Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 857)

Swansea 

všechny recenze uživatele

Vlastně strašně smutnej film. Nějak jsem si pořád přála, aby film už skončil a Donnie Darko přestal trpět. Náš hrdina totiž není fyzicky zdeformovaný či jinak fyzicky hendikepovaný , ale " jen " těžce psychicky nemocný. Vše , co bylo reálné bylo reálné. Vše , co bylo bizarní či mysteriozní vycházelo z choré mysli jednoho inteligentního , postpubertálního schizofrenika. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, že budu dávat pozor od první sekundy a soustředit se na každý detail. Musím říct, že jsem z toho stejně jelen. Opravdu jsem pochopil a to ještě jen možná hlavní zápletku, všechny ty vedlejší naznaky už teda ani náhodou. Je až s podivem že i přes to dávám 5 hvězd i přes tu neuvěřitelnou komplikovanost je to snímek ohromně atmosferický a strhující. Je to snímek jenž přátelům nedoporučím, jelikož rozhodně není pro každého, k němu si musí každý najít cestu sám. ()

Copacabana 

všechny recenze uživatele

Dokonalosť osobne. Tajomná atmosféra, šialený zajac, uzavretý drsniak Donnie, skutočne pamätný soundtrack, cestovanie časom, to všetko ju vytvára. Keď som mala 16 a pozerala som to v pôvodnom znení na dvd a aj keď som možno neporozumela každé 1 slovo o cestovaní, pointa mi prišla v celku jasná. (odvtedy som to samozrejme ešte videla) Jasne si zaslúži 5 hviezdičiek a tiež aj čestné miesto v mojej top 10. a ináč ten donnieho halloweensky kostým chcem ! ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Áááá, opět tu máme oblíbený motiv všech producentů a režisérů - psychické poruchy. A opět paranoidní schizofrenie. Film je podán naprosto jinak, než jeho kolegové typu Klub rváčů či Čistá duše. Film samotný je tajemný, nádech hororu, avšak nic strašidelného tu není. Hudba téměř zádušní a divme se - já se bavil! 85% ()

Fanita 

všechny recenze uživatele

Možno je to tým, že som tento film videla až v takom neskorom veku, a nie vtedy keď sa pomaličky stával kultovou záležitosťou a možno je to aj tým, že som očakávala nemožné od tohoto filmu podľa referencii, čo som dostala, ale tento film mi nič nedal. Nevravím, že bol zlý, ale nevravím ani, že bol dobrý. Ale bolo v tom niečo, čo človeka opantá a cellardoor je aj moje obľúbené slovo, takže 4* ()

Khumbac 

všechny recenze uživatele

Podivně dobrý film v němž mladý charismatický Donald trpí paranoidní schyzofrenií. Dle očekávaní, se nějakým způsobem jeho vize vyplní. Film má příjemnou atmosféru která se mění jak sinusoida. Když jsem sptařil Donnieho králička, první co mě napadlo bylo, že režisér či scénarista vidí modlu u Davida Lynche a u jeho RABBITS. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Hmm, splácat pár ingrediencí tak, aby se výsledek tvářil hlubokomyslně a mysteriózně, to umí kdekterý Nolan, ale zaujmout atmosférou, charakterem hlavní postavy, příběhem, humorem(!) i drobnějšími motivy natolik, aby člověku záleželo na tom, kam který kousek skládačky patří a co tím celým chtěl básník říci, to se aspoň v mém případě už dlouho nikomu takhle pěkně nepovedlo, ač nejsem vysloveně cílová skupina. Mnoho palců nahoru za ironicko-apokalyptické vyobrazení současné západní (čímž myslím i tu naši) stádní kultury, ve vrcholných evangelizačních pasážích s Patrickem Swayzem jsem si připadal skoro jak blahé paměti v lynchoidním klipu na Black Hole Sun. ()

hallelluja 

všechny recenze uživatele

WARNING, OBSAHUJE MOŽNÉ INTERPRETÁCIE VIDENÉHO!!! Nechoďte na mňa s cestovaním v čase, plís… Tak lacné vysvetlenie si tak(mer) dokonalý film nezaslúži!! Ja vidím, ako posledná mozgová aktivita predstavami uľahčuje umieranie… Niekto tam má Ježiša, nebo, niekto mŕtvych príbuzných alebo hocičo podľa toho, čomu veril. A niekto si vytvorí alternatívnu realitu a prežíva posledné okamihy odznova… A Ježiš v nich vyzerá ako bizarný králik v maske. ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

(UPOZORNĚNÍ: Zkouknuto při normální náladě a myšlenkovém rozpoložení v obyčejný den. Kromě oficiální synopse jsem o filmu předem nic nevěděl.) Vůbec jsem to nepochopil. Možná proto, že je děj příliš komplikovaný, možná proto, že je myšlenka tohohle filmu jen krásně lesklé pseudo-intelektuální nic. Donnie Darko ale není zas až tak haluzorní, respektive i když řada scén (a konec) nedává smysl, nic nebrání si je naplno vychutnat. A to především díky bravurní režii a v podstatě všem hercům a herečkám. Pro jistotu ještě jednou - všechny postavy v tomhle filmu jsou prostě skvěle rozpracované a zahrané... fakt smekám! Nechci a nebudu tenhle film rozebírat nebo hloubat nad potenciální myšlenkou, prostě se spokojím s pocitem, že jsem si ho parádně užil. ()

COF_666 

všechny recenze uživatele

Nechápu. Prostě ne. Donnie je sympaťák a líbil se mi jeho pohled na svět, když byl zrovna při smyslech. To je asi tak jediná konkrétní věc, na kterou si vzpomínám. Jinak nevím nic. Hodnocení osciluje někde mezi odpadem a pěti hvězdičkami. Dám dvě. A vůbec nevím, jestli to dává smysl. Vlastně jo - hvězdičky jsou pro Franka. Konec. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Tak toto som Kellymu zožral aj s navijakom. Veľmi podivný film ktorý mi prezentáciou a štýlom rozprávania pripomínal najťažšie Lynchoviny. Donnie Darko je niečo čo ťažko opísať jednoducho. Príbeh ktorý mi ani nepríde že by ho nikto nepochopil, ale skôr tak že si ho každý vysvetlí po svojom. Hudba je hypnotizujúca a každá ďalšia scéna vás prinúti k tomu že si už myslíte že všetkému rozumiete. No a potom príde záver a cítite sa že s vami regulerne niekto vydrbal. Toto sa nedá len tak napodobniť a možno už nikdy nevznikne nič tak svojsky podané. Fakt som si už pár krát myslel že som to pochopil, no nie je to tak.  Veľká psychošina čo vám vtrhne do hlavy a donúti premýšľať ako málo iných filmov. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Bravúrny herecký výkon Jakea Gyllenhaala ma ohromil. Film si isto pozriem ešte raz, kvôli detailom, ktoré sú v ňom skryté. Jednoznačne sa Donnie Darko stáva filmom, ku ktorým sa vrátim zas a znova. Úžasná temná atmosféra ma dostala omnoho viac ako väčšina thrillerov súčastnosti. Výborne ! ()

Sonnik 

všechny recenze uživatele

Life is one long insane trip. Some people just have better directions. No tohle. Malý film. Ale jaký. Hodně hodně na palici, poprvé jsem se na to díval dvakrát. Protože mi to pořád smysl nedávalo, ale když se to rozlouskne, tak je to něco. Donnie je fakt divný a z toho králíka jde strach. Donnie Darko sice zní jako superhrdina, ale bohužel jím není, ale i tak je to hodně zajímavý klučina. P.S. Píseň "Mad World" na konci je parádní. "Why are you wearing that stupid man suit?" ()

senor 

všechny recenze uživatele

Pěkně zahrané a hlavně výborně zrežírované. Tak, že i tomu šílenému scénáři odpustíte. Je to ovšem ten typ filmu, který už po opětovných shlédnutích nemá takovou sílu. Spíše netradičně natočený teenage film. ()

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Tohle byla fakt síla! Jake Gyllenhaal byl opravdu psycho, ten jeho úsměv... A králík... A ten soundtrack - NÁDHERA! A... Všechno už vlastně bylo zmíněno, nemám snad, co bych dodala... Velice působivé a silné... Musím se na to podívat znova, je to silnější než já... Všechno to bylo úchvatné a šílené... Jednoduše Mad World... ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Po klasické verzi: Jsem potěšen, mírně zmaten, k tomu tak nějak tuším, jak bych to mohl třeba pochopit,. Nemohu se dočkat režisérské verze. Jdu na ní! Zatím přibližně čtyři hvězdy. __Režisérská verze je maso. Donnieho Darka řadím někam, kde je jen on sám. Něco tak filmařsky, vypravěčsky a herecky stylového, vyhraněného se vidí dnes již jen zřídka, přestože se jedná o velikou žánrovou směsici (?). Chvíli se tváří jako komedie, načež pěkně vyšponuje napětí, do toho přihodí trochu teorie pro sci-fi fandy a nášup završí totálně horrorovou lekačkou. Navíc potenciál celého námětu a problému je pro mě bezmezný. Zbožňuju snímky zabývající se časoprostorovou tématikou. D. D. svou práci však odvádí nevšedně a je prostě vyspělejší než jeho mladší sourozenec (zjevně opisující) Butterfly Effect. Na plný počet si zjevně budu muset pustit ještě jednou alespoň jednu z obou verzí, abych dokázal vše docenit a lépe mi vše zapadlo, secvaklo, aby detaily dostaly větší význam. To, že Donnie Darko vůbec není klasickou jednohubkou, kde nepotřebujuete další projekci, je jednoduše vysoce cenné. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama