Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Willard (Martin Sheen) si během služby ve Vietnamu získal pověst vynikajícího vojáka. Je pověřen důležitou misí: musí v džungli najít a zlikvidovat amerického plukovníka Waltera E. Kurtze (Marlon Brando), který dezertoval a vede v čele oddaných domorodců soukromou válku proti Vietnamcům i proti Američanům. Cestou proti proudu Mekongu na hlídkovém člunu Willard se svými muži poznávají nejpodivnější a nejrůznější aspekty válečného pekla. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (1 174)

denbrough 

všechny recenze uživatele

Dávám 4 hvězdy, ke kultu mi ještě něco chybělo. Nezapomenutelné scény - ranní napalm a samotný příjezd do království kapitána Kurtze.. Atmosférická hudba, vynikající zvuk, výborný Sheen v hlavní roli... ()

Bezda22 

všechny recenze uživatele

Když se ta francouzka zeptala "Proč nevstoupí dvakrát do stejný řeky", tak jsem odpověď znal dřív, než Kapitán odpověděl...protože se řeka hýbe... Tenhle film se nehýbe vůbec. Když jsem po dvou hodinách zjistil, že jsem lehce za půlkou, nastala ve mě apokalypsa. Tak strašně jsem chtěl, ať film už skončí. Kdyby film obsahoval polovinu zbytečnejch záběrů a ta druhá polovina byla o půlku kratší. Tak by se film krásně vešel do dvou hodin a měl by pro mě mnohem větší sdělovací hodnotu. Nejsem fanoušek válečnejch filmů tohohle typu. Mám rád takový ty akční věci, kde se zbytečně moc nekecá a je tak nějak jasný, co se vám film snaží říct. Tady je děj strašně utahanej a vlastně poukazuje na válku, na to co dělá s lidma, který v ní figurujou a jaký má následky. Nechci svojí "neláskou" k takovejm filmům shazovat filmařský umění, který je tady nepopiratelný, ale ve mě film nic nezanechal a ani mě ničím neoslovil. Za mě nechápu, čím si vysloužil takový hodnocení, ale chápu fanoušky danýho žánru a respektuju to, proto si myslím, že tady moje ubohý průměrný zhodnocení nic nezmění... Za tu nesnesitelnou dýlku... 50% ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Dokonalá hypnotická jízda přivádějící na pokraj šílenství nejen poznamenané vojáky, ale i samotného diváka. "Kouzelnou" ponurost a propadání se do narůstající deprese se mi podařilo nejvíc docenit až v poslední čtvrtině náročné plavby zakončené v Brandově doupěti pekelném. Při setkání s francouzi mě chvíli napadlo, jestli už to putování opravdu nezačíná být příliš dlouhé, což se ovšem změnilo hned při příjezdu do cíle s uvítáním pološíleného Dennise Hoppera. Přitom asi dvě hodiny nazpět vnesl do toho hnusu trochu energie vášnivý surfař Robert Duvall a dost možná je jeho část filmu tou druhou nejpamětihodnější. Na prvním stupínku vítězů zůstává "hra stínů" s vypapaným šílencem Brandem, kterého mi vzhledem ke skutečnosti, co z něj nakonec udělaly hrůzy války, bylo v konečném důsledku moc líto, ale už prostě nebylo cesty zpět a padla pravdivá slova, že i s hrůzou se musí člověk v životě přátelit. Všichni zúčastnění bez debat absolvovali totální očistec a docela mě udivuje, že Coppola s Sheenem to tehdy zvládli přežít bez trvalých následků, potom, co se dozvídám za pikantnosti z průběhu natáčení... ()

PhoenixSwan 

všechny recenze uživatele

"I love the smell of napalm in the morning." Pokud hledáte zfilmovanou čistou depresi, gratuluji, právě jste ji našli. Nedoporučuje se jej pouštět při špatném psychickém rozpoložení, jelikož by následky mohly být nevratné. Preciznost a genialita Francise Forda Coppoly málem při natáčení zničila herce a i po více jak 40 letech ničí štěstí v hlavách všech diváků a mění ji na čirou zoufalost. Promyšlené tahy štětcem na filmovém plátně jsou znatelné v každé vteřině filmu, které jsou doslova nervově vysilující až do úplného konce. This is the end. My only friend, the end. ()

simi78 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných filmů, atmosféra vietnámské války je parádní. Je to téměř jako moderní válečná vernerovka která šla přeskočila podobu kniy a skočila rovnou do podoby filmu. ()

