Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 857)

SG_ever 

všechny recenze uživatele

Mrazivě dokonalé. Po druhém shlédnutí: Byl jsem překvapen tím, jak atmosféra postupně gradovala a upadala. Celé uchopení snímku je asi dost o náladě, protože na začátku jsem byl znovu nadšen a vtažen, postupem času atmosféra upadla aby totálně vygradovala v závěrečné čtvrthodince, která patří mezí mé vůbec nejoblíbenější filmové pasáže. Je to dost tendenční, chytlavé a zároveň těžko uchopitelné či nějakým obecným měřítkem pochopitelné. Zkrátka Donnie. (95%) ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko je náplast na moji filmovou duši. Celý film jsem shlédnul s příjemným pocitem, že koukám na jeden z nejvýjimečnějších filmových zážitků, a konec mi to svým završením potvrdil. Závěrečná pointa mi sice docvakla až po chvilkovém zamyšlení, ale rozhodně si nemyslím, že by byla nejednoznačná, jak naznačují některé zdejší komentáře. Myslím, že indicií je ve filmu dostatek, aby se člověk chytl. A jsem moc rád, že režisér Kelly nevysvětluje, ale nechává diváka přemýšlet. K dokonalosti filmu pomáhá i naprosto výborný herecký výkon Jake Gyllenhaala, kterého mám právem ve svém TOP 10 nejlepších herců. A právě teď přidávám Donnie Darka do svého TOP 10 nejlepších filmů, kam také patří!!! ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Skoro ve všem se shoduji se s uživatelem "Niktorius". Pár velmi dobrých scén, jedna skvělá, dobrý Gyllenhall a ... velké prázdno. Neviděl jsem kino verzi, proto jsem byl ochuzen (podle zdejších recenzí) o krásu šíře a možností interpretace, a abych přstoupil na pravidla cestování časem v besstseleru staré blondýny jsem moc bloumavý. Shrnout několika slovy, bude D.D. "chytrým", pěkně koukatelným snímkem s absencí myšlenky, té "kultovní". Nevidět nevadí, vidět neurazí a zchladí. ()

Blacks 

všechny recenze uživatele

Buď jsem film nepochopil, nebo nevim, tedy spíš nevim, kdo může pochopit a zda-li je co. Je možné, že je pár jedinců naladěno na stejnou vlnu jako režisér, ale nejsem si jist, že je tomu tak u všech lidí, kteří to tvrdí. Třeba po další projekci, jestli nějaká bude změnim názor, i to je možné. ()

PeterNet 

všechny recenze uživatele

A nejpřeceňovanějším filmem se stává... Celý film jsem čekal kdy to přijde a i kdyby to přšlo, nestálo by to za to, ale ono to nepříšlo. Ztracený čas, naprosto. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Richard Kelly si na sebe upletl bič, který ho bude práskat do konce jeho života. Takhle odstartovat kariéru? Atmosférické, až do prdele. Tím ale všechny klady končí ;). ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol zážitok, celým filmom sa tiahne temná atmosféra. Páčili sa mi aj rôzni učitelia z ktorých každý ponúkal priestor na premýšľanie. Po technickej stránke je film super, Jake Gyllenhaal hrá výborne a bez neho by to nebolo ono. Dávno som nevidel film, ktorý by ma dokázal upútať na taký dlhý čas (videl som director's cut, takže 133 min.) bez hluchých miest. A aj keď som to ako celok úplne nepochopil, tak je to za 5/5, po druhom pozretí to snáď bude jasnejšie. ()

Karush 

všechny recenze uživatele

Z filmu doslova sála to, že chce ohúriť, viackrát som však mala pocit, že režisér akoby nevedel akým smerom sa má uberať a čo vlastne chce divákom podať. Z mnohostrannosti filmu si divák zrejme po prvom zhliadnutí odnesie originalitu a s ďalším zhliadnutím možno objaví vo filme niečo viac, čo však nebol môj prípad. Atmosféru filmu a Jekeovo herectvo filmu vytknúť nemožno, ale po dejovej stránke ma Donnie Darko vôbec neočaril natoľko ako poväčšinu užívateľov. ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

(UPOZORNĚNÍ: Zkouknuto při normální náladě a myšlenkovém rozpoložení v obyčejný den. Kromě oficiální synopse jsem o filmu předem nic nevěděl.) Vůbec jsem to nepochopil. Možná proto, že je děj příliš komplikovaný, možná proto, že je myšlenka tohohle filmu jen krásně lesklé pseudo-intelektuální nic. Donnie Darko ale není zas až tak haluzorní, respektive i když řada scén (a konec) nedává smysl, nic nebrání si je naplno vychutnat. A to především díky bravurní režii a v podstatě všem hercům a herečkám. Pro jistotu ještě jednou - všechny postavy v tomhle filmu jsou prostě skvěle rozpracované a zahrané... fakt smekám! Nechci a nebudu tenhle film rozebírat nebo hloubat nad potenciální myšlenkou, prostě se spokojím s pocitem, že jsem si ho parádně užil. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Co více napsat k filmu, jenž se stal kultem a já teď přemýšlím proč :-) ... Za první - šikovná věta na začátku, od divnýho chlapa v králičím převleku, že svět skončí za 28 dní...prostě chcete vědět co se bude dít. Za druhé - velmi dobrý osmdesátkový soundtrack z kapel INXS, Tears For Fears či Duran Duran, se kterými jsem se lehce potkal v pubertě (ale co dnešní puberťáci?) Za třetí - výborná ústřední postava, temná, ustaraná a vzpurná, pohybující se tajemným krokem v hutné atmosféře hrozící zkázy. Konečně za čtvrté - matoucí a nejednoznačný konec, který všem vrtá v hlavě. Shrnuto...velmi dobře natočený hlavolam, který mě na zadek sice neposadil, ale přesto mě velmi zaujal. ()

kumpi 

všechny recenze uživatele

Nic nelze vytknout, během filmu jste v napětí, ve kterém Vás drží především skvělý výkon Jakea Gylenhalla a k tomu takova tajemnost filmu samotného. Změny nálad, vykreslene charaktery a postavy. Tohle všechno ale musíte po celý film pečlivě sledovat jinak konec a tim padem cely film nepochopíte. Donnie si myslim nejenom mně naprosto získal, a proto ho řadím mezi nejlepší dramata vůbec. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Když jsem se rozhodoval jen na základě zdejšího popisu, zda-li si film pustím, váhal jsem.. Nevěděl jsem, co očekávat, ani o čem snímek má vlastně pojednávat.. Dostal jsem upozornění, že se u filmu musí myslet.. A to že se doopravdy musí.. To je jeden z těch nejdůležitějších faktů, které z Donnieho Darka dělají tak skvělé zapeklité sci-fi drama.. Skvělý výkon skvělého Jakea Gyllenhaala v působivém filmu na stejný podnět jako byl pro mě nedávno zhlédnutý také úžasný Osudový dotek :) ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Přepisuju svou předešlou snůšku keců a po druhé projekci musím říct, že ano, myšlenku filmu jsem stále možná plně nepochopil a mám jen své teorie, ale docenil jsem už jen tu dramatickou stránku zabývající se člověkem, který zjevně nějakou psychickou poruchou trpí, a všemožných postaviček žijících v typickém americkém městečku a prožívajících své vlasní osudy. Do toho se vmísily výjevy, které ne nutně musely souviset právě s hrdinovou vnitřní vyšinutostí, ale podle všeho měly co dělat s těmi všemi divnými věcmi a prognózami, co se po celou dobu okolo děly a k nimž hrdinu „donutila“ podivná existence v zaječím kostýmu. Bavila mě jak celá absurdita, tak obecně maloměstské drama a všechny postavy v něm. Kouknu ještě na režisérskou verzi, něco si o tom počtu a aspoň budu mít potom celou skládačku jak na dlani. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Evidentně vymikajici se mému smyslovemu chápání....ale Gyllenhaal je Bůh, to se musí nechat! Ty tři v hodnocení patří jemu! ()

uhlajz 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl tak skvělý, propracovaný film s dalekosáhlým přesahem. Jake Gyllenhaal exceluje v roli kluka, kterého pronásleduje noční můra. Děj je perfektně odlehčen vynikajícími rozhovory, v kterých Donnie exceluje. Donnieho otec je taky famozní. Závěr filmu mě naprosto přikoval ke křeslu. Ne že by byl naprosto nečekaný, ale rozhodně má vynikající atmosféru a závěrečná písnička, která hraje po rozuzlení filmu mě opravdu pohltila natolik, že jsem seděl v křesle ještě asi 10 minut a vychutnával své dojmy z filmu... a pak hned šel shánět na net akordy:-) ()

Chasm 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě film, kterej vás vlastně ničim neposadí do křesla, ničím nestrhne... Jenže je výtečně zpracovaný. Scénář i režie Richarda Kellyho jsou výborný a pak je málo věcí na který by si mohl člověk doopravdy stěžovat... Je to unikátní, vyjímečný snímek a zaslouží si pozornost každého... Hlavně sourozenci Gyllenhaalovi sou super, jinak se ještě sluší vyzvednout krásný soundtrack. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Vitajte vo svete, kde sú otázky dôležitejšie ako odpovede, kde sa realita necháva viesť fantáziou a obeta prináša vykúpenie, svete, v ktorom sa denne zmieta čudácka postava Donnieho Darka, prenasledovaná králikom Frankom. Režisér vytvoril neuveriteľne strhujúce dielo, ktoré zabaví, prinúti premýšľať a v neposlednom rade značne zneistí... ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Výborný, citlivě natočený film možná spíš pro mlaší, než pro starší ročníky. Donnie Darko - podivín s paranormálními schopnostmi ve světě plném předsudků, pokrytectví a stupidity, ale také tajemna a krásy. Zejména ty kladné prvky na vás udělají dojem, díky přitažlivé - umělecké - kameře a výborné hudbě. Mimoto i příběh je chytře a poutavě vybudován...no zkrátka velmi příjemné sci-fi._________________Na závěr ještě poznatek ohledně pochopitelnosti filmu: že by byl Donnie kdovíjak nepochopitelný si nemyslím, dle mého je téměř zcela jednoznačně určitelný a vysvětlitelný už po prvním shlédnutí... Napodruhé, když už jsem věděl kdy se stane co a proč už pro mě film ztratil část svého kouzla...holt jsou kousky, které jsou nejlepší na první shlédnutí a nikdy už lepší nebudou .-) ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Z tohoto že by někdo mohl být nadšen? No proti gustu... Když není jiná zábava po ruce, vidět se to dá, snad to i uspokojí. K Lynchovi to má opravdu docela blízko, autoři věděli, kde se učit. Přesto tomu chybí ten správný drive a schopnost vtáhnout, kvalita vyvolávající iluzi, že to divák prožívá spolu s hrdinou -- vyspekulované až na půdu a ještě o něco výš, právě tou dírou po upadlém leteckém motoru. Já na to koukal jak obráceným dalekohledem: možná to nebylo úplně vzdálené mému světu (schizofrenie může číhat za každým rohem či zákrutou mysli) a jenom to tak vzdálené vypadalo. V tomto dramatu jsem neměl účast, třeba jsem už moc starej. Ale ten satanský králík byl ok. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama