Reklama

Reklama

Little Nemo

  • USA Winsor McCay, the Famous Cartoonist of the N.Y. Herald and His Moving Comics
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
USA, 1911, 6 min

Obsahy(1)

Snímek americké animátora je z poloviny hraný, druhou polovinu tvoří kolorovaná animace Malého Nema, jak kouzlí. Příběh filmu je na dnešní poměry prostý: animátor přijme zakázku od producentu, kterým se líbí jeho kresby a vytvoří krátký animovaný film. (Rondon)

Recenze (22)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[první trikový film filmové historie] Komiks Little Nemo poprvé vyšel 15. října 1905 v New York Heralds a vycházel pravidelně skoro šest let. Byl to nápaditý komiks jak dějově (Král Morpheus chce Nema odvést do Slumberlandu jako kamaráda na hraní pro dceru, ale Nemo může cestovat jen ve spánku, a putování komplikují neuvěřitelné překážky a dobrodružství. Do Slumberlandu se dostane až po dvaceti dílech a představen princezně je po tři čtvrtě roce v 39. díle.), tak i po grafické stránce, která je pojatá ve stylu jugenstilu (=nový styl, vznikl s příchodem secese) a nevychází z estetických konvencí karikatury. McCayův styl je naprosto nový a neotřelý. Jemné ornamentální linky, preciznost a výpravnost se velmi odlišovaly od veškerých komiksů tehdejší doby. Little Nemo je velmi surrealistický a v mnohém podobný Alence v kraji divů. Později pokračoval v jiných novinách pod názvem In the Land of Wonderfull Dreams, ale kvalita šla i s počtem barev rapidně dolů už ke konci původního komiksu. Winsor McCay přesunul svoji tvůrčí činnost k pohyblivým obrázkům a začal experimentovat s animovaným filmem, který byl tenkrát v plenkách. Roku 1911 pak vytvořil dvouminutový snímek Little Nemo, který vznikl animací čtyř tisíc ručně kolorovaných obrázků. Kromě tohoto kraťasu natočil i hraný snímek o vzniku Malého Nema na pomezí dokumentu a grotesky s výsledkem na konci. | ► Little Nemo ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

No, já jsem na YouTube našel 11,5-minutovou verzi, samotná animace je až v posledních 3 minutách. Ale vypadá, že jsem našel správný film. V popisu však bylo napsáno, že Winsor McCay považoval za prvního animátora, ale ve skutečnosti mu předcházeli jacísi James Stuart Blackton a Émile Cohl. Tak snad jindy. Každopádně ta animace opravdu stojí za to, na to, že byl rok 1911. ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Aj ja som mala možnosť vzhliadnuť dlhšiu desaťminútovú verziu jedného z prvých pokusov vytvoriť animovanú záležitosť (nakoľko sa to ešte nedá nazvať animovaným filmom)...v spojitosti s nemým doprovodom táto verzia vyznela veľmi komicky. Kresliarska zručnosť a výkon Winsora McCaya však bola bravúrna!!! ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Výborný fiktivní dokument o tvorbě ručně kresleného filmu, který tvoří poslední cca 2 minuty z celových 10 minut filmu. Winsor McCay kreslil komiksy s Malým Nemem mezi lety 1905 a 1914, nejdříve pro noviny New York Herald, později pro New York American. Komiksy to byly revoluční v mimo jiné proto, že na sebe jednotlivé díly navazovaly (ačkoliv šly číst i samostatně). Hlavní hrdina, chlapec Nemo zažívá v noci dobrodružství, které mají jediný cíl: dostat se do Dřímkova (Slumberland), jehož vládce, král Morpheus po něm chce, ať si hraje s jeho dcerou, Princeznou. Každý díl končil tím, že se Nemo probudil. Jednotlivých dílů jsem přečetl jen málo, ale člověk fakt musí obdivovat, jak má McCay kresbu skvěle zvládnutou a děj je také povedený, hodně fanstastický až surreálný. Takovej Gaimanův Sandman v počátku století:) ___ V tomto "dokumentu" jehož celé jméno zní Winsor McCay, the Famous Cartoonist of the N.Y. Herald and His Moving Comics uvidíte Winsora McCaye jak kreslí jednotlivé obrázky, fakt mu to jde perfektně od ruky... nejedná se ale o skutečný dokument, ony čtyři tisíce kreseb totiž McCay vytvářel o něco déle, než jeden měsíc - trvalo mu to několik let! Na motivy McCayových komiksů později vznikl povedený japonský animovaný film Malý Nemo: Dobrodružství v Dřímkově (1989) a také počítačová hra Little Nemo: The Dream Master (1990). Za zmínku též stojí erotický komiks Little Ego italského autora Vittoria Giardina, který je velmi vtipnou variací na Nemovy příhody:) ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Winsor Mc Cay souhlasí, že během měsíce namaluje čtyři tisíce perokreseb, které se rozpohybují. Setkává se s úsměvy, ale odvážně se pouští do práce. V tuto chvíli mi není jasné proč snímek přechází ve své 2/3 do grotesky, jelikož zobrazuje nešikovného chlapce, který papíry rozsype. To co ovšem následuje, klobouk dolů. Dozajista znáte tu notorickou kresbu dvou černošků. Jedná se o takový ten typický obrázek, kde tito dva protagonisté, oba s vyšpulenými rty a jeden s doutníkem,jedou ve svém autíčku Honk Honk. Mc Cay demonstruje, nejenom těmito dvěma, krásu animace. S postavami si hraje, nechává je zvětšovat, zmenšovat a různě protahovat. Prostě krása. ()

Zajímavosti (5)

  • Vzniklo na 4 000 kreseb na rýžovém papíře. (Mr.Ocek)
  • Film vznikl částečně jako výzva. McCay chtěl dokázat svým kolegům, že dokáže obrázky uvést v pohyb. (Mr.Ocek)
  • Film vznikl na základě komiksu, který sám režisér vydával v New York Journal-American mezi léty 1905-1911 a 1911-1914. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama