Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 857)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tahle dementně intelektuální vlna mne nepřestává fascinovat. Jakmile je film, kde se dějí nadpřirozené jevy, je vyprávěn nelineárně a nedej bože je tam závěr, který nemá racionální vysvětlení, svět upadá do davové psychózy a plným hodnocením se to tu hemží jako mravenci v mraveništi. Vidět tuto sračku znovu, nejspíš mne odvezou do nemocnice na otravu od nudy a neoriginality. Režisér Kelly čistě spoléhá na brýlaté intelektuálky, kteří se chytnou jako vosy na bonbón. A že je film totálně kostrbatý a nedává naprosto žádné racionální vysvětlení a smysl (podobně jako třeba Lynch), to je mu úplně fuk. A ono se není čemu divit, když to tak působí. Prvotřídní zmatená patlanina bez pointy. Dvě hvězdy za kvalitně vykreslenou rodinku a výkon Mary McDonnell. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

No já nevim. Na tyhle typy filmů moc nejsem. Sourozence Gyllenhaalovi nemam moc v lásce, ale musim uznat, že Jake je výbornej. Celkově jsem ten film moc nepochopil, ovšem hlavně jsem si všímal atmosféry a celkového pojetí filmu, a tyto aspekty shledávám velmi povedenými. Stejně mě ale překvapuje tak vysoké hodnocení. Za mě 65% ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Společně s filmy Wese Andersona asi nejzajímavější žánrový mix, který jsem kdy viděl. Zároveň jeden z nejsilnějších zážitků, které jsem si kdy z filmu odnesl... Zkombinovat teenagerovský snímek s prvky hororu - to už tady samozřejmě bylo mnohokrát. Připsat do toho motivy z psychologického dramatu by se ještě nemuselo jevit tak revoluční, ale potom vše postavit na hlavu a zapojit sci-fi a možnou interpretační linii cestování včase a přidat do scénáře prvky nezávislého americké filmařiny (zj. většina vedlejších postav je adekvátně netypická a charizmatická) - to byl experiment vskutku nevšední a podle mě zde leží základní kameny kultovního postu, který dnes snímku náleží. Všechno do sebe zapadne, celý film bezvadně šlape ať už v oblasti stylistické (velice svěží režie a kamera), herecké (Jake a Maggie Gyllenhaal, Drew Barrymore, Holmes Osborně, Jena Malone,...), hudební a vůbec... chemické. Nejsem s to přesně popsat, čím na mě film tak silně zapůsobil. Ale vím, že v tom nejsem sám... a co na tom záleží, že pořád přesně nevím, co se s Donniem vlastně dělo. P.S. Hodnotím režisérský sestřih, který mi přišel o hodně ucelenější a přesvědčivější než klasická kinoverze: 100% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol jeden z dalsich divnych filmov, ku ktoremu ani neviem, ako sa mam spravat. Mam ho brat ako perfektny film zo zaujimavym scenarom, alebo sa iba zbytocne premaham a robim sa, ze sa mi pacil? Avsak dolezite je to, ze herecke vykony vsetkych hercov boli super a film ma bavil od zaciatku do konca, pretoze tema o schizofrenii alebo o cestovani casom je jednoducho zaujimava. Skoda len, ze ten koniec bol trosku divny, ale bol na zamyslenie. Hudba Michaela Andrewsa bola tiez super, pretoze presne zobrazovala situacie, ake sa tam prave diali. V mensich ulohach sa tu predstavili aj Patrick Swayze alebo Drew Barrymore, ktora je podpisana ako vykonna producentka. Reziser Richard Kelly nepatri medzi znamych reziserov, natocil iba par neznamych filmov. Po Donniem Darkovi si dal 5 rocnu pauzu a v roku 2006 natocil sci-fi komediu APOKALYPSA a v roku 2009 sci-fi thriller s Cameron Diaz THE BOX. ______ Jake Gyllenhaal - (Donnie Darko) +++ Holmes Osborne - (Eddie Darko) +++ Maggie Gyllenhaal - (Elizabeth Darko) +++ Daveigh Chase - (Samantha Darko) +++ Mary McDonnell - (Rose Darko) +++ Patrick Swayze - (Jim Cunningham) +++ Drew Barrymore - (Karen Pomeroy) +++ Jena Malone - (Gretchen Ross) +++ James Duval - (Frank) +++ Produkcia: Drew Barrymore +++ Hudba: Michael Andrews +++ ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Pred pozeráním som bol upozorňovaný, že je to nepochopiteľný film a hlavne to ma na ňom najviac lákalo.Donnie Darko sa stal premňa jeden z tých najlepších filmov aké som zatiaľ videl. A prečo? Lebo už od úvodu filmu ma vtiahla do deja krásna hudba a zaujímavá kamera. Po celý film panovala výborná a temná atmosféra. Prvú polovicu filmu som nechápal skoro ničomu ale ku koncu sa všetko začalo vyjasňovať a záver už bolo len také filmové pohladenie. Jake Gyllenhaal zahral výborne. Film mám pozretý už veľa krát s dabingom aj v originály a určite si ho pozriem ešte nie jeden krát!!. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi tenhle „kult“ unikal, ale jednoznačně nejsem v divácké obci, která Donnieho Darka bezezbytku vynáší do nebes. Kult si představuju jinak, jednoznačnější pojetí je pro mě docela zásadní aspekt. Interpretací jest zřejmě celá řada, já sice nezastírám, že v době natáčení teprve šestadvacetiletý režisér Richard Kelly napumpoval tuhle látku úchvatnou atmosférou, ale na druhou stranu není Donnie Darko tím, co bych rád viděl znovu.. Problémový introvert Donnie trpí podivnými stavy, srovnatelnými s paranoiou, a tak není úplně od věci, že mu imaginární týpek s králičí maskou oznámí přesný datum konce světa. No, ocenit lze určitě roztodivné postavy tohohle ospalého města kdesi ve Virginii, které do vyprávění mají co říct a zejména pak herecké výkony (sourozenci Gyllenhaalovi, Jena Malone, netradičně obsazená Drew Barrymore nebo Patrick Swayze), ale jako celek mě místy zbytečně natahovaný film do kolen rozhodně nedostal!! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Viděna DC verze (133 min.) Upřímně, další film, na který jsem se "bál" podívat. Jednak proto, že opět jej předcházela pověst "ten Donnie Darko je prostě nejlepší!" a jednak proto, že když jsem před pár dny viděl film Mr. Nobody, někteří tam psali "pokus o Donnieho Darka 2" a to mě trochu odradilo (protože se mi Mr. Nobody nelíbil). Nicméně, jsem rád, že jsem nedal na ten "strach" a nakonec jsem tento film zhlédl. A je to vskutku zvláštní dílko… Celou dobu jsem si říkal, co je na tom tak těžkého pochopit, vše bylo tak jasné, ale pak přišel konec… a najednou to nebylo až tak jasné. :-) Donnie Darko je film, na který se určitě podruhé podívám, aby mi došlo pár věcí. Co mě opravdu potěšilo, bylo obsazení - skvělý Jake i Maggie, tak trochu nevšední učitelka Drew taky potěšila a slizká role pro Patricka Swayzeho mě přímo nadchla. Možná, že až mi dojde vše, dám plné hodnocení, zatím zde nechám čtyři spokojené hvězdy. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Těžko popsatelný film. Kdybych chtěl někomu říct o čem vlastně je, tak ani nevím, kde mám začít. Stejně jako tento komentář. Každopádně - Donnie Darko, to je těžká váha mezi dramaty. Výborně propracovaný mysteriózní děj, hororová atmosféra, skvělá režie a hlavně herecký výkon Jakea Gyllenhaala, dělají z tohoto filmu kousek, na který se velmi rád podívám znovu. Už na začátku si vás omotá a nepustí, až do úplného konce závěrečných titulků. Viděl jsem Director's cut a musím říct, že vše do sebe výborně zapadá a na konci jsem jen zíral s otevřenou pusou. Obří králík Frank, bába Smrt, Donnie, pološílená učitelka, Patrick Swayze v roli šiřitele dětské pornografie, čínská studentka, Donnieho otec - to jsou postavy, na které se nezapomíná. Mrazí mě, mrazí... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Skvele odvedená filmárska práca, na ktorej ťažko hľadať nejaké chyby. Pohlcujúci mysteriózny príbeh. Nesmierne presvedčivý návrat do 80.-tych rokov. Profesionálne výkony neopozeraných hercov, plus menšie úlohy pre hollywoodske stálice (P.Swayze, D.Barrymore). Skutočne veľmi dobrá psychedelická sci-fi dráma. Nevylučujem, že pri opätovnom zhliadnutí "Donnieho Darka", sa moje hodnotenie ešte zvýši. **** ()

CANNIBAL odpad!

