Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oskarem a šesti nominacemi oceněný film podle autobiografické novely britského realisty D. H. Lawrence Synové a milenci nás zavádí do surového hornického prostředí Nottinghamu počátku 20. století. V malém domečku tu žije Gertruda Morelová se svým manželem Walterem a dvěma syny. Manžel a nejmladší syn pracují jako horníci v nedalekém dolu, nejstarší syn William se uchytil v Londýně. Jen prostřední syn Paul, umělecky nadaný citlivý chlapec, zatím nestojí oběma nohama pevně na zemi. Zkouší se prosadit jako malíř a neúspěšně svádí svou dívku ze silně nábožensky založené rodiny. Neštěstí v dole, při kterém Paulův bratr zahyne, ovlivní natrvalo budoucnost rodiny. Paul totiž konečně prorazí, když dostane skvělou nabídku malířského stipendia v Londýně, kvůli obavám o svou matku vystavenou znovu sílící hrubosti a bezohlednosti opileckého manžela se však rozhodne této životní šance nevyužít. Najde si zaměstnání v Nottinghamu, začne si románek s vdanou ženou, ale pořád není šťastný. Až náhlé úmrtí v rodině definitivně zlomí Paulovu nerozhodnost a mladý malíř nalézá konečně sám sebe. (dopitak)

(více)

Recenze (6)

Houdini

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Kamera ČB + 6 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Trevor Howard, Herečka VR - Mary Ure, Výprava ČB, Scénář - A . . . . . . . . . . . Zlatá Palma - výběr ()

danecek24

všechny recenze uživatele

18. Zlatý Glóbus za rok 1960 - cena (1) - *Nejlepší režie - Jack Cardiff + nominace (4) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herec (drama) - Trevor Howard, Nejlepší herec (drama) - Dean Stockwell, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Mary Ure ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vysoko kvalitny film o hornikoch z anglickeho Nottinghamu na zaciatkz 20. storocia. Vyborne su vykreslene realie Nottinghamu, do toho sa preplietaju najrlozlicnejsim sposobom ludske osudy, kde niekto uz stoji oboma nohami na zemi a niekto sa chce presadit ako maliar. Trevor Howard, Dean Stockwell a Wendy Hiller hrali vyborne, som spokojny 77 % ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Rozhodně kvalitní drama. Charismatický Paul (Dean Stockwell) i dobře hrající Trevor Howard jako starý horník Walter i půvabná Mary Ure (v Kam orli nelétají jí to ale sluší víc) drží laťku vysoko, přestože klíčkovou postavou je matka v podání Wendy Hiller. Já se ale na toho Lawrence nějak neumím naladit, slavný a skandální román Milenec Lady Chatterleyové ve mně zanechal tak mrzkou stopu, že pomalu ani nevím, že jsem to někdy četl. Film dobře zapadá mezi podobně laděné a tematicky stavěné snímky (V sobotu večer, v neděli ráno; Kapka medu či Osamělost přespolního běžce) britské kinematografie. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Jack Cardiff chtěl původně tuto autobiografii D. H. Lawrence natáčet ve skutečném hornickém příbytku v Eastwoodu (v hrabství Nottinghamshire), kde rodina Lawrencových opravdu žila. Bohužel se ukázalo, že to je třípatrový dům, vypadající tak dobře, že by ho diváci sotva pokládali za realistický. Nakonec Lawrence objevil domek typu "nic moc", který průměrný divák považoval za vhodný pro hornickou rodinu. [zdroj: Guinnesova kniha filmových rekordů, 1995] (dopitak)

Reklama

Reklama