Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Willard (Martin Sheen) si během služby ve Vietnamu získal pověst vynikajícího vojáka. Je pověřen důležitou misí: musí v džungli najít a zlikvidovat amerického plukovníka Waltera E. Kurtze (Marlon Brando), který dezertoval a vede v čele oddaných domorodců soukromou válku proti Vietnamcům i proti Američanům. Cestou proti proudu Mekongu na hlídkovém člunu Willard se svými muži poznávají nejpodivnější a nejrůznější aspekty válečného pekla. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Zajímavosti (124)

  • Když jsou američtní vojáci s Francouzi u večeře, zmíní Československo. (griph)
  • Velitel air-cav LTC William „Bill“ Kilgore (Robert Duvall) používá často heslo „Big Duke 6“, což je pocta Duke Kahanamoku, legendárnímu havajskému závodnímu plavci, který popularizoval sportovní surfování ve 20. letech 20. století. (Jimmy15)
  • V některých scénách měla být původně skutečná mrtvá těla. Ukázalo se ale, že jejich dodavatel je vykradač hrobů. Incident vyšetřovala policie a mrtvoly se do filmu nedostaly. (Nisutbitej)
  • Coppola a Milius začali psát scénář ještě při studiích na Jihokalifornské univerzitě. (Locksley)
  • Úspěch filmu podtrhlo i použití kontroverzní písně „The End“ americké skupiny The Doors. F. F. Coppola však nejkritičtější textovou pasáž týkající se zabití otce a znásilnění matky pro jistotu vynechal. (Robbi)
  • Ve filmu je vidět množství útočných pušek M16 se zásobníky na 30 ran. Ty ale vojáci ve Vietnamu užívali minimálně, spíše měli k dispozici zásobníky na 20 ran. (cztrollolcz)
  • Plukovník Kurtz (Marlon Brando) je ve všech záběrech vidět vždy jen částečně, nikdy ne celý. (ČSFD)
  • Film se v seznamu AFI (Amerického filmového institutu) „100. nejlepších filmů všech dob“ zařadil na 28. místo. (Varan)
  • Roli kapitána Willarda (Martin Sheen) nabídl Coppola původně Clintu Eastwoodovi. Stejně jako Al Pacino a Steve McQueen nechtěl Eastwood opustit Ameriku na více jak 17 týdnů. Sám Steve McQuuen vyzval Eastwooda, aby hrál Williarda a Steve McQueen by převzal roli Kurtze, tím pádem by pracoval jen 2 týdny. (Varan)
  • V roce 2000 byl film uložen do knihovny amerického kongresu jako "kulturně, historicky či esteticky významný“. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 1979 na Cannes IFF. (Varan)
  • Na vrtulnících Bell Huey jsou namontovány kulomety M 60 a rotační kulomet M 134. Loď měla k dispozici tři kulomety: Browning M2 a kulomet M 60. Filmaři dále použili granátomet M 79. Ve francouzské armádě byly použité zbraně AK 47, MAT 49 a M14. (K98)
  • Když se objeví fialový kouř, jde o předzvěst smrti některého z členů lodní posádky. Podobný prvek Coppola použil už v trilogii Kmotr, kde blížící se konec života symbolizoval pomeranč. (Punisher)
  • Hlavní představitel Martin Sheen (Willard) utrpěl během natáčení ve filipínské džungli infarkt. S oslabeným srdcem musel překonat vzdálenost čtvrt kilometru k nejbližší komunikaci, kde se dočkal pomoci. O této příhodě se veřejnost dozvěděla až dlouho po dokončení filmu, neboť režisér Coppola se obával reakce producentů a možného přerušení nebo zastavení prací na filmu. Proto v některých scénách nahradil Martina na zapřenou mladší bratr Joe Estevez, neboť se mu podobal nejen postavou, ale i hlasem. Coppola po dokončení filmu pochopil, že Martin Sheen bude muset zvlášť namluvit mnoho dialogů. Herec byl však velmi zaneprázdněn, takže na scénu znovu nastoupil Joe a Coppolovi vypomohl podruhé. (Eratashi)
  • Kapitán Willard (Martin Sheen) a Hicks (Frederic Forrest) vylezou z lodi a při výpravě za mangem narazí v džungli na tygra. Jejich návrat na loď byl natočen až po roce. (HellFire)
  • Scéna s podplukovníkem Kilgorem (Robert Duvall) a vojákem Vietcongu je založena na skutečné události. Zdokumentoval ji fotožurnalista Philip Jones Griffiths. Americký voják skutečně pomáhal nepříteli a opravdu řekl: „Každý voják, který dokáže bojovat tři dny s vnitřnostmi v nádobě, se může napít z mé lahve“. (HellFire)

Související novinky

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

10.01.2023

Opakuje se snad historie a nadělí nám legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr) další Apokalypsu? Na takové soudy je asi brzy, pro tuto chvíli to ale vypadá, že produkce na vysněném projektu… (více)

Reklama

Reklama