vic, chudak :)) a ty jeho přísloví sou taky dokonalé... kdo shlédne nebude litovat ;) ()

Houda666 

všechny recenze uživatele

Nádherný krátkometrážny animák o živote poľského slabomyseľného emigranta. Príbeh je veľmi milý a silne dojímavý. Grafika je taktiež zvládnutá na 100%. V mojej súkromnej filmotéke ide o zlatý klenot, ktorý si rád opakovane pozerám. Hodnotenie: 100% ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Humor se zde snoubí s lehce pochmurnou každodenností a režisér nám předkládá hezky animovaný příběh, který však ještě není vybroušen k dokonalosti jako Mary a Max. ()

Reklama

Reklama