G.THOMPSON 

všechny recenze uživatele

(zhlédnuta prodloužená 196 minutová verze) Neskutečná, extrémně realistická výprava do pekla. Film bez jakýchkoliv příkras, zobrazuje válku ve svém pravém světle - hnus, utrpení, smrt, strach. Na tři hodiny diváka pohltí svou atmosférou tak hutnou, že by se dala krájet. Tři hodiny si připadáte, jako byste tam právě byli. Ono to vlastně působí jakožto dokument, kompilace epizod ze zážitků kapitána Willarda. Tady jde děj stranou, převládá všudypřítomná deprese a v džungli téměř klaustrofobický pocit. Ve filmu je téměř magická práce s kamerou a nesčetné množství dech beroucích záběrů. Apokalypsa je bez váhání mým nejoblíbenějším válečným filmem všech dob. Chce to ale mít na film žaludek a také trpělivost, vzhledem ke stopáži. Protože má film pomalé tempo, může místy nudit, to ale kompenzují následující silné záběry, a těch není málo. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných filmů. Už na vejšce v Budějovicích jsem zhlédl v kině čtyřhodinovou verzi a moc mě bavila. Nyní v Praze tříhodinovou, kino Aero bylo docela nacpané. Jedinou výtku bych mohl mít k výkonu Martina Sheena, který není úplně výrazný, což vynikne hlavně v "soubojích" s Duvallem, Hopperem či Brandem. Jinak je to opravdu dech beroucí výprava do spárů šílenství. Výtečná hudba - The Doors či Wagner. Paráda. ()

Ewík 

všechny recenze uživatele

Na tohle ještě musím dospět...stejně jako na Četu, kterou jsem před lety viděla a nedocenila ji. Vůně napalmu po ránu je asi to jediné, co jsem si odnesla... Je mi to líto, no. Jedině Olověná vesta prošla skrz tu mou skořápku... ()

V1ctor_ 

všechny recenze uživatele

Výtečně natočený a zrežírovaný naučný film z prostředí války ve Vietnamu, po kterém Vám zaručeně bude běhat mráz po zádech. Opravdu mám rád tyto neortodoxně natočené válečné filmy a spolu s Mariňákem bych je zařadil do seznam filmů, které prostě musíte vidět. Rozhodně doporučuji zhlédnout rozšířené verze, sám jsem viděl Final Cut a ani sekundu bych z konečné stopáže 196 minut nevynechal. ()

Zdenda 

všechny recenze uživatele

Můj zamilovaný film. Asi nejlepší studie vojákovy duše, jež kdy na plátně byla. Nezapomenutelé hlášky(taky mam rád vůni napalmu takhle po ránu) a vyborné herecké výkony. Ano Apokalypsa není o Vietnamu, ona JE Veitnam. Jo ještě zmínku o hudbě-miluju The Doors... ()

HanSolo 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurečně nejlepší film o vietnamské válce (Četa promine), který natočil mistr ve svém oboru Francis Ford Coppola. Jedinou vadou tohoto jinak mistrovského filmu je jeho obrovská stopáž, ale i tak se jedná z jedno z největších děl všech dob. ()

Něrpa 

všechny recenze uživatele

Tak jsem viděl režisérský sestřih a mám dost. Myslím, že by se to dalo celé dát do 2 hodin a neztratí to vůbec nic, naopak bych možná tu hvězdičku přidal. Už kmotr mě mučíl svou utahaností, ve které se režisér zcela zjevně vyžívá. Pro mě no.1 zůstává lovec jelenů, který ač také smrtelně dlouhý, je lepší. Takže apokalypsa má u mě 4*, ale režisérská verze, kterou mám bohužel doma má u mě za 3*. Pokud to někdo sestříhá na 100 minut tak se nebudu bát dát i za 5*. ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Těžký, hutný a transcendentní film o Vietnamské válce. Tento film ale nevypráví jako např Četa, tento film cítíte, prožíváte ho, zatáhne vás tam do toho pekla. Přesahuje veškerou lidskou představivost, překračuje totiž hranici reality a vkračuje do iracionality. Sledujeme cestu kapitána Willarda který má za úkol najít a zlikvidovat plukovníka Kurtze, který si vytvořil uprostřed džungle království a vede válku proti všem. Nečekejte klasický válečný film. Tohle je sice válečný film, ale nepopisuje. Coppola zavedl hlubokou sondu do duší vojáků a ukazuje co s nimi dělá tamnější prostředí. Ze začátku je ještě vše optimistické. Surfuje se, tančí a baví. Ale postupně se vše mění na sugestivní psychologickou podívanou kde nic nemá své hranice a nestačíte se dívit co ješrě je ve válce možné. Navíc film oplývá docela známými a klasickýmí výroky(vůně napalmu) a nezapomenutelnými scénami (nálet při hudbě Wagnera, zabodnuté letadlo v řece,sekání krávy mačetou....)J ak řekl sám Coppola: tohle není film o Vietnamu. Tohle je Vietnam. Dal bych 5 hvězdiček jen kdyby to nebylo tak dlouhé... ()

charcoal 

všechny recenze uživatele

Těžce valící se road movie do Srdce temnoty... Zasazením Connradovy předlohy do Vietnamu si Coppola vyřídil za svoji generaci účet s Vietnamskou válkou. ()

dawydx 

všechny recenze uživatele

Těžko něco napsat k tomuto filmu. Vizuálně dokonalé, hudba překvapivě dobrá, herecké výkony vynikající ( Martin Sheen, Robert Duvall ), jen Marlon Brando se ve filmu skoro nevyskytuje. To ale na druhou stranu dodává jeho postavě tajuplnost. Ale to, co dělá tento film mistrovským dílem, je atmosféra. Atmosféra strachu, absurdity, brutality, smrti, hrůzy, šílenství. U filmů je pro mě atmosféra důležitá a tady jsem se jí nabažil tolik, že jsem měl na dost dlouho o čem přemýšlet. Jak posádka hlídkového člunu postupuje po řece do hloubi Vietnamu, setkává se s čím dál absurdnějšími a šílenějšími situacemi, které divák prožívá spolu s hrdiny příběhu silněji, než je v jiných filmech obvyklé. Po všech stránkách perfektní filmové dílo. ()

herrbierer 

všechny recenze uživatele

Z filmů o válce ve Vietnamu mám nejradši tyto tři: Četu, Olověnou vestu a právě Apokalypsu. Četa nabízí asi nejnaturalističtější ztvárnění bojů v džungli, Olověná vesta zase nejvíce ze všech podkopává ideál amerického vojáka a Apokalypsa je zase nejdokonalejší studií jeho psychologického rozkladu. Ne, tohle opravdu není typický válečný film. Ještě tak v první polovině filmu je válka celkem přítomná, ale v té druhé už opravdu slouží pouze jako kulisy pro vývoj postavy Martina Sheena (který to odehrává slušně) a jeho postupné přibližování se mentalitě "šíleného" plukovníka Kurtze Marlona Branda (jen tak mimochodem, ten člověk je génius). Francis Ford Coppola je Bůh a jeho Apokalypsa patří bez jakéhokoliv přehánění k tomu nejlepšímu, co v kinematografii vzniklo. ()

Yakuza05 

všechny recenze uživatele

Zlatý glóbus 3 : Režie, Herec vedl. role - Robert Duvall, Hudba. Nominace 1 : Film ......... Bafta 2 : Režie, Herec vedl. role - Robert Duvall. Nominace 7 : Hudba, Herec - Maritn Sheen, Kamera, Střih, Film, Výprava, Sound Track. ()

snakepit 

všechny recenze uživatele

Veľmi ťažko mi hodnotiť tento film, lebo aj keď sa tvári ako vojnový, tá vojna, vietnamská džungla a prostredie ako keby len dotvárali príbeh a myšlienky, ktoré sa odohrávajú v hlavách hlavných postáv. Mal som možnosť vidieť nekonečnú Director's cut verziu a môžem povedať, že kopec scén by som odtiaľ povyhadzoval (napr. scéna s francúzmi v Kambodži, ktorá úplne zničila celé to napätie, ktoré Coppola budoval celý film). De facto, čakal som asi niečo iné, niečo depresívnejšie, čo by vo mne vyvolalo tiesnivý pocit, ktorý sa však nedostavil. Myslím, že v krátkej dobe dám tomuto filmu ešte jednu šancu, tentokrát si však zvolím asi originálnu verziu. Zatiaľ 3* ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

I přestu brutální, přes 3 hodinovou stopáž má režisérská edice opravdu co říct. Určitě by to chtělo vidět film vícekrát, leč dřív jak za 5 let se na to rozhodně nechystám. Parádní scéna při náletu vrtulníku za hudebního doprovodu Vágnera. P.S. Mám rád vůni Napalmu po ránu :) ()

Související novinky

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

10.01.2023

Opakuje se snad historie a nadělí nám legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr) další Apokalypsu? Na takové soudy je asi brzy, pro tuto chvíli to ale vypadá, že produkce na vysněném projektu… (více)

Pokračování: Wanted 2, Monsters 2, M:I:V

Pokračování: Wanted 2, Monsters 2, M:I:V

20.06.2012

Timur Bekmambetov horlivě propaguje svůj historický akční horor Abraham Lincoln: Lovec upírů a na tiskových konferencích se ho novináři často ptají na dlouho slibované pokračování komiksové adaptace… (více)

Reklama

Reklama