Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 857)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko. Zatím jedinný dokončený film mladého režiséra Richarda Kellyho. Je vynášen do nebes jako dílo Geniální, ale znám i pár lidí, kterými je zatracován, jako film naprosto vo ničem, bez akce a těžko pochopitelný. Po dvouletém shánění všude možně jsem si film sehnal na cd, pustil si ho.. A jako dobrý, no :) Dokonale vyvážený, bez vyloženě slabého momentu... Herci jsou skvělí (nevětší pozornost na sebe samozřejmě strhavá naprosto přesný Jake Gyllenhaal, ale za povšimnutí stojí i "velcí" herci, kteří se drží v pozadí a nechávají vyniknout mladé talenty). Po audiovizuální stránce film patří k naprosté špičce. Záběry, na střídačku normální, zpomalené a zrychlené působí úžasně dynamicky, a hudba je vybraná skutečně pečlivě. Záběry jsou nasnímány velice zajímavě, lehce depresivně a veškeré scény s Králíkem jsou opravdu strašidelné. Jediným drobným mínusem zůstává (jak už tomu bývá u tohoto druhu filmů) pointa, která nabízí několik možných vysvětlení a závěrečná mávací scéna vám nasadí do hlavy pořádnýho brouka. Donnie Darko není nejlepším filmem, jaký sem viděl. Je to ovšem jeden z Těch filmů, po jejichž shlédnutí se cítíte tak nějak lepším člověkem. Takových filmů není mnoho a mezi nimi Donnie Darko nejlepším je. A to je setsakra pochvala. Klobouk dolů, pane Kelly. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Konspirační onanie v Donnie Darko mě po dlouhé době donutila popřemýšlet o světě kolem nás. Teď nemám na mysli blbost lidí a oslavu konzumního života, ale míru poznání. Kolik možností, které by nám ulehčily život, jsme ještě neobjevili? Kolik tajemství ještě skrývá vesmír? Téma cestování v čase se objevuje i v Osudovém doteku, který má přeci jen větší spád, ale atmosférou se mu Donnie Darko v klidu vyrovná a po herecké stránce ho válcuje na plné čáře. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ano, to je myslím docela zbytečné psát, ale Donnie Darko nabízí opravdu hodně k zamyšlení. Otázka potom je, jestli se vám chce přemýšlet. Mně se prvně nechtělo, ale pak jsem se do toho přece jenom dala - takže si nemyslím, že bych ten film nepochopila, ale jenom se mě nedotknul úplně tak, jak asi původně chtěl. Nejvíce jsem tak nějak splynula s dějovou linkou fanatické love-fear učitelky a nechutně pozitivního Swayzeho - opravdu špičkově zobrazené charaktery lidí, které z celé podstaty mojí bytosti nenávidím. Závěrečná scéna je ale dokonalá, hlavně také zásluhou nádherně melancholicky depresivní předělávky Mad world Garyho Julese (a později jsem zjistila, že i originál od Tears for Fears je dobrý, ale jinak). Scéna, kterou si ale paradoxně nejvíce pamatuji a která se mi nejvíce líbila, byl labutí tanec plnoštíhlé dívčiny. -"Why are you wearing that stupid rabbit-suit?" -"Why are you wearing that stupid man-suit?" ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Někteří lidi se už narodí s tragédií v krvi." Ani při opakovaném zhlédnutí jsem nepropadl DONNIEHO kultu, ale zajímavý film to rozhodně je. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ptám se, proč je tento film tak kultovní? Přiznám se, že jsem jej zkoukl především ze studijních důvodů. Nekoukal jsem na to jako fanoušek daného žánru. Přitom ale fanoušek daného žánru jsem. Bylo to hezké, ale že bych klečel před televizí se zalomenýma rukama, to nemůžu říct. Podle toho, co jsem o tom tady od vás četl, jsem čekal asi trochu víc. Na druhou stranu, ušetřil jsem za kapesníčky. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko se mi hodnotí hodně špatně. Trvalo mi hodně dlouhou dobu, než jsem dokázal do snímku proniknout a naplno si jej uživat. Jakožto kultovní snímek samozřejmě netrpí absencí geniálních scén, ale na druhou stranu se rozjíždí velmi pozvolna. Jake Gyllenhaal hlavního hrdinu zahrál naprosto dokonale, ve filmu se mu nikdo nevyrovná. Cením si dokonce i Frankova kostýmu, který vypadá jakoby jej tvůrci ukradli z nějakého nízkorozpočtového béčkového hororu, což mu dodává na hrůzné autenticitě a dotváří tak atmosféru a celkové vyznění snímku. Hodnotil bych jako slabší průměr, ale kvůli jedné velmi povedené scéně si Donnie zaslouží