Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Komediální seriál o vědychtivé dívce z konce 19. století.
Titulní hrdinka, lékárníkových holka, patnáctiletá Emilie Junková, miluje chemii a chtěla by ji studovat. Ale nemůže, neboť mladá dívka koncem 19. století je určena pouze k tomu, aby se starala o manžela a o děti. Emilie se ale s tímto údělem nemíní spokojit. V prvních dílech budeme sledovat hrdinku seriálu v prostředí maloměstské rodiny, kde její zájmy a "nevhodné chování" budí pohoršení. V dalších dílech už je za trest poslána do kláštera, aby se napravila. Závěrečné díly seriálu se odehrávají v Praze, kde se Emilie stává žákyní prvního dívčího gymnázia ve střední Evropě, studentkou Minervy. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemná záležitost, která trošku doplácí na rozpětí mezi různými žánry. Občas je to docela drama, ukazující náročnou cestu dívky, která si troufne být trochu jiná; do toho se vmíchají pohádkové motivy s "nápojem pravdy," ústící do přehnaně komických výjevů jako z grotesky. Taky pěkně obsazeno, Daniela Kolářová si svou maloměstskou paničku vyloženě užívá, Oldřich Navrátil hraje zase podpantofláka, Jan Přeučil děsně přehrává, jako vždycky. ()

ypres.bass 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený seriál dle knižní předlohy H.Frankové s Klárou Issovou v hlavní roli. Emilie Junková, jakožto dcera lékárníka odmala vyrůstala v prostředí prosyceném výpary různých chemikálií a pravděpodobně ty v ní vzbudily zájem o chemii. Měla ovšem smůlu - narodila se v špatné době. Jediným přijatelným zájemem který mohla patnáctiletá dívka na konci 19.stol mít byla starost o co nejvýhodnější a nejdříější vdavky. Tato starost přišla až postupen času když se na scéně objevil mladý chemikář v podání Lukáše Vaculíka. --- 70% ()

Reklama

CSSML 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený třídílný seriál. Bavil jsem se náramně, zobrazení 19. stol. je tak roztomile klišovité a naivní. Kde jsou ty časy, kdy minervistky čekal trest za nošení kalhot. Dnes ženy v kalhotách nepřijdou divné ani řadě katolíků. Ženská emancipace je zkrátka morem mravní společnosti – promiskuita, rozvody, vraždění nenarozených dětí, to jsou její plody. Ovšem proti vzdělávání dívek nelze mnoho namítat. Špatné je jejich převzdělání zbytečnostmi a zhoubou je společné vzdělávání s chlapci, které nerespektuje jejich odlišné vlohy a potřeby. Výsledkem takové koedukace nejsou obětavé matky, ale kariéristky soupeřící s muži. Je vědeckým faktem, že mužský a ženský mozek se od přirozenosti liší, což dává ženám a mužům odlišné schopnosti pro jejich odlišné role. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět, kvalitní herecké obsazení, ale to, že se snažili z toho dělat komedii za každou cenu, ve výsledku tomuto seriálu ublížilo, aspoň z mého pohledu. Martin Písařík, který se chová jako naprostý idiot nebo Lukáš Vaculík jako terč chemických pokusů mladé dívky, působí hodně přehnaně. Například to, že Vaculík, který sáhne na horkou lžičku a vyvádí jako by utrpěl spáleniny a ruku následně strká do vázy s květinami, to už působí jako humor z nějakého Kameňáku. Takže za mne docela zklamání, ten námět si zasloužil lepší zpracování, bez těch komediálních vsuvek. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

já se prostě dobře bavil, Klára Issová se mi líbila vždycky (Kamila Špráchalová také, škoda že jí bylo tak málo, Tereza Kostková je tady poněkud větší, přitom jkí bylo dvacet, ale rád jsem ji takto viděl) a příběh ženské emancipace je podle mne nejen reálný, ale stylově napsaný, zrežírovaný a dobře zahraný. Jistě, mohl bych dát 3,5, ale to vlastně nejde a 3 jsou mi málo. Řekl bych až citlivě dobové i s reáliemi (skoro jako pan Smyczek), upustil bych od některých stylových přeskoků z crazy do skoro dramatu. Práce s herci velmi dobrá, snad kromě Lukáše Vaculíka, která zrovna v té době přecházel z rolí romantických chlapců, kde byl velmi dobrý, po role chlapské, kde je dnes taky velmi dobrý. tady to bylo něco mezi a přehrával až moc.. Ale oceňuji, mnozí tohle nezvládnou vůbec a v mezidobí se vytratí. Saša Rašilov je jistě pohádkový princ který zachrání princeznu ale proč ne. Jediné co bylo příšerné byla hysterická šarže pana Přeučila, to se dalo jen obtížně vydýchat, on byl vynikající herec, ale někdy tomuhle podlehl. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama