Reklama

Reklama

Gertie the Dinosaur

Animovaný / Komedie / Krátkometrážní
USA, 1914, 12 min

Obsahy(1)

První krátkometrážní film, kde objevil živý herec spolu s kreslenou postavičkou. Sledujeme drezúru dinosauřice Gertie, která dostává příkazy od svého cvičitele. Na konci se dotyčný objeví před našimi zraky a nasedne Gertie na hřbet, aby se společně projeli. (Mertax)

Recenze (32)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Nejúspěšnější snímek Winsora McCaye. Kreslený dinosaurus a živý cvičitel před plátnem měl takový úspěch, že vzniklo dalších sedm pokračování. McCay pracoval na Gertie On Tour. Snímek ale nedokončil a existují jen jeho fragmenty. Kdo nakreslil další díly se mi nepodařilo dohledat. Stejně jako u Little Nemo existuje dokument o vzniku Gertie. | ► Gertie the Dinosaur, dokument ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Animace je sice relativně prostá, ale pro účely filmu naprosto dostačuje. Několik gagů se opravdu vydařilo a film působí krásně svěže - a to si ještě ušetřili tvůrci spoustu práce opakováním několika fází pohybu. Hudba se také povedla (nevím zda je původní, když to byl němý film) a titulky dialogů nijak nevadí. *** Ve zkratce: Krotitel a dinosauřice Gertie. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Film zachytáva Winsora McCaya spolu s ďalšími animátormi začiatku 20. storočia pri príchode do múzea, kde si spoločne pozrú kostru dinosaura. Násedne dostane Winsor nápad, ako ho znovu oživiť v podobe kreslenej postavičky Gertie na filmovom plátne. A tak sa Gertie stretne s mamutom, pochutí si na stromoch či vypije na jeden dúšok celé jazera. Toto by som si rád pozrel v kine na letnom festivale, ale musel som sa uspokojiť aj s HD restoration verziou doma... ()

Terzeus 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása. Nemohol som si pomôcť, Gertie mi vyčaril úsmev na tvári a pri tej rozkošnej plynulej animácii som zabudol na všetko. Ukážka, že kreslené filmy a filmy vôbec čaro rokmi nestrácajú ale skôr nadobúdajú, hlavne v dnešnej dobe kedy sa už stavia len na CGI animácii. Holt, pokrok ide stále dopredu ale nič to nemení na tom, že ak by neboli začiatky mocné a neodolateľne výborne spracované, ťažko by dostali budúcnosť. S animákmi to (vďaka Gertiemu) platí dvojnásobne. Jeden z animákov, od ktorých sa má čo učiť aj veľa dnešných. 95% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Už více jak sto let starý animovaný film o dinosauřici Gertie, která dokáže jen tak na potkání sežrat kámen, strom i kmen s pařezem, vedle toho je schopná hravě hodit mamuta do vody, a když na to přijde, tak umí i zatančit na zadních. Zní to sice celkem šíleně, ale v rámci možností a doby vzniku filmu je to odpustitelné. ()

Zajímavosti (5)

  • Snímek byl v USA vybrán k zachování Národním filmovým registrem. Umístil se jako šestý v knize "The 50 Greatest Cartoons: As Selected by 1,000 Animation Professionals" of filmového historika Jerryho Becka. (Mertax)
  • Gertie je z rodu diplodocus. (Mertax)
  • Zhruba v roce 1915 se objevill plagiát, který byl mnoho let distribuován pod nesprávným označením jako film Winsora McCaye. (Mertax)

Reklama

Reklama