Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Willard (Martin Sheen) si během služby ve Vietnamu získal pověst vynikajícího vojáka. Je pověřen důležitou misí: musí v džungli najít a zlikvidovat amerického plukovníka Waltera E. Kurtze (Marlon Brando), který dezertoval a vede v čele oddaných domorodců soukromou válku proti Vietnamcům i proti Američanům. Cestou proti proudu Mekongu na hlídkovém člunu Willard se svými muži poznávají nejpodivnější a nejrůznější aspekty válečného pekla. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (1 184)

herrbierer 

všechny recenze uživatele

Z filmů o válce ve Vietnamu mám nejradši tyto tři: Četu, Olověnou vestu a právě Apokalypsu. Četa nabízí asi nejnaturalističtější ztvárnění bojů v džungli, Olověná vesta zase nejvíce ze všech podkopává ideál amerického vojáka a Apokalypsa je zase nejdokonalejší studií jeho psychologického rozkladu. Ne, tohle opravdu není typický válečný film. Ještě tak v první polovině filmu je válka celkem přítomná, ale v té druhé už opravdu slouží pouze jako kulisy pro vývoj postavy Martina Sheena (který to odehrává slušně) a jeho postupné přibližování se mentalitě "šíleného" plukovníka Kurtze Marlona Branda (jen tak mimochodem, ten člověk je génius). Francis Ford Coppola je Bůh a jeho Apokalypsa patří bez jakéhokoliv přehánění k tomu nejlepšímu, co v kinematografii vzniklo. ()

Yakuza05 

všechny recenze uživatele

Zlatý glóbus 3 : Režie, Herec vedl. role - Robert Duvall, Hudba. Nominace 1 : Film ......... Bafta 2 : Režie, Herec vedl. role - Robert Duvall. Nominace 7 : Hudba, Herec - Maritn Sheen, Kamera, Střih, Film, Výprava, Sound Track. ()

snakepit 

všechny recenze uživatele

Veľmi ťažko mi hodnotiť tento film, lebo aj keď sa tvári ako vojnový, tá vojna, vietnamská džungla a prostredie ako keby len dotvárali príbeh a myšlienky, ktoré sa odohrávajú v hlavách hlavných postáv. Mal som možnosť vidieť nekonečnú Director's cut verziu a môžem povedať, že kopec scén by som odtiaľ povyhadzoval (napr. scéna s francúzmi v Kambodži, ktorá úplne zničila celé to napätie, ktoré Coppola budoval celý film). De facto, čakal som asi niečo iné, niečo depresívnejšie, čo by vo mne vyvolalo tiesnivý pocit, ktorý sa však nedostavil. Myslím, že v krátkej dobe dám tomuto filmu ešte jednu šancu, tentokrát si však zvolím asi originálnu verziu. Zatiaľ 3* ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

I přestu brutální, přes 3 hodinovou stopáž má režisérská edice opravdu co říct. Určitě by to chtělo vidět film vícekrát, leč dřív jak za 5 let se na to rozhodně nechystám. Parádní scéna při náletu vrtulníku za hudebního doprovodu Vágnera. P.S. Mám rád vůni Napalmu po ránu :) ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Měl jsem možnost vidět režisérskou verzi, ketrá na mě byla moc dlouhá. Martin Sheen herecky exceluje, i když vyrazové prostředky jsou minimalizovány na dva tři výrazy. Marlona Branda jsme téměř nepoznal. A poněkud mi ušel konec. ()

Mr.Roman 

všechny recenze uživatele

Tak týždeň na tému vojna vo Vietname pokračuje a v jeho strede som dúfal, že sa dostanem na absolútnu špicu. Tou mal byť tento film, a síce zatiaľ (po Tunnel rats a Platoon) bol najlepší, stále to nedosiahlo vrcholu. Videl som predĺženú verziu a hoci niektoré scény a príbeh sám o sebe nemali chybu, prílišná dĺžka sa prejavila a hlavne pri nudnej časti u Francúzov v dome sa mi zdalo, že snáď nikdy neskončí. Takisto stretnutie s Kurtzom na ktoré som sa tešil celý film ma až tak moc nedostalo a možno som ho ani až tak moc nepochopil, ale určite sa k tomu filmu niekedy vrátim, keďže som počul dosť názorov, že je to po druhý krát väčší zážitok a aj príbeh nejako viac ucelenejší. Teraz ma čaká Born on the Fourth of July, takže zasa trocha iný pohľad na túto tematiku.. ()

froid 

všechny recenze uživatele

Podle mne společně se sérii|Kmotr paří Apokalypsa k tomu nejlepšímu co Copola natočil. Odiseovská cesta po vietnamské řece zavede hlavního hrdinu ke své Penelopě v podobě pološíleného plukovníka s kterým vnitřně sympatizuje ale zároven ví že ho musí zabít samotný Marlon Brando se ve filmu objeví jenom ke konci ale patří to k nejlepším okamžikům filmu samozřejmě nesmím zapomenout na hlašku “Miluji vůni napalmu po ránu je cítit jako vítězství. Moje hodnocení je jednoznačně 5 hvězdiček. ()

HarlanWade 

všechny recenze uživatele

Tak trochu atypický válečný film, který zobrazuje hrůzy války v tak trochu jiném, ale bohužel o dost opravdovějším světle, než jeho konkurenti. Bez litrů krve, bez tisíců vojáků, bez milionových efektů. Jenom geniální režie, znalost tématu a schopnost autentizovat. Nenapodobitelný pocit strachu, toho něčeho, co vojáky ve válce provázelo. ()

Verunka84 

všechny recenze uživatele

Uff, videla jsem redux verzi a je to DLOUHY....takze strucne: Love Jelenu, Ceta, Narozen 4. cervence i Navrat domu me rozsekaly vic. Takze jedna hvezdicka za Martina Sheena, jehoz fotku vystrizenou z tohoto filmu jsem mela vylepenou na nastence dlouho, druha hvezdicka za celkovou atmosferu, treti za Roberta Duvalla a ctvrta za prelet helikopter s Wagnerem....znova se na to nejspis nepodivam a Marlon Brando, nejak nevim, hral asi jen oblicejovymi svaly.... ()

juditik 

všechny recenze uživatele

Ešte nikdy, nikdy sa mi nestalo, že som si nejaký film pozrela v priebehu troch dní hneď tri krát..ak čakáte krviprelievanie, masakre, pozrite si napr. Black Hawk Down. Toto je film o psychike, pocitoch, beznádeji, osamelosti, frustrácii a v neposlednom mieste o šialenstve.. Majstrovská réžia, vynikajúci Sheen, Brando a hlavne Duvall, podmanivá hudba - 5* bez mrknutia oka.. ()

Bigwave 

všechny recenze uživatele

Vietnam válka trochu jinak. Není to film, který vytváří silnou myšlenku jako třeba Četa. Je to spíš o nezapomenutelných scénách, které vám mají přiblížit cestu do válečného pekla. Pro mě nazapomunutelný vrtulníkový náled při Wagnerově - RIDE OF THE VALKYRIES. ()

fenek 

všechny recenze uživatele

Apokalypse já úplně nerozumím, a docela mě to mrzí. Až do příjezdu do Kurtzova táboru by to u mě bylo jasných 5*, ovšem spolu s Kurtzem se na scéně objevilo tolik nezodpovězených otázek, že už jsem je nebyl schopen vstřebat. Ať dumám, jak dumám, nejsem schopen přijít na to, co má Kurtzův tábor vyjadřovat. Má býti metaforou lidské duše, jak tu někteří naznačují? V tom případě bych asi potřeboval trochu výraznější hranici mezi realitou a obrazností. Navíc nevím, jaké pocity a pohnutky se v této duši odehrávají, čímž pro mě tento obraz ztrácí na významu. Nebo má být realitou, stejně jako celý příběh? V tom případě je to ještě složitější: Proč Kurtz, jak přesvědčil takové množství lidí, navíc lidí zcela odlišných, aby ho tak oddaně následovali a plnili jeho rozkazy? A za jakým účelem to vůbec dělal? Nedokážu se s tím vypořádat, bude-li tento komentář někdo číst a bude-li mít chuť mi v mé bezradnosti pomoci, uvítám ve své poště vysvětlující vzkaz. Apokalypsu určitě někdy v budoucnu shlédnu ještě jednou v naději, že jí porozumím lépe. Do té doby je to u mě bohužel "jen" za 4*. ()

Maxwell28 

všechny recenze uživatele

Úžasný film!! Pro někoho možná nudný a až příliž zdlouhavý, ale mně ty dvě a půl hodiny nevadily a ke konci sem byl i fanoušek Branda a bylo mi ho docela líto. ()

Daxus 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že by Apocalypse now byl válečný film. To, že se děj odehrává na pozadí války ve Vietnamu, to že se ve filmu střílí z M16A1 a lítají tam helikoptéry Huey Uh1 Iroquez ještě neznamená, že je to válečný film. Proto se u některých setkává s nepochopením. Zachycuje morální rozklad amerických sil ve Vietnamu, zobrazuje hrůznost a nesmyslnost té války, ale v první řadě ZOBRAZUJE to, co se s někým může stát, když se ponoří moc hluboko do toho, čemu věří. Pro mně je to jeden z vrcholů kinematografie, kdy film nesnadno proniká k divákovi, a ještě mnohem nesnadněji ho opouští... "Někdy se stane, že temná strana z nás vypudí všechny anděly světla..." 100% za Francouzkou kolonii uprostřed mlh. ()

kabul 

všechny recenze uživatele

Dosť náročný film a hlavne dlhý čas, čo ma prinútilo dopozerať ho až na druhý krát. Asi najlepšia/najzábavnejšia časť bol letecký nálet a niekoľko minút potom. Inak sa celý film niesol v depresívnom duchu a obsahovl mnoho zbytočných scén. Práve týmto si skvelo plní úlohu drámy a vykresluje nálady panujúce medzi posádkou člnu, okolo ktorej sa odohráva vačšina filmu. Je to jeden z mála dobrých filmov, o ktorom poviem jeden krát a dosť. A to práve preto, že pôsobil presne tak, ako mal a nikto sa nechce vrátiť späť. ()

kakyn 

všechny recenze uživatele

Jo, tak přesně tohle můžu. Jen ty 3 hodiny byly trochu moc. První dvě jsme hltal každou minutu, furt se něco dělo. Bohužel jak se to blížilo ke konci, už to přestalo být tak akční a napínavý. Místy jsem se i nudil a skoro i usínal... Celkově je to ale skvělej film... ()

Související novinky

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

10.01.2023

Opakuje se snad historie a nadělí nám legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr) další Apokalypsu? Na takové soudy je asi brzy, pro tuto chvíli to ale vypadá, že produkce na vysněném projektu… (více)

Reklama

Reklama