Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 857)

natalie15 

všechny recenze uživatele

Krásny, ale uletený film. Rozhodne nie pre každého, ale pritom nespadá do kategórie klubových. Najväčšou výhodou Donnieho Darka nie je ani spleteitý (vo svojej podstate prostý) dej, ale hlavná postava, Donnie. Kto si ho nezamiluje, nebude mať rád ani celý film. Jake Gylennhaal je tu geniálny. Jeden z naj filmov, aké som videla. Nemôžem neporovnať s Eternal Sunshine of the Spotless Mind - kým to dielo bolo ťažko stráviteľné pre komerčného diváka, Donnie Darko mal/má potenciál zaujať viac publika. 85%. ()

chrchel 

všechny recenze uživatele

Genialita. Atmosféra je skvělá, některý hlášky a momenty se už staly kultovními. ("Why are you wearing that stupid rabbit suit?"... "Why are you wearing that stupid man suit?" a nebo moje oblíbená debata o pohlavním životu šmoulů.) Miluju, že je ten film divnej. Miluju, že Donnie je divnej. Celý to prostě byla láska na první pohled. Už jen ta opening scene za zvuků jedinečné The Killing Moon. Napodruhé už jsem ho dokonce i pochopil. 5* jak vyšitejch. ()

Gand_alf

všechny recenze uživatele

Fuuuuuuuu. Tak toto je dosť silná káva! Mne to celé príde ako pohľad do mysle duševne chorého teenagera. Nič viac, nič menej. Tento snímok radšej nehodnotím. Možno ak si to niekedy ešte pozriem, tak potom sa odhodlám k hodnoteniu. ()

Crytic 

všechny recenze uživatele

Kvůli velmi kladnému hodnocení jsem tento film shlédl, ale příliš jsem ho nepobral. Po roce jsem se k němu vrátil a musím říct, že ač jsem zřejmě pochopil, co tím chtěl básník říct, závěr je stejný ... tohle zkrátka není můj šálek kávy. Od filmu chci, aby mě děsil, bavil, klidně i rozplakal, ale po jeho zhlédnutí musím cítit jakousi přidanou hodnotu, která mě obohatila. Po psychodelických filmech jako je tento se cítím ... no nejlépe to vyjadřuje asi slovo "vyfluslej" a to není stav, ve kterém bych se nacházel rád, tak proč si ho cílevědomě navozovat? Jedna hvězda za originální myšlenku a herecké výkony, jinak ani ťuk. K tomuhle filmu se už nikdy vrátit nehodlám. ()

Vojtas12 

všechny recenze uživatele

Řádně psychadelická záležitost. Ale naprosto, je to totální mindf*ck. Bohužel, když se děj absolutně nedá pochopit, respektive existují stovky jeho výkladů, k čemu to všechno bylo? Pak se vlastně celá myšlenka mluvícího králíka může zdát jako totální blbost. A účelovou nepochopitelností si mě film opravdu nezíská. ()

Domas88 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání.. Drama super...ale kde bylo to ostatní?? Asi jsem jen čekal po hodnocení víc :(( bohužel pro mě :( ()

Turby 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem tomuto snímku moc nevěřil, protože komu by popisek "zápasí s obřím králíkem, který ho chce dostat pod svůj vliv" přišel normální, ale tento kousek má něco co u většiny filmů neuvidíte. Vzbudí ve vás pocity beznaděje, strachu i opovržení. Myslím, že každý v tom uvidí nějaké momenty ze svého života. Jsou to třeba lidé, které odsuzujeme za jejich vzhled nebo slepé ovce, které jdou za svým "idolem" a uprostřed všeho toho svinstva je Donnie, společensky opovrženíhodný podivín, který to všechno sleduje a nechápe jak prazdní lidé jsou, když se celý život honí za něčím, čehož stejně nedosáhnou. Mě osobně nešlo ani tak o ty sci-fi prvky, jako spíš o tuto životní problematiku. ()

CuddlePoodle 

všechny recenze uživatele

The dreams in which I'm dying are the best I've ever had.. Film o "člověku", který přesně věděl, čím a kým je obklopen a vyrovnal se s tim tím nejlepšim možnym způsobem. 100% ()

chewbac.Ca 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film co jsem viděl! Super herecky výkony, bezva soundtrack, odehrává se to ve skvělých 80's a příběh je poutavej a zajívavej od 1. sekundy po titulky! Pokračování S. Darko je nehorázná zhovadilost a nemá cenu se na ni koukat. ()

keyzar 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko byl sice světem přijat dobře, ale já dlouho dával na své předsudky. Měl jsem představu o sci-fi filmu ve vesmíru, u kterého se bude šetřit na efektech a sklidí akorát depresivní atmosféru Total Recallu. Dále, i když mám Jaka Gyllenhaala upřímně docela rád, stejně jako v případě Ewana McGregora v Trainspottingu jsem vkládal velkou nedůvěru v jeho herecké začátky. Nicméně tato chyba je prostě jenom předsudek, čímž apeluji na nižší nedůvěřivost diváků, protože Donnie Darko je skutečně velmi dobrým filmem. Myšlenka je přímo šokující. Příběh totiž nevypráví jen o podivném chování, pubeřtáckých počinech, poruchách osobnosti, ale dostává se až do neuvěřitelných extrémů, které v kombinaci vytváří velmi zajímavý a pozoruhodný celek. Film začíná tak okázale puberťácky, ale v tom okamžiku, kdy se z nebes zřítí artefakt, se vše změní na variabilní pás scén, které různě kombinují úplně protipólné žánry. Nejen, že se občas i nasmějeme, ale, to je nejdůležitější, úplně žasneme nad tou mystikou, která nás neustále provází. Tímto bych chtěl především vyzdvihnout hudbu, která dělala téměř z každé scény dramatickou záležitost, při které se vám někdy i napětím a atmosférou tajil dech. Jake Gyllenhaal má totiž tak proměnlivou postavu, že ať dělá cokoliv, vždy se obáváte, aby se najednou nestalo něco nečekaného, a to potom dostanete pořádnou dávku, když obhajuje a vysvětluje své názory a postoje na veřejnosti. Ale to, co jsem zatím popsal, jen vytváří dojem, že film není o ničem jiném, než o zvláštním chlapci. Úspěch právě tkví v tom, že film kombinuje tyto scény ještě s těmi mysteriózními až hororovými prvky. Frank mě velmi překvapil a scény s ním a věcmi, které viděl jen Jake, mi až naháněly strach. A co teprve, když se dostalo na Filosofii cestování v čase… Mystika vyústila až k Tečnému vesmíru, časoprostoru a konci světa… To je, panečku něco. Tento film ve finále má vlastně úplně všechno. Když už film dospěl k vyvrcholení, nebylo to něco jako ve filmu Proroctví. Spíš uchvátil svou aktivní pasivitou. Sám totiž nevím, jestli jsem to správně pochopil, ale opět díky té mystice vyvolané z kapitol to na mě každopádně udělalo velký dojem. Donnie Darko je skvělý film, který dokonce zlepšil reputaci všem účinkujícím hercům a určitě nejen mě donutil k zamyšlení. ()

CrazymanM 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film,jsem z něho velmi na vážkách,ale rozhodně mám rád tento druh filmů,i když nemůžu tvrdit,že jsem vše do posledního pochopil.To je na tom však to nejlepší,každý si to vyloží po svém,jako třeba u Lynche. ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Až priveľmi som sa na tento film chystal a bol som natešený, kedy ho uvidím. Na môj vkus až príliš neslané-nemastné, záver bol však famózny. Pätnásť minút však dvojhodinovú snímku z biedy nevytrhne. Aj Gyllenhaala treba pochváliť, roly sa zhostil veľmi dobre. ()

TinoArts 

všechny recenze uživatele

Po asi siedmom zhliadnutí som zistil, že pri tomto skvoste ešte nemám komentár. Jedna z mojich srdcoviek, taký starší brat Butterfly Effect-u (ani neviem čím sú tieto filmy podobné, ale často ich porovnávam), a atmosfericky, režisérsky, scenáristicky a aj herecky absolútny vrchol. Film, ktorý nemáte šancu pochopiť ani na prvý, ani na druhý, ani na desiaty krát, kým si neprečítate (krátku fiktívnu) knižku The Philisophy of Time Travel. Kto tvrdí, že to pochopil aj bez toho, klame samého seba. Director's cut verzia ponúka niekoľko úryvkov z tejto knižky, aj tak je ale lepšie prečítať si ju. Píšem to sem preto, lebo som bol prekvapený, koľko ľudí Donnieho videlo, a dokonca ho radia medzi výborné filmy, a pritom o DC verzií alebo tejto knižke nikdy nepočuli. 100% ()

Uroboros 

všechny recenze uživatele

Famózní dílo, jehož atmosféru nejde popsat, to se prostě musí vidět a hlavně cítit..Rozhodně je nutnost shlédnout prodloužený Director´s Cut, který dává mnohem lépe nahlédnout do děje a vlastně explicitněji ukazuje, že celý film je jen o jedné z teorií o cestování časem.. 5* ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama