Reklama

Reklama

Sám doma

  • USA Home Alone (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když McCallisterovi odjíždějí na dovolenou, nechají doma jen jedinou věc - a to je Kevin, jejich osmiletý syn. A když se dva nešikovní lupiči pokouší dostat do domu, Kevin musí úplně sám bránit svůj domov a přelstít lupiče ve válce, kterou vede jediným způsobem, který zná... (Bonton Home Video)

Recenze (1 227)

M1k9 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dětský herecký výkon všech dob. Zároveň nejlepší vánoční komedie. Co dodat, tohle se povedlo. 10/10 ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Českých vánočních klasik je celá řada, ale jaký zahraniční film patří nejvíce k vánocům? Já mam jasno, bez Macaulayho Culkina si žádné vánoce nedokážu představit. No a mokrý banditi? Tak ty už se za ta léta staly doslova legendárními. Dokonalá zvuková stránka filmu!! ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů z dětství ... Neuvěřitelná sranda a roztomilý Macaulay, nic vím jsem od filmu ani nečekala ... A i když by každá past oba zloděje zabila, nebo přinejmenším omráčila, stejně se na film můžu dívat pořád a pořád se mu dokážu stejně smát ... ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Nestarnúca vianočná klasika. Ako viac vystihnúť tento film ako týmito slovami? Viem, nájde sa medzi nami kopu takých, čo s týmto tvrdením súhlasiť nebudú a majú na čas Vianoc iných, vlastných favoritov, z dielne či už domácej, alebo zahraničnej produkcie. Avšak mnohí si tento film vychutnávajú rok čo rok, predstavujú svojim deťom príbeh, na ktorom vyrastala ich generácia. V žiadnom prípade si Kevina McCallistera nenechajú ujsť a radi zas a znova sledujú, ako vtipne si dokáže poradiť s hrozbou v podobe dvoch nie zrovna najchytrejších domových lupičov – pričom jedného z nich stvárňuje dobre známy a inokedy často aj drsný Joe Pesci :-)) Veď položte sami sebe otázku, či ste už zabudli na legendárne pasce nachystané pre lupičov alebo na Kevinovu úprimnú ľútosť nad dievčatami v časopisoch, ktoré si na seba nemajú čo obliesť. Čo viac dodať, Sám doma je príjemná nenáročná komédia, ako vyšitá na vianočný čas. Jediná vec, ktorá možno trochu zamrzí - hoci nesúvisí priamo s týmto filmom – je smer, akým sa ďalej uberala kariéra svojho času zlatého chlapca Hollywoodu Macaulaya Culkina. Veľká škoda, asi zostával až príliš často sám doma a napádali ho hlúposti. Môj celkový dojem je však značne subjektívny a ovplyvnený faktom, že pochádzam z generácie, ktorú tento film zasiahol naplno. Je mi jasné, že každá generácia má v tejto kategórii vlastného favorita. Svoje hodnotenie si však neviem odpustiť, prepáčte. 100% ()

Randwulf 

všechny recenze uživatele

Vánoční klasika u níž si užívám nejen grandiózní finále v domě, ale také (a možná především) všechno co tomu předchází. Nákup, strýc Frank, Buzz, sýrová pizza, video s Johnym a Snakesem, Joe Pesci, který dokáže zahrát nejen mafiánské hovado, ale také přitroublého lupiče (fakt nechápu, jak mohl ve stejném roce natočit tenhle film a k tomu Mafiány :D ), týpek se shrnovačem a jedinečným hlasem Old Shatterhanda, Kevinovy výrazy a samozřejmě král polky na středozápadě - Gazz Polinski se svojí polkou a kapelou Snar Kikkers. ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Kevin je teda pěkné kvítko, zajímalo by mě, kam na tak morbidní zneškodňovací techniky, při kterých jsem trpěla společně se zlodějíčky, chodil. Bohužel zas až taková zábava to není, Columbus si je mnohem jistější v emotivních scénách jako je třeba ta v kostele. ()