plnohodnotné průměrné ocenění. Pokud někoho zajímá, kterou scénu mám na mysli, tak vězte, že je to ta s Patrickem Swayzem, ve které přednáší ve škole a Donnie tam všem do obličejů vykřičí pravdu. To je jedna z nejskvostějších scén, jakou jsem měl kdy možnost vidět. Z celkového pohledu mám z Richarda Kellyho nepříjemný pocit jakéhosi pseudorežiséra, který sahá mnohem výše, než by měl. [TOP 19/11 86%] ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem moc nepochopil. Samozřejmě mám svoji interpretaci (kterou nikomu vnucovat nebudu), ale jestli se alespoň trochu podobá režisérovu záměru, doporučil bych vám spíše snímky Osudový dotek nebo Svěrací kazajka, kde je podle mě dané téma zpracované lépe. Jinak atmosféra, herecké výkony, kamera, střih, hudba...nemám co vytknout (snad jen ta americká vlajka na Donnieho postelí, v krabici s věcmi vyhozené učitelky...no dobře, některé věci je lepší ignorovat ;-) ). Opravdu zajímavý a ojedinělý film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Děti, fikce je pravda uvnitř lži, a pravda o této fikci je jednoduchá: kouzla existují.“ Toť věnování z úvodu knihy Stephena Kinga, kterou v úvodu četla paní Darko a taky ten možná nejlépe pasující klíč ke Kellyho filmu. Taky se vám při závěrečných titulcích zdálo, že stojí pan režisér vedle vás a sází vám přes ucho do hlavy brouka? Davča Lynch z něj musí mít radost - jen snění nahradil paralelní vesmír a resetovaný život. Mimochodem, vždycky jsem si přál takovou učitelku literatury, jakou je tady Drew Barrymore.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Když vedle Donnieho postavím Southland Tales, nestačím se divit, do jakých sra_ek Kelly kvůli svému nabubřelému egu zabředl. Oproti té pseudofilozofické ptákovině o všem (a přitom o ničem) je tohle vážně geniální záležitost. Sama o sobě mě ale zase tolik nefascinuje. Gyllenhaal je jednička, scénář s přibývajícím časem příjemně překvapuje až šokuje a Kelly režíruje jako ostřílený mág, avšak ačkoliv jsem se tzv. nechal vtáhnout po nějakých deseti minutách, pomyslný "kultovní" háček do mě Donnie nezasekl, byť se snažil ze všech sil. Možná na druhý pokus... za den, měsíc, rok... kdo ví. Konec světa se přece neblíží. ;) ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Niť života je tenučká. Vízia straty osoby, o ktorú je táto niť najviac okrútená, môže znamenať pre mnohých koniec sveta. Tento film bol pre mňa práve o tejto nadčasovej téme, zabalená do nežne hororovo-psychotickej netradičnej formy. Okúzlujúco jedinečné, trochu samoúčelne prepletené. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zcela souhlasím s Kleopatrou. Jinak mě (momentálně) nenapadá nic, čím a jak bych tento snímek mohla "otitulovat". Mé (ne)pochopení této filmové "zvláštnosti" bylo příliš složité na to, aby se zde dalo jednoduše rozepsat... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Originalita je za sto bodov, o tom niet pochýb, bez debaty! Niet pochýb ani o tom ako už bolo spomínané, že 'Donnie Darko' určite nie je pre každého a som rád, že ja nepatrím k tým, pre koho nie je. K úplnému ošiaľu však z mojej strany nedošlo, dúfam, že to nie je tým, že som videl Director's Cut a pôvodný zostrih ma ešte len čaká. Omračujúcu atmosféru má na svedomí Richard Kelly. Ak vám film nezačne imponovať hneď od začiatku, je to zámer. Ale to postupné vcucávanie divákovej pozornosti a zvedavosti je parádne. Bojím sa však toho, aby nezostal režisérom len jedného kultu a na viac sa nezmohol ako podobní jeho druhu. Súrodenci Gyllenhaalovci však valcujú, pohoda na pľaci a hlavne medzi nimi je zjavná pri každom zábere, takže o nich sa nebojím. 100%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý mysteriózny thriller od Richarda Kellyho. Má vydarený príbeh o mladom stredoškolákovi, ktorý je veľmi inteligentný, ale aj dosť problémový, keďže je aj psychicky chorý, často námesačný a má vízie o veľkom králikovi, ktorý má na neho veľký vplyv a dokonca sa od neho dozvie, že čoskoro bude koniec sveta. Ale práve mu jeho problémy zachránia život, keďže je námesačný v čase, keď mu do izby spadne motor z lietadla, ale aj tak si žije stále svojim životom, nachádza si priateľku, snaží sa dozvedieť niečo nielen o cestovaní v čase a je samozrejme zvedavý, ako to bude s tým koncom sveta. Spracovanie sa mi páči, film sa síce výrazne zameriava na pomerne štandardnú americkú rodinu, samozrejme s výnimkou hlavnej postavy žijúcej v bežnom prostredí, pričom sa väčšinou riešia skôr také obvyklé záležitosti, čo mi v tomto žánri príde dosť nezvyčajné a navyše na prvý pohľad aj nevhodné, ale nakoniec si po tejto stránke vôbec nemôžem sťažovať, keďže je to zvládnuté výborne. Všetky tie výrazné postavy, vzťahy medzi nimi a vlastne aj tie bežné záležitosti pôsobia až prekvapivo zaujímavo, no hlavnú pozornosť si aj tak samozrejme získa skvelý hlavný hrdina, okolo ktorého je vytvorené originálne tajomno, takže som bol skutočne zvedavý, čo z toho bude a navyše musím pochváliť aj ten jeho prístup, či už po stránke získavania informácií, ale aj to inteligentné rebelstvo. K tomu dej obsahuje plno zaujímavých prvkov, pri ktorých sa v priebehu len ťažko určuje význam pre celkový príbeh, ale je aj výborne prepracovaný a inteligentný, takže sa je nielen stále na čo pozerať, ale pre plnohodnotné pochopenie treba aj trochu dávať pozor. K tomu sa to po celý čas nesie vo výbornej atmosfére a našťastie nesklame ani záver, toto sa mi páčilo. Herecké obsadenie je na tom veľmi dobre, Jake Gyllenhaal v jednej zo svojich najlepších úloh, sympatická Jena Malone ako jeho priateľka, sadlo mi aj celé zloženie jeho rodiny, no pochváliť musím vlastne všetky výrazné postavy, hlavne učiteľký zbor, kde vynikajú Drew Barrymore a Noah Wyle a poteší aj Patrick Swayze v zaujímavej úlohe. Réžia a technická stránka sú výborné, síce vizuálna stránka pôsobí väčšinu času skôr len tak štandardne, ale aj tak občas poteší nejaký zaujímavý typ záberu, no prednosť má hlavne tá skvelá atmosféra a inteligentné prevedenie. Takže síce plné hodnotenie tomu nedávam, ale aj tak som veľmi spokojný, bavilo ma to aj po opakovanom pozretí a tú svoju kultovosť si Donnie Darko rozhodne zaslúži. 80% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus zase trochu moc ujeté, ale jakmile do sebe zapadnou všechna kolečka není možné abych nebyl nespokojen. Taky mám rád cestovaní časem a tahle cesta do let osmdesátých byla opravdu zážitek. Mimochodem, výborná hudba. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Úžasné, brilantní, fantastické (a nevím co ještě) umělecké dílo, které nám Richard Kelly naservíroval vás nenechá ani na jedinou chvilku odtrhnout oči od obrazovky...prostě Donnie Darko, no. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Možná je to mnou, tím, že mi utekl začátek, a občas jsem stěží rozuměla, ale nějak nevím, co je na tom tak úžasného. Určitě je to originální, psycho momenty jsou zajímavé, Donnie jako vzdorný mladík vtipný a zároveň k pláči, ale já na tom bohužel nic moc nevidím. Někdo tu zmínil, že je Donnie Darko filmem, který divák možná stráví lépe až po dalším shlédnutím, takže mu dám určitě ještě někdy šanci. Teď jsem však zmatená a nejsem si jistá,co si o tom myslet. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Zvláštny film, atmosféra alá American Beauty sa sice nekonala, ale čo je dôžité (pre mňa), že ma film pohltil. Pár krát som si spomenul na iné nízkorozpočtové (ale výborné) americké sci-fi Butterfly Effect. Ale Darka som hltal, atmosféra podporovaná hudbou Michaela Andrewsa a skvelými skladbami bola naozaj výborná. Každopádne to nieje film na jedno pozretie a preto si nechávam jednu hviezdičku ako rezervu ktorú potom buď pripočítam, alebo odpočítam. Vrelo doporučujem. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Podobné hry s osudem, podvědomím a neznámem v sobě skrýají dvě úskalí: dá se za ně krásně schovat jedno velké nic (popřípadě domýšlet úplně čímkoli) a zážitek z nich výrazně ovlivňuje váš vztah k oněm věcem a vlastně i k sobě samému. Víc než kdy jindy záleží, jestli s filmem (tvůrcem) komunikujete na stejné frekvenci. Proto jsem po přečtení nejrůznějších reakcí velmi rád, že se mi do ruky dostala hned režisérská verze a já mohl film vnímat daleko víc jako psychologický příběh, zajímavě ozvláštněnou hru s osudem a ne jako děravou mozaiku, kterou bych asi tentokrát neměl chuť nijak doplňovat. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama