Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když vietnamští utečenci po skončení války v USA roku 1975 hledají svůj nový domov ve Spojených státech, v kalifornském vojenském táboře vzpomínky na souboj s nepřítelem ožívají... (oficiální text distributora)

Recenze (11)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zelený drak je příklad filmu, kde velkou roli hraje jeho společenská funkce. Vznikl jako svého druhu vypořádání se s duchy minulosti, protože vietnamský konflikt měl pro obě země mimořádně velký (nejen) psychologický dopad. Na straně Američanů 65000 mrtvých a nezvěstných a ztráta statusu neporazitelné supervelmoci, na straně Vietnamu kolem 2 milionů mrtvých a zpustošená zem. Tady je zajímavé, že 25 let po ukončení konfliktu Vietnam zapomněl na někdejší nesmiřitelné nepřátelství a podílel se na koprodukci, kde líčí osudy svých někdejších poražených ideologických nepřátel. Ve filmu není ani stopy po nějakém politickém soupeření, je to líčení frustrace emigrantů, kteří ztratili domov a mají obavy z budoucnosti. Velitel tábora má víc než jen porozumění a ve snímku jednoznačně převládá pozitivní atmosféra. Bohužel zpracování je jen průměrné, tady se plně ztotožňuju s komentářem uživatele blackJag. Dialogy jsou místy knižní, typu "osud se ke mně zachoval krutě, ale stejně jako má vlast všechno překonám". Postava Foresta Whitakera je opravdu přes všechny sympatie, které se snaží vyvolávat, nadbytečná a celkově jde o čistokrevný filmový průměr. Patrick Swayze měl nicméně jednu z mála příležitostí ve své dlouhé kariéře zahrát si zajímavou charakterní roli. Celkový dojem: 55 %. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tenhle tábor jsme postavili za pouhých 48 hodin !! Až postavíme poslední toaletu, vejde se sem až 15.000 lidí.. Nechápu, jak jsme to mohli dokázat, když jsme to tam tak podělali !!" Moc bych si přál ponechat stranou skutečnost, na níž je tato až příliš asijsky vypjatě melodramatická báchorka postavena, což bohužel dost dobře prostě nedokážu !! Snímek, který by měl udělat tlustou čáru za minulostí především ze strany Vietnamců, kteří se podíleli na jeho koprodukci, by měl být především objektivní, byť zároveň i shovívavý, ne však v takové míře, v jaké jsme ji nuceni sledovat !! Což vidím jako fatální a největší minus Zeleného draka.. Na druhou stranu mi přišla vedlejší, avšak velmi symbolická, dějová linka, která vypoví ve výsledku více než celý film, o přátelství kuchaře "Mighty Mouse" v podání skvělého Foresta Whitakera a vietnamského chlapce Minha, jehož si zahrál Trung Nuguyen, naprosto zásadní. Oba herci podávají naprosto skvostné civilní a ve své minimalističnosti a úspoře dokonale uvěřitelné výkony, přičemž Nguyen dává vzpomenout na neméně výtečného Andreje Chalimona. Scénky s kreslením na zeď v kuchyni se vám prostě dostanou pod kůži. Rád bych se zmínil i o sympaťákovi Swayzem, který za mě podává nejpozoruhodnější výkon své kariéry. [ Pouze v původním znění s titulky !! ] ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář - Tony Bui a Timothy Linh Bui. Hudba - Jeff Danna a Mychael Danna. Kamera - Kramer Morgenthau. Podprůměrně natočený příběh vietnamských uprchlíků roku 1975 do USA. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tento film si zaslouží celkově mnohem vyšší hodnocení než jen 52%. Sice nedosahuje takových kvalit jako jiné filmové perly vietnamské provenience - Tři sezóny či Vůně zelené papáje, přesto vypovídá o té době a pocitech lidí dost na to, aby byl šmahem smeten ze stolu. Kdyby režisér trochu ubral na jemném patosu, dala bych Zelenému drakovi s klidem pět hvězdiček. Jsem ráda, že dal Timothy Linh Bui šanci Patricku Swayzemu ukázat, že není jen skvělý tanečník z přeslazeného limonádového Hříšného tance či Romeo z duchařského Ducha. ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Forest Whitaker tu má jednu z mála svých kladných rolí a já jsem mu ji nevěřila. Prakticky celý film jsem se soustředila na to, jestli provede něco fakt ošklivého. Já ho mám zaškatulkovaného na roli záporňáka (mírně řečeno) a kladné role mi na něj nesedí. I když to zahrál skvěle, špatný pocit mi vydržel až do konce (jeho konce). ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Složité období, kterému se zatím moc filmového místa nedostalo, v realizaci, která ale za evidentně dobrými úmysly dost pokulhává. Ve filmu máte možnost sledovat několik osudů vietnamských rodin, kterým se dostalo azylu ve Spojených státech po pohnutých událostech v polovině 70. let, kdy jejich domovinu pohltila rudá síla severního “bratra“. Načrtnuté příběhy mají tendenci působit dojemně, v konečném důsledku svého zpracování působí ale nudně a trochu i zmateně. Režisér skáče mezi minipříběhy jednotlivých postav bezkoncepčně a třeba postava dobrovolného kuchaře Foresta Whitakera je v celém snímku pravděpodobně jen proto, aby se ten mohl jmenovat ZELENÝ DRAK. II Scénář: Timothy Linh Bui. 50% ()

thunnus 

všechny recenze uživatele

Citlivý film, jehož velmi nízké hodnocení příliš nechápu. Je to vlastně průměr, postavy jsou často možná až moc kladné, ale tak nízké hodnocení, jaké tady má, si podle mě nezaslouží. ()

DJ Laky 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi docela líbil. Podle mě to bylo hodně smutnej příběh a podle mě herecké výkony nadprůměr, ale celkově za film dávám 70%. ()

Reklama

Reklama