Reklama

Reklama

Akce ninja

  • Švédsko The Ninja Mission (více)

Obsahy(1)

Profesor Markov (Curt Broberg) má k dispozici vynález, který může celý svět zbavit závislosti na klasických zdrojích energie. Převratná technologie slibuje přinést zásadní zvrat v právě vrcholící studené válce, avšak Markov zcela neloajálně nabídne svou ideu západním mocnostem namísto domovskému SSSR. Teď je na komandu ninjů od CIA, aby vědce dopravili v bezpečí do Švédska a zároveň zde ochránili jeho dceru Nadiu (Hanna Pola), jež má KGB posloužit k Markovovu vydírání. (J.Connor)

(více)

Recenze (7)

JFL 

všechny recenze uživatele

Producent, režisér a scenárista Mats Helge Olsson představuje v rámci švédské kinematografie unikátní úkaz, a to nejen coby nadšený samouk a velkohubý podnikavec, ale především kvůli volbě žánrů, ve kterých se realizoval. Kariéru započal tituly I död mans spår (Po stopě mrtvého muže, 1975) a The Frozen Star (1977), příspěvky do okrajové kategorie švédských filmů z divokého západu, pro níž se vžilo označení brusinkové westerny. Ideální prostor pro vlastní realizaci nalezl Olsson v polovině osmdesátých let v bující videodistribuci. Ve spolupráci s Charlesem Aperiou a jeho distribuční společností Video Tape Center (VTC) realizoval svůj nejproslulejší film Akce ninja. Očividnou inspiraci americkými i hongkongskými příspěvky žánru komiksově nadreálných béčkových akčňáků se zakuklenými bojovníky přetavil Olsson do dokonalého brakového bijáku. Nesmyslně překombinovaná dějová linie, kde se tajní agenti a profesionální zabijáci přetahují o nějaké plány, na něž si brousí zuby KGB i CIA, tvoří vágní pojivo pro takřka nonstop sled prvoplánových atrakcí. Olsson při tom nevystřílí své trumfy hned, nýbrž brakové nápady efektivně dávkuje a neustále je variuje. Automobilové honičky, přestřelky a bitky, občas prokládané nějakým výbuchem, kaskadérskou předváděčkou či chvilkovou nahotou dostanou oddychnout až v polovině stopáže, ale jen aby film nabral dech před famózním třičtvrtěhodinovým finále, kde tým ninjů nejprve nepozorovaně proniká do sovětské pevnosti, aby následně nechal promluvit nejroztodivnější způsoby likvidace nekonečných zástupů uniformovaného kannonenfutteru. Během následujících deseti let Olsson přispěl do mezinárodních vod VHS béček ještě řadou dalších akčních bijáků s nindži i bez nich, ale také hrstkou hororů. Bohužel ovšem už nikdy nedosáhl na takový rozpočet jako v případě Akce ninja, která tak navíc zůstává vzácně kompetentním příspěvkem jeho filmografie. [psáno pro LFŠ 2017] ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem ten film našel. Viděl jsem kdysi s CZ dabingem na VHS. A už jako malého caparta žeroucího ninja kusy od Cannonu mi tohle přišlo celkem nejapný. Ninjové ze Švédska operující v SSSR, aby zachránili ruského vynálezce. Pobavila snad jen nákladní loď nesoucí název Kunda. Za objevení téhle perly vděčím http://www.filmovepakarny.cz/archives/2008/08/entry_855.html a chozemu, který na tuhle stránku odkazuje u jiného filmu. Dík. ------------ zakoupena VHS a shlédnuto znovu L.P. 2012, levná akční slátanina, která však disponuje podivnou sleazy atmosférou. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem to tady našel. Tohle jsem viděl jako dítě na VHS a byl jsem z toho uchvácenej, protože jsem miloval ninja serii s Dudikofem. Hodnocení je tedy z pohledu dětských očí. Dnes by to mohlo dopadnou i mnohem hůř. ()

Reklama

Reklama