Reklama

Reklama

Dynastie Nováků

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1982, 10 h 48 min (Minutáž: 47–51 min)

Režie:

Ivo Novák

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Oldřich Kaiser, Jarmila Krulišová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Po třináct dílů se budeme setkávat s rodinou, která prožívá své problémy i radosti. Každý člen této železničářské rodiny žije svůj život se svými nejbližšími. Život, v němž všichni dohromady vytvářejí rodinný kolektiv, a to nejen tím, že rádi a s chutí muzicírují. Rodu Nováků vévodí patriarcha Maxmilián, bývalý strojvedoucí. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci. Janova dcera Lida funguje jako výpravčí a syn Martin právě dokončil železniční průmyslovku. Jen starší syn Pepa se odrodil. Je mistrem v autoservisu. Otec Jan převzal u příležitosti svých padesátin vyznamenání, může spokojeně rekapitulovat svůj dosavadní život. Jenže ta spokojenost dostala v noci trhlinu, která mu pokazila nejkrásnější den jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

Tosim 

všechny recenze uživatele

PRO MODROU ARMÁDU COKOLIV. Scénáristé Chalupářů úplně změnili prostředí a napsali seriál o socialismu, jaký by měl (nebo snad chtěl?) být. Všeho je dostatek, nic není problém a např. postava, kterou hraje Josef Somr, sice krade benzin, ale je autorem zlepšovacích návrhů, takže se to asi nějak vyrovná. Přesto se u toho pobavit dá (zvlášť Josef Kemr je neodolatelnej), jen by Radek Brzobohatý mohl méně říkat slovo "šlendrián." Tak na 30% bych to viděl, jako kulisu k jiným činnostem. Však to znáte. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem chtěl makat na dráze. Tenhle socialistický (což jsem si tehdy ještě neuvědomoval) paskvil mě z toho rychle vyléčil. Takže vlastně Ivo Novákovi ze srdce děkuji. Jediný klad celého seriálu je ten nádherný model s vláčky. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Není to jistě nejlepší seriál, jaký Čst natočila, ale rozhodně není nejhorší. A pokud fantoci neviděl nikdy horší seriál, závidím mu, protože já jich viděl opravdu spousty. Jak českých, tak cizích. Tenhle je prostě o životě jedné rodiny. Rozvětvenější a normálnější, než Takové normální rodinky od Fan Vavřincové, ale přesto stejně zajímavé. Dědeček je bývalý železničář, teď ale v důchodu staví modelovou železnici. Jeho syn taky dělá na železnici, i když ne namašině. Spíš přídavné práce technického druhu. Jeho vnučka taky dělá na železnici myslím že průvodčí. Další vnuk je automechanik a nejmladší vnuk se právě rozhodl oddat svůj budoucí život hudbě a jedné zpěvačce. Seriál je pak příjemnou cestou do rodinných, přátelských, partnerských vztahů a ukazuje nám, jak by to mohlo, ale nemuselo být. ()

Segrestor odpad!

všechny recenze uživatele

Neříkám, taky se rád napiju. Seriál o železničářích byl v té době dobrej nápad. Osobně bych raději čuměl na seriál o železničářích, protože o zemědělcích, inženýrech, sousedech a jiných soudruzích jsem měl nakoukáno dost a mozek už bublal a chtěl ven. Leč, bohužel ani zde u mě tvůrcům pšenka nekvetla. Byla to stejná komunistická sračka jako ty předtím, ale co člověk může chtít od takových amůzických šmejdů jako byli komunisti, kteří v případech těchto všech seriálů a Novákama počínaje dělali takzvané samozvané producenty. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je podobné peklo jako Kdo hledá zlaté dno. Jen je delší a horší. Klasicky dobré obsazení té doby nezmůže zhola nic. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Je to opravdu hrozně naivní a děravé, ale jsou tam i takové zdravě absurdní momenty. A normálně asi miluju Oldřicha Víznera. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Krása českých drah je do očí bijící. Ale nejvíc mě pobavila věta: vy mladí si ničeho nevážíte" a to bylo prosím před 30 lety...co teprve ted? jednu věc vím jistě: v té době bych prostě žít nechtěla. příšerný design všeho, příšerné oblečení a příšerné myšlení ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle český seriál ani nemůžu ani řádně zhodnotit, mě moc nesedl. Nejsem zaujatý proti českým seriálům - často se jedná o dobrý průměr či nadprůměr, dokonce někdy hodnotím i plným počtem české serály. Třeba Chlapci a chlapi nebo My všichni školou povinní. Toto mě nenadclo, ani herecké obsazení, nuda prostě. Takže hodnotím s odř.ušima tak na 15% = * ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Opět český seriál, který se do dnešní doby zoufale nehodí svým pojetím. Snad každý si všimne, že je to naprosto bez děje a vše se většinou odehrává v zoufale zařízeném bytě přeplněném lidmi a krámy. Pak prostřih na Víznera s Janžurovou, jak pořád něco "chálují", a dokonce se jim to i vymstí, když v jednom díle snědí zkažené rybičky. Kaiser chodí obdivovat zpěvačku v podání Medvěcké, ale s hlasem Zelenkové. Kemr nalíčený na dědu ve věku nejméně 80 let, vyvolávajícího dojem, že přespává v rakvi. Dalo se dívat jen na parádní model železnice, občas to zahrálo na dobrou náladu tehdejší trudomyslné doby. 20% ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Strašný budovatelský paskvil, který nám stále dokola ČT cpe do vysílání. A jak mám hudbu P: Hapky ráda, tak tady při té melodii se mi otvírá kudla v kapse, strašně otravná a vlezlá odrhovačka. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Taková normální železničářská rodinka je překvapivě příjemná oddechovka. Není sice tak třeskutě humorná jako klasika Fan Vavřincové, ani tu nepadne tolik nesmrtelných hlášek, ale rozhodně nenudí. Bere všední situace, které pomalu roztáčí kupením nedorozumění, záměn, omylů a nečekaných komplikací často až do nenápadně absurdní grotesky. Osudy muzikální železničářské famílie přitom zručně promíchává s osudy vedlejších postav, které jsou přes omezený prostor nejen přehledně načrtnuté, ale jedou si příběhem po svých kolejích až do cílové zastávky. Scénář nedrhne a pokud někde ano, skvělé herecké obsazení to bezpečně vykryje. Zejména skvělý děda Kemr se svými originálními nápady na řešení krizových situací. Ve srovnání s dnešními seriály se Nováci rozhodně nemají za co stydět. Není to žádná politická agitka, děj se netočí kolem žádného boje uvědomělých pracantů za splnění socialitcikého závazku. Mám pocit, že dnešní seriály mají Novákům rozhodně co závidět. A sem tam tu padne i nějaká ta ve své době nesmrtelná hláška. Prima Maďar Ahoj! ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Na železnici se dějí věci aneb modrá armáda tě volá: vstup mezi nás! Hrdinou socialistické společnosti byl obyčejný pracující člověk – závozník, truhlář, prodavačka nebo železničář. A aby byl dojem naprosté anonymity a všednosti dokonán, jmenoval se například Jan Novák (Brzobohatý), postava natolik upravená požadavkům doby, že bychom ji mezi skutečnými zaměstnanci ČSD našli jen stěží. Vzorný pracovník, hrdina socialistické práce, starostlivý otec rodiny, pevný v zásadách, moudrý a rozvážný. Nadto skromný jako fialinka, otřásaje se odporem pokaždé, když ho někdo byť jen náznakem pochválí. A co teprve ostatní – záletný zeť Emil Kučera (Vízner), syn Pepa (nepostradatelný Hanzlík) s nemanželským synem anebo bujný rocker-bubeník Martin (Kaiser), vzhlížející ke svému idolu, nonkonformnímu Kenku Rýdlovi v rozšafném podání Františka Ringo Čecha. Nad stádem oveček bdí dědeček Maxmilián (Kemr), sivý čtverák s hlavou plnou ďábelsky rafinovaných plánů, jak řídit chod své rodiny. Jak už to v životě bývá, střídají se v seriálu okamžiky veselé, smutné i ty napínavé. A přestože se v rodině Novákových odehraje sebevětší rozkol, všichni se nakonec dokáží sejít v předsíni s hudebními nástroji a zatroubit sobě Humoresku či jinou klasickou a osvědčenou melodii. V rámci téhož ani nijak nepřekvapí, že seriál natočil režisér k tomu přímo předurčený – Ivo Novák. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Díl, ve kterém Dlouhý s kumpánem přepadnou a okradou Hanzlíka a ten pak ve slipech stopuje traktor s Kozderkovou opravdu stojí za to, ale jinak je to většinou blábol že mu není rovno. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Život jedné rodiny železničářů, která má zálibu i v muzicírování. Některé postavy jsou poněkud násilně naroubované, některé situace taky, ale přesto herecky i filmařsky je to pořád na solidní výši, takže se na to dá dívat, a neurazí. Scénář se v mnohém blíží scénářům Dietlovým, ačkoliv ten by šel víc do hloubky a psychologičtější cestou. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Po 4 dilech: Neni to ani vtipne, ani smesne. Vhodne k zehleni. Krome zameru zpopularizovat nadrazaky se v serialu nevyskytuje explicitni propaganda, coz je jediny prvek, ktery ocenuji. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Velice milý a příjemný seriál o rodině železničářů, kde každý z nich řeší své smutné i krásné starosti. Herecké obsazení výborné, mám tento seriál moc rád a každoročně si ho pouštím. ()

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama