Reklama

Reklama

Napoleon Dynamit

  • Česko Napoleon Dynamite (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Napoleon Dynamite je nový typ hrdiny s pevným afrem, rozkošnými měsíčními botami a schopnostmi, které nelze překonat. Napoleon tráví dny kreslením bájných zvířat, hádkami se svým bratrem Kipem a vyhýbáním se intrikánskému strýci Ricovi. Když do Napoleonova života vstoupí dva noví kamarádi, nesmělá Deb a kníratý Pedro, rozjede trojice kampaň, jejímž cílem je zvolit Pedra prezidentem třídy a splnit studentům jejich nejdivočejší sny. Ale pokud má Pedro porazit nafoukanou Summer, bude muset Napoleon uvolnit svou tajnou zbraň. (Paramount Network)

(více)

Recenze (301)

charlosina 

všechny recenze uživatele

Napoleon Dynamit je přesně ten typ bizarní komedie, který mám ráda. Samozřejmě, že ne každý se u toho zasměje, ale mě osobně se tenhle outisder líbil. A to velice. Chodí vzpřímeně a pomalu, neustále přivřené oči a pootevřená ústa, chová se vyloženě stupidně a přitom je neustále v pohodě. Žije v domě se svým dvaatřicetiletým bratrem a babičkou, která se zranila na písečných dunách. Po dobu její nepřítomnosti se o ně stará jejich strýc, samozřejmě i ten je trochu "mimo". Napoleon uvazuje panáčka Ramba na provázek a vypouští ho z okna autobusu. Chodí na střední školu, kde - pokud zrovna jeho hlavou nemlátí do skříněk - hledá někoho, kdo by jej doprovodil na ples. Ve volných chvílích kreslí, učí se tancovat a pomáhá svému kamarádovi z Mexika ( jediném klukovi, co má na škole knírek) v kandidatuře na školního prezidenta. Cokoliv ho napadne, to udělá se smrtelně vážným výrazem, i když trochu opožděně. Alternativní způsob humoru ve vynikajícím prostředí. Jon Heder stanovil nový rozměr opravdu vynikajícího loosera. Nezdá se vám to vtipné? Já to miluju. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Teda že bych se u toho nějak stršně smál, tak to ani náhodou, protože těch retardovanejch tam je až moc, nevim kde jinde jsou 2/3 obyvatel nějakýho malýho městečka retardovaný, možná kdyby tam byl jenom Napoleon, tak to mohlo být daleko lepší a ani ten jeho dutej výraz neni moc vtipnej, protože to už jsem taky viděl mockrát v různých filmech, ale zase na druhou stranu jsem se nenudil a docela mě překvapilo jak to tam Napoleon rozjel, když začal tancovat, protože předtim pořád chodil jak když má v gatích nasráno, ale přesto dost slabá komedie, bez nějakejch větších fórků nebo narážek na uslintaný retarďáky, ani vlastně nevim proč jsem se nenudil ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Abych citovala Bernarda Blacka: "You will cry, you will laugh, it'll change your life." A na vážnější notu: V blízké historii si nepamatuji, že bych se u filmu chechtala tak, až mi začnou téct slzy, a během půl minuty - PŮL MINUTY! - by se z toho staly slzy opravdového dojetí. Inu, tady se to stalo, když strýček Rico hodí po Napoleonovi na kole stejk a pak začne vyprávět o tom, jak mohl celý jeho život být jiný. Během dalšího sledování jsem dospěla k názoru, že tento film není komedie, ale jakási apologie všeho nezařaditelného, což mě samozřejmě hluboce zasáhlo do srdíčka. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Idaho Idiots. Hessův vzpomínkový koncentrát nerdství a trapnosti, který v mých očích schází na nedostatek kontrastu. Můžete mít Stimpyho třeba ve dvaceti kopiích, ale vždycky tomu bude scházet Ren.. Status kultu mě míjí obloukem, nicméně oceňuji nápadité úvodní titulky a Napoleonův muzejní šatník (především trička).. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Když najedete na tu správnou vlnu humoru, tak se nepřestanete od začátku do konce smát - to se stalo mně. Dost dementní příběh, ve kterém jsou všechny postavy lehce (až těžce) retardované, ale plné originálních nápadů a vtipných scének:) ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Jon "cukrová vata" Heder bol neuveriteľný a spolu Efrenom Ramirezom vytvorili dvojku z iného vesmíru, ktorý je nám ale predsa len trochu povedomý. Zvláštny film, ale tanec na Jamiroquaia ma úplne rozobral. Použitá hudba je vôbec veľmi gut. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Prečítala som si komentáre iných, aby som si v hlave pokúsila vôbec urovnať, čo som to videla... Všetci štvor- a päť hviezdičkoví píšu o tom, že je tento film síce dementný, ale originálny, "iný", divný, absurdný... a úžasne k popukaniu. Ja som sa bohužiaľ od smiechu neváľala a tak ako kritickejší komentátori som prvú polhodinu tiež čakala, či sa niečo stane. Potom mi už bolo jasné, že také podružné záležitosti ako zápletka či dej tu vôbec nehrajú rolu. Pozerala som však ďalej, čiastočne zo zotrvačnosti, čiastočne v očakávaní, čo ešte v tomto filme uvidím. Oceňujem snahu tvorcov o inakosť, o vystúpenie z davu, o škodoradostnú sondu do života sociopatov. Ale aj škodoradosť má určité hranice a mať extázu pri filme len preto, že sa dívam na emocionálnych kriplov a debilov a cítim sa preto ako geroj, lebo som lepší ako oni, to je len masturbácia ega... - to je nie môj recept na filmové orgazmy. Plne však chápem zámery tvorcov a v tomto duchu musím uznať, že im vyšli do bodky. Výstižnosť scén sa pohybuje niekde medzi skutočnosťou a paškvilom, správanie postáv často vyvoláva ambivalenciu, ale postupne diváka naviguje k obľube švacnutých klaďasov. Čo teda u mňa veľmi nevyšlo, lebo aj vo chvíľach, keď ma už doslova tlačili, aby som Napoleonovi alebo Kipovi fandila, musela som myslieť na to, že hneď ako otvoria ústa, sú neznesiteľní. No páčil sa mi Napoleonov džamirokvajský výstup aj chutná Tina Majorino, ktorú som naposledy videla ako malé dievčatko. Pedro bol tiež celkom sympatický a hlavne o kus ľudskejší lúzer než Napoleon. A v podstate sa celkom dala užiť aj atmosféra filmu taká ospalá ako to mestečko, ktoré ani líšky nenájdu (ako krásne poznamenal Adrian:-). P.S.: hovorí sa, že Napoleona Dynamita si treba pozrieť o pol roka a človek zmení názor (ak bol nepriaznivý)... tak uvidíme. Keby sa mi to stalo, dám vedieť ;-) ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně ona vyfikundejšn, u níž si nebudete jisti, co že jako s ní. Prazvláštní počin, balancující na řadě hran - mezi parodií a romantikou, rainmanoidním vyzdvižením kvalit mentolek a pamfletem, majícím ujistit zastánce spartánské výchovy o výhodách té správně vysoké skály, určené pro porouchané, mezi nadhledem a definitivním podhledem...Dost záleží na stavu vaší mysli ve chvíli, kdy si Napoleonka připustíte k tělu. No já se zrovna kvalitně odčervil, zažehlil lžičkou ten nejotravnější hemoroid a den předem se postil, takže mě nic nerozptylovalo od sledování patálií skupiny jedinců, jež by u nás aspirovala na role v jedné z řady všemožných reality show. Rozšířené zornice, povykroucená kebule a občasný hihot mi byly odměnou. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Co říct k tomuto? Že je to retardované, to ví už každý. Dá se říct, že to je bezduchá komedie, kde jsem jen nevěřícně civěl s hubou dokořán, nechápajíce kroutil hlavou, je-li toto vůbec možné. No a jak je vidno, možné to je. Další věc, čemu se divím, je zdejší vysoké hodnocení, což je samozřejmě dobře. Já se pobavil, a jsem rád, že jsem se trochu jinak pobavil než obvykle. Krásné 4 hvězdičky :-) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Aj tak už nechcem byť prezidentom..." Hlavný hrdina je školou povinný mulo, do ktorého sa každý naváža a všetkým je iba na posmech. Po čase prichádza nový spolužiak s najtypickejším mexickým menom, aké vás napadne - Pedro Sanchez. Pedro je minimálne rovnaký mulo ako Napoleon, takže túto dvojku je radosť sledovať. Navyše je tu ešte Napoleonov brat a strýko, ktorý tiež veľa rozumu nepobrali, takže bude veselo. Režisér netlačí humorom na pílu, pôsobí tak nejak nenútene a prirodzene. Ak ste mali podobný výkvet za spolužiakov, tak presne viete o čom je reč. Túto dvojku stačí sledovať iba pri obyčajnej chôdzi, alebo strohých dialógoch a to už samo o sebe stačí na úsmev. Salvy smiechu nehrozia, ale každá podarená hláška je bonusom navyše. Oproti dnešným tínedžerovským komédiám pôsobí Napoleon Dynamit podstatne prirodzenejšie a mne je tento pohľad na školské časy rozhodne bližší. 80%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Úplně obyčejný příběh úplně obyčejný lidí. Je pravda, že těch "idiotů" je zde nespočet a je to opravdu legrace, která stojí za shlédnutí. Pan Jon Heder je famósní ve své roli, a ty boty... no skvost.! :-))) ()

balone 

všechny recenze uživatele

Tak suchý, ale tak zábavný film svou abnormální hloupostí, až chytrostí, snad neznám. Jeho konečný tanec se musim někdy naučit :) 90% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Dost zvláštní počin, který mě bohužel nenadchnul a ani příliš nepobavil. Zvláštně natočený film, který nedokázal vytěžit ze svého potenciálu a scény, které by měly být vtipné, jsou naservírovány neštˇastnou formou tak, že nepobaví tak jak mají. Jsem zklamaný, protože to mohla být dobrá sranda, jenže né vždycky se to podaří. ()

JohnnyD

všechny recenze uživatele

Jared Hess by sa mal pozrieť na filmy Bena Stillera a Willa Ferrella, aby videl ako sa točia vtipné absurdnosti. Toto tu je ... bože netuším. Zaujímalo by ma, kto a v akom stave na to dal prachy - lebo sfilmované to má aspoň pár dementných hercov (v čele s Hederom, ktorý o tri roky nakrútil s Willom Ferrellom SKUTOČNE vtipnú absurditu), ale scenár museli byť len prázdne splašky ničnehovoriacich nevtipností na pár stranách. Počas poslednej polhodinky som spal, takže tú jednu hviezdičku dám, keď ten film uvidím celý. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvé, říkal jsem si, že je to nudná blbost. Ale podruhé už jsem si řekl, že je to náhodou docela zábava. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Dorkiest dorkines in the dorkest universe. Nerdství na úplně jiném levelu, ale zároveň tak laskavé a (pro nás středoškolské outsidery) i při své přehnanosti tak mile trefné, že se nejde nezamilovat. Kultovnost v jistých kruzích chápu velmi. 8/10 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem vlastně fenomén. Sledujete hodinu a půl hrstku absolutně, ale fakt absolutně mimózních charakterů v zápletce tak banální a řídké, až by se vůbec nemusela zápletkou nazývat, přesto jde o jeden z těch filmů, co s vámi dlouhou dobu zůstanou, a rádi si vzpomenete, jak jste se u nich lámali smíchy. Jon Heder v titulní roli je totální mimozemšťan! ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Už úvodní titulky dokáží diváka namlsat a připravit na gejzír bizarnostní, retardovaných ksichtů a hlášek a takové příjemné, nasládlé, nenáročné atmosférky. A ty postavy se prostě musí vidět. Jak Napoleon, tak Kip, strýček Rico nebo Pedro jsou originální, bláznivě napsaní a snad ještě potrhleji zahraní. Tohle je film, při kterém máte po celou dobu nasazený takový ten dementní úsměv...a po závěrečných titulkách ještě k tomu zjistíte, že po příštích volbách chcete v parlamentu Pedra Sancheze. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Přehlídka ichtylů a hlavní hrdina jako pubetrální Švejk amerického zapadákova. Báječné titulky plné jídla, banánový úsměv černošky LaFawnduh, jednocopá Deb a lžiquaterback strýček Rico. Typický všední den: promni si kudrny, upevni retro-retard brejle, nech se zmlátit u skříňky s věcmi, nakrm lamu za domem, dotáhni na kole bráchu do města, nakresli několik ligerů, zapni video a nauč se několik negerských tanečních póz... Svět potřebuje divné filmy, svět filmu potřebuje Gummo a Napoleona Dynamita... Fajn pandán k idylickým obrázkům z amerických škol, lunatic BH 90210 made in Idaho... PS - liger je kříženec liona a tigera! ()

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Jack Black ministrem obrany

Jack Black ministrem obrany

18.05.2015

Režisér Jared Hess se proslavil komedií Napoleon Dynamit, svůj debut nicméně dodnes nezastínil. Boží zápasník ani Divnej týpek příliš kladných ohlasů neposbírali, Hessovu reputaci ale možná napraví… (více)

MTV Movie Awards 2005

MTV Movie Awards 2005

07.06.2005

Štrnásty ročník odovzdávania filmových cien MTV Movie Awards moderovaný hercom Jimmym Fallonom sa už tradične blýskal hviezdnými menami, no zároveň sa (narozdiel od vážnych Oscarov) niesol vo veľmi… (více)

Reklama

Reklama