Reklama

Reklama

Vláček Kolejáček

(TV film)
všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Rodinný
Československo, 1959, 14 min

Obsahy(1)

Vláček kolejáček vozí uhlí pro mašinky, aby se mohly vydat na svoji cestu. Jenže jednoho dne uteče ze své práce a vydá se na dobrodružnou cestu. Tu se mu pokouší kdekdo všelijak překazit, například nastraženými hromadami dříví. (zdeny99)

Recenze (29)

Lima 

všechny recenze uživatele

„Prosíme pozor, zastavte vláček kolejáček! Nedbá značek, táhne se za ním bílý mráček, zastavte vláček kolejáček!“___No, společně se ´Vzpourou hraček´ asi nejslavnější filmeček od Hermíny Týrlové. Dobře si vzpomínám, když jsem byl malý kluk, jak v sobotu dopoledne na 2.programu pravidelně dávali geniální pásmo s názvem „Břetislav Pojar uvádí“, které diváky seznamovalo s dílky naší tehdy světově proslulé animované školy, Jiřím Trnkou počínaje, méně známými filmy studia „Bratři v triku“ konče a tenhle vláčkovský animáč opakovali dokonce několikrát. Už si nepamatuji, proč se mi to tak líbilo, asi mě imponovalo chování zlobivého vláčka, který na všechny hází bobek, dělá si, co se mu zlíbí a ani nákladní vlak v cestě, barikáda z piana a kravička na kolejích ho nezastaví :o) Ale vážně – ta animace je k zulíbání, pestrobarevnou krajinkou počínaje, roztomilými loutkami vláčků konče. Krajinka za tunelem, s trnovým drátem, havrany a pavučinami je prďácky depresivní a naléhavě prosebný hlas Karla Högera tu sedne jak prdel na hrnec. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hravý vláčik sa pokúša odpútať od monotónnosti. Dokáže prekonať všakovaké bariéry, ale železnú oponu nie. Metaforicky silný a animačne pestrý film o limitoch slobody. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nápady Hermíny Týrlové si uchovávají poetiku i nadčasovost. Díky mnohovsrstevnatosti je množství interpretačních výkladů. Pro nejmenší stačí jednoduché, ale milé veršování obohacené hlasem Karla Högra, starší najdou aluze na dobu, údernictví. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Pravda, že to poučení ve smyslu nepokukuj po svobodě a pěkně se vrať zase zpátky k tvrdé dřině je tady takové až moc okaté a bylo mi na závěr vláčka kolejáčka až trochu líto. Výtvarné zpracování je ale úžasně krásné a nápadité.Taky už vím, kde braly inspiraci všechny ty thrillery o splašených a nezastavitelných vlacích. Svého předchůdce ovšem nepřekonaly. ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně zpracovaná, přesto ale stále jen bolševická agitka proti samostatnosti a utíkání za hranice. Individualista vláček dojede do země za tunelem, kde jej čeká jen zmar. Naštěstí se o něj pracující postarají a on se může zařadit do procesu po jejich boku. Nejhezčí animované vláčky, které jsem kdy viděl, kam se na ně hrabe tohle. ()

džanik 

všechny recenze uživatele

Druhá oblíbená pohádka mého syna do věku dvou let (viz "Krtek a autíčko"). Pamatuju jak mi bylo tak 4-5 let a jaký jsem měl strach z toho tunelu a apokalyptické krajiny za ním. Samozřejmě je toto dílko poněkud tendenční (on tenkrát leckdo pokukoval za "dráty") ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Opakování (prostoduchých) Hrubínových rýmů naléhavým hlasem K. Högera nezastře, že se jedná o kritiku individuální vzpoury. Sloužit ve prospěch kolektivu, toť tvoje štěstí, vláčku Kolejáčku. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Vláček Kolejáček je rošťáckou loutkovou pohádkou podle knižní předlohy pro děti od Františka Čečetky. Hermína Týrlová prokázala důvtip a rozverný nadhled, neopomněla laskavost, ani psychedelickou vložku. Autory loutek byla již prověřená dvojice výtvarníků Ludvík Kadleček a Václav Dobrovolný, zveršovaný text jímavého básníka Františka Hrubína znamenitě zabarveným hlasem uchvátil slovní ekvilibrista Karel Höger, ke vzpouře a trudnomyslnosti přispívá i výrazné hudební noty Zdeňka Lišky. Nepouštěl bych se příliš do ideologického rozboru, Týrlová dávala před politikou přednost radosti ze života, snovému světu fantazie a nadpřirozených kouzel. Zvědavost je cestou k dobrodružství, nespokojenost je pouze vedlejším produktem touhy. Velmi příjemná loutková záležitost! ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Jak na mě dnes padla taková trošku melancholie, vzpomněla jsem si na Vláček kolejáček a díky vláčku i na jeho tvůrkyni Hermínu Týrlovou. Vybavil se mi strašidelný tunel a to, jak tam ten vláček tak plakal. Jako dítě mě to taky dojímalo k slzám. Hermínu Týrlovou jsem měla vždycky ráda a některé z jejích pohádek si živě vybavuji i po těch letech letoucích, co jsem je neviděla. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Srážím hodnocení za onen truhlivý konec, který dětem ukazuje, že mají být spokojené s tím, kam je společnost postaví a hlavně ať se nesnaží následovat své sny, neboť to pak dopadnou špatně. Byl velmi smutný pohled na mašinku - původně rebelku punkových rozměrů, která v závěru celá umouněná rezignovala a smířila se s tím, že do konce života bude kroužit smyčku od dolů k nádraží a sypat uhlí svým nablýskaným příbuzným, kteří vyrážejí na Jadran nebo ještě dál. No fuj Hermelíno, tohle se fakt nepovedlo. Ten konec byl stejně stísňující jako vláčkovo chátrání v zemí za tunelem, kde mu do komínu klovala straka. Kdyby aspoň H. natočila pokračování, kde by byl tenhle vláček za svou vynikající práci odměněn, mohl by si pár dní jezdit jak by se mu zlíbilo, ale to ona né. Za zmínku stojí vláčkův obličej. Jaké grimasy s ním uměl, to se jen tak nevidí. Třeba takový Funés nebo Atkinson dovedli taky leccos, ale takového mistrovství nedosáhli, aby volně prohazovali ústa s obočím. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Krásné vláčky, velice sugestivní. Nejdřív mi to přišlo značně budovatelské (především pánové předávající si ochotně uhlí v čepicích, aby náhodou nebyl pracovní proces přerušen). Ale pak jsem si uvědomila, že toto napětí řešíme každý v každé době - jak moc jít za svými sny a jak moc se podřizovat druhým, jet "ve vyjetých kolejích" nebo si sami vyjíždět ty své. Takže plně souhlasím s triatletem: možností interpretace je víc, a proto tento filmeček mohou vidět všichni: malí i velcí a pro všechny může být zajímavý. Zajímavé komentáře: triatlet, Lima, Baldrick, jasse, Oogi, forsythia, kinderman, džanik, Ozo. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Krásný a poetický loutkový film, který pohladí duši. K tomuto stylu se přesně hodí hlas Karla Högera. Magický filmeček. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Bukiet, Baldrick: souhlasím. Dokonce si myslím, že to tenkrát Hermína přehnala, živě si pamatuju, že na mě ta scénka uvízlého vláčku v tunelu zanechala psychické stopy po několik dnů. Pokud jsem nebyla sama, to dílko není vhodné pro malé děti. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Výborný animovaný film pro dětské publikum a nejen pro dětské. Výborně zpracovaná povídka, zajímavé a jednoduché verše (ač nechápu, proč se na přepisu povídky do filmového jazyka podílela taková obrovská banda - v titulcích). Velmi příjemně čtený komentář. Krásné výtvarné zpracování. Součást http://www.csfd.cz/film/215266-mistri-ceskeho-animovaneho-filmu/ *** Ve zkratce: Ztratil se vláček kolejáček, co mašinkám vozil uhlí. ()

Reklama

Reklama