Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Willard (Martin Sheen) si během služby ve Vietnamu získal pověst vynikajícího vojáka. Je pověřen důležitou misí: musí v džungli najít a zlikvidovat amerického plukovníka Waltera E. Kurtze (Marlon Brando), který dezertoval a vede v čele oddaných domorodců soukromou válku proti Vietnamcům i proti Američanům. Cestou proti proudu Mekongu na hlídkovém člunu Willard se svými muži poznávají nejpodivnější a nejrůznější aspekty válečného pekla. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (1 183)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Apokalypsa je film, ktorý začína megalomanskou vojnovou akciou, pokračuje prechodom cez džungľu, ktorý je prekladaný občasnou akciou a končí neakčným, psychologickým (psychopatickým) emocionálnym finále. Takže je to film naruby. Možno za to môže obrovské množstvo materiálu, ktoré Coppola natočil a neuveriteľná piplačka pri strihaní, každopádne tento fakt považujem skôr za originálny prvok, ako za chybu. Dramaturgicky totiž Apokalypsa funguje skvele. Na Stoneovu Čatu v mojich očiach predsa len tento šialený vojnový trip nemá. VIDENÉ ZNOVA 7/2017: V máloktorom vojnovom filme sa dostávame za hranice morálneho posudzovania udalostí a tu sa tak dostávame spoločne so všetkými postavami. Dôležité ale je, aby sme sa boli schopní po Apokalypse do "normálneho" vnímania sveta vrátiť. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tohle není až tolik válečný film, jako spíše další filosofické dílo o nesmyslnosti války, jaká už jsem měl mnohokrát příležitost si přečíst i vidět. A v naprosté většině případů mě obdařila více než tento film. Film však ač je přehnaně dlouhý, tak příliš nenudí, a to jsem viděl tu delší verzi. Bohužel se nedá ani říct, že bych se nějak výrazně bavil, nebo se cítil obohacen o nějakou novou myšlenku či něco podobného. Tak nějak jsem se zdárně prokoukal až do konce. Emocemi jsem byl nepolíbený snad s vyjímkou bláznivého surfařského velitele, kdy jsem se s chutí zasmál. Přesto jsem celou dobu cítil takovou zvláštní atmosféru sršící z každého proneseného slova. Efekty jsou vzhledem k době vzniku zřejmě na té nejvyšší možné úrovni. Herecky je to zahrané pěkně. Přesto se ale nejedná o nic, co bych měl sebemnší chuť vidět znovu. Svoje hodnocení přes * asi nedostanu. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mne tedy dost širokým obloukem minulo. Martin Sheen na mne už od počátku nepůsobil nijak rambovsky, Duvall mne neohromil, u Branda jsem si musel zkontrolovat, jestli se opravdu jedná o Kmotra, umělohmotná hudba mne většinu času nebrala a příběh mne nezaujal. Chytl mne pouze příjezd ke Kurtzovi a přepadení vietnamské lodě se štěnětem. Strašně dlouhé, a to jsem koukal jen na tu krátkou verzi... 40% ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

"I've seen horrors... horrors that you've seen. But you have no right to call me a murderer. You have a right to kill me. You have a right to do that... but you have no right to judge me. It's impossible for words to describe what is necessary to those who do not know what horror means. Horror... Horror has a face... and you must make a friend of horror. Horror and moral terror are your friends. If they are not, then they are enemies to be feared. They are truly enemies!" Psychedelickej, depresivní, bizarní leč realistickej a zatraceně dlouhej terror vaší mysli (redux). ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Neskutečná nuda. Na tyhle filmy prostě nejsem. Sledovat to tři hodiny bylo utrpení... Ařkoliv to dělal Coppola. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem shlédl director's cut tohoto snímku, musím říct, že se mi zpočátku zdál příliš zdlouhavý..pak jsem ale pochopil. Tento film je rozhodně velmi těžko stravitelný. Na člověka dopadá tíživost toho všeho sice pomalu, ale nebezpečně účinně. Všechny ty krutosti války sice nevidíme (teda většinu filmu:), ale tím je to působivější..ve druhé polovině filmu (myslím tím putování na člunu) jsem téměř tajil dech a sledoval, jak až daleko je schopen Francis Ford Coppola zajít. A věřte mi, že je schopen zajít až na samotnou hranici..výtečný snímek! ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem redux verzi a tak nevím, co v orginále bylo a co ne. Dvě scény se mi tam ale zdály až přespříliš dlouhé a ničím nehýbající příběhem. Celkově je to ale nejsugestivnější film tohohle žánru, který asi existuje. Cesta džunklí za fantomem a všeobklopující šílenství, které jde z filmu opravdu cítit. A Duvallovu roli jsem si asi oblíbila nejvíc. Surfovat ve vůni z napalmu, jen tak někdo neumí. Vidět regulérní verzi určitě jdu s hodnocením výš. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Jako uspávací prostředek jsou ty dvěstědvě!!! minuty dobré. Povětšinou neuvěřitelně natahované dialogy v komorní atmosféře sice působí ponurým dojmem, ale v tak extrémní dávce to člověka spíše vyčerpá. Jinak ale za prostředí a herecké výkony smekám přilbu ze svých koulí! Taky jde o pěknou ukázku toho, jak to na různých bojištích vypadalo, jaká vládla morálka a jak se chovali příslušníci armád. Mimochodem ten surfař byl dobrý kápo! Já bych to o polovinu zkrátil, pak bych byl v hodnocení shovívavější. 40% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vojnu vo Vietname stvárnili vo svojich filmoch viacerí režiséri. Každý zo svojho pohľadu a s rozdielnym výsledkom. Coppolov pohľad akcentuje z vojny šialenstvo. Šialenstvo prenikajúce do myslí a činov takmer všetkých účastníkov. Kombinácia veľkolepých obrazov a hudby vytvára v divákovi pocit, že je účastníkom nejakých veľkolepých orgií. Tento pohľad je mne osobne zo všetkých pokusov najbližší. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

