Reklama

Reklama

Dementia 13

  • Česko Demence 13 (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Souvisí maniakovo řádění se strašlivým rodinným tajemstvím? Starobylý zámek Haloranů hluboko v deštivém Irsku jako každý rok hostí setkání celé rodiny u příležitosti vzpomínky na nešťastnou nehodu, při které zemřela mladá dívka. Tentokrát nedorazil John Haloran. Rodina si kvůli zprávám jeho ženy Louisy myslí, že je obchodně v New Yorku. Ale jen ona sama zná hrozivou pravdu o Johnově smrti. Pravé peklo nastává ve chvíli, kdy se mezi návštěvníky rodiného sídla objeví děsivý šílenec, který se pokouší jednotlivé členy Haloranova rodu vyvraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Film je slušně proveden ve všech směrech. Není to tupé vraždění a každá postava má i své hnací síly, proč dělá to co dělá. Proto jsou všechny postavy životné a uvěřitelné. Navíc Coppola velmi dobře buduje atmosféru tísně a nervozity, aniž by divák přesně věděl proč. K tomu všemu vydatně sekundují dobře zvolená lokace, hudba a hlavně černobílá kamera. Jen škoda že se nevěnovalo trochu více pozornosti flashbackům. Ty to mohly více napnout. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Z ranných diel tohto režiséra som videl The terror a ten u mna moc nezabodoval a tento je natočený v tom istom roku, tak som čakal, či má tento príbeh nadchne viac. Hneď od začiatku na mna pôsobil Hitchcockovsky a podľa mna v tej dobe dvadsaťštyri ročný začínajúci režisér sa určite nechal inspirovať jedným z najslávnejších filmov tohto režiséra. Nebolo to len pre ten čiernobiely look, ale aj kvoli tej tajomnej atmosfére a killerovi, ktorý vraždi brutálne, ale jeho identita je skrytá až do úchvatného finále. Viem z určitosťou, že hluché sceny tu neboli a pri tak prijemnej dĺžke to naozaj v tomto prípade nehrozilo. Neohromilo ma to tak, ako už spomínané psycho a aj od európskej kinematografie s tých rokov ma značné rezervy, ale na druhu stranu na dobu natočenia má nejaký potenciál. Aj keď sa nejedná o prevratné dielo, má svoje kvality, silné 3*. ()

Reklama

5150 

všechny recenze uživatele

Ze všeho nejvíc se jedná o hodně upovídanou detektivku, něco na způsob HOUSE ON HAUNTED HILL, u které se napětí - atmosféra kamsi vytratily. Zajímavý byl však několikrát se opakující dramatický hudební motiv, který mi vzdáleně připomínal slavný carpenterův HALLOWEEN motiv. Že by inspirace? (Festival Otrlého diváka 2008) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Devět let před slavným snímkem ´Kmotr´ (1972) natočil Francis Ford Coppola v produkci Rogera Cormana hororový, dnes spíše thrillerový, snímek používající spoustu motivů právě hororových snímků. Nejvíce se uvádí Hitchcockovo ´Psycho´ (1960), avšak dnešní hororový fanoušek toho najde daleko více. Třeba motiv strašidelného domu, který byl použit nesčíslněkrát. Francis stojí také za scénářem. S danými motivy si jen tak pohrál v rámci úprav dle své fantazie a nebo je jen zparodoval? Záleží na diváckém přístupu. Vezměme si třeba scénu z Psycha vraždy ve sprše. Francis to pojal jinak. Oběť je u břehu v jezeře a místo úderů nožem je použita sekera. Děsivou atmosféru se samozřejmě snažil podat stejně jako Hitchcock v oné sprše. Jen tak mimochodem, některé scény ohledně jezera jakoby odkazovali na ´Pátek třináctého´ (1980), který vznikl až o sedmnáct let později. Snímek je nízkorozpočtový a když se k tomu přidají šedesátá léta, prostě to vypadá tak, jak to vypadá. Na nezávislou tvorbu nic neobvyklého. Lecjaké herecké výkony se očekávat nedají a nějakou logičnost už vůbec ne. O mistrovské dílo se tedy nejedná, ale k inspiraci slouží dobře. Přímo se dá považovat za jedno z nejdůležitějších kamenů současného filmu. Dnes již šedesátková klasika počáteční tvorby režiséra, který si ve světě filmu dokázal udělat věhlasné jméno. V rámci jeho tvůrčí kinematografie jako zajímavost, která moc nenadchne, ale zatracovat by se nemusela. ()

destroy83 

všechny recenze uživatele

Atmosférický straší horor koketující s krimi a náznaky budoucího slasheru, který se odehrává na ponurém hradě kdesi v Irsku. Coppola rozehrává krvavou a atmosférou nabitou zápletku těžící z tragické události rodiny Haloranů. Bezcitné intriky přivdané američanky Louisy, která prahne po rodinném majetku, navozují příjemně mrazivou atmosféru pro příchod masového vraha se sekerou, který začne nemilosrdně vraždit rodinné příslušníky Haloranů. Snímek obsahuje na dobu vzniku silné a zručně provedené krvavé scény, notnou dávku tajemna, které opřádá starobylý hrad a perfektní herecké výkony, zejména Richarda Halorana a jeho snoubenky. Coppola si také režijně pohrává s polonahými dívčími těly, občas i potřísněnými krví, které se v budoucnu stanou častou součástí subžánru slasher i dalších hororových odnoží. Často se o Dementia 13 hovoří o jakémsi spojovacím článku mezi generacemi hororových snímků. Mě se líbilo na čtyři silné hvězdy. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Původně se film měl jmenovat jen Dementia. Číslo 13 bylo připojeno kvůli faktu, že jméno Dementia bylo již použito u filmu z roku 1955. (Rodriguez)

Reklama

Reklama