poet 

všechny recenze uživatele

Myslím že v nejakej ankete USA to vyhralo ako najobľúbenejší vianočný film. Ja sa s tým stotožňujem toto môžem pozerať každé Vianoce a vždy ma to baví a možno viac ako tá naša Popelka :) ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanoušek rodinných (nebo vánočních) filmů, ale tenhle je opravdu dobře zpracovaný a jde vidět, že nad ním tvůrci opravdu přemýšleli. Technické zpracování/styl (tedy záběrování, barvy, zvuk, střih i svícení...) velmi podporují vyprávění, z něhož ale zas tak nadšený nejsem, protože mě prostě toliko nezajímá příběh o rodinném sblížení a odpuštění případně o důležitosti rodiny (snad s výjimkou série Rychle a Zběsile, haha). Tento motiv je prozkoumáván skrze děj, v němž rozhádaná rodina ve spěchu při odjezdu na dovolenou zapomene malého synka doma, který on pak brání před lupiči snažící se dostat dovnitř. Stejný problém řeší i protagonista Peckinpahových Strášáků, ale protože Sám Doma je film pro celou rodinu, tak celá tato kapitola je inspirovaná spíše slapstikcovými komediemi. Mě však celková tvůrčí vize toliko neimponuje, protože prostě nemám rád filmy pro celou rodinu o těchto tématech a těmito vyvrcholeními. Jsem cynik. Líbilo by se mi, kdyby tvůrci ještě víc přitlačili na pilu: Rodina byla na začátku ještě více etablovaná jako nefunkční/toxická a jak by se vrátila domů (poté, co by celou dovolenou rodiče prožili, aniž by si uvědomili, že Kevina zapomněli) a našli ho pak zakrváceného mezi dvěma hnijícíma mrtvolama v příšerném puchu a nepořádku, tak by ho ještě seřezali jako žito.   ()

Lukoye 

všechny recenze uživatele

Mám ten filmek rád. Patří do kategorie hollywoodských komedií na které se ještě dalo koukat a člověk se ještě královsky pobavil. Zábava pro celou rodinu. Moc se mi líbili zloději, nevím jak se jmenuje ten hubenej típek, ale má obrovskej komediální talent. Nezbývá než se těšit na další reprízu. ()

Cartman 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky za nápady, nezničitelné zloděje a protože se na to dodneška občas rád podívám. Byly by čtyři, nebýt nesnesitelného Macaulyho. ()

filmator 

všechny recenze uživatele

Hit, který nastartoval vlnu napodobitelů, přitom sám vychází z tradice grotesky. Z pohledu dětí velká legrace, z pohledu dospělého zábavný film s nesnesitelnými spratky, z pohledu zloděje horor s nesnesitelnými spratky. Vánoční klasika. ()

Zeek 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie, u které se nejen zasmějete, ale která i navodí tu pravou vánoční atmosféru, a proto se tenhle film dá shlédnout každý rok v období vánoc a neokouká se. Moje hodnocení: 80% ()

Boomstick 

všechny recenze uživatele

Ked som tento film pozeral prvy krat vobec som netusil co sa bude na konci diat a ked to zacalo tak sa spustila brutalna salva smiechu (boli to vianoce 96).Tento film ma dokaze stale pobavit aj po tych 12tich rokoch a stal sa pre mna neodpustitelnou sucastou vianoc.Herci su super,Daniel Stern (zehlicka FTW) a Joe Pesci su naj,hudba Johna Williamsa dotvara Vianocnu atmosferu (Star of Betlehem a Setting the Trap su fakt super).Fakt super film ()

klikva 

všechny recenze uživatele

Tak tuhle vánoční klasiku jsem viděla stokrát a asi ji ještě stokrát uvidim, protože je to prostě super. ()

Purity 

všechny recenze uživatele

I když jsem to viděl snad 100000x stejně se tomu vždy směju. Výborná odreagovačka. Kdo dneska bude spát s Fullerem? ()

Pidzey 

všechny recenze uživatele

Klasická,klasika..tohle bylo opravdu vtipný,i když to bylo postavené na Idiocizmu padouchů.Ty pasti byly opravdu supr vymyšlené a nebyly tak "to by nemohl přežít" jako v následném druhém díle. ()

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Reboot Sám doma našel obsazení

Reboot Sám doma našel obsazení

11.12.2019

Nová verze populární vánoční komedie Sám doma se pomalu ale jistě blíží začátku produkce, snímek chystaný pro streamovací službu Disney+ tak nyní oznamuje obsazení. V hlavní roli dětské postavy se… (více)

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

19.11.2019

Kdybyste to ještě náhodou nevěděli, Hollywoodu už dávno není nic svaté. Pokračování Jumanji? Jasně. Reboot Sám doma? Proč ne! Nejnovější oznámení tak vlastně nemá koho překvapit. David Fincher a… (více)

Sám doma, ale jinak?

Sám doma, ale jinak?

03.10.2019

Server Collider čerstvě vydal pár nových informací o nadcházejícím remaku kultovní vánoční komedie Sám doma, který dorazí na streamovací službu Disney+ nejspíš příští Vánoce. Nový snímek bude podle… (více)

Reklama

Reklama