Reklama

Reklama

Sám doma 2: Ztracen v New Yorku

  • USA Home Alone 2: Lost in New York (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jsou Vánoce a rodina McCallisterů se chystá na Floridu i se strejdou Frankem a jeho rodinou. Ráno zaspí, nastane zmatek, ale na letiště odjedou všichni. Přes letištní halu musejí běžet, aby letadlo stihli, a tak se stane, že Kevin nastoupí do jiného letadla než ostatní. Kevin až v New Yorku zjistí, kde je, a rozhodne se, že si užije i bez rodiny. Ubytuje se v luxusním hotelu, jelikož má u sebe otcovu tašku s penězi i s kreditní kartou a v recepci oznámí, že otec Peter dorazí později... Kevinovi rodiče Kate s Peterem už ale zjistí, že s nimi Kevin nepřiletěl, a jdou na policii žádat o pomoc. Tam Peter navíc zjistí, že jeho peněženku i kreditní kartou má Kevin. Pomocí kreditní karty mohou Kevina vystopovat – policie rozešle číslo kreditní karty jako hledané. Kevin se mezitím v New Yorku rozhodl navštívit hračkářství pana Duncana, který je velmi hodný a výtěžek z vánočního prodeje hraček chce věnovat na konto dětské nemocnice. Kevin je Duncanovým hračkářstvím nadšen a pan Duncan mu dá dvě hrdličky ze svého vánočního stromku. Jenže jeho hračkářství chtějí vyloupit lupiči, právě ti, s nimiž se Kevin setkal o loňských Vánocích. Když se s nimi setká, uteče do hotelu. Tam na něj už čeká vrátný, jelikož přišla výzva ohledně kreditní karty Petera McCallistera a Kevin musí z hotelu utéct zadním vchodem. Tam ale na něj čekají lupiči... Kevin uteče, zkusí navštívit strejdu, ale ten není doma a navíc se jeho dům přestavuje. Kevin skončí v nočním parku, kde ho vyděsí paní, která tam chodí krmit holuby. Nakonec se s paní ale spřátelí a rozhodne se zabránit lupičům ve vykradení hračkářství... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (727)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Každý rok na Štědrý večer nás televize Nova obdarovala jednou komedií ze série Sám doma a nikdy jsem jí za to nenadával. Dvojka je výborná, i když je to vlastně jednička v bledě modrém, ale přesto rozesměje i po letech. Hned za Macauley Culkinem jsou oba zlodějové, s kterými se setkává už podruhé a opět jim ukáže, jak může být malý chlapec chytrý (a zákeřný). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když vidím Sám doma jedničku a dvojku, tak to většinou znamená, že jsou Vánoce. Vánoce jsou zase svátky klidu a pohody. Jenže tyhle Vánoce je proložel v peřinách a horečce a za každou příjemnou komedii jsem byl hrozně rád. Když se pak v televizi objevil tenhle film, měl jsem nesmírnou radost, protože jsem se u něj vždycky příjemně pobavil a trošičku mi zlepšil náladu a připomněl ducha Vánoc. Jasný, dvojka je podstatou naprosto totožná jako jednička, ale hrozně hezky se na to kouká. Herci jsou super a samotná atmosféra je nádherně vánoční, i když ve filmu není příliš sněhu. Pořád je alespoň se na co těšit... ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne treba film najprv vidieť ako decko, aby ste mohli dať viac ako tri hviezdičky, pretože mentalita dospelého vám to neumožní a potom neviete o čo prichádzate. Scenáristi v začiatku vymotali celkom slušne, New York však (prekvapivo) neposkytuje toľko zaujímavých scén a pascí, koľko dom, a tak hlavne tam film stráca. Ale ešte stále nie tak veľa, aby sa pri tom dalo každý rok perfektne oddýchnuť. 80%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Sranda. Batožinu strácať nezvykneme.“ Bruce Willis v Smrtonosnej pasci 2 nemohol uveriť, ako sa môže človeku stať niečo také dvakrát. A už sa to zasa stalo aj Kevinovi (a znova na Vianoce!). Dvojka Samého doma nekráča v kyselinových stopách Votrelcov (t.j. nový príbeh okolo starých postáv). Vlastne je to skôr remake (najviac to bije do očí u strašidelného čudáka, ktorý je ale v skutočnosti dobrákom a na konci hrdinovi zachráni život). Lenže remake ambiciózny, drahý a kvalitný. A, to hlavne, s DOKONALOU vianočnou atmosférou. Musím ale zároveň jedným dychom dodať, že po úteku z hotelu (Donald Trump!) sa snímka preklopí v temer až horor (!). Zábery s osamelým Kevinom, ktorý tiesnivo a strašidelne putuje (ba nebojím sa povedať blúdi) nočnými, studenými ulicami, sú prekvapivo mimoriadne ponuré, depresívne a miestami skutočne až hororové a znepokojivé. Všetko, čo si diváci obľúbili minule, je aj tu (VHS, dom s pascami), ale ono by asi bolo predsa len kruté o Sám doma 2 vravieť ako o remaku, keďže výmena prostredia je absolútne drastická (milionárska zasnežená ulička na tichom predmestí vs. stavenisko v ošarpanej ulici plnej bezdomovcov). Miestami je to síce skutočne cez kopirák, ale šikovne cez kopirák (spôsob, akým Kevin tentokrát využije figurínu, ktorou hýbe pomocou špagátov). Toto je spolu s jednotkou proste americká vianočná klasika. I vďaka atraktívnemu prostrediu (hotel, hračkárstvo, Central Park) a novým postavám („Čo za blbcov to tu zamestnávate? – „Najlepších v New Yorku, madam.“) a samozrejme 110 percentnej vianočnej atmosfére je to stále klasika, ktorú pozerám každý rok a neprestáva ma baviť. Už od detstva. Možno tomu troška chýba srdiečko, ktoré minule dodával John Candy a niektoré Kevinove rady do života sú príliš patetické. Ale to sú chyby, ktoré odpúšťam. Za mňa jasných 100%. V nasledujúcich desaťročiach do série pribudlo viacero (nevydarených) filmov, ktoré boli čosi medzi sequelmi, rebootmi a remakmi, ale do pozornosti dávam verziu z r. 2021 a to z toho dôvodu, že v nej dostal celkom zábavné cameo legendárny Buzz. Mimochodom, nikdy nezabudnem na to, ako sa tvári na letisku pri hláške "Kevin tady není". To už proste nie je herectvo. To je život. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Druhej dil je v podstate variace na prvni, takze vsechny znamy postavy se vraci. Akorat tu nema Kevin na hrani barak a jeho okoli ale prakticky celej New York, coz zapricinuje, ze je dej misty trochu roztahanej a 2 hodiny by film taky nemusel mit. Nicmene tohle vsechno filmu odpustite v momente, kdy zase zacne na zaver Kevin masakrovat dvojka lupicu, akorat tentokrat uz prezijou opravdu neskutecny veci, treba cihlou do hlavy z nekolika pater a misty uz to je drobet prehnany, ale porad dokonala rodinna komedie. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (49)

  • Vo filme sa spomína, že Kevin (Macaulay Culkin) ostal sám doma minulé Vianoce, ale zároveň sa spomína aj to, že Kevin má 10 rokov. V Sám doma (1990) je spomenuté, že má 8 rokov. (JADIM)
  • Youtubový kanál Screen Junkies požádal lékaře o analýzu jednotlivých zranění Mokrých banditů z nastražených pastí. Oproti prvnímu dílu by je tentokrát ve skutečnosti čekalo o něco více smrtí. Lékařův verdikt byl následující: Harry (Joe Pesci) by zemřel 6x (zásah klíči do hlavy, těžké popáleniny po výbuchu kerosinu, 2x rána litinovou trubkou, pád z velké výšky, zásah padajícími plechovkami s barvou), Marv (Daniel Stern) 10x (4x zásah cihlou do hlavy, smrt vysokým napětím, 2x pád z velké z výšky, pád pytle s cementem, 2x rána litinovou trubkou, zásah padajícími plechovkami s barvou). (Foxhound#1)
  • Dům Kevinova (Macaulay Culkin) strýčka Roba McCallistera, ve kterém nachystá Kevin v závěru filmu pasti na zloděje, se ve skutečnosti v New Yorku nenachází. Scény byly natočeny v Brownstone Street, Universal Studiu v Los Angeles. (SeBig)

Reklama

Reklama