Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Willard (Martin Sheen) si během služby ve Vietnamu získal pověst vynikajícího vojáka. Je pověřen důležitou misí: musí v džungli najít a zlikvidovat amerického plukovníka Waltera E. Kurtze (Marlon Brando), který dezertoval a vede v čele oddaných domorodců soukromou válku proti Vietnamcům i proti Američanům. Cestou proti proudu Mekongu na hlídkovém člunu Willard se svými muži poznávají nejpodivnější a nejrůznější aspekty válečného pekla. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (1 181)

Dont 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem delší verzi v původním znění a výsledný dojem je takový, že doteď nechápu, proč jsem tohle neviděl už někdy dřív. To jak Coppola film zrežíroval, jak to bylo nasnímáno… Je to mistrovské dílo dokumentující cestu člověka za hrůzným poznáním o utrpení a pravé tváři války. Na začátku to vypadá, že to hlavní se semele až v táboře plukovníka Waltera Kurtze, ale převážná část filmu se odehrává na řece, kdy se skupina vojáků ne zrovna dobrovolně snaží dopravit kapitána Willarda s tajným úkolem až k hranicím s Kambodžou. Útok letecké kavalérie za doprovodu Wagneroy Jízdy Valkýr byl impozantní a děsivý, celkově byla neuvěřitelně brilantně poskládaná hudba. Film se podařilo perfektně obsadit. Martin Sheen zahrál fantasticky, byl to podle mě výkon nad jeho možnosti, nevím, jestli tohle mohl někdy překonat. Robert Duvall jako kavalerista „surfař“ a Marlon Brando v roli šíleného plukovníka Kurtze tomu dodali ty správné grády. Pro mne nejlepší film o Vietnamu vůbec. Hrůza… ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Conradovo "Srdce temnoty", které můžete číst neustále dokola, aniž byste nabyli jistoty, že jste (správně) pochopili, o co (skutečně) jde, představuje "megametaforu", kterou je možno ponížit do jiných příběhů, odehrávajících se z jiných příčin na jiných místech. Francis Ford Coppola si toho byl zřejmě vědom, a jeho vietnamská verze (i katarze) tak zapadá do "plánu". Mýtický Kurtz, otec i Bůh, protože Bůh otec nestačí, se propadá do temnot Konga (Mekongu), podléhá lacanovskému "reálnu", které sám vycizeloval... Conradově knize se na několika místech věnuje i slovinský filosof Slavoj Žižek, a přirozeně mu neunikl ani Coppolův film: "Posledním horizontem filmu "Apocalypse Now" je vhled do toho, jak moc generuje svůj exces, svůj přebytek, který musí zničit při operaci, jenž je imitací toho, proti čemu bojuje. Willardova mise zabít Kurtze se v oficiálních záznamech neobjevuje: 'Nikdy k tomu nedošlo', zasvěcuje Willarda zodpovědný generál. Vstoupili jsme zde na půdu tajných operací, na půdu toho, co dělá moc, ale nikdy to nepřizná". Pozn.: Kongo a Mekong zřejmě nemají stejný základ slova, mají však stejný zvuk dopadu kladiva na kovadlinu, KONG!. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Apokalypsa F. F. Coppoly vypráví, stejně jako většina jejích žánrových kolegů (Četa, Olověná vesta), o tom, jak válka nezvratně poznamenává a mění lidské bytosti a nahlíží na ni coby na šílenou „instituci.“ Na rozdíl od líčení „skutečné války“ v Četě, kdy hlavní hrdina stojí mezi dobrem a zlem, a psychicky trýznivých praktik výcviku a přeměny vojáků v živé zbraně v Olověné vestě, však Apokalypsa vypráví epický, chvílemi téměř mystický příběh s doslova hypnotickou atmosférou o zrodu vlastního světa uprostřed válečného konfliktu. Děsivý Marlon Brando podává jeden z nejpřesvědčivějších výkonů své kariéry. Stejně tak Martin Sheen v roli jeho protivníka – kapitána Willarda, jenž má za úkol Brandova zběha Kurtze najít a zneškodnit dřív, než bude pozdě. Z herců dále vyniká především Robert Duvall v roli dětinského plukovníka, který však baví stejně jako dojímá, a také Dennis Hopper v roli fotografa. Coppolova inspirace v Herzogově filmu Aguirre, hněv boží se dá snadno rozpoznat, avšak Coppola na místo slepého přetáčení nalézá vlastní a v lecčem silnější alternativu hrůzného příběhu uprostřed pralesa. Inspirace je tedy patrná více do formy nežli do obsahu. Z mého pohledu se Apokalypsa vymyká všemu, co bylo o Vietnamské válce dosud natočeno. Zároveň bych řekl, že konflikt o němž vypráví silně přesahuje a více než na válku samotnou se zaměřuje na duševní rozpoložení postav. Coppola natočil svou válečnou odyseu nepopsatelným způsobem. Pro budování atmosféry přispívá jak hudba, tak vizuální stylizace kamery Vittoria Storara. Jeden z nejsilnějších válečných filmů všech dob. ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Ďaľšia z radu klasík strieborného plátna, ktorej aura neohrozyteľnosti pri mojom skutočnom zážitku viac uškodila ako pomohla. Plne súhlasím s väčšinou argumentov, ktoré ľudia používajú pri superlatitovaní tohto snímku, ale podotkýňam, že pri Redux verzii, ktorú hodnotím sa tento zážitok nerovnomerne rozložil do prvej a poslednej tretiny filmu. Ostatok, teda najmä samotná púť po rieke je až na pár vínimiek príliš zdĺhavá a neponúka takú atmosféru ani dávku psychologizácie ako v ostatných častiach. No a to je kameň úrazu, lebo rozšírená verzia naťahuje stopáž na neuveriteľných 202 minút, čo už pri takom ťažkom snímku hraničí s možnosťami mysle plne sa sústrediť a absorbovať všetky myšlienky a obrazy. Možno pri pôvodnej verzii zmením názor a moje hodnotenie stúpne, na čo tento film má určite predpoklady, no priebežne nemám inú voľbu ako udeliť 3,5*...Na druhý krát už bez akýchkoľvek predsudkov prílišnej velebovanosti a hlavne oddýchnutý, som sa konečne plnšie ponoril do tohto plne zaslúženého kráľa vojnových filmov. Ešte stále to ale nie je 100 percent takže uvidíme pri ďaľšej príležitosti. 4,5* ()

Frenegonda 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak to Coppola dokázal. Tak barvitě vylíčit ten hnus války. Úplně do mě vstoupil ten hnilobnej pach, šílenost z džungle, utrpení a hlavně absolutní bezvýchodnost z celýho toho kolotoče plnýho mrtvol a hrůzy. ()

SgtPepper 

všechny recenze uživatele

Kdyby vojáci místo vody pluli v pekelné lávě, vůbec bych se tomu nedivil. Jeden z nejlepších filmů z vietnamského pekla. A teď si jdu pustit Wágnerovy valkýry. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

O hutnosti, syrovosti a silné atmosféře tohoto snímku (nekrácená verze navíc otevírá další dveře) není třeba dále hovořit. Zdá se ale, že leckdo k Apokalypse přistupuje jen jako k vydařenému a leckdy překomplikovanému válečnému filmu. Chtěl bych jen nenápadně připomenout, že Conradovo Srdce temnoty patří k ikonám symbolismu, což mj. napovídá, že se od diváka čeká i trocha toho hlubšího hrabání. ()

Vessper 

všechny recenze uživatele

To, co bylo hlavní myšlenkou filmu - hrůzy a strasti války ve Vietnamu a co dokáží udělat s člověkem, se povedlo na jedničku. Musím se přiznat, že jsem o filmu ještě dlouho přemýšlel. Délka mi vůbec nevadila, obzvlášť když to točil Coppola a měl k ruce hvězdné obsazení, ale co mi vadilo byly úplně nesmyslné a přehnané scény, které kdyby se vystříhly mohlo se jednat o jeden z nejlepších válečných filmů vůbec. Tím myslím například dobíjení určitého místa kvůli surfování, nebo americkou základnu, kde si každý dělá co chce a není tam velitel. Tohle prostě nedokážu překousnout. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 1979 - Zlatá Palma (spolu s filmom "Die Blechtrommel"), Cena FIPRESCI ◘◘◘◘ MFF Cannes 2001 - Nesúťažný výber ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

moja zaujímavosť:Kurtz (Marlon Brando) nosí hodinky značky Rolex GMT Master a Benjamin L. Willard (Martin Sheen) nosí Seiko 6105. (dyfur) ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Pane jo, tak tomu řikám fimový zážitek. Nejlepší protiválečný film všech dob. Sice to má přes 3 hodiny, ale stojí to za to. Vietnam byl peklo ale teprve tento film ukázal jaké peklo to pro amerického vojáka i vietnamského civilistu bylo. mít možnost, tak přidám ještě hvězdu, možná i dvě . ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Tohle je ryzí alegorie ( ano, nabubřelá a nařvaná, ale co ...). Plést si to s reálem (osobní zkušeností) (Četa), nebo bajkou (Olověná vesta), je naprosté nepochopení. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus až příliš roztáhlé a hypnotické, ale dokonalá forma to vylepšuje. Nápad samovládce ztělesňovaného do nové podoby Boha v běsnícím pekle války a pasáž s Francouzi jsou na tomhle snímku to nejzdařilejší. Jinak přetěžká záležitost na sledování, která mnohdy nudí. Prozatím dávám lepší 3. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Meditace nad lidstvem v hávu válečného dramatu. Pokud je Full Metal Jacket popisem brutality výcviku a nemožnosti válku pochopit a uchopit, Četa reflektuje charaktery, brutalitu a snad i hrdinství, dá-li se o něm hovořit, je Apokalypse Now modlitbou, snad i za lepší lidstvo. ()

Související novinky

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

10.01.2023

Opakuje se snad historie a nadělí nám legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr) další Apokalypsu? Na takové soudy je asi brzy, pro tuto chvíli to ale vypadá, že produkce na vysněném projektu… (více)

Reklama

Reklama