Reklama

Reklama

Potopení Lusitanie

(festivalový název)
  • USA The Sinking of the Lusitania (více)
Animovaný / Krátkometrážní
USA, 1918, 12 min

Režie:

Winsor McCay

Hrají:

Winsor McCay

Obsahy(1)

Krátkometrážní animovaný film zabývající se potopením lodi Lusitania německou ponorkou 7. května roku 1915, při kterém zemřelo 1198 cestujících. Film mapuje plavbu Lusitanie před osudným dnem, útok ponorky na loď, její potopení, ale představuje i významné pasážery, kteří byli v den tragédie na palubě. (ČSFD)

Recenze (9)

gjjm 

všechny recenze uživatele

Filmový pomník obětem potopení Lusitanie. V Zajímavé, docela smutné, zvlášť s hodně patetickým klavírním doprovodem, s jakým jsem to viděl. Vzhledem k roku je úžasná kvalita a především reálnost animace i kresby (samozřejmě třeba výbuch v dobových podmínkách těžko šel udělat líp a těm oblakům kouře by stačilo být jen o trochu tmavší / světlejší, aby vypadaly reálně) i velmi dobrá kamera. Animace sama je doprovázena takovými mikronekrology zahynuvších. Výborná dokumentární rekonstrukce, nejen na svou dobu. Rozhodně jeden z vrcholů McCayova díla. http://www.youtube.com/watch?v=nN-KdPBhyjc ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Vrcholné dílo Winsora McCaye, vytvořené z 25 000(!) velmi propracovaných obrázků. Existuje i verze, kde je hraný začátek ve stylu dokumentů o jeho starších filmech. Možná kvůli delší stopáži snímku zabírá úvod jen necelou minutu a půl. | ► Sinking of the Lusitania / s hraným úvodem ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Na rok 1918 opravdu zajímavý počin se skvělou animací. Ano, chybky na tom jdou znát, kupříkladu na přeskakování animovaných záběrů si lze všimnout, že co úhel kamery, to jiný náklon lodě ve stejný okamžik i stupeň potápění, ale vezmi to čert. Tohle se povedlo a dokáže si to udržet pozornost diváka na celých 12 minut. To je zde přesně akorát. Jistá historická hodnota zde je, ale spíše filmová, než dokumentární. O Lusitanii si toho lze již přečíst daleko více i shlédnout opravdu informacemi napěchované dokumenty. Tohle je spíše pro skalní fanoušky této lodi nebo zájemce originálních němých filmů. 75% ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

25.000 kresieb bolo potrebných na zachytenie vojnového zločinu, v ktorom Nemecko potopilo civilnú americkú loď s 2.000 ľuďmi na palube. Dve torpéda a 15 minút stačilo nemeckej ponorke U-39 na zničenie lode, tým kresličov Winsora McCaya k tomu potreboval určite dlhší čas. Hviezdička dole za protirečenie autora, nakoľko v úvode spomína že hrozby Nemecka nikto nebral vážne a na druhej strane o čosi neskôr svoje tvrdenie neguje výrokom, že útok prišiel bez varovania, To je však súčasťou histórie politickej a vojenskej, tú filmovú spestrilo zaradie fotografií niektorých z ľudí, ktorý na palube lode zahynuli. Opakovanie počtu Američanov na palube iba potvrdzuje predpoklad, že film bol predovšetkým obhajobou vstupu USA do Veľkej vojny, ktorú poznáme dnes už pod názvom 1.svetová vojna. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Na IMDb se lze v mnohých komentářích dočíst, že jde o propagandistický snímek, patrně díky jeho uvedení v době vstupu USA do války. Jak by jím ale mohl být, když samotný vznikal 22 měsíců? To mohlo být už dávno po válce. Je spíš pateticky laděnou vzpomínkou na tragédii parníku Loiusiana (potopeném německou ponorkou v r. 1915). Účelem filmu bylo přiblížit, co tehdejšími filmovými prostředky bylo nemožné nebo příliš nákladné. Pro zajímavost, k jeho vytvoření bylo potřeba 25 000 jednotlivých kreseb, potopení parníku je zachyceno velmi realisticky (ve skutečnosti se potápěl jen o pár minut déle) a film určitě patří jak k vrcholu McCayovi tvorby, tak i rané kreslené animace. Film jsem stejně jako většinu McCayových děl viděl na originálním DVD, kde jejich kvalita ještě více vynikne. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama