Reklama

Reklama

Bitva na Sinaji

  • Itálie La battaglia del Sinai (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Děj BITVY NA SINAJI se začíná odvíjet v předvečer arabsko-izraelského konfliktu - takzvané šestidenní války. V úvodu snímku se divák seznámí s několika členy izraelského tankového praporu, kteří pocházejí z různých prostředí a rozdílných sociálních vrstev, ale spojuje je přátelství vzniklé během společné služby v armádě. 5. června 1967 vypukla válka zahájená úspěšným preventivním úderem izraelských vzdušných sil proti egyptskému, jordánskému a syrskému letectvu. Následoval útok 3 tankových divizí proti 7 egyptským divizím umístěným na Sinajském polostrově. Do této operace se zapojují i kapitán Rafi a členové hlídky, které velí. V průběhu tankové bitvy je zraněn jeden z vojáků, hlídka přichází o oba své džípy a zůstává odloučena od hlavních sil. Vrtulník, který jí přiletí na pomoc je v následné přestřelce zničen a Rafiho mužstvu nezbývá, než se vydat na pochod pouští. Cestou vojáci narazí na egyptskou raketovou základnu a díky momentu překvapení se jim navzdory početní převaze nepřátel podaří ji dobýt a zajmout jejího velitele. Následuje egyptský protiútok, přicházejí zranění a první ztráty na životech... (Crocuta)

(více)

Recenze (17)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Osobně jsem přesvědčen, že překvapivý útok Izraele, který vešel do dějin pod názvem Šestidenní válka, byl naprosto a bez výhrady oprávněný. Navzdory tomu není moje hodnocení Bitvy na Sinaji ani trochu pozitivní. Jedná se totiž o ten druh válečného filmu, který zcela postrádá umělecké ambice. Až na úvodních pár minut nijak nepřibližuje důvody konfliktu, nedá příliš nahlédnout do jeho průběhu, bojovým scénám chybí přehlednost, nevtahují diváka ani monumentálností ani autentičností, herecké výkony postrádají přesvědčivost a charisma, fabule je zoufale neoriginální, postavy ploché... Prostě nic, o čem by stálo za to hovořit. S jedinou výjimkou: totiž tou, že evropská země, Itálie, se mohla v 60. letech podílet na vzniknu filmu, který se nebál jednoznačně postavit na izraelskou stranu. Dnes by si to mohl dovolit jen filmař, který touží spáchat karierní sebevraždu. Pokud ne rovnou tu skutečnou a nechat si uříznout hlavu (ač se ty hlavy řežou hlavně těm, co se vydají do jistých oblastí, jinak spíše ne). Svět se opravdu mění a tenhle film je toho důkazem. Silná * ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný snímek z filmově neoukoukáného bojiště. Italský rukopis je tu znát na každém kroku, "Bitva na Sinaji" přípomíná spoustu soudobých italských snímků z 2. sv. války ("Ten prokletý obrněný vlak", "Hrdinové v pekle" atd. atp.), zejména tím, jak hrstka hrdinů vládnoucí nadpřirozenou palebnou silou kosí hordy nepřátel, vyznačujícíh se neobvyklou měrou demence a působících jako banda pitomců. (I když vzhledem k výsledku šestidenní války tady filmaři v případě Egypťanů možná nebyli daleko od pravdy). Také neustálé kecy o touze žít v míru, mít děti, bla bla bla, působí dost otravně - na druhou stranu je ale většinou pronáší blonďatá zdravotní sestřička s vizáží modelky a tak se to dá vydržet. I paní doktorka je koneckonců docela pohledná samička, jejich partneři a spolubojovníci jsou celkem sympatičtí hoši a děj rychle odsýpá, takže lepší tři * si tenhle film určitě zaslouží. (Mimochodem - tu blondýnku ztvárnila švýcarská herečka Katia Christine, která si v témže roce zahrála v čistokrevně taliánské, v Norsku se odehrávající slátanině "Pravděpodobnost nula", což je ještě větší blbost než ti "Hrdinové v pekle". Ovšem v tomhle filmu Katia odhodila zábrany a spolu s nimi veškeré oblečení a pozvedla tak úroveň snímku o 100%. V "Bitvě na Sinaji" by něco podobného izraelský koproducent asi nevydýchal - což je velká škoda, mohly to být 4* jak vyšité!) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slabý válečný snímek zabývající se neokoukaným tématem arabsko-izraelského konfliktu. Špatní herci a nepovedené akční scény to je jediné co snímek nabídne. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Len rutinne natocena bitka o sianj, nic neviem o pricinach., dosledkoch, prave prebiehajucich bojoch ... proste rezisersky neprijemne ustrelene, chvala Ramzesovi to skoncilo v sivom, sedivom priemere a staci 1 projekcia, viac netreba . 40 % ()

destroy83 

všechny recenze uživatele

Další italský válečný snímek, tentorát v koprodukci s Izraelem, ve kterém je zachycena tzv. Šestidenní válka, kde proti sobě stály stát Izrael a okolní arabský svět. Děj začíná den před konfliktem a nabízí divákovi pohled do všedního života jednotlivých postav, které spolu s dalšími Izraelci vedou po zbytek filmu bitvu proti arabské přesile. Na Bitvě na Sinaji je čitelně znát italský filmařský rukopis, který umocňuje přítomnost blond sestřičky v boji, tentokrát po celou stopáž oblečené. Mimo jiné se divák dočká slušně vyprávěného příběhu, zdařilých tankových bitev, přepadení a následné bránění egyptské raketové základny hrstkou izraelských vojáků a notné dávky hrdinských frází. V italské produkci válečných snímků se tento řadí bezesporu k těm kvalitnějším. U mě za čtyři hvězdy. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Šestidenní válka Izraele proti arabským zemím byla pro Izrael obrovské vítězství a pro arabské země neskutečná ostuda. Arabové jsou už takoví, spousta řečí a když má dojít na skutky, tak se stáhnou. Co by na to dnes říkal Salahadin. K filmu samotnému, není to kdovíjaký velkofilm, ale není to ani bída. Takový lehký průměr. Troufnu si říct, že v rukou zdatnějšího režiséra a s větším rozpočtem by to bylo mnohem lepší. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Velmi podprůměrný snímek, kdy autor ze zajímavého námětů vyrobil nezajímavý, navíc velmi jednostranný film. Příčiny konfliktu na Bízkém Východě jsou daleko složitější a obě strany mají na tom svůj podíl. ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Priblblá, totálne tendenčná, sionistická propaganda o "úbohých izraelčanoch" a "zločineckých araboch", ktorých je treba všetkých zlikvidovať. ()

Dárius 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem více soubojů,více vojenské techniky-hlavně letecké souboje-protože ty byly hlavním vítězstvím v tkv.šestidenní válce!Pozemní jednotky-podporované těmi pár divizemi tanků,by dlouho nepřežily vpád spřátelených armád.V obsahu zapoměli připsat jěště pozemní jednotky Sáudské Arábie a Íráku.Proto je mi velmi líto že se film alespon zčásti nepodobal filmu "Lovci".Ta trocha historie co jsem zde uvedl je pro ty komentující-vyjma "Crocuty" kteří snad zapoměli nebo nechtějí vědět.Nepopírám že nadržuji státu Izrael,v jeho boji za udržení svébytnosti.A pokud se některému z mých kolegů zdá tento snímek málo realistický,at si pustí "Velký žal"r.1966 a záhy změní svůj názor na tkz.sionistickou propagandu tohohle filmu.25.3.09. ()

Zmeo 

všechny recenze uživatele

Do jisté míry propagandisticky natočený film. To, ale neznamená , že by nebyl poutavě natočený. Zajímavý film o šestidenní válce, kterou vyhrál Izrael. Zvláště závěrečná část je skvěle emočně podaná. ()

GianniP 

všechny recenze uživatele

Konečně aspoň nějaký film o tomto významném konfliktu. Jinak je v tom sice vidět nemalá míra proizraelské propagandy, ale to se dalo celkem čekat. Jako film nic zvláštního, ale za jedno podívání to přece jen stojí. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Co se týká politického a historického hodnovení pozadí filmu, či spíše události, která posloužila k jeho vytvoření, souhlasím zcela a naprosto se Subjektivem. Snad málokterá válka v moderních dějinách byla tak spravedlivá a navíc tak brilantně vedená, jako preventivní úder Izraelských obranných sil proti SAR a Jordánskuv šestidenní válce. Chtěl-li Izrael vůbec přežít, musel proti nastupující přesile zvolit tuto taktiku a paradoxně tak jeho bleskové vítězství zachránilo nejvíc životů - na straně arabských států. Jenže to je politika a historie a tady je to o filmech. A jakkoliv jsme k italskému válečnému filmu přistupoval s velkou nedůvěrou a odhodlal jsme se k němu právě jen díky tomu, že tohle téma se nikde jinde nenajde, moje nejhorší obavy se naplnily. Připomělo mně to nejhloupější sovětské válečné filmy a ještě navíc v italském balení. To znamená, že kromě primitvní propagandy (otázkou je, kdo byl oním izraelským producentem a jaké byly jeho požadavky - jestli oni ti italští výrobci filmu nebyli nakonec "papežtější" než sám - izraelský producent), nesympatických a nepřesvědčivých herců, operetně pojatých bitevních scén se špatnou technikou a primitivními triky je zde nulové jakékoliv emoční vyznění. Nebylo to sice tak děsivé, jako jakýsi jiný italský válečný film o bitvě u El Alamejnu, kde hrdinní (sic) itlaští vojáci pobíhaly s protitankovými minami po poušti a likvidovali britské tanky po tuctech (nějak jsme nepochopil, jak to že vyhrál Montgomery...), ale stejně. Italové jsou mírumilovný národ, vojáci jsou snad nejmizernější na celém světě - bylo by tedy dobré, kdyby se věnovali tématům, kde jsou víc doma. Po téhle litanii nicméně dávám přece jenom jednu hvězdičku, především za to, že film vznikl a taky za to, že si člověk mohl alepsoň rámcově udělat představu, jak to v Sinajské poušti vypadá.....škoda, že se ale tohoto tématu neujal někdo, kdo by ho uměl zpracovat podstatně líp po všech stranách. ()

wewrka 

všechny recenze uživatele

Film odpovídá době vzniku a Itálii, co se týče xenofobie, a komentářů, jsem přesvědčen, že Izrael má právo na existenci. Mimochodem podívejte s na mapu. ()

JimLogan 

všechny recenze uživatele

Šestidenní válka z vlaku... Téma snímku mělo v době vzniku neskutečný potencionál, protože se jednalo o poměrně čerstvou událost, ale určitě to neměli dostat do rukou Italové. Vznikl tak zcela tuctový válečný film, který nijak nevybočuje z tehdejší italské žánrové produkce. Naštěstí to zachraňuje slušnější výprava (zejména masové využití těžké techniky, kterou bezpochyby dodali přímo Izraelci, kteří se podíleli i na produkci) a pár dobře natočených akcí před koncem (ale ani ty se neobejdou bez obvyklých klišé). Věčná škoda, že proslulý nálet je ve filmu řešen v podstatě jen záběry startujících letadel a řadou dokumentárních snímků. Holt Italové... ()

Reklama

Reklama