Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

pepino 

všechny recenze uživatele

Roztomilý optimistický animák plný cynismu a černého humoru. Popisuje život jednoho trošku mentálně narušeného poláka který emigruje do Austrálie a o tom jak mu život moc nepřeju a připravuje mu jednu pohromu za druhou. Vše doplňují nezbytná FAKTA která Harvie vypozorovává ze života a fingují vlastně jako jeho životní zkušenosti. Příjemný snímeček pro každodenní chvíli... "Život je jako cigareta,vychutnejte si ho až do konce..." ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nádherný ručně animovaný plastelínový snímek o jednom polsko-australském životním příběhu... Tak smutný příběh plný skutečně odpozorovaného života o človíčkovi, který místo geniality obdržel jako svůj osobnostní dar od života do vínku výbavu imbecility, ale i přesto prožil plnohodnotný život... Je to povznášející sledovat ty jeho tristní eskapády, které jsou divákovi předkládány s podobně vitálním nadhledem jako v obdobném celovečerním příběhu jiného retardovaného hrdiny - Forresta Gumpa. Narozdíl od Forresta ale Harvie Krumpetovi scénáristé (tedy Bůh) nepřáli - ničím se nestal, historii nikterak nepoznamenal, jen žil svým osobitým způsobem, vychoval dceru a svou přítomností ovlivnil mikrosvět komunity svých blízkých, rodiny, sousedů... Tak jako každý z nás... Harvie Krumpet - plastelínový člověk... Podobné filmy: Mary a Max ()

Reklama

levente 

všechny recenze uživatele

23 minut. Doopravdy spíš 20. Možná ještě o pár vteřin méně. Filmové haiku. Černé a šedé, zatažené a pošmourné. Jenže Harvie vždy najde nějaký důvod, proč to navzdory tomu všemu marastu nevzdat. Nemá to žádný jiný smysl, než ten, že život miluje. Našel v něm zalíbení do takové míry, která by hippies donutila k červenání. Tisíckrát opakované - život je krásný - v originálním, totálně plastickém podání. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Z počátku mě napadalo, kam tohle všechno směřuje - bude to nějaká šílenost či další přemoudřelá hovadinka? No nakonec to nebylo ani jedno, tahle filmová povídka vypráví sice poměrně neuvěřitelný příběh (vzhledem k vyššímu počtu životních neštěstí hlavního hrdiny) a nějaká ta životní moudra by se tam dala najít také, ale vzhledem k jemnému a plynulému vyprávění vás ani ten klidný nevzrušující konec nezklame. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

S Wallace a Gromitom to má spoločné len tu plastelínu a stopáž, a tým to končí. Dadel to v podstate celé vystihol (aj titulky dobré spravil). Spôsob akým tu Elliot prepiera tabu spoločnosti (nudismus, retardácia, smrť) je naozaj dosť liberálny, naturalistický až krásne krutý. Ako aj sám život. Asi začnem fajčiť. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Loď Dunera, ktorou sa Harvek plavil do Austrálie, skutočne existovala. V prevádzke bola v rokoch 1937-1967. (aesalus1976)

Reklama

Reklama