Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Willard (Martin Sheen) si během služby ve Vietnamu získal pověst vynikajícího vojáka. Je pověřen důležitou misí: musí v džungli najít a zlikvidovat amerického plukovníka Waltera E. Kurtze (Marlon Brando), který dezertoval a vede v čele oddaných domorodců soukromou válku proti Vietnamcům i proti Američanům. Cestou proti proudu Mekongu na hlídkovém člunu Willard se svými muži poznávají nejpodivnější a nejrůznější aspekty válečného pekla. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (1 181)

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Zhruba po vzdušný útok na vesnici za doprovodu Jízdy valkýr je na 5*. Potom však tempo zvolní a děj se omezí na řadu bizardních obrázků. Jinak se jedná o skvěle zvládnutý film, který tvoří brilantní "vietnamský pětiúhelník" společně s Četou, Lovcem jelenů, Olověnou vestou a Narozen 4.července. Šílenství a zmatek doprovázený THE DOORS! ()

NICOX 

všechny recenze uživatele

Rozhodně má cenu vidět to. Větší peklo asi v žádnym jinym filmu nezažijete. Ale nejsem si jistá, jestli bych tu stopáž 3 hodiny 13 minut ještě někdy zvládla. 75 % ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Coppola v Apokalypse podává svůj osobitý pohled na válku, její zbytečnost, hrůzu a absurditu. Závěrečná půlhodina v Kurtzově ležení bohužel nesplnila očekávání (trochu zklamání), ale celou cestu k němu jsem si užil. Stupňující se napětí, deprese a pomalé propadání beznaději, provázeno velmi znepokojující hudbou, dokáže řádně pocuchat nervovou soustavu. Rozhodně zajímavý neválečný film o válce, jejíž působení dokáže člověka změnit k nepoznání a přivést na pokraj "šílenství". ()

Dargel 

všechny recenze uživatele

Film na jiné mentální úrovni než sem zřejmě vůbec schopen pobrat. První polovina filmu na tři hvězdy, druhá tak na dvě. Neuvěřitelně rozvláčné a neurčité. Škoda, že se film víc nesestříhal, aby to zahustilo ten děj. Takže se mi zdálo, že to bylo zbytečně protáhlé. Celý film mnou prostupoval pocit, který se dá přirovnat jedině snad jen k účinkům marihuany. Stejně tak se domnívám, že režisér a kameraman tuto omamnou látky během natáčení užívali. Absurdní a zmatené prostředí spíše než nějaké místo nebo prostředí znázorňuje jakousi rozervanou duši. Nejlepším příkladem toho by byl nepřítomný výraz Martina Sheena, který je skutečně těžké natrénovat. Osobně se mi podařilo mít takový zjev asi jen jednou a to po 3 hodinách spánku, kdy sem ráno viděl nějakou ženu jít po ulici v pyžamu. Netečně sem ji minul, stejně jako mě minul tento film. Tři hvězdy dávám hlavně proto, že to byl zcela nezvyklý filmový zážitek a originalita se musí ocenit. ()

Cracker 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, tomuto filmu som veril, tak veľmi som sa naň tešil no nevzišlo s toho nič svetoborné. Ak sa mám vyjadriť tak aby ma nikto nezlynčoval jednoducho to nebol môj šálok kávy. Som veľký fanúšik tohto žánru, ale dlhé vykecávačky ma proste neberú. Nakoľko má tento film vyše troch hodín bol som rád že som to vôbec usedel pred telkou, nie ako pri Tenkej červenej línii pri ktorej som zaspal už po desiatich minútach. Jediné čo ma stále držalo v sedačke bola asi len titulná pieseň od Doors - This is the end... Škoda, preškoda ale asi som mal len veľké oči... ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Výborně natočeno, ale bohužel mě opěvovaná atmosféra vůbec nepohltila, takže jsem se druhou polovinu filmu slušně nudil. Od mého dvouhvězdičkového hodnocení Apokalypsu zachranuje jen výborná scéna útočících vrtulníků doprovázená Wagnerovou Jízdou Valkýr. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Pro mne průměrný film, který mne kromě již legendárního náletu na vesnici a mimořádně vyšinutého M. Branda ničím nezaujal...rozhodně ne víc než jiné válečné filmy. ()

Mistickzz 

všechny recenze uživatele

Apokalypsa je zatiaľ najlepší film o Vietname, čo sa týka realistického a drsného zobrazenia tohto vojnového pekla. Film je zabalený do depresívneho a ťaživého obalu, ktorý sa vám dostane pod kožu a len taks a ho nezbavíte. Vidím to aj na ďalšie zhľiadnutie, keď bude čas. 87% ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Viděno jak ve stopáži standard, tak i v režisérském provedení a nemůžu si stěžovat na ani jeden. Respektive nevím který z nich je lepší a který bych viděl znovu raději, protože to co dělá Apokalypsu Apokalypsou přidané scény nijak nemění (jen možná obohacují... je opravdu scéna "sex za palivo" nutná/doplňující/přebytečná???). Film je totiž už tak nacpaný jednou pamětihodnou scénou za druhou, že zhodnotit která z těchto verzí stojí spíš za vidění a jestli více je automaticky zároveň i lépe těžký úkol zasluhující hudební doprovod ne jiný než "Jízdu valkýr". ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Chápu to poselství. Líbí se mi Coppolův styl vyprávění i herecké výkony Duvalla a Sheena. Jako celek mi to ale přijde natahované a mírně roztěkané, jako by se i sám Coppola občas utápěl ve scénáři. Stálo mě dost sil tento film dokoukat, přesto mu nemůžu upřít morální i uměleckou hodnotu. ()

Nassau 

všechny recenze uživatele

Vůbec netuším, jak k Apokalypse přistoupit. Místy je to geniální, místy je to strašná nuda. Jak uchopit neuchopitelné...? (50%) ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Veľké sklamanie. Obsadenie a všetko ostatné, kulisy a tak funguje na výbornú, ale ak by som mal hovoriť o príbehu, nemal by som moc o čom. Je pravda, že plavba po rieke je čoraz tvrdšia, ale "vytúžený" cieľ je sakramentsky ďaleko a keď už konečne dôjde k tomu dlhoočakávanému stretnutiu s plukovníkom Kurtzom, prichádza najväčšie sklamanie. Nejde o to, že Marlon Brando je odpudivý a postráda akékoľvek charizma. Skôr zamrzí, aká je jeho postava plytká a nevyužitá. Za skvelého Martina Sheena a vhodne vybranú hudbu aspoň tie tri * vysolím. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

To je válka! Válka je peklo! To je peklo! To je hrůza! Hrůza! Neuvěřitelně silný film. Apokalypsa se hodně liší od jiných filmů o Vietnamu. Není to klasický válečný film, bojových scén je pomálu. Zaměřuje se spíše na... velmi silný prožitek z války. Dokáže vyvolat silné emoce a pocity. Místy vytváří až psychedelické obrazy a depresivní stavy. Vždy si říkáte, to snad už dál zajít nemůže a další scéna vám ukáže, že to jde a posune vizi pekla ještě dál. Obsazení a herecké výkony jsou obdivuhodné, režie skvělá a hudba (někdy spíš jen zvuky) dotváří dokonalou atmosféru. Atmosféru pekla. Jde o mimořádný film, který si zaslouží bez pochyb maximální hodnocení. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

Neviem co take "silne" som tam mal vidiet ze to nazyvaju "umeleckym dielom". Vojna je zverstvo a ludom z nej prepina. To uz davno viem a aj kebyze nie, som schopny v pohode to pochopit aj z hodiny a pol, nepotrebujem tri. Ale mozno to je tym ze nemam rad vojnove filmy. Aj ked uz som videl take, ktore boli podla mna skvele. Ale nie tento. ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, pokud jste vyučeným omáčkářem ve Vietnamu. Milujete vůni napalmu po ránu? Apocalypse Now sleduje průběh mise odstranit jednoho nepohodlného (a zjevně šíleného) plukovníka, který se ukryl s divochy kdesi v Kambodži. Jak však někdo může být považován za šíleného v této zbytečné válce? Je zde vůbec někdo při smyslech? Pod rukami FF Coppoly vzniká epika antických rozměrů. V malých příbězích a situacích vidíme spousty rovin a absurdit války ve Vietnamu. Vidíme zastřelení několika Vietnamců, kvůli tomu, že nechtěli ukázat co mají v sudu. Jsou to zbraně? Ne, jen jejich milované štěně. Vidíme, že útok na vesnici je vybraný jen z důvodu, že "jsou tam dobré vlny na surfování". Vidíme modelky (zajíčky) z Playboye, které jsou původně přivezené k zábavě vojákům, později donuceny k prostituci, aby se ze země vůbec dostali. A nakonec vidíme i francouzké kolonizátory, kteří už mají Vietnam jako kus "své země". Coppola vydal několik verzí ze kterých jsem viděl Final Cut a Redux. Obě verze mají, co do sebe. Final Cut má víc nosnější hlavní příběh kapitána Willarda, který se víc prolíná s vedlejšími zápletkami. I zkrácené finále s Brandonem je o trochu lepší - pár scén mi ale z Reduxu trochu chybělo. Přišlo mi třeba divné vystřihnout druhou scénu s "modelkami" jelikož šlo o vlastně zakončení jejich scény předchozí. Redux má také horší barvy, což je ale jen dobou, kdy sestřih vznikl (počítačová korekce barev nebyla zcela na úrovni). Stále však ve 4K vypadá film skvěle a některé scény stále nechápu, jak natočili. Zvlášť ty bitvy a útoky s helikoptérami. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách prakticky dokonalá filmová podívaná. Kamera, výrazy herců (co vše dokázal třeba Martin Sheen říct pouhým pohledem), zvuk, hra se světlem (např. scéna, kdy se poprvé objevil Marlon Brando, jak postupně vystupoval ze stínu, viděli jsme holou hlavu, pak půlku tváře, vše z různých úhlů, různé detaily, to byla prostě čirá nádhera), veškeré monology i dialogy... A ta hudba, ta celé to válečné šílenství posouvala ještě na úplně jinou úroveň, ať už šlo zrovna o klasiku nebo třeba rock. Řekla bych, že jestli je nějaký film skoro nezbytné vidět v kině, aby si ho divák dokázal naplno užít, bude to také právě Apokalypsa. Jen nesmíte, jako já, narazit na spoludiváky, kteří i přes upozornění, že fakt ruší, celé tři hodiny (zašla jsem si na final cut verzi) nezavřou ústa a myslí si, že i ostatní zajímá jejich debilni komentování. A to se film pouštěl v rámci filmového klubu, kde by (asi naivně) člověk čekal trochu té divácké kultury:( Zážitek mám tedy právě uvedeným trochu pokažen, takže mám v plánu se brzy podívat (pokud možno v klidu) znovu, abych film mohla plně docenit. Už teď je mi ale jasné, že jsem viděla něco opravdu mimořádného. ()

Související novinky

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

10.01.2023

Opakuje se snad historie a nadělí nám legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr) další Apokalypsu? Na takové soudy je asi brzy, pro tuto chvíli to ale vypadá, že produkce na vysněném projektu… (více)

Reklama

Reklama