Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Berlín, 1942. Friedrichu Weimerovi je sedmnáct a právě ukončil školu. Pochází z chudých poměrů, přesto však sní o tom, že v životě něco dokáže. Jediné, čemu se intenzivně věnuje, je amatérský box. Šanci dostává v okamžiku, kdy se setkává s chápavým Voglerem, který sdílí jeho boxerskou vášeň a učí na elitní nacistické střední škole Nationalpolitische Erziehungsanstalt (Napola). Ten zajistí, aby tam byl Friedrich přijat, a stává se jeho mentorem. Friedrichovým novým přítelem se stává syn vysoce postaveného nacistického pohlavára Albrecht Stein - citlivý mladík, který před ním neskrývá své pochybnosti o ideologii, kterou si ostatní studenti nechávají bezmyšlenkovitě vtloukat do hlavy. V každodenní konfrontaci s tvrdým a námitky nepřipouštějícím drilem se Albrecht stále zřetelněji dostává do konfliktů. Friedrich pochopí, že kamarád si svůj osud zvolil i za cenu sebezničení. Rozhodne se, že využije posledního zbytku svobody, který mu osud nabízí, a pokusí se žít čestný život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (259)

SeBig 

všechny recenze uživatele

Přísný podmínky byli dost dobrý, ale myslel jsem že to bude větší drama. Moc se toho za ten film nestalo, kromě toho že to bylo celý zajímavý a dobře natočený to nepopírám. Jediný co mě tak dostalo byl skok na granát to ostatní už mě tolik nezasáhlo. Víc emocí jsem si prožil u Chlapce v pruhovaném pyžamu. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Rozhodně velmi silný film, který ukazuje zrůdnost nacistického režimu v plné nahotě, a to přesto, že se prakticky celý odehrává v prostorách vojenské akademie. K jeho silným složkám nepatří pouze výborně zvládnutá režie, kamera či zvuk, ale také perfektně zvládnutá psychologie. Dokonce i ona zmíněná a mnohými kritizovaná smrt v jezeře nevyznívá sama o sobě nikterak nepravděpodobně, spíše je jen až příliš "zpocitněna" a snově zvizualizována. Podobné je to ovšem s oním závěrečným zápasem. Je sice natočen velmi obratně, ale právě proto má divák pocit nepřiměřeného citového vydírání. Právě v těchto dvou místech by asi bylo vhodnější neždímat emoce, nezastavovat čas, ale nechat realitu surově a neefektně proběhnout... 8/10 Zajímavé komentáře: Faye, Malarkey, Dudek, Lynn, Legas, flanker.27 ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se Německé produkci povedlo. Do 5 hvězdiček moc nescházelo. Vážně jsem překvapený - od hereckých výkonů, přes zpracování až po scénář. 5 hvězdiček nedám jen proto, že si myslím, že z toho šlo dostat víc a šlo to dotáhnout až k dokonalosti. To se nestalo, takže Napola zůstane pro mě ´´pouze´´ velikým překvapením. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Zas jeden dobrý film, který skončil v edici levných dvd za 40 kč, což si rozhodně nezaslouží...silný příběh, který připomíná, že ne všichni v Německu souhlasili s nacistickými zrůdonostmi... ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, koukatelné, ale trochu předvídatelné. Herecké výkony jsou fajn a dá se jim věřit - zvlášť tělocvikář je povedený kousek. Celkově se na to dá koukat, ale jsou i lepší filmy s podobnou tématikou - namátkou třeba Zlo - Ondskan. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh z hnusnou šikanou až už to někteří nezvládly a sami to ukončily. Hlavní hrdina jsi na konci dobře vybral. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

No tak nevím, ale sledovat teenagerské drama z přostředí hitlerjugend a vcítit se do těch chudáků při jejich životním boji zatímco poslouchají nesmysly o nadřazené árijské rase, není zrovna to co by mě úžasně bavilo. Navíc se jedná jen o průměrný film a pokud chcete něco z podobného prostředí (školního, ne nacistického), tak vřele doporučuji švédský film Ondskan (Zlo). ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Na sklonku vypuknutia najväčšieho svetového konfliktu začínajú v Nemecku vyrastať prvé elitné školy, tzv. Nationalpolitische Erziehungsanstalten, združujúce tisíce mladých Nemcov. Ich cieľom bolo vychovať a vycvičiť verných služobníkov führera a vlasti. Neboli priamo určení na potravu pre guľomety, do všetkých zasadili semienka nádeje, že z nich povstanú velitelia, generáli… Realita bola iná. V 1945- hoci Nemecko bolo dávno stratené a nacizmus takmer prekonaný- nasadili týchto sfanatizovaných a nedostatočne pripravených mladíkov do záverečných bojov. V ich radoch padol každý druhý... Áno, je jasné, že táto záležitosť je priehľadným útočením na psychiku diváka, ale aj tak mnou Napola zalomcovala. Žiadne miliónové efekty, žiadne prelievanie krvi, nijaké nonstop vybuchujúce granáty… Nič z toho nebolo potrebné (hoci asi ani nebolo možné), aby tvorcovia urobili z diváka rovnocenného účastníka filmu. Ani retrospektíva, ani rozbesnená kamera, ale v skutku obyčajný pohľad na neobyčajné veci, doplnený citlivými melódiami Angela Badalamentiho. Napola fakt pôsobí ako televízny projekt, no mne to neprekáža. Čo je na Ganselovej dráme najpôsobivejšie, to sú výkony hercov. Každý, kto dostal trochu viac priestoru, daroval svojej postave mozog i srdce, vdýchol do nej život, a tak pôvodne mŕtvy príbeh je razom z mäsa a kostí. Ťažko vyberať, ale asi najhviezdnejší je ústredný Max Riemelt, na päty mu stúpa úžasný Tom Schilling ako krehký syn nacistického veliteľa Albrecht. Príbeh 17- ročného Friedricha na mňa dojem spravil, najmä preto, že je skutočne tvrdou a nehranou kritikou jednej šialenej doby. Nemeckí chlapci neplačú... (nepríjemné nejestvujúce motto tohto filmu.) ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Výborný film o nacistickém zlu. Velmi silný příběh o radikální přeměně chlapce v muže podle árijských pravidel. Nejdříve se vzbouřil otci, šel si za svým cílem, pak se setkal tváří v tvář smrti a nakonec se mu zabil jeho nejlepší přítel. V tak tvrdých podmínkách a ještě k tomu na pozadí 2. světové války bývají přátelství obzvlášť silná, což z filmu vyzařovalo. Film diváka pohltí a přinese mu příjemné napětí. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Keď môj otec kúpil dvdčko s týmto filmom, zaujal ma akurát obal, ale veľa som od neho nečakal a tým viac ma prekvapil. Život nacistickej mládeže ma normálne vtiahol do deja a začal som rozmýšľať nad konaním postavy a nad tým, čo je správne. Vykreslenie mi pripadalo veľmi hodnoverné, najmä ma zaujal dej. Nemeckú tvorbu príliš nemusím, ale toto v Európe bol kvalitný počin. Boj ideológie a správneho konania je tu očividný. Do filmu vložili aj trocha športu a najmä mrazivý záver ma dostal, film som si užil. ()

fannah 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná kamera a herecké výkony. Bohužel některé části scénáře byly dost předvídatelné, ale jinak byl celkový scénář dobře zpracován. Dávám 4 hvězdičky, dobrý film na který doporučuji se kouknout. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Příběh chlapce z chudé německé rodiny, který se díky sportovnímu talentu dostane do elitní vojenské školy. Tam Friedrich zažívá každodenní drill a vymývání mozků nacistickou ideologií. Jednoho dne do školy přijde syn vysoce postaveného nacisty Albrecht a s Friedrichem se skamarádí. Albrecht má talent na psaní, což jeho otec absolutně neuznává. Naopak, shlíží se ve Friedrichovi. Po incidentu, kdy jsou studenti v noci povoláni do honu na mladé neozbrojené Rusy, se Albrecht rozhodne, že už nechce dál pokračovat. A Friedrich má možnost volby mezi skvělou kariérou a chudobou. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, u kterého je hodnocení hodně suběktivní... tedy víc než jinde. Celý film nás provází příběhem dospívajícího chlapce dost ovlivňovaným tehdejším režimem, a sidce fašismem a nacismem. Už tak dost tvrdé a drsné odbobí je umocňováno hrubým chováním jiných postav k hlavnímu hrdinovi, pěknému blonďáčkovi s ulízlými vlasy na patku. Nesmí chybět ani milostný příběh hlavní postavy, který mi připomínal spíš takovou vycpávku do prázdna. Každopádně jsem měl tu čest si v tomto snímku zahrát obrovskou roli, a to, že jsem byl s dalšími 400 (čtyřmi sty) mládenci (chlapci) navlečen do školních uniforem: kanady, vlasy "slízlé" na patku a na levém nadloktí rudá páska s hákovým křížem. Natáčelo se ve "vyzdobené" (prapory s hákovými kříži) staré sokolovně u I. P. Pavlovy (Praha). Plná sokolovna mládenců, já tedy jeden z nich a všichni na povel našeho "nadčlověka" měli zaheilovat. A heilovat, řvát z plných plic s celou velikánskou mísností je opravdu zážitek!!! (nic pro podporování nacismu a fašismu). Zážitek z natáčení je jedna celá *hvězdička* z hodnocení. ()

Hannibal92 

všechny recenze uživatele

V něčem dost šokující příběh, ale na jednu stranu to jejich nacistiké pedantství a přehnaný perfekcionismus, nebyl úplně k zahození a věřím že se němcům v podobným elitních školách povedlo vychovat opravu perfektní vůdce a naprosto bezcitné zabijáky. Z některých jejich lekcí mi naprosto běhal mráz po zádech a opravdu bych si to s nima vyměnit nechtěl (třeba plavání pod ledem), ale něco i vypadalo dost zajímavě. Nějvíc mě asi pobavila slovní úloha "moderní bombardér unese XXX bomb, jak velké území vybombardujem, pokud letí rychlostí 230km/h a shazuje jednu bombu za vteřinu", opravdu praktická výuka matematiky do doby světové války. ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadalo na klasický válečný film se spoustou hákových křížů a orlic, ale není tomu tak. Líbily se mi herecké výkony hlavních hrdinů, dobrá byla i hudba a hlavně měnící se ideologické přesvědčení (nejen) hlavního hrdiny. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Přehlídka našeho krásného Bouzova a blízkého okolí... Friedrich měl štěstí v neštěstí, že vyvázl dříve než bylo pozdě ale bohužel ho takový zážitek musel doživotně poznamenat. Našel si rychle přítele a to rovnou syna jednoho z hlavních pohlavářů celého Německa. Nalezené přátelství by bylo velkým přínosem i do budoucna bohužel o přítele rychle přišel, jelikož jeho umělecká duše to neusnesla a spáchal sebevraždu. Možná si po těchto filmech člověk uvědomí, že nejen Češi a ostatní byli chudáci ale sami občani Německa strádali - rodiče přicházeli o děti, děti přicházely o iluze, národ ztratil kulturu....Je pravda, že to bylo předvídatelné ale ani mi to nevadilo. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Průměrné TV zpracování, které nevybočuje od jiných filmů na podobné téma. Není tam nic zvláštního - ani atmosféra, ani emoční dopad (na to je to příliš odtažité a banální), ani herecké výkony... Asi dvě postavy tam byly zajímavé, ale byly jen povrchně načrtnuté, takže se zase nedostáváme pořádně pod kůži. Hitlerova elita má pár silnějších okamžiků, celkově však na mě film působil spíše laciněji. ()

Reklama

Reklama