"Hrůza", nejvyšší forma strachu. Slovo, jehož význam se skrývá v nejtemnějších koutech lidského podvědomí a jehož skutečnou podobu nechce nikdo znát. Jsou, byli a budou však mezi námi tací, kteří jsou donuceni se s její podstatou seznámit doslova tváří v tvář ("byla tam hora usekaných dětských ručiček"). Vždy tu byli, jsou a budou také ti, kteří nám ukážou světlo v tunelu, jasnou záři v dáli, ti kteří nám ukážou směr a.... dají klíče od pekla ("Sir Robert Thompson navštívil Vietnam, aby informoval prezidenta Nixona o situaci a sdělil, že se situace zlepšuje a nadále bude zlepšovat") Apokalypsa není film, apokalypsa je zjevení, nikoliv však o záměrech Boha, ale jen a pouze člověka. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Coppolovu klasiku jsem vždycky považoval za jeden z nejlepších filmů o Vietnamu. Pak přišel Redux a Apokalypsa najednou i dalším peckám typu Lovec jelenů ukázala záda. Teď sice trvá cesta za šíleným Kurtzem podstatně déle, ale myslím, že každá scéna tu má své místo a nic tu není pouhou výplní. Marlon Brando se objeví až po více než dvou a půl hodinách – kdo by si tohle dnes s největší hvězdou filmu dovolil? A o kolik je vlastně Kurtz šílenější než takový Kilgore a řada dalších? ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Zacat lepsie novy rok som ani nemohol. Keby som to mal nazvat co najvystiznejsie, tak Apokalypsa bola pre moje telo 202 minutovym orgazmom. Kde zacat? Martin Sheen! To je king! Absolutne identicka podoba so svojim prepitym synom Charliem, a totalne zhodny styl herectva. Je vidiet, ze synator mal po kom zdedit vlohy. Cely film som sa nemohol dockat prveho stretnutia s Brandom, a ked to prislo - uplna parada.. Gradacia pribehu je uplne uzasna. Od zaciatku je to o napati, strachu a psychickej zatazi hrdinov. Nezmyselnost vojny, jej nasledky, totalny chaos. Vsetko je to snimane fantastickou kamerou snad zo vsetkych moznych uhlov, dbalo sa na detaily, vizual je uplne dokonaly, prostredie realne, hudba ide pod kozu, herci hraju o zivot, scenar neda cloveku vydychnut a HLAVNE to je o tom, ze na reziserskej stolicke sedel majster Copolla. Jeho praca je citit na kazdom kroku. Famozny film. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Není divu, že se to Američanům nelíbilo. Jejich voják bojuje nejen proti Vietnacům, ale i proti Američanům. A tak musel z kola ven. Inu takové schéma ještě filmaři z materiálu o Vietnamu patrně nevyužili, takže hrr na ně! ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Dokonalý film, lepší válečný film už asi nikdo nenatočí. Sice Apokalypsa zničila Coppolu jak finančně tak psychicky, ale stálo to zato. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Spousta uživatelů zde podlehla katarzi, až na mě. Nejpravděpodobnějším důvodem je mnou zhlédnutá prodloužená verze, díky které jsem cca poslední hodinu trochu zíval. Nic to však nemění na faktu, že Apokalypsu považuji za jeden z největších filmů všech dob. A kdo nečetl zajímavosti, ať to urychleně napraví, stojí to za to. 70% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Redux. Silný film. Naozaj je taký atmosferický a meditatívny, ako sa o ňom hovorí. Ale má aj veľkolepé bojové scény. Coppola dokonale pracuje s prostredím, hudbou a svetlom. Sheen je úžasne suverénny, aj keď jeho postava emócie prežíva skôr vnútri. Vedľajšie postavy (Brando, Duvall) výborne načrtnuté... ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Já fakt nevim co bych jako ktomu měl napsat.. film (až na ten šílenej začátek) me nebavil vubec. Cestuje se tam po vodě, kecá se, hulí se jeden joint za druhým a málokdy se něco stane a ten konec byl neskutečný utrpení!! Velký zklamání. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Asi nejznámější válečný film zobrazující (spíše) psychické vyčerpání nesmyslnou válkou. Spíše než válečnou vřavou se film zabývá tím jaký má válka vliv na člověka a co sním může udělat. Výborní herci, skvělá kamera a nezapomenutelné scény, ve kterých exceluje převážně slavná scéna ničení vietnamského tábora za zvuků Wágnerovy "Jízdy Walkýr". ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

NEJlepší válečný film, NEJlepší film o válce ve Vietnamu, NEJlepší film F.F. Coppoly, NEJlepší film na motivy J. Conrada, NEJlepší film M. Sheena............ ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

naprosto nemůžu uvěřit tomu,že sem to viděl poprvé až teď,teda jako asi předevčírem.naprosto skvělá podívaná,zobrazující šílenství,čiré a krasné šílenství. ()

Související novinky

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

10.01.2023

Opakuje se snad historie a nadělí nám legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr) další Apokalypsu? Na takové soudy je asi brzy, pro tuto chvíli to ale vypadá, že produkce na vysněném projektu… (více)

Reklama

Reklama