všechny recenze uživatele

Psychoblábol o narušeno-nadrženém debílkovi, kterého věčně buzeruje králíček Azurit, po devíti hodinách pečení. K tomu ještě jen tak ze srandy, ho v pokojíku navštíví motor z boeingu. Skutečně nemám více slov. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko patří zřejmě k těm filmům, které člověk naplno (pokud vůbec) docení až při druhém (třetím) zhlédnutí. Jenže co je mi to platné, když mě k tomu, abych si ho pustil znovu, neláká ale vůbec nic? Můžu pochválit herce, můžu pochválit režii i výběr použitých písní, ale fakt, že mě tenhle "155. nejlepší film" s nudným a nafoukaným "jsem něco velkého, žasněte" scénářem nehorázně zklamal, nic z toho neskryje. Podivné dílo, které jsem dlouho míjel... A dobře jsem dělal. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Není nic divného, když si film poupravuje či úplně vytváří vlastní fyzikální zákony. Zvlášť, když se jedná o méně probádané oblasti vědy a film sám brousí do vod sci-fi, že. Ovšem Donnie Darko jde tak daleko, že soubor pravidel jeho vlastního vesmíru vydá na celou knihu a ta je pak jediným klíčem k pochopení celého příběhu včetně pointy. Bez znalosti oné Filozofie cestování časem (kinoverze) je film vhodný hlavně pro snílky, kteří si libují v symbolizmu a abstraktním myšlení, protože to co se ve filmu děje je racionálně zcela nevysvětlitelné, přičemž zápletka je rozuzlena potají za plentou, takže nic není úplně dořečeno a každý může snímek uchopit po svém. V Director's Cut (tedy se znalostí obsahu Filozofie cestování časem) do sebe naopak všechno perfektně zapadá, jenže kouzlo je prozrazeno a film je jednoznačně a jediným možným způsobem interpretován, což nenaštve jen zmíněné snílky, ale i zemitější a techničteji uvažující diváky, neb pravdila, která si film pro svůj vlastní svět vytvořil, jsou natolik komplikovaná a pološílená, že jejich užití v takto zásadním smyslu pro celý snímek hraničí až s drzostí. 50% ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Čo je to ten Donnie Darko ? Tak nejako som nechápavo krútil hlavou, keď som si prezeral rebríčky TOP filmov ... Prečo som ten film nevidel v programoch kín? Prečo sa nevysielal v televízii ? Ako tým pádom môže byť v TOP IMDB ? Po viac ako dvoch hodinách som pochopil, že jeho miesto na horných pozíciách rebríčkov je oprávnené ... Opísať tento film, je niečo tak absurdne tažké, ako to môže byť len u filmov Davida Lyncha. Po skončení filmu musíte premýšľať, spájať kamienky do mozaiky a aj tak vám všetko nebude hneď jasné. Získa si vás však, už pri pozeraní, atmosféra filmu, jej strih a úžasne jednoduchá, ale o to viac podmanivá hudba. Nemusí byť predsa všetko vopred jasne nalinajkované. Možno bude potrebné pozrieť si ten film viackrát. Možno sa budete musieť so zážitkami z neho podeliť s niekým iným .... Možno ... Možno ... Jedno je však isté - určite sa na záver , po skončení posledných titulkov, sa 10 minút budete v tichu pozerať do čiernej obrazovky a v tichu dumať o všetkom možnom v hlbších súvislostiach.... Tak ako ja ..... ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí mám chuť film ještě jednou vidět. Velice poutavý příběh. Nejlepší film od Richarda Kellyho. Jake Gyllenhaal jako Donnie Darko, který má vize o obrovském králíkovi. Děsivý králíček. Strhující snímek. ( Hodnocení: 9/10 ) ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebylo přítelkyně, asi bych to jen tak nepobral. Ona to dokonce dokázala předem odhadnout, jak to dopadne. Díky tomu, že jsem to pochopil, dávám 4. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Což o to bylo to správně ujetý to zase jo, ale někdy na moje gusto až příliš. Gyllenthaal navíc není nějaký můj extra oblíbenec. Špatnej film to není, ale ta jeho kultovnost se mi tu zdá poněkud přehnaná.55% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Aniž jsem věděl, o co půjde, shlédnul jsem jednoho večera tento snímek na HBO. Ten zážitek, který jsem si z něj odnesl na konci, to se nedá popsat. To se musí vidět! Vše začíná jako velmi obyčejné drama za nuzký peníz režiséra, jen aby se postupně příběh transformoval do takových spirál, že se mi z toho až zatočila hlava. Bezpečně jeden z nejultimátnějších depresivních filmových zážitků; kult v pravém smyslu slova. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Neviem z akého dôvodu je stále problém tento film zohnať. Musím hľadať cesty, ktoré mi nie sú vlastné a sledovanie na notebooku mi tiež nevonia. Príležitostne sa to ale dá zvládnuť. Gyllenhaal si týmto filmom vydláždil cestu do hollywodu a musím uznať, že jeho herecký výkon bol pozoruhodný. Mne sa film nejavil nejako ťažko pochopiteľný, myšlienky v hlave chorého človeka dávajú tvorcom dosť voľnú ruku a záver je myslím jasný a nespochybniteľný. Trošku sporná je prostredná časť filmu, hlavne úplne plynulý prechod medzi dvoma rovinami príbehu je tým často spomínaným problémom. V závere si zákonite nachvíľu poviete:" hop, ale veď..." a potom je to jasné. Potešila ma pieseň Mad world v závere, tá tam fakt sadla a musím dodať, že jej kvality som uznal dávno predtým, než sa stala známejšou vďaka československej superstar.80%. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama