Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velice prostoduchá agitační komedie, natočená na počátku 50. let, zachycuje s humornou, ale přitom nabádavou nadsázkou třídní boj, který zachvátil i slovenskou dědinu, když se začala zakládat zemědělská družstva. Do jejich obětavého budování se zapojili všichni pokrokově smýšlející rolníci, občas se vyskytl i nějaký váhající střední zemědělec, ale nakonec se překonaly všechny problémy a vše dobře dopadlo. Přirozeně se ukázalo, že za všechny potíže mohou místní záškodníci, nadutí a chamtiví vesničtí boháči, jak se tehdy říkalo. Slovenským filmařům dokonce vyrazil na pomoc Bořivoj Zeman, pověřený funkcí uměleckého poradce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Ony 

všechny recenze uživatele

Na českých vesnicích se v té době taky točilo leccos, ale takovéhle psychedelické taškařice teda ne. Ještě štěstí, že to není barevné. Takhle je mi jenom trochu mdlo a ještě jsem si i dokázala všimnout, že Ctibor Filčík vypadá jako Jerzy Stuhr. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Mnoho slovenských filmov z toho obdobia rozprávalo o kolektivizácii, zakladaní družstiev či buržoáznych záškodníkoch brániacich v rozmachu socialistickej krajiny. V tomto prípade si tvorcovia pomohli humorom a vytvorili dedinskú komédiu, kde sa karikaturistickým spôsobom vysmievali z neprajníkov pokrokovo zmýšľajúcich družstevníkov. Z hercov zaujal Otto Lackovič v úlohe roztopašného veselého paholka. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Kdo neviděl, o nic nepřišel. Pro dnešního českého diváka již jen málo známé tváře kdysi významných slovenských herců (povšimneme si snad jen mladého Ladislava Chudíka). Příběh, v němž se tříská bandaskama, mluví se o mlíku, třeskutě nevtipný humor se točí kolem kozy, to vše zaštítěno schématem o dobrých chudých a zlých bohatých. ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Komédia v službách ideológie tematizujúca kolektivizáciu na slovenskej dedine, nemá dnes veľkú šancu osloviť diváka. Expozícia a stred sú vcelku pozerateľné, no posledná štvrťhodinka v znamení infantilne patetickej propagandy zaraďuje tento film k zaslúženému podpriemeru. Pozitívne hodnotím herecký výkon pána Eugena Stollmana alias hlavného záporáka, buržuja Omastu. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Videl som to naposledy ako chlapec, no pamätám sa, že sme sa pri tom celá rodina výborne bavili, najmä na statkárovi Omastovi, ktorého skvelo zahral Eugen Stollmann. ()

ghatos odpad!

všechny recenze uživatele

Je to děs. Zaostalá slovenská vesnice, elektrifikace a karikovaný zlý sedlák svým způsobem "baví". Rozdíval jsem to 2x, ale ani jednou jsem to neviděl do konce. Otřesní herci mi v tom zabránili. Zlaté české agitky. 10%. ()

Pštros 

všechny recenze uživatele

Vlna slabomyslnosti udeřila také na slovenský film 50. let silou uragánu. Takové erupce revolučního nadšení jsem ještě neviděl a to už mám leccos odkoukáno. Jedna hláška střídá druhou ("Vaše koně nebudú dávno na svete, keď naše Zetory budú sviežo behať", "My vám stroje, vy nám chleba" apod.) a navíc je zde bonus v podobě hádejte čeho. Ano, kozy. Kam se hrabe Karhanova parta a jiné české agitky na tento skromný snímek našich bratrů z východu. Závěrem bych si dovolil vyjádřit díky provozovatelům kanálu CS film, kteří v sobě našli dostatek nestoudnosti, pustit toto obskurní svinstvo znovu do světa. 110% na stupnici demence!!! ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Soudruzi agitovali komédiou a musím uznať, že sa im to aj podarilo, lebo si vybrali za príznačného Omastu herca Stollmanna, ktorý svojim zjavom, mimikou a prejavom znamenite stvárnil neprajníka v konflikte so zakladateľmi družstva, no treba uznať, že jeho výraz bol prepálený či teatrálny... i keď aj v iných filmoch tak na mňa pôsobil. Zvyšok hercov hrá ťažko silene, teatrálne. Dá sa na tom pobaviť, len hlavná myšlienka - či zlomia sedliaka, ktorý drží klin medzi poliami, na svoju stranu družstevníci či Omasta - je nedotiahnutá. Omasta ho ešte v závere mal v hrsti, spracovaného kvôli synovi a Omastovej dcére, no ten aj tak pristúpil na ponuku družstevníkov. To veľké nadšenie čeriace sa v tvárach ľudu už v roku 1950, to je erupcia radosti socialistického človeka, ťažký kaliber propagandy. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Místní boháč Fantomas alias Kožak se pokusí pomocí geniálního plánu zvrátit založení JRD a ještě k tomu dobře provdat hezkou dcerunku za místního špekouna s vizáží chovance pomocné školy. Samozřejmě ostrouhá a se špekounem se nakonec ještě popere. V připravovaném pokračování Kozie mlieko 2 měl již procitnout, vstoupit do strany a hrát předsedu JRD. Lackovič jako super rozesmátý čeledín. Krásné písně i taneční vystoupení. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Tahle budovatelská agitka je dneska už nekoukatelná. Ne kvůli propagandě, ale kvůli mizerné filmařině. Herci jsou až nesnesitelně teatrální, režie je amatérská, symbolika primitivní, humor násilný (většina vtipů se točí kolem kozy, to mluví za vše). ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Další z uřvaných sprostonárodních povídaček, tentokráte patrně majících za cíl ukázat váhajícím ještě rolníkům, jaká je v nově vzniklých JRD pohoda, pořádek a hlavně sranda a jak snadno se vyrovnávají s neprajníkmi. Snímek je filmovým debudem Otto Lackoviče, ()

Reklama

Reklama