Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Willard (Martin Sheen) si během služby ve Vietnamu získal pověst vynikajícího vojáka. Je pověřen důležitou misí: musí v džungli najít a zlikvidovat amerického plukovníka Waltera E. Kurtze (Marlon Brando), který dezertoval a vede v čele oddaných domorodců soukromou válku proti Vietnamcům i proti Američanům. Cestou proti proudu Mekongu na hlídkovém člunu Willard se svými muži poznávají nejpodivnější a nejrůznější aspekty válečného pekla. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (1 181)

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

O tom že vojna je nezmyselné šialenstvo do nás hustilo už x-filmov a Apokalypsa je jedným z najslávnejších. Pri všetkej úcte k Coppolovi však treba povedať že vo vyprávaní ju preští aj Hviezdna Pechota. Apokalypsa má scenár ktorý by sa zmestil na papierik od žuvačky a nedostatok akéhokoľvek deja si vynahrádza rôznymi, pomerne nesúvislými halucinačnými scénami ktoré majú naozaj úžasnú atmosféru a kameru. Celé to tak pripomína sen plný podmanivých obrazov ktoré síce nič nehovoria, ale zato ich priam cítiť. Nálet vrtulníkov a hláška o napalme sú legendárne a miliónkrát citované a sparodované, je to však asi jediná scéna v ktorej je jasné čo sa vlastne deje. Zbytok je len horúčkovitá halucinácia a často som netušil o čo práve ide a ako k tomu došlo. Taká bitka o posledný most sa svojím obsahom vlastne ničím nelíši od silvestrovského ohňostroja. Najhoršie je na tom záver keď na scénu vpadne tučný plešatý Brando so svojimi Matrixovsko-filozofickými pindami a je následne zmačetovaný len tak. V hlavnej úlohe celého filmu sú hlavne hry so svetlom a všadeprítomným dymom ktoré bez debaty tvoria 100 percent atmosféry ( plus hromady naaranžovaných odseknutých hláv ) a zrejme len vďaka tomu som dokázal dopozerať to až do konca. Vojna je peklo, ale tento film o tom nepresvedčí pretože vypráva úplne o hovne, nech si už vraví kdo chce-čo chce a môže mať kľudne v riti zarazený diplom z filozofie. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Veľmi dlhá a depresívna plavba. Filmom sa tiahne znepokojivá atmosféra neistých zajtrajškov a opatrných otázok, pričom na tú hlavnú snáď nejestvuje odpoveď. Apokalypsa je rozhodne jeden z najvojnovejších snímkov, kde paradoxne nepriateľa nepredstavuje človek a vojnové momenty poväčšine nesledujeme z bojiska, tobôž skrz šialenstvo odohrávajúce sa v hlavách. A síce zásah do tej mojej nemohol byť presnejší, tak mi ultra náročná posledná tretina odpálila piatu hviezdu nevedno kam. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

První hodinu jsem měla chuť film vypnout, ale říkala jsem si, že snad ... Nesnáším válečné scény, kde umírají lidi a ty idiotské zmagořené vojáky kolem toho. I když chápu, že v reálu to tak je. A to mě asi štve. Je to film o válce, a o umírání a o tom, že z toho jednomu hrábne. Takže vlastně nic nového pod sluncem. Ale pěkná kamera, hudba atd. Ale čekala jsem víc... Z válečných filmů se mi víc líbila Ponorka (Das Boot) a Olověná vesta. ()

Jespi 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel, který film je pro mě no.1 Nakonec po dlouhém přemýšlení a opětovném zhlédnutí mých "adeptů" jsem se rozhodl, že právě Apocalypse Now je pro mě oním nejlepším snímkem, který kdy byl natočen. Filmy s Vietnamskou tématikou mám velmi rád. Nejde ani tak o "akční" aspekt těchto filmů, ale právě o tu atmosféru 60. let, beznaděj a hrůzu války, kterou vždycky doplňuje v těchto filmech skvělá dobová hudba. Film Apocalypse Now je velmi existenční a do deprese dokáže přivést snad každého, kdo ho kdy viděl. Na film musíte být správně naladěni, jinak vám to přijde jako 200 minutová táhlá nudná blbost. Ono svým způsobem i to je pravda, tempo filmu je velmi pomalé a táhlé, o to víc, ale dokáže vtáhnout do děje a přiblížit nám atmosféru doby. Brilantní herecké výkony, skvělá hudba i hlášky. 150% ()

York 

všechny recenze uživatele

Dobrej film, ale moc dlouhej (aspon tedy ta Redux verze). Nektery sceny tam vubec nemusely byt. Ze zacatku celkem normalni valecny film, ale po tom, co Willard odjede od plukovnika Kilgora, tak cim dal proti rece se dostane, tim ujetejsi a pomalejsi to je... Jinak teda nejlepsi sceny jsou ty se vzdusnou kavalerii. A neni to film o valce, ale o lidech, valka je tam jen jakoby mimochodem. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Začátek vynikající, tvářilo se to jako komedie a bavilo mě to. Vůně napalmu po ránu opravdu pobavila. Ale poté neskutečná nekončící nuda (viděna 196-minutová verze). Atmosféru jsem prakticky necítil, ani pořádně nevím, o čem ve filmu šlo. Mám pocit, že tam nešlo o nic, zkrátka jen plavba po řece zakončená vraždou nějakého skinheada. Nejzajímavější části byly ty, kde se otevřeně hovořilo o zbytečnosti Vietnamské války (například pasáž, kde Willard konverzoval s Francouzi). Jinak z Sheena nečiší žádné charisma, je to tuctový herec... Tři hvězdy za první třetinu filmu, režii a Roberta Duvalla. ()

IvoB 

všechny recenze uživatele

Mnohavrstevnaté mistrovské dílo, jenž předkládá téma války ve Vietnamu úplně jinak, než ostatní filmy s podobnou tématikou. Činí tak poetičtěji, s důrazem na pozvolné narušování očekávání, jenž si divák vytváří. Příběh se tak plynule mění své polohy, kdy přechází mezi několika rozličnými prostředími a náladami – jednou sledujeme bitevní vřavu na pláži, později konverzační část v džungli, či později více halucinogenní závěr. Tyto proměny nálad korespondují s rozpadem osobnosti hlavní postavy, jenž tvoří stěžejní prvek filmu. Je obdivuhodné, jak se Kubrickovi daří propojovat toliko prostředí a zápletek s poetičností, jenž kromě obrazové části tvoří i část zvuková. Soundtrack sestává jak z originálních skladeb, tak licencovaných, jenž dodávají řadě scénám šmrnc a činí je pamětihodnými. Takový útok vrtulníků doprovázený Jízdou Valkýr od Wagnera patří k nejikoničtějším filmovým scénám vůbec. A těchto případů se najde podstatně více. Ostatně pamětihodné jsou i herecké výkony, jenž jsou do posledního naprosto špičkové (role Marlonda Branda se mi zaryla do paměti opravdu výrazně). Je osvěžující vidět válečný film, jenž se snaží vyobrazovat válku z různých perspektiv, kdy jsou „zloduchy“ v podstatě všichni. Vřele tedy doporučuji zhlédnout tuto perlu – donutí Vás přemýšlet a řádně Vám zamotá hlavu. A to myslím jen v dobrém. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Rozjezd skutečně nabízí neúprosný pohled na válku a její dopad na individuum. Bohužel se s nekonečně dlouhou stopáží dostavuje také neskutečná nuda, kterou vydatně podporuje přehnaná doslovnost. To u mě nakonec nakonec vedlo k velkému zklamání, celkově tedy 60%. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5  "I love the smell of napalm in the morning."   Toto úžasne pôsobivé audiovizuálne dielo sa mi akosi záhadne až doteraz vyhýbalo. Keďže vojnových filmov z Vietnamu som už videl spústu a táto téma sa mi už dosť zunovala (a navyše som vždy vytočený zo zobrazenia zverstiev, ktoré tam Američania páchali), nešiel som do filmu z veľkou chuťou a nemal som veľké očakávania. Našťastie som dostal niečo, čo som príliš nečakal. Vietnamskú vojnu úplne inú, akú som kedy videl. Originalita tejto verzie sa nedá porovnať s originalitou žiadnej inej verzie, snáď okrem verzie od Malicka. Vietnamská vojna je vlastne len kulisa, jedná sa skôr o kvázi-dobrodružnú cestu hlavného hrdinu (v podstate taký road-movie), na ktorej jedna bizarná scéna strieda druhú. Tieto podivné obrazy podfarbuje skvelo vybraná hudba (Doors, Roling Stones, Wagner, či len úžasne podivné sprievodné zvuky). Ide akoby o zobrazenie rôznych podôb apokalypsy. Z jednotlivých výjavov ma jednoznačne najviac uchvátil ten s podplukovníkom, ktorý má rád vôňu napalmu takto po ránu. Na druhej strane priznávam, že niektoré pasáže mi pripadajú trochu menej záživné, čo je dané aj dĺžkou filmu a jeho bezdejovosťou. ()

willis 

všechny recenze uživatele

Halucinogení, hutná a depresivní road(river)movie, těžko hodnotit jinak než plným počtem. Miluji rána s vůní apokalypsy :) ()

system 

všechny recenze uživatele

S klasikami to mate tezke, kazdy (skoro) vam rika jak je to vyborny film, vite o nem uz prakticky vsechno a jste plny ocekavani. A i kdyz si tech klasik vazim, vzhlizim k nim jako k dilum, ktere menily dejiny filmografie, malo ktera me dokaze omracit, upoutat nebo prekvapit tak jako ty prede mnou. Bohuzel Apokalypsa me omracit nedokazala a ac bych velice rad dal 5*, tak proste nemuzu. ()

Yoss 

všechny recenze uživatele

Nuž, priatelia, toto mi prišlo dosť, ale naozaj dosť zhulené :-) Vietnam? Film o Vietname? Po pič. dobrý film o Vietname? Jedine Kubrickov Full Metal Jacket! ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

veľmi náročný a silný film. priznám sa, že pár minút po jeho zhliadnutí ani neviem čo napísať. prvé čo ma napadá že je to asi najnehollywoodsky film o vietname aký som videl. viac napíšem keď si to dám ešte minimálne raz. ()

1945 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že se jedná o působivý válečný snímek. Bohužel zhruba od chvíle, kdy Lance zapálí na lodi růžovou dýmovnici - stalo se pro mě chápání celého filmu značně složitějším. Na druhou stranu většina scén působí velice reálně, což je třeba ocenit... ()

hammerhead 

všechny recenze uživatele

Hodně silný film, který, kromě fantastického zážitku, ve mně zanechal mnoho rozporuplných pocitů. Při scéně útoku vrtulníků za doprovodu Jízdy Valkýr běhá člověku mráz po zádech, toto je opravdu snad nejlépe natočený kousek, který jsem kdy ve válečných filmech viděl. Filozoficko psychologický rozměr díla a jeho převod do audiovizuálních záběrů gradující "obětištěm" je rovněž síla. Má jediná hnidopichova výtka je čistě odborná. Dát do rukou assasina osobní materiály (fotky rodiny apod.) budoucí oběti je samozřejmě z psychologického hlediska naprostá chyba. Ale hlavní hrdina byl, i přes jisté pochyby, chladnokrevný dostečně, resp. závěr filmu byl čistě o instinktech. Za režii a kameru naprosté absolutorium. ()

Macik 

všechny recenze uživatele

Ano, Duvall, Hopper, mladičký Fishburne byli skvělí.. Kamera parádní, zvuk famózní, první hodina a půl neskutečná. Bohužel jsem ale narazil na redux verzi, která čítá 194 minut. Od chvíle kdy dorazí do osady Francouzů (což by tam podle mě vůbec nemuselo být) to jde ale z kopce. Závěr mě totálně nebavil, přišel mi jak z jiného filmu než který jsem celé ty dvě a půl hodiny sledoval. Po takové době bych čekal trošku lepší závěr, protože když si vzpomenu na scény s vrtulníkama, mám sto chutí si je pustit znova. Jinak Sheen mi tam vůbec neseděl, ve scéně, kdy se ptá mladého Fishburna kolik mu je a diví se že je tak mladý, mi to přišlo k smíchu. Jelikož Sheen má do postavy vynikajícího životem ostříleného vojáka hodně daleko. Ke konci mě přímo vytáčel.. Nicméně za bezchybnou první hodinu a půl dávám 4.. ()

Související novinky

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

10.01.2023

Opakuje se snad historie a nadělí nám legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr) další Apokalypsu? Na takové soudy je asi brzy, pro tuto chvíli to ale vypadá, že produkce na vysněném projektu… (více)

Reklama

Reklama