Reklama

Reklama

Dynastie Nováků

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1982, 10 h 48 min (Minutáž: 47–51 min)

Režie:

Ivo Novák

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Oldřich Kaiser, Jarmila Krulišová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Po třináct dílů se budeme setkávat s rodinou, která prožívá své problémy i radosti. Každý člen této železničářské rodiny žije svůj život se svými nejbližšími. Život, v němž všichni dohromady vytvářejí rodinný kolektiv, a to nejen tím, že rádi a s chutí muzicírují. Rodu Nováků vévodí patriarcha Maxmilián, bývalý strojvedoucí. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci. Janova dcera Lida funguje jako výpravčí a syn Martin právě dokončil železniční průmyslovku. Jen starší syn Pepa se odrodil. Je mistrem v autoservisu. Otec Jan převzal u příležitosti svých padesátin vyznamenání, může spokojeně rekapitulovat svůj dosavadní život. Jenže ta spokojenost dostala v noci trhlinu, která mu pokazila nejkrásnější den jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Marthos k tomuto seriálu (1)

Dynastie Nováků (1982) 

Na železnici se dějí věci aneb modrá armáda tě volá: vstup mezi nás! Hrdinou socialistické společnosti byl obyčejný pracující člověk – závozník, truhlář, prodavačka nebo železničář. A aby byl dojem naprosté anonymity a všednosti dokonán, jmenoval se například Jan Novák (Brzobohatý), postava natolik upravená požadavkům doby, že bychom ji mezi skutečnými zaměstnanci ČSD našli jen stěží. Vzorný pracovník, hrdina socialistické práce, starostlivý otec rodiny, pevný v zásadách, moudrý a rozvážný. Nadto skromný jako fialinka, otřásaje se odporem pokaždé, když ho někdo byť jen náznakem pochválí. A co teprve ostatní – záletný zeť Emil Kučera (Vízner), syn Pepa (nepostradatelný Hanzlík) s nemanželským synem anebo bujný rocker-bubeník Martin (Kaiser), vzhlížející ke svému idolu, nonkonformnímu Kenku Rýdlovi v rozšafném podání Františka Ringo Čecha. Nad stádem oveček bdí dědeček Maxmilián (Kemr), sivý čtverák s hlavou plnou ďábelsky rafinovaných plánů, jak řídit chod své rodiny. Jak už to v životě bývá, střídají se v seriálu okamžiky veselé, smutné i ty napínavé. A přestože se v rodině Novákových odehraje sebevětší rozkol, všichni se nakonec dokáží sejít v předsíni s hudebními nástroji a zatroubit sobě Humoresku či jinou klasickou a osvědčenou melodii. V rámci téhož ani nijak nepřekvapí, že seriál natočil režisér k tomu přímo předurčený – Ivo Novák. ()

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama