Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Willard (Martin Sheen) si během služby ve Vietnamu získal pověst vynikajícího vojáka. Je pověřen důležitou misí: musí v džungli najít a zlikvidovat amerického plukovníka Waltera E. Kurtze (Marlon Brando), který dezertoval a vede v čele oddaných domorodců soukromou válku proti Vietnamcům i proti Američanům. Cestou proti proudu Mekongu na hlídkovém člunu Willard se svými muži poznávají nejpodivnější a nejrůznější aspekty válečného pekla. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (1 181)

conery1 

všechny recenze uživatele

Pár snímkov s témou Vietnemská vojna sa pýši prívlastkom naj. Na tento tri hodiny trvajúci epos nemajú. Hlavne pre hlboké ponorenie sa do ľudskej duše a poukázanie, o čom vlastne vojna je. " ...včera Indočína, dnes Vietnam, zajtra Čína, alebo Európa." Z nášho pohľadu to je Afganistan, Irak, potom Sev. Kórea? Vojny, vďaka ktorým sa preinvestujú miliardy dolárov. A milióny mŕtvych? Možno tak Americký " mierotvorca "rieši preľudnenosť. "...rozstriľame ich guľometom a potom im na to lepíme náplaste." "...deti sme zaočkovali proti obrne, keď sme sa vrátili, našli sme kopu odťatých zaočkovaných detských ručičiek." Hrôza má svoju tvár! Herci bez chyby, neuveriteľne autentická výprava, ale čo robí tento film nezabudnuteľným, je posolstvo. ()

ekomo 

všechny recenze uživatele

Válečný film daleko se lišící od většiny ostatních. Zachází do větší hloubky tématu, neukazuje jen vnější stránku války, ale především stránku vnitřní, o které divák uvažuje jaký měla tahle válka smysl a proč do ní tak hloupě a nesmyslně zasahovali američtí vojáci, kteří místo aby ji ukončili, jen ji zbytečně prodloužili. Skvělé obsazení jen přidává filmu na realičnosti, o režii, kameře a zvuku nemluvě. ()

Jorge-Z 

všechny recenze uživatele

Naprosté šílenství vietnamské války a války vůbec nám ukázal Coppola nejmistrněji a tak, jak to ještě nikdo nedokázal a asi nedokáže. Vrchol šílenství bylo surfování za bitvy, které řídil Duvall s následnou nesmrtelnou hláškou. ()

Alf 

všechny recenze uživatele

bohužel, když jsem i s filmovým hrdinou dorazil do cíle, tak jsem se tam občas trochu nudil, viz komentář Rob Roy.... ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Po druhýkrát, čerstvo vyspaný a patrične naladený, na mňa mala Apokalypsa celkom iný dopad. Je až zarážajúce, ako sa tie stiesňujúce, depresívne pocity presúvajú na diváka bez ich priameho ukázania. Dlhá stopáž vôbec nie je na škodu, film sa natoľko zažerie pod kožu, že tie nepríjemne dojmy budem zo seba striasať ešte pár dní. ()

simply 

všechny recenze uživatele

Apokalypsa je mistrovské dílo, ale mě bohužel nesedla. První hodina byla naprosto skvělá, hlavně Robert Duvall byl úžasný. Postupem času byl film víc a víc znepokojující a pro mě víc a víc zmatenější... ()

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

ano! jelikož jsem si dal dva Coppoly den po sobě, tak to co mi u Godfathera chybělo tak tady je to tak hutně přehutněno, že mi to vystačí nad všechny zápletky a vraždy světa.. příběh tak akurátně prostý, že si jej pustím hned den na to.. a mám pocit že si ho budu pouštět ještě měsíc.. a furt .. existenciální .. plitké dějem a o to hutnější atmosférou ----tak dlouho sem tento film odkládal a velice dobře jsem udělal bo o to víc sem si ho užil ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

,,The horror..." F. F. Coppola pro mě byl, je, a zřejmě navždy bude především režisérem, kterému vděčím za zfilmování Kmotra. A na tom nic nezměnila ani Apokalypsa. Technicky je sice výborně zvládnutá, ale působila na mě jako zbytečně složité čekání na něco, co za to až tak nestojí. Daleko více mě bavila svižnější první polovina, cesta řekou ještě docela šla, ale konec s plukovníkem Kurtzem už jsem strávit nedokázal. Obvykle mi tyto filozofující bláznivé postavy nijak nevadí, ale tady to na mě po dvouhodinovém čekání dobře nezapůsobilo. Z celého filmu si tak budu pamatovat především dobře vykreslenou atmosféru, příjemný hlas vyprávějícího Sheena a hlášku o vůni napalmu. Jinak ale co se týče filmů o válce ve Vietnamu rozhodně preferuju Četu. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

S každým podíváním vidím nové věci. Nejsilnější válečný film, který není až tak válečný film. (VHS a orig.: DVD, 2DVD, 2DVD Redux 194 min., 2BluRay Redux 202 min. ) ()

Wienczaa 

všechny recenze uživatele

Válečná roadmovie proti proudu války ve Vietnamu. Nonkonformní pohled na všechny okolnosti tohoto konfliktu a snaha Vás vnést přímo do útrob vietnamské džungle s pachem napalmu a smrti. Hodně silné a filosofické, nic pro slabé nátury. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Nemůžu prostě dát plný počet, i když by si to film bezesporu zasloužil, protože hlavní myšlenka je až příliš rozplizlá a je to až příliš velká exhibice. Spousta vynikajících herců, ať už na sklonku kariéry či na jejím začátku, bezvýchodnost vietnamské džungle a Wagnerova Jízda Valkýr k tomu. Skvělé. Ale brutálně a zbytečně dlouhé. ()

Sygauras 

všechny recenze uživatele

Podle popisku jsem čekala jiný film. Nemožné se jakkoliv vyjádřit, protože nespím v maskáčích, neberu drogy a nad posletí mi nevisí vlaka USA. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

SE: Z pekla saigonského bytu do toho skutečného. Dala by se jím nazvat závěrečná část, kdyby ovšem celou Willardovu cestu neprovázelo tolik válečných hrůz, takhle je toto tvrzení vlastně sporné. Je to zkrátka cesta peklem, při niž jsem si nejednou musel vzpomenout na Aguirre, hněv Boží, což nakonec dává smysl, inspirace. Z pocitu, že Willard těžko může být víc na dně než právě ve svém bytě, jsem byl velmi rychle vyveden. Postupem času jsem snad stejně jako on viděl "naději" v Kurtzovi. Skrze díly skládačky jsem nevěřil, že by se právě on mohl řekněme zbláznit, spíše jsem v něm a jeho jednotce čekal nějakou formu vykoupení, která vlastně svým způsobem přišla. F.F. Coppola mistrovsky pracuje s emocemi, dokáže je přenést, patřičně zintenzivnit a stačí mu k tomu jen několik málo momentů. Několik málo, avšak nebývale silných, třeba ten, v němž letí Valkýry. Vittorio Storaro dokáže do jednoho záběru dostat náročnou davovou scénu, na jejímž pozadí prolétají vrtulníky. Když se jeho práce propojí s trefně vybranou hudbou, vznikne vrchol řekněme bojové části, nálet na vesnici. Druhá část je více meditační, více o cestě a Willardovi a také více o atmosféře. Propojení obrazu zde s velmi zneklidňující hudbou (zvukem) mi přijde ještě silnější. Kulisy působí majestátně, vůbec když jsou vhodně nasvíceny nebo ponořené do nikdy nekončící mlhy, dýmu. Závěr atmosféru ještě prohloubí, ve více směrech nadchne reálností a právě tím vykoupením. 95% ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Určitě je to nesmírně těžký existenciální film s hutnou temnou atmosférou plné deprese. Přehnaná očekávání ovšem způsobila, že po zhlédnutí ve mně nezbyla v podstatě nějaká naprosto legendární scéna - co beru jako hodně silnou scénu je konec písně The End od Doorsů, kdy je Kurtz zabit. I tak ale se mnou Brando moc nezacloumal, a to jsem se celý film čekal, jak se ti dva spolu střetnou. Nevadí, možná film ocením později, až budu vyzrálejší. Zatím zůstávám u tohoto hodnocení - ***7,0/10*** Viděna 196-minutová verze special edition. ()

dickadonna 

všechny recenze uživatele

Bud sem to nepochopil nebo nevim, 2 hodiny nudy a celkem slusnejch(ale pro me naprosto nesmyslnejch dialogu) a nakonec trosku akcni zalezitosti, jedine velke plus = genialni Dennis Hopper ()

klokyn

všechny recenze uživatele

Z filmu mám zmiešané pocity. Videl som "Director's cut" a musím povedať, že síce nemám nič proti dlhým filmom, ale toto bola miestami strašná nuda. Mám pocit akoby som nevidel jeden film. Koniec je jedna veľká natiahnutá nuda, pričom vojnové scény sú vizuálnym zážitkom. Atmosféra zaujímavá, herci skvelí, hudba sa mi až tak nepáčila. Z mojej strany sa to nedá ohodnotiť. ()

Související novinky

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

10.01.2023

Opakuje se snad historie a nadělí nám legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr) další Apokalypsu? Na takové soudy je asi brzy, pro tuto chvíli to ale vypadá, že produkce na vysněném projektu… (více)

Reklama

Reklama