Reklama

Reklama

Sám doma

  • USA Home Alone (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když McCallisterovi odjíždějí na dovolenou, nechají doma jen jedinou věc - a to je Kevin, jejich osmiletý syn. A když se dva nešikovní lupiči pokouší dostat do domu, Kevin musí úplně sám bránit svůj domov a přelstít lupiče ve válce, kterou vede jediným způsobem, který zná... (Bonton Home Video)

Zajímavosti (112)

  • Ve filmu je spousta sněhu. Tvůrci natáčeli přes zimu a čekali a čekali, ale sníh se neukázal. Nahradili ho proto bramborovými vločkami, z nichž se vyrábí kaše. Po pár dnech navlhla a začala nevábně zavánět, ale celý štáb to bral s úsměvem. (classic)
  • Rozpočet filmu byl necelých 17 milionů eur, což bylo ve srovnání s jinými svátečními trháky málo, proto se štáb musel uskromnit. Například na speciálních efektech, které zastřešil levný animátor z Chicaga. Všechny je vyrobil ve sklepě domu své matky. (classic)
  • Film produkovala společnost 20 Century Fox, protože slavná konkurence Warner Bros. nabídla na rozpočet mnohem méně peněz (classic)
  • Youtubový kanál Screen Junkies požádal lékaře o analýzu jednotlivých zranění Mokrých banditů, které si odnesli z nastražených pastí. Verdikt lékaře byl následující: oba bandité by zemřeli 2x. První smrt by si Harry (Joe Pesci) vysloužil už na namrzlých schodech před domem. Marv (Daniel Stern) by se sice dostal do baráku, ale stopku by mu vystavila padající žehlička. Další smrtelnou tečkou by pro oba po prodělaných zraněních byla rána lopatou na sníh od souseda Marleyho. (Foxhound#1)
  • Poslíček přinese 10 krabic pizzy a chce 122,50 $, což vychází na 12,25 $ za krabici. (Petr490)
  • Interiéry domu se natáčely ve školní tělocvičně New Trier West High School v Northfieldu (USA). Pro suterén a jeho následné zaplavení posloužil bazén. (SONY_)
  • Dům rodiny McCallisterů se nachází ve městě Winnetka (stát Illinois). Najdeme tu i všechny ostatní lokace, což je případ kostela vzdáleného dvě ulice od domu, obchodu kam Kevin (Macaulay Culkin) chodí nakupovat, mostu přes železnici apod. Všechny tyto lokace jsou dohledatelné v aplikaci Google Earth s jedinou výjimkou - před domem se často srocovaly davy fanoušků, proto byl v roce 2007 v aplikaci zamazán, aby jeho dohledání nebylo tak snadné. (Standey)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. listopadu 1990 v Chicagu. (Varan)
  • Scenárista John Hughes se vrátil z hektické dovolené a za pouhých devět dní měl hotový filmový scénář. (Delock)
  • Průzkum ukázal, že film Sám doma je nejvíce oblíbený v Polsku. Od roku 1990, kdy zde byl vysílán poprvé, jeho popularita nadále roste. V roce 2011 film vidělo více než pět milionů lidí. (Delock)
  • Když Kevina (Macaulay Culkin) téměř porazí dodávka, jedná se o záběr puštěný pozpátku. (L_O_U_S)
  • Kevinův otec (John Heard) na začátku filmu omylem vyhodí letenku svého syna do koše. Možná právě kvůli tomu ho pak nikdo na letišti nepohřešuje. (Fight_back)
  • Samotná role "toho chytřejšího" z obou padouchů byla původně psána pro Roberta De Nira. Ten ale nabídku hrát Harryho odmítl, proto byl osloven Joe Pesci. (Akesha)
  • Za hereckého maratónce při natáčení filmu je možné považovat Johna Candyho. Coby "Král polky" Gus Polinski zvládl všechny filmové záběry během jediného natáčecího dne - ten ovšem trval 23 hodin. (Akesha)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Reboot Sám doma našel obsazení

Reboot Sám doma našel obsazení

11.12.2019

Nová verze populární vánoční komedie Sám doma se pomalu ale jistě blíží začátku produkce, snímek chystaný pro streamovací službu Disney+ tak nyní oznamuje obsazení. V hlavní roli dětské postavy se… (více)

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

19.11.2019

Kdybyste to ještě náhodou nevěděli, Hollywoodu už dávno není nic svaté. Pokračování Jumanji? Jasně. Reboot Sám doma? Proč ne! Nejnovější oznámení tak vlastně nemá koho překvapit. David Fincher a… (více)

Sám doma, ale jinak?

Sám doma, ale jinak?

03.10.2019

Server Collider čerstvě vydal pár nových informací o nadcházejícím remaku kultovní vánoční komedie Sám doma, který dorazí na streamovací službu Disney+ nejspíš příští Vánoce. Nový snímek bude podle… (více)

Reklama

Reklama