Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

Herráček 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych jít proti davu a dát míň... Ale asi nevidím důvod proč... Obyčejný tragický život podaný s takovým nějakým zvláštním nadhledem... Harvie pro mě vlastně představuje jakékoholi člověka, kterému seberete jeho masku... A v této krátké formě dle mě mnohem stravitelnější než čtyřikrát(?) delší Mary a Max... Na druhou stranu, že v kontextu tohoto snímku vyznívá právě Mary a Max o něco pochopitelněji... ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

O chlapikoj, kteremu zivot opravdu nadelil. Prijemne prirovnani a "fakta" u kterych se vazne zasmejete! z filmu: "Zivot je jako cigareta. Uzijte si ho az do konce." ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Toto bylo něco úžasného! A ty fakta...."Kouření uklidňuje plíce". "Cigareta je náhrada za matčinu bradavku". "42% populace si nedovede zapamatovat PIN". "Život je jako cigareta, vychutnej si ho až do konce". ()

cab 

všechny recenze uživatele

Napadite a chytre zpracovany plastelynovy kratas o eskapadach retardovaneho jedince z cesty zvane zivot . V dobrem pribehu se zrucny autor obejde "skoro" beze slov. 75% ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Takový předskokan pozdějšího výborného celovečeráku Mary a Max. Nezaměnitelný Elliotův rukopis, díky němuž všechny ty "ztracené" existence mají své místo na Zemi. Harvie nebyl ani génius jako Amadeus, ani druhé housle jako Salieri. Prostě plebs bez touhy někam proniknout (jako většina z nás). ()

thorewi 

všechny recenze uživatele

Základem celého kraťasu a zaroveň i nejlepší částí jsou přísloví na začátku, na konci a zabavný seznam faktů. Nicméně pomineme-li tyto věcí, tak se pořád bude jednat o zajímavý filmový počin, jež Vás za 20 minut určitě nezačne nudit. A třeba si vezmete i ponaučení ;) ()

7trpasliku 

všechny recenze uživatele

Kraťasy od Adama B. Elliota se mi moc líbí a tenhle je ze všech nejlepší! Hlavní plastelínový hrdina se prokousává svým životem se svou knihou faktů. Vtipný, zábavný minifilm, který je zároveň tak trochu na zamyšlení. ()

Oxy 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější kraťas. Do teď mám také knížkodeník s fakty a různými výroky (jsem retardovaný?). Filmek ve mě zanechal zvláštní pocit něčeho nového, ale co už jsem přitom dávno věděl. A to, že život je jako cigareta. ()

unagi 

všechny recenze uživatele

Predchodca Mary a Max...ked Vás napadne niečo dobré a vy to sprostredkujete...potom zistíte, že je to výnimočné a chcete ten istý nápad roztiahnuť, preformovovať, spraviť väčšiu reklamu...proste dotiahnuť do konca čo som pred pár rokmi nedotiahol ako som mal. S toho vznikol mary a max a možno toto celé si len myslim JA. ()

Lionheart 

všechny recenze uživatele

Krásný kraťas, překvapující každou chvíli, jak moc úchylně cynicky drastický může život ve filmech Adama Elliota být. I přesto, jak říká Horatius: "Carpe diem". ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"He was 94 years old and given up the will to die."   Veľmi svojský krátkometrážny animovaný film so skľučujúcou atmosférou, ocenený Oscarom. Výtvarné stvárnenie je veľmi štýlové, so zámerne mrzkými postavami, aby ladili s celkovým vyznením filmu. Aj napriek trefnému čiernemu humoru je to občas poriadne depresívne, na tak krátku dobu je tu až príliš veľa mŕtvych, takže si neviem veľmi predstaviť, že by sa na to dívali deti. Pre dospelých ale určite odporúčam, hoci aj celovečerný film Mary a Max (2009) sa mi páčil o štipku viac.   "They put an old bus stop in the home's garden where the Alzheimers could sit for hours waiting for a bus that would never come." ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Nuže, bylo to zvláštní nezařaditelné dílko. Ani nijak zvlášť vtipné, ani nijak zvlášť poetické, s malým poselstvím, které však není nijak šokující. S krátkými filmy mám problém - mám asi vůči nim zvýšené očekávání, chci, aby mě něčím dostaly - byly vtipné, děsivé, alarmující, tragické, prostě nějaké, úderné nahuštěním myšlenky do krátkého časového úseku - a tady se mi zdá, že se to úplně nepovedlo. ()

Shogin 

všechny recenze uživatele

Přestože je to hezky spracované, tak se mě to nijak zvlášť vnitřně nedotklo, ale některé pasáže jsou rozhodně nápadité. Ale tři hvězdičky jsou za mně odpovídající. ()

simply 

všechny recenze uživatele

Elliotovi melancholické pastelínové filmy mám zkrátka slabost. Krutý Harvieho život se trochu podobá Forestovi, taky zažil zvláštní věci, ovšem zdaleka ne tak veselé... ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsou některé fóry až příliš prvoplánovité až laciné, nemohu jinak, než tomuto vtipnému a krásnému dílu naložit 9/10 ()

Reklama

Reklama